1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj PAK-FA (T-50) / FGFA / Szu-57

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2012. december 28..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member


  A fejlett légierő a legkomolyabb ütőkártya az atom után. A kisebb tengeralattjáróból legyen sok , hitler is inkább nagy hajókat épített mert az látványosabb ,kritizálták is a szakik értre a háta mögött .

  Szíriában jól jöttek volna támadó drónok oylanok amik épp most lövik szét az orosz légvédelmet ;)

  Viszont az általad leírtak mind szuperhatalmak ,az oroszok nem azok .

  Csak ott indíthattak élseben .Sőt többre értékeltem volna a kh-59mk2-őt ami azért olcsóbb és vadászok is küldhetik .A su-57-be 4 db mehet belőle . Az komoly !
   
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Oo nem szuper hatalom?
  Akkor ki, Török ország?
  :rolleyes:
  Ez jó volt vasárnap este. :D
   
  vata and sidewinder12 like this.
 3. misinator

  misinator Well-Known Member

  Na igen.
  Jemenben meg a papucs, mert az nem égett a lábára a lázadóknak, s tudtak tovább harcolni a szaudiaknak meg a bakancs igen, mert nem volt idő kifűzni a bakancsot.
  A légierejükkel aztán sokat értek ott...

  Ne a múltról, s ne a jelenről írj!
  A fegyveres erők fejlesztésénél a jövőre kell készülni a fejlesztések, harckészültségi szintek időigénye miatt.
   
  Rotten878 likes this.
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Fueldraulic a neve és Nyugaton is használják:

  https://aviation.stackexchange.com/questions/24787/why-is-fuel-used-as-a-hydraulic-fluid

  F-22, F-35B, B777-200/300, de még a Saturn V hordozórakéta is ilyen rendszerrel működött.

  A kerozin, mint hidraulika munkafolyadék nem tűzveszélyesebb, mint a hidraulika olaj. A fueldraulic rendszerek leggyakoribb alkalmazási területe a hajtóművek forró szekcióinál található, mert a kerozin egy fokkal jobban viseli a csővezetékekben sütögetést mint a kokszosodásra jobban hajlamos olaj.
  Főleg fúvócső mozgatások, GSF (az egyik első ilyen a Rolls Royce Adour volt), TVC rendszereknél F-22, F-35B, Szu-30, Szu-35Sz, Szu-57) vált be. De a B777-esen ha jól tudom, a reverz rendszert működtetik vele.

  A repülőgépek nagyobbik hányadánál (GSF és reverz működtetés) így is az olaj alapú hidraulika az elterjedtebb, de a sorozatgyártott TVC rendszerek a világban keleten és nyugaton 100% fueldraulic megoldásúak, az egyszerűbb kivitel és járulékosan az égés javítása miatt is.
   
  Python, fip7, laiki and 5 others like this.
 5. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  ilyen jósok a honvédségben is voltak :D lett is belőle könnyűlövész koncepció, meg kidobáltuk a sorozatvetőket mert a jövőben majd nem lesz szükség rakétatüzérségre :D :D :D
   
  zeal, fip7, Rotten878 and 1 other person like this.
 6. Fade

  Fade Well-Known Member

 7. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Az elomelegített kerozin, több hot ad le, attól jobb az égés?
  Vagy jobban keveredik a levegovel?
  Van erre valami diagramm, hogy pl a 25 fokos kerozin x hot ad le, a 100 fokos meg x+y-nt?
  Milyen maximum homérsékleten biztonságos még a fueldraulic rendszer?
   
 8. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Sajnos látszik,hogy mennyire nem érted az egészet. Persze nem lepődöm meg,hiszen a Mi-28N szerinted azért jobb mint a Ka-52 mert a gép felépítéséből láthatóan az Apache orosz változatát akarta vele létrehozni Mark Weinberg főtervező.
  A Kamov meg nem jó, mert nem pont úgy csinálják, mint az amerikai. Közben pedig a szíriai harci tapasztalatok világosan bebizonyították,hogy a Kamov a jobb.
  Vissza a lényegre, amit valószínűleg már százezerszer leírtak itt neked, nem csak én. Oroszország nem aszerint fejleszti a haderejét, ahogyan te szeretnéd,vagy ahogyan én. Van kettő darab dokumentum ("fúj biztpol, undorító"..) amiket elolvasva érthetővé válnak Oroszország elképzelései a saját helyéről a világban általánosságban, és az,hogy milyen gazdasági,katonai célkitűzései vannak. Ez a két dokumentum az Oroszországi Föderáció Nemzeti Biztonsági Stratégiája, és az O.F. Katonai Doktrínája. Ezeket tessék elolvasni, értelmezni,megérteni. Fent vannak a Kreml, és a Védelmi Minisztérium honlapjain, nyilvánosan letölthetőek. Azokból világossá válna, hogy Oroszország nem egy "támadó" típusú doktrinát talált ki, amiben az egész bolygót az ő érdekei alá akarja hajtani,akár katonai erővel, hanem egy védekező típusút. Ami főként magára Oroszországra és a FÁK térségére illetve az ország közvetlen környezetére koncentrál. Ezért nem akarnak minden áron tizenvalahány hajóból álló hordozóflottát sem építeni. Továbbá ezért erőltetik a TU-160-at. Mert a Tu-160 az orosz stratágiai nukleáris triád egyik központi hordozóeleme, amely nukleáris triád fejlesztése még mindig minden más előtt áll a sorrendben. Mert tisztában vannak vele, hogy azzal tudják az összes lehetséges ellenfelet elrettetneni a támadástól,úgy hogy mindeközben nem hal éhen a lakosság,mert a kajára szánt pénz is megy a haderő fejlesztésére. Persze hülyék így is akadnak akik némi bíztatásra nekiugranak Oroszországnak, lásd Szaakasvili. Viszont komoly ellenfél nem megy nekik mert tudja, hogy még ha adott esetben nyerésre is állna a háborúban akkor Oroszország a saját állami létét veszélyben érezve leatomozná a támadó hátországát. Mert ugye minden "saját atomfegyverrel rendelkező állam és minden saját atomfegyverrel nem rendelkező,de atomfegyverrel rendelkező szövetségessel rendelkező" állam ellen bevethető az atomfegyver,ha a hagyományos fegyverzettel zajló sikeres támadásuk Oroszország állami létét fenyegeti.
  Oroszország jelenleg az egyetlen ország a Földön ami fél órán belül atomsivataggá tudná alakítani a jelenlegi egyetlen szuperhatalmat, az USA-t. Az atomfegyvereik a legmodernebbek a világon, rendszeres tesztek is bizonyítják a régi és az új hordozóplatformok sikeres,üzembiztos működését.
  A hagyományos erők csak ezután jönnek,és bizony minden köpködésed ellenére ezen a területen is komoly sikereket értek el 2008-óta.Viszont ezeket helyettem már mások leírták. Abban egyetértünk,hogy vannak pénzlenyúló figurák, akiket el kell tüntetni onnan,mert gátolják a fejlődést. Az utóbbi fél év történéseit látva azért az világos, hogy a magas pozíció sem jelent garantál védelmet, ha valak rengetegeti lop vagy éppen külföldi szolgálatok részére dolgozik.
  Ahhoz pedig,ha tanácsot akarsz adni nekik, javaslom,hogy tanulj meg oroszul,legalább alap,de inkább közép fokon, persze a felsőfok sem gond. A Védelmi Minisztériumban ugyan nem jártam,de tapasztalatom szerint Moszkvában és vidéken is jobban értik az oroszt,mint a magyart :)
   
  fip7, laiki, fulcrum11 and 8 others like this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

  A mi28nm helit azért vettem jobbnak mert a gépágyúval úgy tud kaszálni mint az Apache. Ka52 meg nem. Es tetszetosebb is persze
   
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A helikopterek nem kaszálnak egyátalán a gépágyújukkal. Amennyire a gépágyúnak manővereznie kell a tüzével, annyira a Ka-52-es ágyúja is kitéríthető. Nem merev a beépítése.
   
  fip7, laiki, misinator and 5 others like this.
 11. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  A Mi-28NM még nincs is rendszeresítve 100 körüli darabszámban. Az N van csak. "Tetszetősebb". Lehet, de attól a Kamov még hatékonyabb. Forgatható tornyos fedélzeti fegyver vs kis mozgásszabadságú/rögzített. A kis mozgásszabadságúnak nyilván hátránya,hogy a célr kell vele fordulni, de ettől például még a magyar Mi-24-es hajózók is jobban szeretik a fix gépágyús P változatot mint a forgatható géppuskás D év V verziókat. Nem csak a nagyobb átütőerő miatt, hanem a nagyobb pontossága miatt is.
   
  fip7, laiki, fishbed and 3 others like this.
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Még a 90-es években F-16-osokon láttam először ilyen borítást. Még valamilyen baleset is volt vele, mert elektrostatikusan feltöltődött, úgy működött mint egy kondenzátor és odavágta az egyik szerelőt.
  Szóval ez is átengedi, csak megoldották az árnyékolását.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kína ráncolja a homlokát. Nekem az "atomsivatag" fogalma már az, hogy az összes jenki nagyváros kap egy néhány Mt-ányi hatóerőt. A vidék i kapna a kiszóródásból, és nem lenne "atomsivatag" az ország, de a ma ismert formájában az amerikai civilizáció és életmód mondjuk úgy kapna egy igen komoly sallert. Meg a mellékhatásából az egész világ. Ehhez Kínának is tudtommal van elég eszköze.

  Az minimális orosz flotta és Tu-160 flottát én abban látom, hogy ezek nélkül még egy kis ország is fityiszt tudna mutatni, Oo. érdekei ellen. Csúnya vagy nem csúnya, de lényegében zsarolási potenciál. Ha nagyon elmérgesednek a dolgok, akkor egy fél-harmadik világ ország ellen* azért egy Tu-160 + CM salvo csúnya dolgot tudna művelni.
  Szétkapja a kritikus nemzetgazdasági infrastruktúrát és azzal a "pattogó ország" gazdasági fejlődését is. A politikai üzenet tiszta. Ne pattogj ellenük, mert így jársz. Régen ezt a partraszálló katonaság felperzselése jelentette, ma ezt. Kb. A jenki is ezt csinálta Szíria elleni CM salvoval. Inkább politikai üzenete volt szerintem, mint sem valós hatása a dolog menetére.

  *Sőt, akár Mo. kaliberű ellen is, ha önállóan kéne szembenézni ezzel. De hát ezért vagyunk NATO tagok és vannak kötelezettségek is.
  Sőt, nagyon elképzelhetetlen helyzetben, ha valaki fantáziája szárnyal a "mókás" az, hogy az USA és Oo. is gyomrozhatná egymást így. Nem kell szétatomozni az egész országot. A legkritikusabb és sok pénzt termelő cégeket szétkapják CM-mel és az infrastruktúra néhány szűk km-két, hogy az ipar pont úgy érezze a törődést, mint a fenti esetben. Az USA-nak nincs telepített légvédelem sehol, csak az otthon levő gépek vadászhatnának CM-re. Az ország méretét nézve senkinek ne legyenek hiú ábrándjai. Az oroszoknál legalább a legfontosabb városok egy adott szintig védve vannak ez ellen.

  Persze ez a soha meg nem válaszolható kérdés, mert MAD pont ezért működik.
   
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem az a félreértés hogy nem a mozgatás lesz elektromos hanem az Oroszok is az F-35 ben alkalmazott elektro - hidraulikus szervókat akarnak.
  Ennek a lényege:
  - a hagyományos megoldásnál (és v.színűleg a Szu-57-nek még ilyen van) a hajtóműveken elhelyezett hidraulika szivattyúk állítják elő a 3-4 független hidraulika körben nyomást és ezt a nyomást (folyadékot) hidraulika csőhálózaton juttatják el a hidraulikus szervókhoz. A szervók mozgatását a hidraulika rendszerbe épített szelepek szabályozzák.
  - az F35-nél alkalmazott megoldásnál az elektromotorral hajtott szivattyú és a hidraulikus szervó egy egységet képez. A kormányparancsok elektromos jel formájában jutnak el az egységig. A nyilvánvaló előny hogy a teljes hidraulikus csőhálózat megspórolható. Minden kormányparancs és az elektromotorokat mozgató energia elektromos hálózaton közlekedik ami könnyebb, egyszerűbb, és sokkal kevésbé sérülékeny.
  [​IMG]
   
  fip7, laiki, fishbed and 1 other person like this.
 15. emel

  emel Well-Known Member

  Hát azt hogy mit gondolnak és mit akarnak azt nem tudhatjuk. Viszont az erről nyilatkozó orosz illetékes egyértelműen elektromos működtetésről beszélt, szó se esett semmiféle elektro-hidraulikáról, persze ez is lehet a sajtó számára előadott "nesze valami, fogd meg jól". Mert ugye a tisztán villamos működtetésű repülőgép/rendszer/szervó azt jelentené, hogy Szergej átugrik egy technológiai lépcsőfokot, amit az elektro-hidrosztatikus rendszer jelent. Lehet hogy tényleg megpróbálják, de a rep-iparuk hosszú tetszhalott-állapota utáni mai állapotában én ezt nagyon kockázatos és drága kísérletnek tartom - ráadásul a vadász-légierejük egyetlen stalth-prototípusán??!!
   
  endre and Pocok75 like this.
 16. boki

  boki Well-Known Member

  @rudi
  OAK(UAC)illetékes nyilatkozata volt és direkt bemásoltam @emel -nek az orosz szöveget mivel ő is tud oroszul.

  Hogy ebből mi valósul meg az majd kiderül 2022-ben.
   
 17. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az oroszok szerintem nem fognak átugrani lépcsőfokokat. Örülnek ha a stratégiai területeken tudják követni az USA / NATO fejlesztéseket.
  Másrészt az elektro - hidraulikus rendszert nagyon könnyű "elektromos" rendszerként kommunikálni mert a gépen tényleg megszünteti a klasszikus értelemben vett hidraulikus hálózatot. A teljes működtető energia és kormányparancs tényleg mind elektromos energia.
  A szerelők nem is találkoznak hidraulika folyadékkal a munkájuk során. Az elektro - hidraulikus szervó a teljes élettartartama alatt zárt, és nem kell egyszer sem felnyitni karbantartás céljából sem.
   
  endre, laiki, fishbed and 1 other person like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Viszonyításképpen, ez 3 éve volt, @Hpasp tette be az SG.hu Haditechnika topikba.

  Mindig tanulságos végignézni, hogy mivel van felfegyverezve manapság egy Moszkva melletti elit Gárda Harckocsihadosztály...
  ... pár típus még nálunk is szolgált.
  T-80UE-1, T-80UK, BMP-2, BTR-82A, BRM-1K, Tigr-M, BM-21 Grad, 9K57 Uragan, 2Sz19M2 Mszta-Sz, 9K331M TOR-M2, BREM-1


  https://www.vitalykuzmin.net/Military/4th-Kantemirovskaya-Tank-Division-Open-Day-Part1/

  https://www.vitalykuzmin.net/Military/4th-Kantemirovskaya-Tank-Division-Open-Day-Part2/

  '80-as évek vége utánérzés. Egyedül a BTR-82A és a TOR-M2 újabb, bár azok is ugyanabban a korszakban már meglévő cuccok modernizált változatai...
  ... ez lett volna kb. az idealizált elit szovjet hadosztály a kilencvenes évek közepén.
   
  fishbed and Roni like this.
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  No de nem is Moszkva vagy Európa nekik a prioritás hanem a Távol-Kelet meg a Kaukázus(es bejött emellé az Arktisz).De igen ez jól mutatja,hogy hogy is áll az orosz hadsereg.
   
 20. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Nem annyira földtől elrugaszkodott elképzelés, ugyanis Bush adminisztráció által anno meghirdetett Prompt Global Strike programnak volt ez a lényege. A cél egy olyan globális hálózatot alkotni, amivel nem csak egy órán belül tud bárhol csapást mérni, de egyben a nukleáris célpontok 30%-nak kiváltására is alkalmas. Anno jórészt ennek hatására indult meg az orosz hiperszonikus /egyéb asszimetrikus stratégiai fegyverfejlesztés és még a Földközi-tengeri jelenlét felújításában is szerepet játszott részben a "kis rakétás hajók" révén.
   

Ezen oldal megosztása