Szerb haderőfejlesztési program és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Aleksandar - a Szerbek új L/52-es 155 mm-es ágyúja.
http://defence-blog.com/army/yugoim...-calibre-wheeled-self-propelled-howitzer.html


12 gránát előkészítve a tárban, + 12 a járművön.
Már tárgyalnak Pakisztánnal az eladásról...

Mondjuk mellétéve ehhez a hírhez
- ezt a múlt heti hírt - http://defence-blog.com/news/serbia-unveils-new-sumadija-missile-system-at-partner-2017.html -
bd9a9323b66a1f263cb0e318152c2651-696x464.jpeg

Sumadija rendszer Jerina 1- 2 rakétákkal (75 km illetve 285 km hatótáv)
+ az új Mig29-ek
elég elgondolkodtató a lokális erőegyenúly alakulása. Nagyon kell bízni a NATO 5.cikkelyben hogy ezt valaki ne próbálja meg kibalanszolni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
Nem kell a szerb hadiipartol elszalni csoma makett nemelyik 1:1 aranyba. Attol hogy a hk ra raggatnak valamit meg ket hajolampat felerositenek meg nem lessz t 90 kategoria. Hogy egy atkaroszeriazott pick up ra ratesznek 4 pvc csovet es az egesszet lefestik homokszinre meg nem lessz nahy hatottavolsagu atgm... stb. Ezek csak koncepciok... nagy makettek.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Lehet fikázni a szerbeket/yugoimportot/zastavát, de a forrásokhoz mértem még így tiszteletre méltó, ahogy próbálkoznak, és ez a fontos, ők legalább próbálkoznak. Szerintem bármelyikünk lefosná örömében a bokáját, ha lenen egy ilyen szinten makettező hadiiparunk.

Lehet hogy mostanában nem lesz pénzük a T-90 szerű modernizációra, (meg a rendszerek nagy részét így is az oroszoktól vásárolnák hozzá), de azért apránként állítják rendszerbe a Lazarokat, felújítják a BOV-kat és saját M15 rcws-el szerelik fel őket. Jönnek a megnövelt, 5km hatótávolságú tandem fejes, 1000mm átütésű SACLOS Malyutkák, meg a kiegészítő páncélos M-80 megjelenése sem elképzelhetetlen. És ami lényeges, a pénz nagy része is otthon marad.
p1703931.jpg

http://www.janes.com/article/72021/serbia-showcases-upgraded-bvp-m-80ab1-ifv

1703935_-_main.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
A bov ok jugoszlav modernizacio nem szerb (jugoszlavia nem.szerbiabol alt. A szerbek szerettek volna verontas is lett belolle.) A Lazerek van de ne legyenek tevedesek nem csucskategoria meg kozepesnek se nevezheto es a 9 legyartott menyiseg csak arra jo hogy demozzanak vele es piacot keressenek. M84 modernizalgatas csak probalkozas a gyartasi jogok Horvatorszage. Nem veletlen vesznek a szerbek az oroszoktol harckocsit amit majd oroszorszagban modernizalnak... ugy elkanibalizaltak a ketszaz at es feleltek a raktarakat hogy egy zaszloaljat nemtudnak ook se hadrafogni... ja majd jon a modernizalt maljutskin majd talan ha talalnak ra valakit aki latatlanba bevasarol belolle es kipengeti a fejlesztesi koltsegeket... megsugom nemigen lessz ilyen
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
A modernizaciojuk nagy resze csupan latvany azert csinaljak hatha penzes araboknak megtetszik es rendelnek belolle jo penzert vagy modernizaltatjak az ex jugo cuccokat. Csak hat mivel ezek nem teljeserteku fegyverek csak azutan lennek miutan az arabok rendelnek a zsakbamacskaboal hatarozatlan hataridore lehetne belolluk valami. Addig makettek. Ez van latvanynak parasztvakitasnak jok semmi tobb
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
Ex jugo allamok kozul valodi hadiipara Horvatorszagnak van. Na arra irgykedhetnenk. De nem csak mi eleg sok orszag. Pedig a Horvat hadiiparrol sokan nem is hallottak de a szerbrol ami toredeke a horvatenak sokan segreulnek. Mikozbe a szerb hadiiparnak tulajdonitott hadiipari termekek nagyresze ex jugo tehat csak reszben akkor is csak volt szerb IS
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Mármint a tavaly(ez év elején?) átadott, felújított/modernizált BOV VP és új BOV M11(mint a képen), plusz a kiegészítő páncélos M-80, mind jugoszláv modernizáció, mi a szösz visszatért kisérteni a múltból?! Az én olvasatomban ezek szerb modernizációi egy jugoszláv eredetű járműnek.
Ezek szerint cseh-szlovák sakal is szovjet modernizáció?! A mi BTR-k currus féle "modernizációja" is szovjet?:D

Mellesleg milyen gazdag arab ország venne tőlük M-80 vagy akár M-84 modernizációt? Egyedül Kuwait vásárol az utóbbiból, de ők is a horvátoknál érdeklődtek inkább (AMV-t se véletlenül ők gyártják nekik...), a volt jugo tagállamok meg inkább vágnák le a tökeiket, minthogy a szerbekkel közösködjenek. Új gyártásút biztos, hogy egyikből sem tudnak gyártani. Akkor mégis kinek fejlesztenek, ha nem a hazai piacra? Persze az M-84 modernizációt lehet applikálni T-72-re is, de akkor mért nem azon alakítanak ki bemutatópéldányt?

Az meg, hogy mért annyi harckocsijuk működőképes, meg kannibalizált. Annak meg pont az az oka, mint nálunk, mert basznak költeni rá a politikusok, persze más mikor segget kell nyalni, ilyenkor van pénz az "ajándék, csak modernizáljátok nálunk" haditechnikára.

Maljutkát mióta gyártják licencben, hetvenes évek óta? Azóta senkinek sem tűnt fel, hogy szemetet gyártanak maguknak? Az új verzió mégis hogyan ment át a teszteken, ha félig kész? Gondolod, maguknak nem fognak (után)rendelni belőle? Akkor mégis kinek fejlesztették? Megint valami közel-keleti szerencsétlennek, oszt vagy rendelnek belőle vagy nem? Elég pénzkidobásnak hangzik ez, de nyilván ők is úgy el vannak engedve pénzzel, hogy nem számít... ja, nem.
Mi gyártunk bármiféle atgm-et?:D A Lazar meg lehet, hogy nem egy Boxer kategória, de még mindig fényévekkel jobb mint a BTR-80A.

A horvátoknak miben lenne komolyabb hadiiparuk, mint a szerbeknek? Mit gyártanak? AMV-t raknak össze és kézifegyvereket gyártanak, ennyi. Harckocsit ők sem tudnak már maguk gyártani, ne legyenek illúzióid.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
Nemhiszel nekem oke. Kommentelnek ide delvidekiek. Kerdezd meg tolluk mi is a hatalmas szerb hadiipar
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
Eyebkent a maljutka egy s.r en ugyan nem inditottam de volt olyan fotorzsem aki eveken at eregette. Celozni pocsek vele alitolag tul rovid tomor.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 118
119 439
113
Amúgy az eddig bemutatott szerb technikai csodákból nem sok van rendszeresítve. Ami van meg 1-2 darabos mennyiségben.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Nemhiszel nekem oke. Kommentelnek ide delvidekiek. Kerdezd meg tolluk mi is a hatalmas szerb hadiipar

Ha kommentelnének ide csehek, akkor ők is ugyan azt mondanák a nagy cseh hadiiparról, mint a felvidéki magyarok, ne adj isten szerbek a sajátjukról, elhiheted. Ugyan ez a helyzet a horváttal is, osztrákokkal is.
Valakinek mindig félig üres lesz a pohár, másnak meg tele. De attól még ne pont mi fikázzuk a szerb hadiipart, mert ez enyhén szólva is nevetséges...

Ha a rendelkezésre álló forrásokat nézzük, még mindig nincs miért szégyenkezniük. Az más kérdés, hogy minek a modernizálására, rendszeresítésére lesz pénz.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Ha kommentelnének ide csehek, akkor ők is ugyan azt mondanák a nagy cseh hadiiparról, mint a felvidéki magyarok, ne adj isten szerbek a sajátjukról, elhiheted. Ugyan ez a helyzet a horváttal is, osztrákokkal is.
Valakinek mindig félig üres lesz a pohár, másnak meg tele. De attól még ne pont mi fikázzuk a szerb hadiipart, mert ez enyhén szólva is nevetséges...

Ha a rendelkezésre álló forrásokat nézzük, még mindig nincs miért szégyenkezniük. Az más kérdés, hogy minek a modernizálására, rendszeresítésére lesz pénz.

Nah délvidékiek... megyek iszok egy kávét.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 757
64 995
113
A bov ok jugoszlav modernizacio nem szerb (jugoszlavia nem.szerbiabol alt. A szerbek szerettek volna verontas is lett belolle.) A Lazerek van de ne legyenek tevedesek nem csucskategoria meg kozepesnek se nevezheto es a 9 legyartott menyiseg csak arra jo hogy demozzanak vele es piacot keressenek. M84 modernizalgatas csak probalkozas a gyartasi jogok Horvatorszage. Nem veletlen vesznek a szerbek az oroszoktol harckocsit amit majd oroszorszagban modernizalnak... ugy elkanibalizaltak a ketszaz at es feleltek a raktarakat hogy egy zaszloaljat nemtudnak ook se hadrafogni... ja majd jon a modernizalt maljutskin majd talan ha talalnak ra valakit aki latatlanba bevasarol belolle es kipengeti a fejlesztesi koltsegeket... megsugom nemigen lessz ilyen
A Degman már horvátban nem fog csinálni egy darab tankot sem. Licensz elveszett,cég átalakítva 7 éve kb. De respektálom a szerbeket, 18 éve bombázta le őket a Nato egy hosszú polgárháború záróakkordjaként. Erre van egy komplett termékpalettájuk a légi a vízi,szárazföldi hadszíntérre. Minket 45-ben bombáztak utoljára, azóta se gyártottunk lóf.xt se, de a nagy EU tagságunk meg Nato tagságun is 13/18 éves, és mit is tudunk felmutatni jelenleg? Fél tucat vacak Komondor protót??? Meg évi tíz darab különféle Rába teherautót ami gyakorlatilag licensz jármű? Ilyen tetemes mennyiség 16(?) év alatt kb azt jelenti nincs fél tucat teljesen egyforma jármű. A hímző meg ABV, meg víztisztító technikánkról meg említés se essék mint Könyves Kálmán boszorkányairól.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 757
64 995
113
Amúgy az eddig bemutatott szerb technikai csodákból nem sok van rendszeresítve. Ami van meg 1-2 darabos mennyiségben.
Az egy másik dolog, pénzük nincs újrafegyverezni a vojska armiját. Lenne hazai termék AMIBŐL VÁLOGATHATNAK. Lehet nem Amraam de minden chip náluk van ha kell hogy úgy mondjam. Mi a BOV modernizációjukkal szemben mit tudunk felmutatni? Hát a tüzérségi, légvédelmi prototípusaikkal szemben? Gyártunk kézifegyvereket AGS szinttől géppuskán át páncéltörő eszközökig? Xar licenszbe gyártott pisztolyokról álmodozunk. Tessék ha már pct akkor itt van a Bumbar és az Alas:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bumbar
https://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_(missile)

Mi meg arra verjük magunkat hogy az új gyakorlón látszik egy folt ami Magyarország alakú...:oops:
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 327
113
A lenyeg hogy ha sokat akarsz belelatni egy allam hadiiparaba sokat latsz ha keveset keveset. A szerbek csapatprobas vagy csapatprobara el se jutott cuccait ugy veszitek mintha kesz barmikor gyarthato termekek lennenek holott... ennyi erovel a mi pancelozott terepjaroink es pancelelharito jarmuveink is kessz jarmuvek lehetnenek holott hol vagyunk meg a csapatprobaktol... szerbiaba mar reg a wikin lennenk... holott
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
mondjuk elég nagy a különbség a között, hogy egy hadiipari cég fejleszt dolgokat, minden téren, magától, meg a között, hogy az ősidőbe rábasztunk egy btr-re egy aknavetőt, meg összelegózott valaki egy avb mrapet ami a kutyának sem kell, illetve fel tudunk szerelni pár roncs 72-re egy szett era téglát ami annó vettünk hozzá, míg a szerb hadiipar amit itt annyira szidnak egyesek, az M-84АS1 saját gyártású rendszereket (parancsnoki figyelő, tűzvezető stb) raktak, a szar szerb hadiipar képes erre, még ha a sereg nem is lett nagybevásárló, a magyar manapság pár MAN lincencen kívül semmire nem képes