1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj PAK-FA (T-50) / FGFA / Szu-57

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2012. december 28..

 1. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Egy kis összefoglaló,csak a leglényegesebbekről: az "elektronikus agy" együttműködik a pilótával,akár a feladatok 90%-át képes egyedül végezni. Elejétől a végéig beprogramozható neki egy harci feladat már a földön,a fegyveralkalmazást is beleértve. A pilóta akár végig is ülheti az egészet úgy,hogy nem igazán csinál semmit, csak megerősítésként lenyomja az indító gombot amikor kell (szerintem ez már lassan az UCAV szint). A gép természetesen önállóan hazatér a feladat után, ha el van neki beállítva. Az "elektronikus agy" ról bővebben: minden átfut rajta, az összes érzékelőtől befutnak hozzá az adatok,azt érzékeli és azok alapján dönt. A hivatalos neve egyébként információs és irányító rendszert jelent magyarra fordítva. A gép 360 fokban lát maga körül minden fontosat. Erre a célra 6 különböző alrendszer szolgál amelyek különböző érzékelési tartományokban működnek. Kezdve a föld és vízfelszíni célok ellen használható rendszertől a minden időben leszállást biztosítóig, vagy éppen a radarvezérlésű rakéta indítására figyelmeztető, vagy hőkereső fejes rakéta indítására figyelmeztetőig. Ez a repülőgép 6 "szeme" a 6 szemből kapott információk mind az agyba futnak ami az összes infót értékelve dönt. Láthattuk amikor a műsorvezető mutatja az "agyat" a földi tesztközpontban (két nagy fekete doboz egy rack szekrényben) és felhívja a különbséget a nagy vastag kábelköteg melletti vékony fekete színűekre. A rendszer főtervezője, Dmitrij Gribov mondja el, hogy a vékony fekete kábelekben már fotonok segítségével zajlik az adatátvitel, ami sokkal gyorsabb mint az eddigiek, ez gyakorlatilag egy áttörés az avionikában, egy páratlanul fejlett rendszer.De ehhez magát a komplett gyártó iparágat is a nulláról kellett kiépíteni.
  Láthattunk egy "szimulátort" ami valójában nem is szimulátor, ahogy a kabinban ülő Szergej Csernyisov berepülőpilóta elmondta. Ez is egy fejlesztő platform ezzel "tanítják repülni" az új gépet. A fejlesztő platformon próbálják ki a különböző eljárásokat a földön, amiket később élesben a levegőben is végrehajtanak. Szergej Csernyisov ezután egy BVR légiharcot mutatott be a nézőknek, láthattuk, hogy a repülőgép önállóan rangsorolta a célokat a veszélyességük szerint és utána mehetett is a rakétaindítás. A már megsemmisült célok kaptak egy x jelet, jelezvén,hogy találat érte őket. A HUD jobb alsó sarkában pedig a 38-tól induló csökkenő szám azt jelezte, hogy mennyi idő van még hátra az utolsóként indított rakéta találatáig. A fejlesztői platformot a cég összes teszteléssel foglalkozó osztálya használja, a kabin ergonómia felelősöktől a harci alkalmazási részlegig bezárólag továbbá a 929.GLIC( Cskalovról Elnevezett Állami Repülési Kutató Intézet) katonai berepülőpilótái is, elvégre ők képviselik a végfelhasználót, a légi és kozmikus erőket. Centrifuga: nem lehetett teljesen mutatni, ahogy még mindig nem láttuk a Szu-57 műszerfalát a teljes valójában. A centrifugában fel lett építve egy Szu-57 kabin a megfelelő kezelőszervekkel, ott lehet vizsgálni még a földön,hogy miként dolgoznak az új géppel a kijelölt hajózók nagy túlterhelés mellett.
  Szíriai alkalmazás: elismerték,hogy Szergej Bogdan végezte,civil létére. A harci alkalmazás új generációs fegyverek tesztelése volt. Szergej Bogdan elmondta, hogy összességében több hónapot vett igénybe az egész folyamat, és,hogy olyan újgenerációs fegyvereket vetettek ott be élesben,háborúban amit korábban Aktyubinszk környékén, a 929-esek lőterén kipróbáltak. Két gép volt kint, a másikat katonai berepülőpilóta vezette, nem említették,hogy ki, de volna tippem.
  Az 511-es példány: ő volt a szíriai bevetések első számú szereplője is, a Szuhojnál, csak "Elnök" kódnéven említik, mert ő a végleges változat,az amiben már minden rendszer megtalálható amit a megrendelő kért és maximálisan teljesíteni tudja a megrendelő elvárásait,ahogy Mihail Sztrelec főtervező elmondta. Vagyis az 511-es a szériagyártás alapja,a végleges verzió. Azt már csak én teszem hozzá,hogy a 30-as hajtómű kivételével. Az első szériagyártott Szu-57 2019-ben kerül átadásra. A 929-eseknél már képzik a gépre a lipecki harci alkalmazási központ pilótáit. Ezt már Radik Barijev a központ vezetője mondta el. Továbbá beszélt a katonai berepülőpilóta képzés folyamatáról is. A megfelelő hajózók kiválogatásuk után egy 2 éves képzés végén vizsgázhatnak le, sikeres vizsga esetén megkapják a harmad ossztályú berepülőpilóta vagy harmad osztályú berepülő navigátor minősítést. Egy osztály létszáma 9 fő. Közülük 7 pilóta 2 pedig navigátor. Szergej Bogdan is itt végzett. Az első évben nem repülnek, van viszont 22 féle elméleti tárgy az aerodinamikától az idegen nyelven(angol) keresztül a berepülések végrehajtásának elméletiéig sokminden. A második évben kezdenek repülni. A fémcsontváz az épület előtt a kezében a lámpával, mellette egy útjelző táblával. Az útjelző tábla a világ más berepülőpilóta képző iskoláinak irányát és távolságát jelzi. A fémcsontváz a viharlámpával pedig a berepülőpilóták életét szimbolizálja és a minél nagyobb odafigyelésre, a hibákból való tanulásra próbálja felhívni a figyelmet. Mert minden elméleti és gyakorlati tudás ellenére a berepülés tud lenni olyan, mint egy sötét és életveszélyes helyen viharlámpával mászkálni, aminél az óvatlan lépések hatására csak a csontváz (vagy az se) marad az ember után.Ez pedig országfüggetlen. A berepülőpilóta státusz még mindig a legveszélyesebb munka a repülésen belül.
  A gépágyúról: 30 milis, a tesztek szabadon filmezhetőek voltak, ahogy írtam korábban,a beépítés megfelelő helyét korábban számítógépes modellezéssel is vizsgálták. A gép mellett a hangárban egy kicsit Andrej Sendrik beszélt a fedélzeti gépágyú jelentőségéről. Andrej Sendrik jelenleg első osztányú berepülőpilóta, ő repülte az dei Győzelem Napján az egyik Szu-57-est. Egyébként ő Vlagyimir Sendrik fia, vagyis a család a Szuhojnál repül :) Andrej Sendrik a következőket mondta a gépágyúról: ez az utolsó esélyed, egy váratlan helyzetben. Amikor már minden elfogyott,de győzni kell a harcban, akkor tudod alkalmazni a gépágyút.
  Nagyjából ennyi.
   
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  gacsat and sidewinder12 like this.
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Hurrá! Feltalálták a fénykábelt!
   
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  Egy 2014-es kiállítási darab meg amit most láttunk a vidóban 20:00-tól azért ég és föld a különbség :)

  [​IMG]
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  Egy kis elemzés a tegnapi Szu-57 filmben látottakról: R-97 az új nagy hatótávolságú rakéta?

  [​IMG]
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mi van odaírva?
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  Ez egy távoli légiharc üzemmód. Legalsó indikátor a a fegyverek felfüggesztési pontjait mutatja. Jobbra a kiválasztott (használt) rakéta típusa "97",
  bal szélen a távolsági skála, mutatja, hogy maximálisan 160 km-re a céltól indíthatja a rakétát. továbbá cél távolsága 170 km, a cél sebessége, gép sebessége, cél magassága, gép magassága...
   
  arcas, fishbed, fip7 and 3 others like this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  A felfüggesztőknél bekeretezve a belsőt jelöli valyon?
   
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Roni likes this.
 11. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ez jó értéknek számít amit Terminator linkelt?
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Roni

  Nincs a számokhoz látószög rendelve, így elég nehéz megmondani. Oldalról, hátulról, felülről, alulról ezek jó értékek szerintem. Szemből már annyira nem.
  Az "igazi" lopakodás az, ha sikerül szemből 0.1 alá bemenni. Az már egy jó érték. Ettől még persze egy 0.3/0.4-s céltárgyat is igen nehéz követni.
   
 13. luperator

  luperator Active Member

  Érdekes kérdés.. Kíváncsi voltam ez az rcs érték minek felel meg, a nagy testű madarakra írnak 0,01-et,a hivatalosnak mondható adatok alapján az F-35 és F-22 jóval alatta van, rcs értékük kisebb mint egy galambbé (0, 08).
  Persze, egyrészt hozzáteszik, hogy nem mindegy milyen hullámhosszon dolgozik a lokátor, másrészt el nem hiszem, hogy pontos adatokat közölnek
   
  gacsat likes this.
 14. boki

  boki Well-Known Member

  A videó volt már
   
  Terminator likes this.
 15. jOkA

  jOkA Active Member

  A légiharc rakéták maximalis lőtávolságát, hogy kalibrálják? Értem ez alatt, hogy az indítástól 170 km-re van a cél, de ugye az mozog és mire a rakéta oda ér legyen mondjuk 200 km-re. Vagy a számítógép beleszámolja a cél sebességét és kiszámolja, hogy a rakéta célba érkezéséig lesz 170 km-re maximum? Így tehát 120 km-ről indítja és 170-re ér oda? Köszi :)
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  170km-ről indít és 120km-et tesz meg a találkozásig
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  HTÖ 5.2. fejezet. Tessék már olvasni az ég szerelmére, ha megírtuk...

  SAM és AAM esetén totálisan máshogy értelmezendőek a számok azért, mert a SAM az áll, a repülőgép meg repül.
   
 18. jOkA

  jOkA Active Member

  AAM-nél gondoltam távolodó célpont esetén.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Csak ismételni tudom magam. Tessék elolvasni. Ott van minden. Nem fogom huszadjára is legépelni, ezért készült a HTÖ.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  De ő nem SAM-ról kérdezett!
   

Ezen oldal megosztása