1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj Szu-27, -30, -33, -35 "Flanker"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Szó sincs a Szu-33 gépek kivonásáról. Azon gépeket,amelyek üzemideje nem járt le modernizálva lesznek és visszatérnek a Kuznyecovra. A moderizáció első szakaszában SzVP-24 "Gefeszt" célzórendszert kaptak a gépek. A modernizáció második szakaszába eső gépek erősebb hajtómüvet, új elektronikát kapnak(pontos részletek nem ismertek) Addig is a gépek pilótái a haditengerészeti légierő Jejszki kiképző-gyakorló bázisán repülnek.
   
 2. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nem értem, miért erőltetik a 33-asokat, ha van elég 29-es. Vagy valami probléma van velük?
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Szuhoj politikai súlya a probléma.
   
  arbalest likes this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Amíg repülnek addig hadrendben lesznek. A Kuznyecovon vegyesen lesznek Szu-33 és MiG-29K gépek.
   
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ezt vágom, az okot nem értem. A túl nagy, erősen korlátozott harcértékü 33-as miért veszi majd el az értékes helyet a 29-esektől. De valószínűleg Dudi válasza lesz az ok.
   
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Amúgy jellemző, hogy anno én a DCS szimulátor fórumában okoskodtam arról, hogy az amúgy briliáns 3D modell ordas nagy hibája, hogy 12 fegyvertartóval rendelkezik, hiszen a 33-asokat már több mint két évtizede csak 10 fegyvertartóval használják.
  Erre tessék...
   
  Python likes this.
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A Szu-33-as átka az amúgy máshol kvázi közömbös tolóerő/tömeg arány mértéke.
  Ami egy katapultos fedélzeti startnál lényegében mindegy (gondoljunk csak bele, hogy a haditengerészeti repülés világában az 1:1 T/W arányt összesen csak két típus súrolta alulról idáig: a C/D Hornet és a Rafale M. Függesztmények nélkül...), az az ugrósáncos startoknál szinte egzisztenciális kérdés.
  Namost a MiG-29KR/KUBR gépekről tudjuk, hogy a legendásan bivalyerős, klasszikus szárazföldi verziókhoz képest csak minimálisan nőtt a tolóerő, ellenben a szerkezeti tömeg pedig jócskán, mégis nagyobb teherrel tud felszállni, mint a jóval nagyobb Szu-33-as.
  Minden az arányokon múlik.
  A MiG-29KR elstartolt már 5300kg függesztménnyel is, ebben póttartályok is voltak, míg a 33-as max terhelhetősége csak 2500kg.
  A MiG-29KR/KUBR gépek szerkezeti tömege 12 tonna. Az RD-33MK Morszkaja Osza hajtóművek fedélzeten, gépbe épített állapotban leadott együttes tolóereje CsR üzemmódnál 18.5 tonna.
  Ez gyorsítja a fedélzeten nekilóduló gépet.
  A belső kerókapacitás kb 4 tonna, ehhez jön még 5 tonna max fegyverzet/pótüzemanyag.
  21 tonna tömeget kell 18.5 tonnával gyorsítani.

  A Szu-33-asnál ott ette meg az egészet a fene, hogy a szerkezeti tömeg 18.5 tonna, a fedélzeten, beépített állapotban, felengedett szitaszűrőkkel, a féktuskók kiengedésétől rendelkezésre álló együttes tolóerő pedig kb 24 tonna. Az NPO Szaturn féle AL-31F-3Sz hajtóművek eleve emelt hőjű alváltozatok, de az alap AL-31F-hez képest csak 500kg plusz van hajtóművenként.
  A maximális engedélyezett start kerótöltés 5500kg. Most járunk 24 tonnánál.
  Ehhez jön még a fegyverzet, ami meg sem közelítheti az elviekben engedélyezett 6 tonnát.
  A pilonok lehetséges számából adódó nyolcról nem is beszélve.
  Ha szimplán csak megkapná a Szu-35Sz hajtóműveit TVC nélkül, navalizálva, korrózióálló bevonattolással, már sokat javulna a harcérték.
  A kínaiak a maguk J-15-ösénél a katapultálhatóságot kezdék pár éve tesztelni...
   
 8. boki

  boki Well-Known Member

  A modernizáció 2. szakaszának lényege pont a gép harcértékének jelentős növelése. Többfeladatú géppé alakítják a Szu-33-at. Lásd +2 pilont Allesmor képén. Lehet ez az első modernizált gép(2.szakasz) és már a tesztelése folyik Jejszkben(ott készült a kép)
   
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member  Ennél a videónál 1:30-nál láthatjuk az 59-es oldalszámmal ellátott negyedik Szu-27K prototípust (T-10K-4, gyári szám: 49051002502) amelyiket a Szuhoj OKB kölcsönadott a Bazalt tervezőirodának, nagytömegű bombafegyverzetek oldási tesztjeihez. Ha meg már úgyis repültek, hát az ugrósáncról is kipróbálták a nagytömegű függesztménnyel startolást. 0:43-tól.
  Az is jól megfigyelhető, hogy ezen a gépen nem is 12, hanem 14 függesztési pont volt, mert a szárnyon levő külső (a hagyományosan fő) pilonra egy dupla adaptert tettek fel.
   
  fishbed likes this.
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Korlátozott alatt itt elsősorban a fedélzeti max felszállósúlyt értettem. Ha az nem emelkedik, akkor igazából magukkal szúrnak ki az oroszok, hiába kap modern elektronikát.
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  El kéne már engedjék a 33-ast. Egyszerűen maguknak tesznek vele keresztbe.
   
  gacsat likes this.
 12. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Ez jo nagy öngol. A Szu-33 elavult, söt igazan sose volt korszeru, a Kuznyecovra alkalmatlan, a Mig-29K sokkal modernebb, hatekonyabb, kisebb. Raadasul többfele tipus uzemeltetese logisztikailag is pluszfeladat, meg akkor is, ha az alkatreszellatasban esetleg lehetnek közös pontok.
   
  fip7 and borisz like this.
 13. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  [​IMG]
   
 14. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

 15. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  SVP-24. Ugy fest, hogy a nagy ujdonsag a cockpitban egy tabletszeru kepernyö a pilota labara rakva, amugy marad a 80as evek analog sztorija? Ehhez kepest a Mig-29K cockpitja maga az urkorszak.
   
 16. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az a nagy tablet is csak félmegoldás volt, azóta egy-két gép kabinjába beépítettek egy MFD-t. Látható, hogy nem túl egységes a flotta állapota.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez még modernizálás előtti állapot.
   
 18. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  Van valakinek fotója az igazi Su-33 cockpitről modernizálás után? ("igazi" = nem videojáték screenshot)
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Elvileg 2 darabot modernizáltak de ne lepődj meg azon ha nem ugyan úgy.
   
 20. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  Erröl az MFD-s muszerfalrol kene egy fotot, de ebben nem nagyon hiszek, hogy van. Szerintem MFD-t csak ugy nem lehet beepiteni, a kabinban nincs ures hely, tehat ha MFD-ben gondolkoznak, akkor ott egy komolyabb atalakitashoz vezetö lancreakcio indul el, mert minimum azokat a muszereket digitalizalni kell, amik helyere az MFD jön, masreszt, amint a 2016-os tweet-ben is latszik fentebb, az SVP-24 maga is sok blokkbol all. DE ha a Su-33-ra nem tudnak modern radart, R-77-1 raketat, stb szerelni, akkor ugyse er semmit az egesz, mert keptelen a flottakötelek megvedesere, es eredmenyes legiharcra.

  Amugy pont azert mert ez a felujitas szerintem nem tart sehol, jobb lenne nekik hagyni a fenebe az egesz Su-33 vonalat, es a Mig-29K-ra fokuszalni.
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása