1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj Szu-34 "Fullback"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. boki

  boki Well-Known Member

  Egy jo anyag : a fejlesztéstol-napjainkig:

  http://militaryrussia.ru/blog/topic-8.html
   
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Ez az 5 darab annak a 10-nek (5+5) a része amit december (2012) végán adtak át
  az orosz védelmi minisztériumnak, csak most repulnek át a Voronyezsi (Baltimor) légi bázisra. Egyébként idén fel kellene porogni gyártásnak , év végéig 20 darabot kell átadniuk.
  Mindenki emlegeti a " buvos" 2020-as dátumot, hogy miért addig, a válasz egyszeru. Az orosz bevételek (állami) 50%-át a koolaj termelés-feldolgozás adja. Jelenleg évente tobb mint 500 millio tonna koolaj van kitermelve. Ez a mennyiség kb. 8 évig tartható . Utána jelentosen lecsokken, mivel kimeruloben a legnagyobb lelohelyek, így csokken a bevétel is.
   
 4. amanitin

  amanitin Member

  Rettenetesen néz ki ez az ordenáré hátsó gondola. Biztos jót tesz a vezérsíkok hatékonyságának is, amik így méterekkel a repülő vége elé kerültek.
   
 5. reaper

  reaper New Member

  Ez a gép az amerikai F-15E megfelelője lenne az oroszoknál?
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az én véleményem szerint nem. Annál picit nagyobb. Ha létezne multirole F-111F, akkor ez az lenne, de attól is eltér picit. Az F-15E-nek véleményem szerint a Szu-30MK és az új Szu-35 feleltehető meg.
   
 7. luperator

  luperator Well-Known Member

  Inkább hasonlítanám az F-111-hez.
   
 8. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Na azért a 2020 nem büvös szám hanem egy korrekt határ idő. Orosz GDP meg előre jelzések szerint 2020-2030 tajékán elérik a németek GDP adatát.

  Oroszország hatalmas ország telistele hatalmas ásvány kincs készletekkel, valamint egyik legnagyobb gamobona exportörök is.

  2020 inkább a Szu-24 kivonása és felváltása miatt fontos dátum.

  Ez a gép maga nevébe egyedül álló.  Szu-50 védelme mellett sok országnak keménydiót jelenten csapásai.
   
 9. luperator

  luperator Well-Known Member

  Számomra inkább a hidegháborús doktrína megtestesülése. Potens gép, ehhez kétség sem fér, de mintha ragaszkodnának a hagyományos vadász-csapásmérő feladatkör megosztásához, holott többfeladatú gépeket készítenek. Ha lehet ezt lemaradásnak venni a nyugattól, ugyanúgy több típust tartanak rendszerben számos alváltozattal. Már csak a Szu-25-tel kellene valamit kezdeniük, mert arról nem sokat olvasni.
   
 10. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Dehogynem lehet sokat olvasni. Szu-25SzM, majd most Szu-25BM, illetve UBM.

  Ez a program is zajlik rendesen.

  luperator: melyik hidegháborús doktrina megtestesülése ez a gép? Egyátalán mit értesz az alatt, hogy hidegháborús doktrina?
   
 11. luperator

  luperator Well-Known Member

  Akkor inkább úgy írom, hogy ritkán látom poszt tárgyaként ezt a típust. (Legalábbis magyar nyelven). De köszönöm, pótolom információ éhségem. :)

  Ordító hülyeséget nem akarok írni, de ahogy emlékszem, voltak a légi fölény repülőgépek és voltak a csapásmérők, leegyszerűsítve. A Szu-34-hez nem véletlen hasonlítanám az F-111-et, ugyanis utóbbi esetében is lehetőség volt légiharc-rakéta alkalmazására, azonban konkrét légiharcra a típus korlátozottan volt alkalmas. S habár nincsenek információm a Szuhoj típusának ez irányú alkalmazásának lehetőségéről, de leginkább méretei s maga a fülke kialakítása ugyanezt sugallja számomra.

  Ezzel persze nem akartam az orosz légierőt leszólni, mert jelen gazdasági helyzetük lehetővé teszi, hogy megengedjék maguknak (a fantasztikus kamuflázsról nem is szólva, vörös csillaggal egyetemben - ez viszont inkább a "mire verjük el a pénzt" kategória nálam), csak arra akartam utalni, hogy a "nyugati" légierőkben ehhez hasonló típus nem áll rendszerben. Vadász feladatkörre az F-15E alkalmasabbnak tűnik (de lehet csak nekem) mint a Szu-34.
   
 12. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Én ezt értem, csak ebben hol van a hidegháborús doktrina? Ez a gép csak részben az F-15E.

  Egyet ne feledjünk. Az oroszoknak ott van a Tu-22M3-as, melynek nincs nyugati megfelelője és amely flotta egy részét szintén ezzel a madárral akarják kiváltani. Olcsóbb ugyanis az amúgy drága üzemű Tupoljev azon példányait szanálni, melyeknél már túl drága lenne az üzemidő meghosszabbítása egy olyan típussal amely sokoldalúbb, így bár kisebb fegyverterheléssel, de nagyobb hatótávval, flexibilisebb alkalmazhatósággal, valós precíziós képességgel a jóval nagyobb gép is helyettesíthető. Igen, a Szu-34-es egy amolyan modern F-111F illetve FB-111-es, de közben a manőverezőképessége, fordulékonysága jobb. Azt se feledjük el, hogy az F-111-esekkel ellenben a Szu-34-eseknek van BVR képességük is. Hogyan is lehetne még jobban elmagyarázni a madarat?

  Olyan Szu-24-es, amely keszit is adhat... :)
   
 13. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Luperator na szerint is pont, hogy nem. Hidegháborús elvek követnék akkor most lopakodó csapás mérőt tesztelnének. Egy ilyen gépnek sajnos nem sok esélye van egy top légvédelemmel szembe. Ez a gép is akkor van elemébe ha légifölény mellett dolgozhat.

  Bár mert specifikus ezért  száraz földi erők támogatására sokkal jobban alkalmas mint a vadász bombázok.

  Ez a gépet nem nagyon lehet összevetni az mostani nyugati elvekkel.
   
 14. luperator

  luperator Well-Known Member

  Allesmor:

  Így már értem. A videókon egyébként inkább szabadesésű bombákat és Kh-31-et láttam talán a szívócsatorna alatt a BVR fegyverzet mellett. Tényleg multi-role gép. De tartom az alapvetően felszín elleni hadviselésre teremtettséget.

  nekerdez:

  Hidegháborús doktrína alatt az "egy gép, egy feladatkörre" specializáltságot értettem.
   
 15. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Hidegháborús doktrínának nem sok köze van az "egy gép, egy feladatkör" elvhez, hiszen az F-4-es Phantom is többfeladatú volt.

  A Szu-34-esekhez sokféle precíziós fegyverzet van. Tavaly pl. zömmel H-29-eseket eregettek azon a bizonyos hadgyakorlaton.

   
   
 16. luperator

  luperator Well-Known Member

  És orosz vonalon ugyanúgy állt a többfeladatú gépek létezése? F-16, s főképp az F-15 légi fölény kivívására született erősen korlátozott csapásmérő képességgel, nem beszélve a Mig-29-ről.
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  @nekerdez
  "
  Oroszország hatalmas ország telistele hatalmas ásvány kincs készletekkel, valamint egyik legnagyobb gamobona exportörök is."

  Még egyszer leírom a legnagyobb bevétele az olajbol van (mivel most magas az ára) a lelohelyek Tatárfoldon, Baskíriában és Nyugat-Szibéria egyes lelohelyeken kimeruloben vannak.Vannak új lelohelyek Kelet-Szibériában, amelyek kiaknázása jelenleg is folyik, de koltséges (mocsaras-jeges teruletek) Tavaly szétosztották (koncesszioba adták az utolsó még a SZU alatt feltárt lelohelyeket is) .Jelenleg új lelohelyeket kell keresni , ami elég sokba kerul.
  Azért kell addig fegyverkezni míg van mibol- van pénz. Hidd el tisztában vannak mit miért és meddigre kell beszerezniuk-legyártaniuk , ismerik saját maguk makroekonomia helyzetuket. Ezen nem segít a gabona export (nem sok pénz) és a nyersananyag sem a foldben. nem lehet a jovoben nyersanyagexportra orientálodniuk. A fejlodéshez létre kell hozniuk egy ipari-inovációs eros gazdaságot, errol lehetne írni oldalakt,de erre most nincs ido, remélem így értheto . 20 éve nem vettek új technikát így értheto , hogy modernizálnak, leváltják a régi elavult gépeket, fegyvereket......
   
 18. boki

  boki Well-Known Member

  Egyébként vannak problémák a gyártás korul, Szent-Péterváron gyártják a gép radarjait és más elektronikai berendezéseket. Mivel , mint tudjuk az orosz elektronika nincs a TOP 10-ben(még sok víznek kell lefolyni a Volgán,)ezért kulfoldrol importálják ezen berendezések alkatrészeit, chipjeit , volt rá példa, hogy hibásakat kuldtek az oroszoknak , mivel ok eloszor is lekontrolának minden egyes alkatrészt, chipet, hogy biztonságos-e, nincse- benne kém program...stb... ezért tobbszor késnek a szállítással....
   
 19. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Boki ilyen jellegű írásoknak van hely a piztonság politikai topicon belül. Oda nyugidtan leírhatod. Engem érdekelne Monte is szivesen fogadná szerintem.
   
 20. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  http://htka.hu/kerekasztal/forum/biztonsagpolitika/
   

Ezen oldal megosztása