1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szlovákia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Wilson által indítva @ 2020. augusztus 27..

Címkék:
 1. milagro

  milagro Well-Known Member

  Egyébként nálatok is ugyanazok a körök mennek, mint bárhol máshol. Rendszeresen figyelem az ottani csörtéket is! És libsi agyhalottból nektek is jutott elég (és ezt nem Pellegrinire értettem).
  https://felvidek.ma/2020/09/pellegrini-szerint-matovic-zavart-okoz-az-orszag-vezeteseben/
  "Peter Pellegrini volt kormányfő felhívta a figyelmet arra a zűrzavarra, melyet szerinte Igor Matovič kormányfő okoz az ország vezetésében. Ezt a szerdai sajtótájékoztatóján állapította meg. Szerinte az elfogadott járványügyi intézkedéseknek világosaknak és érthetőeknek kell lenniük. Hangsúlyozta: a járvány második hulláma megköveteli, hogy az országot egy vezető, ne pedig a közösségi oldalak adminisztrátora vezesse. "
   
  Pogány likes this.
 2. dkes

  dkes Well-Known Member

  Amikor egy hsz. válaszként megy valakinek és arra válaszolsz, akkor érdemes lehet azt figyelembevenni - sőt annak is az előzményét. Ugyanis nem én vetettem fel, hogy @PavolR magyarként szólna hozzá bármihez. Hidd el, senkitől nem várok el magyar gondolkodást, aki nem az. A hsz -emben is erre utaltam valahol ...

  Igen, én is ismerek ilyen vegyes házasságból magyarul megtanult embereket. Általában szebben és választékosabban beszélnek, mint néhányan innen ... :) Ez általában előny magyar cégek képviseletében, ha pl. egy echte román névjegykártyát teszel az asztalra és hibátlan anyanyelvi szinten tudja árulni a portékát egy román cégnek ...

  Ismertem csehet, osztrákot (munkaügyben futottam össze Velük), akik hobbiból tanultak (általában egy magyar nyaralás volt a kiindulópont) magyarul és üzleti kapcsolattartásra, ha magyarokba futottak ritkán, akkor használták is. Nulla magyar felmenőkkel, ismeretséggel, Magyarországon soha nem éltek. Úgy fújják a történelmet, kultúrát és gasztronómiát csak úgy néztem ... A cseh úriemberre nagyon emlékszem (nemcsak azért, mert többször beszéltünk) - ugye mivel neki sem volt ismeretségi körében sem magyar elég érdekesen beszélt. Igen választékosan beszélt, gazdag szókinccsel, a szórenddel sem volt gond (apró hangsúlyok csak) - csak azok a fránya magánhangzók ... :) Na abban azért előfordultak kavarodások vagy nem sikerül tökéletesen egy-egy (ez ugye nálunk jelentésmódosító is lehet). Ő ugye beszél folyamatosan, semmi Ő -zés vagy ilyesmi - engem meg belül ver a víz, hogy kontextusfüggően dekódoljam ... :D:D

  Meg ismertem egy németet, aki meg annyira sz@rul beszélt meg írt magyarul, hogy aztán áttértünk angolra (nekem akkor éppen a németem volt "megkopva") ... Legalábbis írásban, mert szóban még úgy ahogy. Aztán sok év után rámírt fb -n - hát többször (sokszor) el kellett olvasnom amire nagyjából leesett, hogy miről írt (nagyon rosszul írt magyarul) ... :)

  A "dédi-kérdés". Ez sok minden miatt lehet. Bár egyáltalán nem ismerem a kontextust, de elképzelhetőnek tartom, hogy azért, mert mondjuk magyarul értett mindenki ... Én egyébként nem érzem ezt napi problémának. Én is "délszláv kisvárosban" nőttem fel illetve élek jelenleg is. Van szépen felújított szerb templom (a szerb állam is beszállt) pópával stb. Ami kisgyerekkoromból megmaradt emlék, hogy a általános iskola hirdetőújságján horvát tannyelvű osztályba (illetve tanfolyamra?) lehetett jelentkezni (ez még nagyon az "átkosban" volt). Azt azért már akkor is tudtam, hogy horvát mifelénk nem él (a folyó túloldalán, de "kicsit" arrébb) - csodálkoztam is ... Aztán persze az asszimiláció az "átkosban" (sőt már gyerekkoromra) gyakorlatilag végbement - leginkább már csak a családnevek maradtak fenn. Azonban aki tartja az identitását az "tartja rendesen". Ugyanakkor az sem gond, ha akár családon belül vagy azon kívül kellene megszólalnia magyarul. Nem ügy. A rendszerváltást követően meg most is komoly támogatást kapnak - sokan lettek "nemzetiségiek", akikről tudható hogy biztos nem az meg egy szót se beszél ... :) Érdekes dolgok ezek ...
   
  gergo55, Hegylakó and Wilson like this.
 3. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Szlovák_nemzeti_felkelés
  Abban nagy része van az erőszakos asszimilációnak, azért van annyi "szlovák"...
   
  vasszekely, Pogány and Sniper like this.
 4. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Hidd el hogy jegyezték, hogy nem firtatják az egy dolog. Majd még élő vehetik ezt a témát is ha az érdekeik úgy kívánják.
  Szlovákiában élő magyarokat sem kérdezték hogy mik szeretnének lenni.
   
  vasszekely, zeal, Pogány and 2 others like this.
 5. mcs

  mcs Well-Known Member

  Vigyázz Pavol, egyszer csak azt veszed észre, hogy a személyi igazolványod sarkában szent koronás címer van. Ha mi is elkezdenék azt az erőszakos asszimilációt amit Ti, akkor nagy sírás lenne.
   
  vasszekely, svajcibeka and Pogány like this.
 6. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Uraim, nagyon el vagytok tájolódva. :):rolleyes: Ha megnéznétek a szlovákiai magyarság idobeli számbeli változásait, akkor látnátok, hogy volt egy negyedmiliós csokkenés mindjárt kozvetlenul a Csehszlovákia megalapítása után, amikor a vegyes identitásuak simán kabátot váltottak, és sok Magyar (leginkáb tisztviselok, tanítók, vasutasok) Magyarországra menekult. Azután van egy ugyancsak negyedmiliós csokkenés a "lakosságcsere" kovetkezte. Igazán durva a háború utánni néhány év volt, amikor az utcan se szabadot magyarul megszólalni, de azután a komunisták viszaadták a magyarok polgári jogait és addigra aki formailag reszlovakizál is, az újra nyugottan magyarnak mondhatta magát, amivel éltek is. Nem volt kit és hogyan eroszakossan aszimilálni olyan mértékben, mind ami a ti fantáziátokban létezik - pláne nem az etnikai határtol északibb részeken, ahol leginkább novekedet a populáció az utolsó száz év alatt.
  A harmadik nagy csokkenési hullám az onnállo Szlovákia megalakulásának elso két évtizedében jott (és a jovo évi népszálaláson majd meglássuk, hogy a trend folytatódik e). De ez is még inkább a magyar kozségeg elnéptelenédesenek koszonheto, mind a tényleges aszimilációnak (no még sokan nem írtak meg a nemzetiséguket). Még Magyarországon is ez ido alat nagyon hasonló mértékben fogyot a Magyarok száma.
  Véleményem szerint az, hogy aktuálissan nagyon javultak a szlovák-magyar kapcsolatok, sokkal tobb vizet fog hajtani az aszimiláció malmára, mind amikor fennál a feszultségnek egy bizonyos foka.
   
  antigonosz, anonim999 and Hegylakó like this.
 7. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Ez most komoly? Egész falvak lettek áttelepítve a szudéta vidékre. Nem volt erőszakos asszimiláció?
  Kárpát medencében a mai napig lélekszámot tekintve mi vagyunk a legtöbben még így is...
  Semmi értelme ennek a topiknak... csak a trollkodás megy mind a két fél részéről...
   
  fonak9 likes this.
 8. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Inkább etnikai tisztogatás, akár csak a "lakosságcsere". És ez pont abba illik bele, amire utaltam. A fizikai eltávolításnak nagyobb szerepe van az egészben, mind hogy a magyarok hoszutávulag valami nagyobb mértékben slovákokká aszimilálódnának.
   
  Hegylakó likes this.
 9. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Alapvetően ennek nem kellene, hogy ilyen hatása legyen, akár fordított trend is beindulhatna.
  Sztem ami nagyon káros az Bugár pártja, aki feladta a nemzeti alapú politikai érdekképviseletet és vegyes pártot csinált. Ha vmit látunk a népszámláláson, az ennek a pszichológiai hatása. Ma annyival jobb a a helyzet, hogy megszűnt a vegyes párt parlamenti képviselete, igy nulláról indulunk.
  De alapvetően az szomorú, hogy a legnagyobb arányú magyar kisebbségnek nincs politikai képviselete.
  Ezt látta meg Matovic is és látszik, hogy igyekszik ebbe az űrbe betörni. Eddig bejött neki, hisz a magyarok szavazatainak köszönheti, hogy kormányfő.
  Remélem a következő választás után lesz a parlamentben etnikai alapon szerveződő magyar párt és akkor vmi újra elkezdődhet, 10-15 év hanyatlás után.
   
  fonak9 and Littlejohn like this.
 10. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Szerintem meg szimplán nem akarod látni az összefüggéseket. Ha a kitelepítés réme fenyeget inkább szlováknak vallod magad. A gyerekeidnek meg meg sem tanítod a magyart. Elhiszem hogy nem kényelmes ezt belátni de ez nem az én problémám...
   
  fonak9, Wilson, Lelkeslaikus and 2 others like this.
 11. dkes

  dkes Well-Known Member

  Ezt baromira nem kéne. Nem veszitek észre, hogy csak "húz" Titeket - Ti meg bementek az utcájába?

  Azért az a nagyszámú csökkenésnek a kezdetekben valljuk meg leginkább olyan okai voltak, hogy tömegével lőttétek árokba a magyarokat, mert csak magyarok voltak. Erre van miért büszkének lenni - gratulálok.

  Aztán az olyan apróságok, hogy amennyiben jól emlékszem 40.000 fő át lett dobva cseh részre egy "szál semmiben". Igen ezt követően voltak lakosságcserék. Aztán az erőszakos "reszlovakizáció" meg a közösségek és egyéneket sújtó vagyonelkobzások egyebek (Benes dekrétumok). Igen, tisztában vagyok, hogy ezek mind "EU értékek" meg hasonlók, de azért valljuk meg, hogy javarészt nem "békés beolvadás" meg hasonlók voltak.
   
  fonak9, Wilson, Lelkeslaikus and 5 others like this.
 12. mcs

  mcs Well-Known Member

  Persze igazad van, de elég nehéz megállni, ha folyamatosan pejoratívan beszélnek rólad. Mindig nem lehet és nem is kell elhajolni a "pofonok" elől, néha bele is kell állni.
   
  zeal likes this.
 13. L.O.B

  L.O.B Well-Known Member

  Ti most a szlovák, két oldalas magyar gyűlölő propaganda (töri)könyvvel vitatkoztatok.
  Ez olyan mint ha a széllel szembe hugyoznátok. Az ugye mindenkinek lejött hogy ha szomszéddal vitatkozol akkor olyan emberrel álsz szemben aki még feltételezni sem feltételezi hogy lehet hogy nincs igaza. Etetitek a trollt.
  Egyszerűen nem kell válaszolni a hülyeségre. Elszigetelni.
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  milagro, Bálint and SilvioD like this.
 15. boki

  boki Well-Known Member

  Sok "buta magyar" is erre a bohócra szavazott

   
  milagro likes this.
 16. milagro

  milagro Well-Known Member

  Ez most komoly?
  Nem tudták elküldeni egy póttanfolyamra?
   
 17. milagro

  milagro Well-Known Member

  Petr Pellegrini jól beszélt angolul?
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Perfekt
   
  milagro likes this.
 19. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  alfa74 and milagro like this.
 20. milagro

  milagro Well-Known Member

  TE!
  Vóót már.
  :)
   

Ezen oldal megosztása