1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj Szu-27, -30, -33, -35 "Flanker"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Vagy félre értek valamit és tényleg olyan szinten vagyunk,hogy azt hisszük kizárólag az a fullos pilóta aki ki van lépezve bemutató repülésre?Ha igen akkor nem nagyon van értelme ennek a beszélgetésnek.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, részben félreérted. De földközeli műrepülést és több olyan manővert, amit airshow-n látsz, azt külön gyakorolják. Sok légierőben ezért dedikált bemutató pilóta van.
   
 3. borisz

  borisz Well-Known Member

  Az olyan, mint nálunk a komcsik alatt a sportolói állás a gyárban.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem.
   
 5. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Nem értjük egymást. Amit írsz az igaz, de ha nem képezzük ki a pilótát a TVC adta lehetőségek (amiknek a gyakorlati haszna eleve kérdéses) kihasználására, akkor kár a gépre TVC-t rakni!
  Szerintem ez az egész TVC csak egy divathóbort a repülőmérnökök körében. Elindították - szigorúan kísérleti céllal - az amerikaiak az FX programmal, Iván pedig megmutatta, hogy ő ezt is jobban meg tudja csinálni (tényleg), és azóta mindenre rárakják, ha kell, ha nem. Az ismert gazdasági okok miatt le vannak maradva egy jó évtizeddel az elektronikában, a fedélzeti fegyver fejlesztésben. Pedig remek mérnökeik vannak! Összehozták a TVC-t, és azóta lobogtatják, mint a győzelmi zászlót, nekik ez van!
  Nyugaton azt hiszem csak az F-22-esen van TVC, és az is sokkal egyszerűbb rendszer.
  Tehát úgy gondolom, vagy engedjék el ezt a TVC dolgot, vagy képezzék ki rá a pilótáikat, és használják! A jelenlegi helyzet teljesen értelmetlen. Ha az erre fordított anyagi és szellemi forrásokat másra (például a Szu-57-es mesebeli hajtóművére, vagy a legendák ködébe vesző R-74M2-re, de írhatnék itt tényleg működő légiutántöltő, vagy AWACS képességet is) fordítanák, az véleményem szerint jóval hasznosabb lenne.
   
  fishbed, Nagy Csaba and borisz like this.
 6. Galcom

  Galcom Well-Known Member  Nem értünk egyet a dologban. Továbbra is fenntartom amit írtam, a Távol-Keleten a Szu-35Sz mellett, a Szu-30SzM-et is használják kétüléses gyakorló repülőgépként mindkét ezrednél. Tudomásom szerint, semmiféle Irkutszki Szu-30SzM század nem volt a Komszomolszk gyár szentélyében. :)
   
  fishbed and hurci10 like this.
 7. boki

  boki Well-Known Member

  Oroszországban csak egy Repülési Főiskola van ,ahol katonai pilótákat képeznek ki, mégpedig Krasznodarban (Краснодарское высшее военное авиационное училище летчиков)

  5 éves a képzés,első két év teória,majd a hallgatók választhatnak milyen pilóták szeretnének lenni.
  - vadászgép pilóta
  - csatagép, frontbombázó pilóta
  -távolsági légierő, haditengerészeti bombázó
  - katonai szállítógép

  Vadászgép pilóták kiképző központja Armavirban van. Jak-130 és MiG-29UB -en repülnek.

  A képzéseket Szu-35 szimulátorokon is végzik:
  https://fotografersha.livejournal.com/465322.html
   
  fishbed, fip7, arbalest and 2 others like this.
 8. boki

  boki Well-Known Member

  A kínaiakat is Szu-30M2-n képezték a Szu-35-re. :)
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mik ezek a gyakorlati TVC-s lehetőségek amire ki kell képezni?Mit hiányolsz?
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Tudom ezért nem értem,hogy m iről beszélnek.
   
 11. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Nyertél, ezt benéztem. A másik század Szu-27SzM volt. De a 23. IAP.-nak nincs és szerintem nem is volt Szu-30SzM vagy Szu-30M2 gépe. Vagy Te melyik két ezredre gondolsz? Én csak a 22. GvIAP.-ot és a 23. IAP-ot tudom, hogy a távol-keleten 35Sz-t repül.
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Tudom. Milió $os prémiumokat osztogatnak a szerződést hosszabbító pilótáknak.
  Úgy gondolom, teljesen kiképzett pilótákkal (akár a gépek arányában is) sokkal jobban állnak az amerikaiak, mint az oroszok.
  Szarok a bemutatókra. Cirkuszi baromság. Amit Váry őrnagyra költöttek tiszta kidobott pénz volt. Meg egy széttépett repülő. Költötték volna a meglevő pilóták kiképzésére.
   
  borisz and hurci10 like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dehogy osztanak milliósat. A százezres nagyságrend az több év vagy évtizedes továbbszolgálatnál van.

  http://www.airforcemag.com/Features...ailable-To-Certain-Pilots-In-Fiscal-2019.aspx
  https://www.military.com/dodbuzz/20...hefty-bonuses-available-air-force-pilots.html
   
  dudi likes this.
 14. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Nem hiányolom, a TVC-t tartom feleslegesnek! Bemutatón kívül alig van gyakorlati haszna. Minek több ezrednyi bemutató pilótát képezni?
  De ha már ragaszkodnak ehhez a technikai csodához, akkor némi haszna a kis sebességű manőverezésben, vagy abban lehet, hogy jóval szűkebben, nagyobb szögsebességgel lehet fordulni, orsózni vele. Csak hát a G-erők! Talán átesni is nehezebb vele. Ha ennek van valami gyakorlati haszna a légi harcászatban, az talán a doppler elven működő radarok megtévesztésében, közeledő légiharc rakéták kimanőverezésében lehet. Ezt próbálták bemutatni a Szu-30SzM-el is 1 vs.1-ben is. Ha tényleg úgy gondolják, hogy ez hasznos, akkor tanítsák is meg rá a pilótáikat. Ahhoz meg TVC-s oktató gép kellene, de az nincs.
  Ezért nem értem, hogy miért erőltetik ezt az egész TVC dolgot.
   
  borisz likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Össze vissza beszélsz!Eddig azt írtad,hogy nem képzik ki őket a TVC-re(bármit is jelentsen ez) most meg azt írod,hogy minek képeznek több ezrednyi bemutató pilótát.
  Döndsd már el kérlek,hogy mit is csinálnak az orosz SZU-35Sz alakulatoknál kiképzés címén mert ez így értelmetlen.
   
 16. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Nem tudom mit nem értesz?
  Én a TVC ellen vagyok. Harci gépen fölösleges. Egy technológiai demonstrátoron még elmegy.
  A pilótáikat meg képezzék ki normálisan a HAGYOMÁNYOS légiharc eljárásokra. Meg persze felszíni célok ellen is, ha már vadászbombázón repülnek. Remélem pont ezt csinálják a Szu-35Sz ezredeknél, meg a többinél is. De miért én döntsem el? Eddig még nem szólt ide a Novij Cár, hogy kinevezett a VKSz vezérkari főnökének. El se vállalnám! :p
  És persze az nem tetszik, hogy hülyének néznek, és el akarják hitetni, hogy minden pilótájuk istenadta csodagyerek, egy született ász, aki képes végrehajtani azt, amit bemutatón látni pár berepülőpilótától.Mert, hogy a gépe képes rá. Arra próbáltam rávilágítani - ezek szerint sikertelenül - hogy ez lehetetlen, mert még erre alkalmas kiképzőgépük sincs az ezredeknek!
  Így már egyértelmű?:rolleyes:
   
  fishbed, borisz and gacsat like this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pontosan azt csinálják amit te számon kérsz mert nem létezik olyan,hogy TVC-re kiképezni.
   
 18. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Ez lemaradt, és így lesz érthető:

  Ha pedig a minden pilótájuk nem képes megcsinálni azt, amit a bemutatókon látni - már pedig nem képesek rá - akkor minek a TVC a 35Sz-en és az 30SzM-en?
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mert a gép meg tudja csinálni. TVC nélkül veszett helyzetből is kivezeti.
   
 20. hurci10

  hurci10 Well-Known Member

  Te most vagy kötözködsz velem, vagy más nyelven beszélünk! Hogy használni tudja - de nem tudja! - ahhoz meg kellene rá tanítani. Megtanítani = kiképezni. Vagy Te komolyan úgy gondolod, hogy egy vadászgép rendszerei, kormányszervek, szenzorok, hajtóművezérlés, futómű stb. csak úgy működnek, a pilóta meg ül és nézi? Akkor szerinted mit tanulnak évekig a repülőtiszti iskolán, majd azután egész pályafutásuk során? Minden kiképzési repülésen azért izzadnak, hogy mesterien ki tudják használni a gépük és a fegyverzet adta lehetőségeket! Csak így van esélyük megnyerni egy légiharcot, ami ugye ez egésznek lényege lenne.
  Itt pedig adva van egy fölösleges képessége a gépnek, amit nem tudnak kihasználni. Ez a TVC.
   

Ezen oldal megosztása