Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 067
13 444
113
Csak PavolR szerint adnak mellé egy regionális C-27 szervízközpontot is...
Én csak betettem a PR cikket ...

Mivel lassan felszállóképes vadászgépekük sincs, így nem is kevés az a 6. o_O
a 43 éves átlag életkor sem semmi...
Ez a helyzet azért ált be, mert bár már a Fico egypárti kormánya idejében (2012-2016) dontés volt hozvá, hogy a Migek le lesznek cserelve (es Gripennek volt a legjobb pozíciója), amint 2016-ban a koalíció SNS megkaparintotta a hadugyet, elkezdte évekig hátráltatni a kivállasztást. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem fog nekik sikerulni Mig-35-ost beszerezni (kértek árajánlatot és elkezdtek beszélni, hogy Szlovákiáben kétmotoros gép kellene), elkezdték evékig húzni az idott, hogy az embereik minel tobbet zsebelhessenek a szerviszelésen (kozvetíto cégen keresztúl!), és amikor már nem tudták tovább halasztani a kivállasztást, az F-16-ost vállasztották, amelynek hoszabb szállítási ideje volt, mint a Gripeneknek.

Céltudatos nyerészkedés miatt alakult ki az egész. Ha nem kerult volna s SNS-hez a hadugy, mostanra már meglennének a Gripenek (no nem ming ha baj lenne az F-16-osokkal).
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Ez a helyzet azért ált be, mert bár már a Fico egypárti kormánya idejében (2012-2016) dontés volt hozvá, hogy a Migek le lesznek cserelve (es Gripennek volt a legjobb pozíciója), amint 2016-ban a koalíció SNS megkaparintotta a hadugyet, elkezdte évekig hátráltatni a kivállasztást. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem fog nekik sikerulni Mig-35-ost beszerezni (kértek árajánlatot és elkezdtek beszélni, hogy Szlovákiáben kétmotoros gép kellene), elkezdték evékig húzni az idott, hogy az embereik minel tobbet zsebelhessenek a szerviszelésen (kozvetíto cégen keresztúl!), és amikor már nem tudták tovább halasztani a kivállasztást, az F-16-ost vállasztották, amelynek hoszabb szállítási ideje volt, mint a Gripeneknek.

Ezek sem lehettek a legélesebb kések a fiókban, ha 2016 után Mig-35-ben gondolkoztak.

Szlovákia NATO tag, egyértelműnek kellett volna lennie, hogy orosz gép nem jöhet szóba, főleg a Krím 2014-es elcsatolása után, amikortól tilos volt orosz fegyvert venni és várható volt, hogy az oroszok nem fogják a Krímet vissza adni.

Mondjuk én nagyon vigyorogtam volna, ha valahogyan Mig-35-öt szereztek volna be.
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 067
13 444
113
Ezek sem lehettek a legélesebb kések a fiókban, ha 2016 után Mig-35-ben gondolkoztak.
Elég élesek voltak ahoz, hogy kis koalíciós párt-ként kitalicskázzanak rengeteg pénzt a meglévo Migek karbantartásáért (az utolsó négy év alatt erre tobb mint 160M euró ment). És ha nem lennének a szankciók megpróbálták volna a Mig-35-osok áltál további evtizedeken át szivatyúzni a pénzt.

2017

A SNS elhalasztja a vadászgépek vásárlását, és tárgyal az oroszokkal – feldühítette a Smert és a Mostot​

https://dennikn.sk/884631/sns-odkla...rusmi-most-varuje-pred-zavislostou-na-moskve/

A Védelmi miniszter meglepő módon elhalasztotta az új repülőgépek beszerzését. Ez az orosz fegyveripartól való függőség elhúzódását jelentené.

Szlovákia több mint öt éve tárgyal a világ neves vadászrepülőgép-gyártóival, de valószínűleg még idén nem köt szerződést új vadászrepülőgépek vásárlására. Peter Gajdoš, a SNS-miniszter meglepő módon azt kérte a kormánytól, hogy halasszák el a döntési határidőt a jövő év közepére. A döntést szeptember végéig kellett volna bejelentenie.

A minisztérium néhány héttel ezelőtt tárgyalt Svédország képviselőivel 14 darab Jas-39 Gripen repülőgép esetleges vásárlásáról, az amerikaiakkal pedig az F-16-os repülőgépek ugyanennyi legújabb verziójának ajánlatáról, amely átveszi az a legmodernebb amerikai F-35-ös repülőgép technológiája.

Ezenkívül Gajdoš SNS-miniszter értékelte a harmadik ajánlatot is - orosz Mig-35-ös vadászgépek vásárlására. Denník N szerint a miggyártó nem kereste meg a minisztériumot, de pártunk tavaly kért árajánlatot, és ez valószínűleg Gajdoš közvetlen utasítására történt.
Gajdoš eltitkolta a döntést az államtitkár elől is

A tárgyalások lezárásának elhalasztásáról szóló döntést csaknem háromnegyed évre hagyhatja jóvá a kormány. Az RTVS elsőként tájékoztatott Petr Gajdoš lépéséről.

A miniszter csak a legközelebbi embereket tájékoztatta lépéséről. Nem is ismerte a Most-Híd államtitkárát, Ondrejcsák Róbertet.

„A MiG-ek leváltásáról szóló döntés elhalasztása az Oroszországtól való függőség meghosszabbítását jelenti, ami ellentétes Szlovákia európai és atlanti-párti orientációjával. Nem tudok vele azonosulni sem szakértőként, sem közéleti szereplőként” – reagált Ondrejcsák.

A Védelmi Minisztérium nem válaszolt a harcosok kiválasztásával kapcsolatos kérdésekre. Kora este még csak közleményt küldött ki, amelyben "ellenzi a médiakampányt, amelynek célja, hogy megtámadják a minisztérium vezetőségének a Szlovák Köztársaság légtérvédelmének biztosítására vonatkozó döntését", és azt is elmondják, hogy az a hosszú távú védelmi tervet.

A tárca támadta államtitkárát, Ondrejcsákot is. „Sajnáljuk, hogy a médiakampányt a Honvédelmi Minisztérium Most-Hídért felelős államtitkára, Robert Ondrejcsák indította el, és a fegyveres erők modernizációs folyamatait értékelő „független” biztonsági elemzők hagyományosan „ellenőrzött és garantált” tájékoztatása. minden felelősség nélkül” – írta a minisztérium.

"Egyúttal emlékeztetünk arra, hogy az államtitkár a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere tanácsának tagja, amelynek ülésén minden stratégiai dokumentumot konszenzussal fogadtak el."
Fejtörő: Ez egy szerencsejáték

A Smerének is gondja van a döntés elhalasztásával, a parlamenti klub vezetője, Martin Glváč pedig előrevetíti, hogy a kormány nem tesz eleget Gajdošnak. „Polgárként elsősorban a légterünk védelme érdekel. Ebből a szempontból komolyan aggaszt a hiányzó döntés a vadászrepülőgépeink irányáról” – mondta Denník N. Glváč szerint ez egy olyan téma, amellyel az SNS-nek a koalíciós partnerekkel együtt kell foglalkoznia. "Egy ilyen alternatíva nélküli döntés egyébként szerencsejáték, és nem hiszem, hogy a kormányban támogatásra találna."

František Šebej (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának vezetője is nagyon rossz döntésnek nevezte. "Az orosz erőforrásoktól és know-how-tól való függés elhúzódása nemcsak rossz, hanem veszélyes döntés is egy olyan időszakban, amikor Oroszország dezinformációs háborút folytat Nyugat-Európa ellen, és megsérti a nemzetközi jogot Ukrajnában" – írta Shebej a Facebookon.

Robert Fico oldalán azonban nem hivatalosan összefügg a Smer és Andrej Danek közötti közelmúltbeli vitákkal, illetve azzal, hogy a miniszterelnök nyilvánosan Gajdošnak adott feladatokat a koalíciós válság idején. „Arra kérem a miniszter urat, hogy a fegyveres erők számára szükséges felszerelések vásárlásakor keressenek európai megoldásokat. Megkérdeztem a minisztert is, mert ez egy komoly döntés, hogy mit kezdjünk a gépekkel, hogy újra európai megoldásokat kereshessünk” – mondta Fico augusztus elején a Honvédelmi Minisztériumban tett látogatásán.

Az okok különösek

A Honvédelmi Minisztérium, az RTVS szóvivője elmondta: a halasztás azért történt, mert a vásárlást csak azután akarták lezárni, hogy a kormány és a parlament jóváhagyta a fegyveres erők fejlesztésére vonatkozó hosszú távú tervet.

A legvalószínűbb beszállító gyártója - a Gripeneket gyártó svéd Saab - közölte, hogy nem kommentálja az esetleges szerződésről szóló tárgyalásokat, illetve a védelmi minisztérium döntését.

Peter Gajdoš jelentősen megnehezítheti a szlovák légierő helyzetét a döntés elhalasztásával. Mivel 2019 őszén lejár az előfizetési szerződés a mig-ek kiszolgálására, és a svédek és az amerikaiak körülbelül két éven belül szállíthatják a gépeket, meg kell kezdeni a tárgyalásokat az oroszokkal a szolgáltatási szerződés meghosszabbításáról, hogy ne maradjunk működés nélkül. harcosok. Kérdéses, hogy a Mig-gyártó csak néhány hónapra hajlandó-e meghosszabbítani a szerződést, vagy egy évre vagy még tovább tart. Az elavult és hibás vadászgépek kiszolgálása így több millió euróval drágulna. A jelenlegi előfizetési szerződést legfeljebb öt évre kötötték.

Ondrejcsák államtitkár szerint Szlovákia is hátrányban van az oroszokkal való tárgyalás során. "Időnyomás alatt leszünk, ezért nem tárgyalunk jól."

Ľubomír Galko volt védelmi miniszter, az SaS elnökhelyettese a honvédelmi miniszter durva politikai hibájának tartja a MiG-ek leváltásáról szóló döntés elhalasztását. – Hiba az orosz érdekek védelmét találgatni.

Gripen szinte biztos volt benne

A minisztérium legutóbb 14 Gripen vásárlásának lehetőségéről tárgyalt körülbelül 1,1 milliárd euróért, az F-16-osok 30-40 százalékkal drágulnának, és magasabbak az üzemeltetési költségeik. A Jane’s amerikai weboldal szerint egy Gripen átlagos repülési órája 4700 dollárba kerül, míg az F-16-os körülbelül 7000 dollárba kerül. Éppen ezért a gripen egyértelmű kedvenc. Emellett a Denník N szerint a svédek további befektetési csomagot kínálnak a szlovák iparban, és a hírek szerint némileg le tudják rövidíteni a szállítási határidőt, kevesebb mint két évre.

Szlovákia ráadásul közös légtérvédelmi projektet írt alá Csehországgal, szomszédaink, valamint a magyarok Gripen gépekkel repülnek.

A NATO-ban senki sem vesz új Migeket

Alapvetően lehetetlen lenne új mikrofonokat venni. Ez egy új repülőgép, amelyet Oroszországon kívül más ország nem vásárolt, egyedül Egyiptom, amely 80-at rendelt. Mi lennénk azonban az egyetlen NATO-ország, amely ilyen nagy mennyiségben vásárolna orosz technológiát. Fico szavai a Honvédelmi Minisztériumban is arra utalnak, hogy ő nem támogatna ilyesmit.

Meglepő az az információ is, hogy legfeljebb 14 repülőgépnek kellene lennie, bár eredetileg nyolcról volt szó. Ennek az az oka, hogy egy részüket a balti országokban való járőrözésre használnák, ahogy a csehek teszik, akik Gripen pénzüket az izlandi kormányra fordították, hogy járőrözzék ezt a szigetországot.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ez a helyzet azért ált be, mert bár már a Fico egypárti kormánya idejében (2012-2016) dontés volt hozvá, hogy a Migek le lesznek cserelve (es Gripennek volt a legjobb pozíciója), amint 2016-ban a koalíció SNS megkaparintotta a hadugyet, elkezdte évekig hátráltatni a kivállasztást. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem fog nekik sikerulni Mig-35-ost beszerezni (kértek árajánlatot és elkezdtek beszélni, hogy Szlovákiáben kétmotoros gép kellene), elkezdték evékig húzni az idott, hogy az embereik minel tobbet zsebelhessenek a szerviszelésen (kozvetíto cégen keresztúl!), és amikor már nem tudták tovább halasztani a kivállasztást, az F-16-ost vállasztották, amelynek hoszabb szállítási ideje volt, mint a Gripeneknek.

Céltudatos nyerészkedés miatt alakult ki az egész. Ha nem kerult volna s SNS-hez a hadugy, mostanra már meglennének a Gripenek (no nem ming ha baj lenne az F-16-osokkal).

Oké, ez nem a mi hibánk, hanem a csúnya elődünké. Ezt a részét értem.

De mi lett volna ha a vírus miatt nem csúszik két évvel az F-16? Arra az esetre a jelenlegi kormánynak... Meg kb az egész hadügyi vezetéseteknek pilóta ezredestől kezdve minisztériumi alkalmazottig mi volt a terv? Én úgy tudom, egy pilóta kiképzése 5 év. És még azt sem tudom megmondani, hogy mi Felvidéken az alap kiképző gép, ami nálunk már évek óta a Zlin, a cikk meg arról szól, hogy a meglévő Albatroszokat ha nem upgradelik NG-re, akkor esetleg elkezdhetnek egy tendert a lecserélésükre basic jet kategóriában és a ma még hiányzó advance jet trailer kategóriára, de ha jól értettem, ez csak egy döntéselőkészítő találgatás.
Rendben, mehet ez gyorsabban is. Ha a jelenlegi 6 pilótákat elküldöm NATO-ba típus átképzésre, akkor természetesen nem az alapoktól kell tanítani. Ez simán megvan addigra, amíg megjönnek a későn érkező gépek. És olyan emberek tanításába fektetek be, akik csak addig maradnak szolgálatban szinte, amíg az utóduk meg nem érkezik. Ellenjavaslat, hogy most azonnal felveszek fiatal pilótanövendékeket mondjuk 15-20-at, toborzásnál mindegy az elvárás, csak legyenek, átnyomom őket az 5 éves képzésen 2 év alatt, még akkor is, ha ez minőség romlással jár és beléjük fektetem a bizalmamat és a pénzt. Harmadik lehetőség, hogy mind a két forgatókönyvet megcsinálom dupla áron.

Vagyis ha ma megtámadnák Szlovákiát, akkor nem lenne vadászgép, amit levegőbe emelhetnének karbantartók hiányában. (Vagy csak nagyon rövid ideig.) Olyan országgal van szerződése, hogy megvédi a légteret, amely hosszú határszakasza miatt maga is túlterhelt lenne. A légvédelmi rakétások csökkentett műszakban dolgoznának. És nincs a szf-i hadseregnek sem egyetlen modern eszköze, amin legalább elkezdenék tanulni a később érkező új eszközök kezelését.
Az összes többi döntése az északi szomszédunknak az szakmailag nem kritizálható, ezt elfogadom és kiemelném a hszemből.

Oké, ez nem a mi hibánk, hanem a csúnya elődünké. Ezt a részét értem.

"Egy férfi nem szülhet gyereket, és lássuk be, hogy erről a rómaiak sem tehetnek!" ahogy a film mondja.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 489
113
Oké, ez nem a mi hibánk, hanem a csúnya elődünké. Ezt a részét értem.

De mi lett volna ha a vírus miatt nem csúszik két évvel az F-16? Arra az esetre a jelenlegi kormánynak... Meg kb az egész hadügyi vezetéseteknek pilóta ezredestől kezdve minisztériumi alkalmazottig mi volt a terv? Én úgy tudom, egy pilóta kiképzése 5 év. És még azt sem tudom megmondani, hogy mi Felvidéken az alap kiképző gép, ami nálunk már évek óta a Zlin, a cikk meg arról szól, hogy a meglévő Albatroszokat ha nem upgradelik NG-re, akkor esetleg elkezdhetnek egy tendert a lecserélésükre basic jet kategóriában és a ma még hiányzó advance jet trailer kategóriára, de ha jól értettem, ez csak egy döntéselőkészítő találgatás.
Rendben, mehet ez gyorsabban is. Ha a jelenlegi 6 pilótákat elküldöm NATO-ba típus átképzésre, akkor természetesen nem az alapoktól kell tanítani. Ez simán megvan addigra, amíg megjönnek a későn érkező gépek. És olyan emberek tanításába fektetek be, akik csak addig maradnak szolgálatban szinte, amíg az utóduk meg nem érkezik. Ellenjavaslat, hogy most azonnal felveszek fiatal pilótanövendékeket mondjuk 15-20-at, toborzásnál mindegy az elvárás, csak legyenek, átnyomom őket az 5 éves képzésen 2 év alatt, még akkor is, ha ez minőség romlással jár és beléjük fektetem a bizalmamat és a pénzt. Harmadik lehetőség, hogy mind a két forgatókönyvet megcsinálom dupla áron.

Vagyis ha ma megtámadnák Szlovákiát, akkor nem lenne vadászgép, amit levegőbe emelhetnének karbantartók hiányában. (Vagy csak nagyon rövid ideig.) Olyan országgal van szerződése, hogy megvédi a légteret, amely hosszú határszakasza miatt maga is túlterhelt lenne. A légvédelmi rakétások csökkentett műszakban dolgoznának. És nincs a szf-i hadseregnek sem egyetlen modern eszköze, amin legalább elkezdenék tanulni a később érkező új eszközök kezelését.
Az összes többi döntése az északi szomszédunknak az szakmailag nem kritizálható, ezt elfogadom és kiemelném a hszemből.

Oké, ez nem a mi hibánk, hanem a csúnya elődünké. Ezt a részét értem.

"Egy férfi nem szülhet gyereket, és lássuk be, hogy erről a rómaiak sem tehetnek!" ahogy a film mondja.
Az is érdekes kérdés, hogy ennek a 6 pilótának mennyi szolgálatot kellett adnia, hogy legalább a készültség meglegyen.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
553
1 254
93
Nem ismerem a vonatkozó szlovák jogi szabályozást, de nem egy ország csinál olyat, hogy "zsoldos" pilótákkal pótolja / növeli az állományt. Ráadásul F-16-osra nem is lenne nehéz korábbi NATO-tagországban szolgált Viper-pilótákat összeszedni.

Áthidaló megoldásnak megfelelő és nem évek az átfutási ideje.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 156
113
Nem ismerem a vonatkozó szlovák jogi szabályozást, de nem egy ország csinál olyat, hogy "zsoldos" pilótákkal pótolja / növeli az állományt. Ráadásul F-16-osra nem is lenne nehéz korábbi NATO-tagországban szolgált Viper-pilótákat összeszedni.

Áthidaló megoldásnak megfelelő és nem évek az átfutási ideje.
Többek között azért kevés a Mig pilóta, mert az F-16-ra való átképzés már megkezdődött. Szóval az érkező gépekkel mar rendben lesznek. A képzés jóval hamarabb meglesz, mint a gépek. Ugyebár jó sokat késnek a gépek.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 067
13 444
113
Mindenki rászált a németekre ... :p

Naď régebbi német tankokat akar szerezni. A szlovák T-72-est ezután a kormány az ukránokhoz küldene​

https://dennikn.sk/2835257/nad-chce...72-by-potom-vlada-poslala-ukrajincom/?ref=inc

A régebbi Leopard 2 harckocsik magasabb szinten állnak, mint a nem modernizált T-72 harckocsik, amelyek Szlovákia arzenáljában vannak – magyarázza a Védelmi Minisztérium.

Az S-300-as rakétarendszert követően Szlovákia további jelentős segítséget nyújthat az ukrán csapatoknak. Ez harminc T-72 harckocsi, amelyek a fegyveres erők arzenáljában vannak.

Cserébe kapna használt tankokat ...
(tovább fizetos, de nem hiszem, hogy van benne tobb konkrétum)

------------------------------------------

Az én véleményem szerint inkább mint németekhez, hollandokhoz kellene fordulni. Nekik még kellene lenniuk a raktáron 16 darab Leo 2A6 és ha esetleg még a Kanada átpaszolna a 20 darabb Leo 2A6M-et (amit csak misiókra szereztek be), meglenne a minimális két NATO-századnyi Leo menyiség. Plusz a dánoknak is kellene lenni a raktáron még vagy 13 Leo 2A5DK.
 
H

Hummen23

Guest
Mindenki rászált a németekre ... :p

Naď régebbi német tankokat akar szerezni. A szlovák T-72-est ezután a kormány az ukránokhoz küldene​

https://dennikn.sk/2835257/nad-chce...72-by-potom-vlada-poslala-ukrajincom/?ref=inc

A régebbi Leopard 2 harckocsik magasabb szinten állnak, mint a nem modernizált T-72 harckocsik, amelyek Szlovákia arzenáljában vannak – magyarázza a Védelmi Minisztérium.

Az S-300-as rakétarendszert követően Szlovákia további jelentős segítséget nyújthat az ukrán csapatoknak. Ez harminc T-72 harckocsi, amelyek a fegyveres erők arzenáljában vannak.

Cserébe kapna használt tankokat ...
(tovább fizetos, de nem hiszem, hogy van benne tobb konkrétum)

------------------------------------------

Az én véleményem szerint inkább mint németekhez, hollandokhoz kellene fordulni. Nekik még kellene lenniuk a raktáron 16 darab Leo 2A6 és ha esetleg még a Kanada átpaszolna a 20 darabb Leo 2A6M-et (amit csak misiókra szereztek be), meglenne a minimális két NATO-századnyi Leo menyiség. Plusz a dánoknak is kellene lenni a raktáron még vagy 13 Leo 2A5DK.
Mert a fél világ érdeke az, hogy olyan szemétért, amit az oroszok percek alatt megsemmisítenek, értéket adjanak.
Minden cseh, szlovák, román csak a tenyerét tartja a nyugatiak felé? Egy kis fegyver, egy kis segély, egy kis rabolt országrész...
Hajlik, csavarodik az a gerinc rendesen.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 315
113
Mert a fél világ érdeke az, hogy olyan szemétért, amit az oroszok percek alatt megsemmisítenek, értéket adjanak.
Minden cseh, szlovák, román csak a tenyerét tartja a nyugatiak felé? Egy kis fegyver, egy kis segély, egy kis rabolt országrész...
Hajlik, csavarodik az a gerinc rendesen.
Azért több olyan orosz szemetet lőttek ki az ukranok, mint amilyen T-72-őt küldtek át a lengyelek. Mivel jelentősen amortizálódik, mind az orosz, mind az ukrán technika, valós segítség a lengyel, de akár a csehszlovák T-72 is. Egyébként nem is ez a lényeg. Hanem ha cserében Leopard 2 jön. Ez a jó deal. Sajnalom, hogy kimaradunk, főleg ha az orosz válasz az lesz, ami eddig, egy nagy semmi.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 156
113
Azért több olyan orosz szemetet lőttek ki az ukranok, mint amilyen T-72-őt küldtek át a lengyelek. Mivel jelentősen amortizálódik, mind az orosz, mind az ukrán technika, valós segítség a lengyel, de akár a csehszlovák T-72 is. Egyébként nem is ez a lényeg. Hanem ha cserében Leopard 2 jön. Ez a jó deal. Sajnalom, hogy kimaradunk, főleg ha az orosz válasz az lesz, ami eddig, egy nagy semmi.
Az orosz válasz ezzel kapcsolatban olyan lesz, mint a bosszú és a pecsenyehús (hidegen a legjobb).
Hogy nem ömlik nyakra főre (ennél is jobban) a volt orosz technika Ukrajnába az csak azért van, mert még mindig tartanak a szállító országok a későbbi retorziótól. Mi biztosan emiatt pöcsölünk.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 046
3 984
113
Az orosz válasz ezzel kapcsolatban olyan lesz, mint a bosszú és a pecsenyehús (hidegen a legjobb).
Hogy nem ömlik nyakra főre (ennél is jobban) a volt orosz technika Ukrajnába az csak azért van, mert még mindig tartanak a szállító országok a későbbi retorziótól. Mi biztosan emiatt pöcsölünk.
Ehhez képest a törökök állítólag megkapják a korábban rendelt, orosz SZ-400-as légvédelmi rendszert, dacára a Bayraktaroknak.
Megjegyzem én sem hiszek benne, hogy hulladékokért, hosszú távon használható fegyverekkel árasszanak el mindenkit!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
A Leo 2A4 tankok, vannak olyan sebezhetőek mint a T-72. De a tűzvezetése folytán faszán leküzdi az összes ruszki MBT-t akár 2km-ről éjjel rossz időben is 1,5-ről. Utóbbi esetben az orosz tankok kávzi az első tüzelésig meg se látják... Szóval megértem, hogy mindenki inkább leo, mint T-72. Hozzátéve, hogy minden a harci alkalmazástól függ. Ezek az MBT-t nem urbanizált környezetben vívott harcra készültek, és nem olyan terepre amely hemzseg az ATGM-től..
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

L.O.B

Well-Known Member
2020. július 8.
1 960
6 999
113
Ez a jó deal. Sajnalom, hogy kimaradunk, főleg ha az orosz válasz az lesz, ami eddig, egy nagy semmi.
nem éri meg elbaszni Oroszországgal a kapcsolatot néhány használt szemét miatt. Majd ha az Urál mögött bombázza Ukrajna az Orosz hadi anyag gyárakat majd akkor szophatjuk le a németeket néhány használt kacatért. Addig legyünk csak jóban az oroszokkal és vegyük továbbra is a legmodernebb, újonnan legyártott technikát.