Szolnoki Repülőmúzeum / RepTár

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 408
74 929
113
"Lett" a Reptárban vadásziranyító gyakorló harcálláspont.

FB-IMG-1647438368758.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 982
71 273
113
A múzeum saját oldaláról...

Új kiállítási elemmel bővült a RepTár

"Átadásra került a Vadászirányító gyakorló harcálláspont szimulátor a RepTárban.
A vadászirányító gyakorló harcálláspont egy speciális, Szolnokon megépült szimulátor. Azok a repülőgépek, amelyeknek légi irányítását az oktató harcálláspont ellátta, megtalálhatóak a RepTár kiállításában. A HÁP RepTárban történő újra felépítése egyedülálló tematikus programok megvalósítását teszi lehetővé a repülőmúzeumban azzal a kiemelt céllal, hogy a résztvevőkben erősödjön a közösségi és nemzeti identitástudat.
A vadászirányító oktató harcálláspont ünnepélyes átadását 2022. március 15-én, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum Hangárjában kerül megrendezésre.

A vadászirányító harcálláspont a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01679 azonosítószámú pályázat keretein belül valósul meg."

275854299_4736279839815915_2623872360269978974_n.jpg


 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
36 982
71 273
113
A RepTár udvarán sikeresen felállításra került a P-18 felderítő rádiólokátor.

A Magyar Néphadsereg P-18 felderítő lokátor típust a P-12 lokátorok fokozatos leváltására állították hadrendbe. Összesen 45 darab védte és védi hazánk légterét, mivel a P-18 modernizált változata a mai napig a radarezred technikai eszköztárának integráns része. A Magyar Honvédségnél hadrendben álló példányokat 2000-től korszerűsítették.

2000-ben egy P-18-as segítségével ismételték meg a Medián Bay Zoltán 1946. február 6-án végzett híres Hold–radar kísérletét, amely során először sikerült radarjelet küldeni a Holdra, majd észlelni a visszavert jelet.

308663832_5277074252403135_8891058865131789374_n.jpg