1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szovremennij-osztály

Diskurzus a(z) 'Rombolók' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 5..

 1. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Az oroszok nyilván úgy vannak a modern kínai haditengerészeti tapasztalatokkal és a kínai terveken alapuló hajóépítésekkel, mint mi a szlovák történelemmel: SMS-ben küldözgetik egymásnak.
  Most komolyan: a kínaiak mostanában tettek szert az első és egy szem hordozójukra - és azt is lopták. Ha egy kínai gyártású tengeralattjáró bevetésre indul, a US NAVY-nél még a keleti parton is leszázalékolják az összes szonárost halláskárosodás miatt.
  Szerintem mindez elég nyomós indok arra, hogy fel se merüljön az oroszokban egy esetleges kínai kooperáció, nem beszélve a kínaiak közismert kleptomániájáról, ami az orosz tervezés alapján végzett "bérmunkát" is azonnal kizárja...
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mondjuk azon én sem lepődnék meg,hogy ha ezek a kínai rombolók a a Sovremenny-class alapján épültek volna.Itt most az alapvető megoldásokra és elvekre gondolok(amik ma már eléggé elavultak)nem pedig a fegyverzetre kinézetre stb.
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Es mibol másbol. Még a 90-es években vásároltak az osztálybol , ha jól emlékszem 2-3 darabot és az utolsot Kínában fejezték be. Az alap megvolt, abbol már nem nehéz ujat alkotni, ugyanúgy van TA is és még sok mindennel az alap a szovjet-orosz fegyver , majd megy a másolás - tovább fejlesztés.....
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem hinném. Nézd meg a hajótest formáját, gázturbina vs gőzturbina stb. Végül is annyi közös van bennük, hogy mind a kettő hajó. A másik dolog, hogy a Type-052 széria aminek a legutolsó darabja a D változat, a nyolcvanas években indúl a nagy összeborulás idején. A Sovremenny osztályú rombolókat pedíg a kilencvenes években vásárolták.
  Érdekesség, hogy jelenleg Kínának vannak a legmodernebb ilyen osztályú hajói.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

  Olvasd el még egyszer amit írtam :)
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Cinikus per pill az a helyzet, hogy a kínaiak évek óta sorozatban gyártanak hadihajókat (van amit kissebb, van amit nagyobb sorozatban:), hogy ezeknek milyen a minőségük arról fogalmam sincs. NADE!!! az oroszok hosszó évek óta NEM gyártanak hadihajókat se nagy se kicsi sorozatban (vagyis gyártanak párat, de fájdalmasan lassó tempóban).
  A kérdés, hogy mi a jobb? A nagy büdös semmi, vagy néhágy hadihajó bármilyen minőségben, addig amíg a hazai gyáraidat, tehnikai hátteredet stb. stb. fejavítod arra a szintre, hogy te is képes legyél gyártani?
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  Nem azt írtam , hogy lemásolták a Sovremennij osztályt, de jelentos tudást - kész dolgot adott nekik a további fejlesztésekhez. Azt elismerem, hogy a kínai mérnokok igen magas szintu tudással rendelkeznek és képesek bármit a világon lemásolni.
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Akkor olvasd el te is, hogy mit válaszoltam, vagy fejtsd ki bővebben melyek azok "az alapvető megoldások és elvek" melyekre gondoltál és pl csak és kizárólag erre a hajóosztályra jellemző.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ismétlem a mostani csúcs kínai rombolók típusa a Type-052 fejlesztésén alapszik. És ismétlem ezt a hajót a nyolcvanas években építették a nagy nyugattal való összeborulás idején. Amerikai gázturbinák vannak benne, francia integrált harcirányító központ stb. stb. Abből lett B változat, C változat és most D változat.
  A Sovremenny mint a legtöbb orosz fegyver hézagpotó szerepet töltött be míg a hazai fejlesztések elkészülnek.
   
 10. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Oroszország nem az az ország, amely kétnaponta másik országhoz hajókázik, hogy pépesre lövöldözze. :) Nekik ez korántsem akkor a gond, mint ahogy azt sokan képzelik. (Igen, tudom, Szíria. Ott több hajóval mi lenne az opció: kirobbantják a III. vh.-t? :D) Vannak hajóik, mi több, ezek egy része még modernizálható is, amíg az újak gyártása felpörög. (Ősi orosz alapelv, hogy a több jobb, de jelenleg ennyi van és kész.)
  Az viszont nem opció, hogy terveket adnak át a szorgos kis másolóknak, meg őket tömik pénzzel a saját hajóüzemeik helyett. Ha pedig mindenképpen másokkal akarnak hajókat gyártatni, akkor már csak 1 (egy) ok kellene, hogy miért a kínaiakat válasszák és miért ne a franciákat vagy bárki mást. Csak - ahogy fentebb írtam - ilyen ok nincs.
   
 11. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Másik oroszoknak azért ott vannak a potens tenger alatt járó flótájuk. Másik oroszok száraz földi hatalom soha nem kellett neki nagy flotta.
  Kína azért épít annyi hajó hogy olaj és egyéb eltátóvonalait biztosítsa. Nem mellékesen ők 10X annyian vannak mint az oroszok.
  Másik ott van inda aki milyen szépen fegyverkezett lám egy pénzügyi banán héjon megcsúszott.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Cinikus:
  1. Tudjuk mind a ketten, hogy nem fognak venni már csak a büszkeségük miatt sem.
  2. De ha mégis, nem adnának semmilyen terveket a kis másolóknak, hanem kínai tervezte hajót vennének.
  3. Mint ahogy írtam nem pénzzel fizetnének, hanem nyersanyaggal.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nekerdez, a potens tengóflottád nem fog gondoskodni a Mistraljaid légvédelméről...
   
 14. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Mack:
  1. Ebben egyetértünk - bár szerintem nem pusztán büszkeségről van szó.
  2. Ha az ellenség már Moszkvánál járna, elfogadnák "ajándékba", de akkor sem vennének kínait. :)
  3. Ám legyen, de lsd. 2. pont. :)
   
 15. Roni

  Roni Well-Known Member

  Na de hány predator pilótanéküli gép van az oroszoknak ?
  Vagy esetleg globalhwk szerű gép?
  Vagy x-47 kategóriás gép?

  Mert Kínának van és lassan de biztosan szolgálatba is állnak Márpedig ha szolgálatban lesznek akkor nem évi 5 db gyártás lesz .
  Vajon az x-47 koppintása is orosz másolat? vagy a predator gépük is ?
  Hát a j-31?

  A type 052 verzióknak meg mi köze a szutyok orosz hajókhoz ?
  JA ! hány oscar 2 van átfegyverezve?
   
 16. Kuruc71

  Kuruc71 New Member  Volt hogy mar idegen csapatok Moszkvanal jartak es akkor is rafanyalodtak az addig szidott gaz impik segitsegere technikajara. Erdekes modon viszont ahonnan csak tudtak az amerika gyari tablakat logokat mindenhonnan lekapartak levettek csak nehogy megboditsa az ontudatos orosz katonakat.

  Volt hogy amikor egy Magyarorszagon lelott IL-2 Sturmovik darabjait kapartuk elo akkor a lemezeles belso oldalan USa gyari pecset volt. Meg a repgyartasuk is erosen fuggott az akkori alapanyag importol.
   
 17. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Roni


  Nem tudjuk hogy a kinai koppintasak plane az ucso generacios dolgokrol mennyire mukodokepesek tenylegesen. Ranezesre megallapitani nem lehet ( lehet nagyon jo es fos is ) .

  Az oroszok probalnak futni a vonat utan mert a vilagban a kinaiak ugy szoritjak ki oket a fegyverexportbol mint a pinty. Ennek pedig nem csak a koppintas hanem a megszakadt kutatas fejlesztes lanc is az oka amit nehez behozni.
   
 18. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Nahát, nem pont ezt írtam?! :D (Sztálinék nem nagyon fizették ki még a jelképes árat sem a segítség után.)
  Az "impik" és a kínaiak között van némi különbség egyébként, főleg orosz szemszögből.
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Közben utánanéztem kicsi, elméletileg így kéne kinézzenek az új Sovremennik
  [​IMG]
  [​IMG]
  Kíváncsi vagyok mikor lesz ezekből valami?
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Cinikus hidd el, csak a büszkeség az ami miatt kizárt egy ilyen dolog. Nincs túl sok ország ezen a bolygón aki egymaga képes az utolsó csavarig legyártani egy modern rombolót. Azok meg nem hinném, hogy eladdnák Oroszországnak.
  De mi kifogásuk lehetne az oroszoknak egy Type-051C robolóval szemben?
   

Ezen oldal megosztása