1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj PAK-FA (T-50) / FGFA / Szu-57

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2012. december 28..

 1. waterloo

  waterloo Member

  Ja csak az egyik ország 2.25x nagyobb népességű és 5x nagyobb a gazdasága vásárlóerő paritáson is.
  Lehet emiatt az a bizonyos lecke távolabb van, mint első ránézésre tűnik.
   
  endre, gacsat, Bleroka and 1 other person like this.
 2. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Mivan...
  Már mi a retekért ne lenne érdeke fenntartani az R&D-t, ami az egész amerikai katonai hatalom alapja? A fejlesztés maga van olyan fontos, mint az eredmény, ha leállítod, veszik minden, főleg olyan ellenfelek ellen, mint Kína. A kutatás/fejlesztés az ipar agya.
  Másrészről az USAF vadászgépparkja öregszik (nem, az F-35 nem vadászgép, semmiképpen nem AF/AD). Még az F-22esek is valahol az élettartamuk felénél járnak, support hozzájuk egyre macerásabb. A gép simán átmenet, ahogy az F-16/35 úgy az F-15/22/F-X a folytatás. Szükség van rá, egyszerűen kiöregszik a flotta. A gépeknek élettartama van... és vegyenek ugyanazt zéró előrelépéssel? Sok értelme lenne (az a pár F-15X nem játszik az politika)...

  Mivan 2...

  Nem is értem, miért nem P-51-esek meg Jak-3-asok hajkurásszák egymást az égen... Most akkor egyezzenek meg a felek, hogy nem fejlesztenek többet és mindenki elégedjen meg azzal ami van vagy mi?
  Atomarzenál - túl OP. Nem használhatod erőfitogtatásra, helyi konfliktusra, az csak végső eszköz. És végső. Kihalás. Mindenkinek, neked is. Pont.
  javaslom olvasd át Molni és Hpasp meg a többiek írásait a témában, komolyan. Mert ez a komment itt ne haragudj, de iszonyat gáz...
   
  formosa1 and waterloo like this.
 3. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Még jó , hogy a vélemény szabad és a tiéd meg pont nem érdekel !
   
  gacsat and fip7 like this.
 4. fip7

  fip7 Well-Known Member

  waterloo

  "Ja csak az egyik ország 2.25x nagyobb népességű és 5x nagyobb a gazdasága vásárlóerő paritáson is."

  Mert aztán a fegyverkezésre költött összegek nem ennyivel nagyobbak is az USA-ban?
  Amúgy is, magasabbról nagyobbat lehet esni.

  angelsoul

  "Már mi a retekért ne lenne érdeke fenntartani az R&D-t, ami az egész amerikai katonai hatalom alapja?"

  Senki se mondta, hogy szántsanak be mindent. De a 6. gen vadászgép nem aktuális dolog. Ellenben a bombázó kérdéssel pl.

  "Másrészről az USAF vadászgépparkja öregszik"

  Hála az elbaszott JSF programnak. Erre nem egy még elbaszottabb, céltalan, pénztemető 6. gen program a megoldás, hanem az aktuális technika vásárlása.
  pl. SH vagy F-15X. Kell a darabszám. Otthoni repkedésre minek lopakodó? Légi rendészetre F-35 meg F-22???
  A józan ész hova költözött el, már megint? Szu 2.0....

  "nem, az F-35 nem vadászgép, semmiképpen nem AF/AD"

  Pedig évek óta ezt hallgatom.
   
  ghostrider and ogretankHU like this.
 5. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Bátorkodtam megjegyezni, hogy amit leírtál teljesen alaptalan hülyeség és szembemegy minden Földön létező haderő fejlesztési stratégiájával (nem gyanús?), illetve javasoltam hol és kiktől tanulhatnál a fórumon, akik igen magas szinten ismerik a témát.
  Bocs, ha ez nem fér bele az egódba. Természetesen megmaradhatsz további ismeretek beszerzése nélkül a magad világában. Nekem aztán mindegy.

  1, aktuális, csak sorrendiség van. T-X letudva. A B-21 épül, de emiatt a Northrop most nem tud beleugrani a 6.th gen tenderbe, így semmiképpen sem kezdhető jövő december előtt (a tender egyik fő résztvevői lesznek). Addig a tanulmányok mennek, erre költenek már most egymilliárd felett.

  2, Aktuális technika high-end konfliktus esetén nem ad gap-et. Márpedig az USA hadereje high-end konfliktusra készül, nem sandniggerek bombázására a sivatagban, hanem Kína visszanyomására.
  Légi rendészetre.... na itt viszont nem látod a fátol az erdőt. Légi rendészetre használják őket, mert SENKI nem mer felszállni háborúra ellenük. Ezt hívják elrettentésnek - simán minden más hadvezetés tudja, hogy ledarálják őket, így LÁTSZÓLAG nincs munkájuk, csak légirendészet. Ha nem lenne ekkora az USAF fölény akkor meg NEM CSAK légirendészert lenne, hanem actual fight is. Ezt kell megérteni.
  A valódi munkájuk a létezésükkel és képességeikel az elrettentés - ami viszont ebből látszik, hogy "csak" légirendészkednek.

  3, Az F-35 vadászbombázó, nem légifölény gép, slussz. Az nem ez a kategória - bárhol is olvasol ilyesmit, az hülyeség. F-22, J-20 Szu-57 az légifölény gép, F-35 elsődlegesen GA, de vadászként is az élbolyban van.
   
  waterloo and Bleroka like this.
 6. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Ezzel lehetnek majd gondjaik, mert az oroszoknak nagyméretű drón vonalon nem sok előzményük van, sőt leginkább szinte semmi. Ha most drónozás cimén Szu-57-eseken kezdenek egyből tanulni, akkor ott kemény tanulópénzek mehetnek el, pláne ilyen Luca széke "tempójú" gyártogatás mellett.
   
  waterloo and gacsat like this.
 7. koppany

  koppany Well-Known Member

  Egyszerű véleménynyilvánítás volt, elvtárs....
   
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  angelsoul

  Az egész elméleted ott bukik meg, hogy az USA sosem fog hight end konfliktusba keveredni. Egyszerű az oka. Aki ilyen technikával rendelkezik, az bizony atommal is. Annak meg csúnya lenne a vége, így ilyen konfliktus sincsen.
  A III. világot terrorizálni meg az SH is bőven sok jelenleg, az F-35 meg 20 év múlva is az lesz.
   
 9. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Emlékeim szerint a lesajnált szír légvédelem és repterek ellen nem ezt a "high-end" F-35-öt, hanem negyvenakárhrány tomahawkot vetettek be az amcsik. És bizony nagyon jól tették, mert az a hatásos fegyver.
  Az F-35 egyelőre nagyobb részt egy jól marketingelt termék, és csak kisebb részben jó fegyver. Első sorban hasznot hoz a gyártónak és az USA-nak.

  Ezt ugyanígy leírhattad volna Kínáról vagy az oroszokról is.
   
  ogretankHU likes this.
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  angelsoul

  "Wow, aaz egész világ és az összes katona hülye, a DARPA egysíkúak gyülekezete, a power balance elmélet, a MAD mind ökörség... írj nekik, mekkora lúzerek :D"

  Látom elfogytak a valós érvek. Szóval fölösleges tovább fűzni ezt a beszélgetést.
   
  ghostface likes this.
 11. waterloo

  waterloo Member

  Ezt nem venném annyira biztosra. A technológia fejlődik, a világ változik. Ami most MAD, 30-40 év múlva nem biztos, hogy annyira őrültség lesz. :hadonaszos:
  A 6.generációt pont ekkorra tervezik.
  Az ilyen kijelentések a lehető legmerészebbek.
  Az USA is képzelt ilyet korea előtt, hogy majd atomgyalogság meg minden, minek ide konvencionális fegyverzet.
  Ha valaki háborúzni akar megtalálta és meg fogja találni a módját arra, hogy háborúzzon (sajnos).

  A DARPA-nak és társainak az a dolga, hogy felkészüljön arra, hogyha a merész jóslatod nem válik be. Neked ez nem felelősséged, nekik viszont az.
  Ugyanígy képességeihez mérten más országok is fegyverkeznek.
  Ennyi erővel a kínai buildup is fölösleges. Talán refundot kéne kérniük a hordozóikra és a rombolóikra és az 5. gen vadászaikra. :)
  Az úriember a kommentjével erre akart utalni és nem személyeskedni. Szerintem.

  És erről szólt az egész beszélgetés. Ebből indult ki. Hogy láthatóan ez a program nem tud lépést tartani a másik két nagy/szuper (nevezzük bárminek is) hatalommal.
  Nem azért mert hülyék, hanem mert gazdaságilag más súlykategória. Ettől viszont 30-40 év múlva nem fognak elnézést kérve visszavonulni (pl) Königsberg hipotetikus "újratárgyalása" esetén...

  És nem nem akarom implikálni, hogy támogatom vagy akarom ezt a háborút, csak épp ez jutott szembe mint random példa, függetlenül a realitásától. A mai realitásától.
  1910-ben minden európai nagyhatalom röhögött egy szovjet szuperhatalom ötletén, 1950-ben már kevésbé.
   
  endre and Bleroka like this.
 12. tiz

  tiz Active Member

  Nem feltétlenül. Egy 145 milliós országról beszélünk (USA 328). Ennyi ember óhatatlanul kitermel egy csomó okos programozót. Látni kell, hogy a mai világban, főleg az IT terén óriásiakat lehet előrelépni egy mezei, 2000 forintos net hozzáféréssel.

  A repülőgépekre fejlesztett szoftverekben az a csodálatos, hogy inkább ész kell hozzájuk, mint csillió-millió dolláros szuperszámítógépek. Ez a korlátozott méretekből adódik.

  Mi kell egy drónhoz? Egy repülőgép, szenzorok, szoftver, kommunikáció.

  Mi az, ami az oroszoknak ebből nincs?

  A Szu-57-esből drónt csinálni teljesen logikus lépés egy olyan ország számára, ahol a pénz a szűk keresztmetszet.

  Arról nem is beszélve, hogy lazán beelőzhetnek vele bárkit, és egy távolról vezérelt 5. gen gép azért nem kis ütőkártya.

  Nyilván lehet értelme tapasztalatokat szerezni olcsóbb gépekkel, mielőtt a Szu-57-eseket pilóta nélkül reptetik, de nem látom miért ne szerezhettek volna ilyen tapasztalatokat az elmúlt 20 évben.

  Az, hogy nem vittek sorozatgyártásba nagy drónokat korántsem jelenti, hogy nem foglalkoztak a témakörrel.
   
  ghostrider and ogretankHU like this.
 13. boki

  boki Well-Known Member

  2022-ben kezdődnek az első modernizált Szu-57 tesztjei. Katonai körökben Szuper Szuhojnak nevezik a gépet, hivatalosan a második szakasz gépe.
   
  endre, fishbed and Roni like this.
 14. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  A távirányítás mindig magában hordozza a feltörés kockázatát. Hacsak nem kvantumösszefonódás alapú -ebben kína a király- nem tudom, h éltechnika esetén érdemes e kockáztatni.
   
 15. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Miben változik a hajtóművön kívül?
   
 16. Roni

  Roni Well-Known Member


  És lényegében miből állna a "modernizált" gép ? Kisit nagy kérdőjel már a program is mert ha 2022-től teszt lesz akkor újabb évek csúszása következik hisz megint várni kell a teszt eredményekre .
   
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  arbalest likes this.
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Nem a hajtómü lesz itt még cserélve. A gép modernizációjának egyik fő eleme a vezérlőfelületek hidraulikus meghajtásainak elektromos motorokkal történő cseréje lesz, hogy csökkentsék a gép radarok általi észlelhetőségét, javítsák a manőverező képességét és javítsák a túlélhetőséget sérülések esetén. Mellete az addigra elkészülő új fegyverzet is ki lesz próbálva.
   
  fip7, endre, svajcibeka and 3 others like this.
 19. emel

  emel Well-Known Member

  Nem a tesztek kiértékelése tart sokáig, hanem az ha ezek eredményeként a főkonstruktőr súlyosan felsóhajt, megvakarja a tarkóját és:mad:, aztán rámutat 1-2-3 részlegvezetőre: urak látjátok a problémákat, itt, meg itt, meg itt is újra tervezni/méretezni a dolgokat, de nagyon gyorsan:hadonaszos:!! Utána azonnal átadni a többi részlegnek az új megoldásokat, hogy azok is rá tudjanak nézni, az új megoldások miatt be kell-e nekik is avatkozni a saját részterületükön?! Aztán ha mindenki megoldotta és kivitelezte a saját feladatát újra tesztelni, stb., amíg el nem fogadják a kész gépet:). Ez tart igazán sokáig, nem a tesztek kiértékelése ...
   
  fip7, endre, formosa1 and 3 others like this.
 20. boki

  boki Well-Known Member

  Olvasd el még egyszer amit írtam...
   

Ezen oldal megosztása