Szu-34 / Su-34 Fullback (Szuhoj)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Egy jo anyag : a fejlesztéstol-napjainkig:

http://militaryrussia.ru/blog/topic-8.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Ez az 5 darab annak a 10-nek (5+5) a része amit december (2012) végán adtak át
az orosz védelmi minisztériumnak, csak most repulnek át a Voronyezsi (Baltimor) légi bázisra. Egyébként idén fel kellene porogni gyártásnak , év végéig 20 darabot kell átadniuk.
Mindenki emlegeti a " buvos" 2020-as dátumot, hogy miért addig, a válasz egyszeru. Az orosz bevételek (állami) 50%-át a koolaj termelés-feldolgozás adja. Jelenleg évente tobb mint 500 millio tonna koolaj van kitermelve. Ez a mennyiség kb. 8 évig tartható . Utána jelentosen lecsokken, mivel kimeruloben a legnagyobb lelohelyek, így csokken a bevétel is.
 

amanitin

Member
2011. május 18.
54
1
6
Rettenetesen néz ki ez az ordenáré hátsó gondola. Biztos jót tesz a vezérsíkok hatékonyságának is, amik így méterekkel a repülő vége elé kerültek.
 
M

molnibalage

Guest
Az én véleményem szerint nem. Annál picit nagyobb. Ha létezne multirole F-111F, akkor ez az lenne, de attól is eltér picit. Az F-15E-nek véleményem szerint a Szu-30MK és az új Szu-35 feleltehető meg.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Na azért a 2020 nem büvös szám hanem egy korrekt határ idő. Orosz GDP meg előre jelzések szerint 2020-2030 tajékán elérik a németek GDP adatát.

Oroszország hatalmas ország telistele hatalmas ásvány kincs készletekkel, valamint egyik legnagyobb gamobona exportörök is.

2020 inkább a Szu-24 kivonása és felváltása miatt fontos dátum.

Ez a gép maga nevébe egyedül álló.  Szu-50 védelme mellett sok országnak keménydiót jelenten csapásai.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Számomra inkább a hidegháborús doktrína megtestesülése. Potens gép, ehhez kétség sem fér, de mintha ragaszkodnának a hagyományos vadász-csapásmérő feladatkör megosztásához, holott többfeladatú gépeket készítenek. Ha lehet ezt lemaradásnak venni a nyugattól, ugyanúgy több típust tartanak rendszerben számos alváltozattal. Már csak a Szu-25-tel kellene valamit kezdeniük, mert arról nem sokat olvasni.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Dehogynem lehet sokat olvasni. Szu-25SzM, majd most Szu-25BM, illetve UBM.

Ez a program is zajlik rendesen.

luperator: melyik hidegháborús doktrina megtestesülése ez a gép? Egyátalán mit értesz az alatt, hogy hidegháborús doktrina?
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Akkor inkább úgy írom, hogy ritkán látom poszt tárgyaként ezt a típust. (Legalábbis magyar nyelven). De köszönöm, pótolom információ éhségem. :)

Ordító hülyeséget nem akarok írni, de ahogy emlékszem, voltak a légi fölény repülőgépek és voltak a csapásmérők, leegyszerűsítve. A Szu-34-hez nem véletlen hasonlítanám az F-111-et, ugyanis utóbbi esetében is lehetőség volt légiharc-rakéta alkalmazására, azonban konkrét légiharcra a típus korlátozottan volt alkalmas. S habár nincsenek információm a Szuhoj típusának ez irányú alkalmazásának lehetőségéről, de leginkább méretei s maga a fülke kialakítása ugyanezt sugallja számomra.

Ezzel persze nem akartam az orosz légierőt leszólni, mert jelen gazdasági helyzetük lehetővé teszi, hogy megengedjék maguknak (a fantasztikus kamuflázsról nem is szólva, vörös csillaggal egyetemben - ez viszont inkább a "mire verjük el a pénzt" kategória nálam), csak arra akartam utalni, hogy a "nyugati" légierőkben ehhez hasonló típus nem áll rendszerben. Vadász feladatkörre az F-15E alkalmasabbnak tűnik (de lehet csak nekem) mint a Szu-34.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Én ezt értem, csak ebben hol van a hidegháborús doktrina? Ez a gép csak részben az F-15E.

Egyet ne feledjünk. Az oroszoknak ott van a Tu-22M3-as, melynek nincs nyugati megfelelője és amely flotta egy részét szintén ezzel a madárral akarják kiváltani. Olcsóbb ugyanis az amúgy drága üzemű Tupoljev azon példányait szanálni, melyeknél már túl drága lenne az üzemidő meghosszabbítása egy olyan típussal amely sokoldalúbb, így bár kisebb fegyverterheléssel, de nagyobb hatótávval, flexibilisebb alkalmazhatósággal, valós precíziós képességgel a jóval nagyobb gép is helyettesíthető. Igen, a Szu-34-es egy amolyan modern F-111F illetve FB-111-es, de közben a manőverezőképessége, fordulékonysága jobb. Azt se feledjük el, hogy az F-111-esekkel ellenben a Szu-34-eseknek van BVR képességük is. Hogyan is lehetne még jobban elmagyarázni a madarat?

Olyan Szu-24-es, amely keszit is adhat... :)
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Luperator na szerint is pont, hogy nem. Hidegháborús elvek követnék akkor most lopakodó csapás mérőt tesztelnének. Egy ilyen gépnek sajnos nem sok esélye van egy top légvédelemmel szembe. Ez a gép is akkor van elemébe ha légifölény mellett dolgozhat.

Bár mert specifikus ezért  száraz földi erők támogatására sokkal jobban alkalmas mint a vadász bombázok.

Ez a gépet nem nagyon lehet összevetni az mostani nyugati elvekkel.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Allesmor:

Így már értem. A videókon egyébként inkább szabadesésű bombákat és Kh-31-et láttam talán a szívócsatorna alatt a BVR fegyverzet mellett. Tényleg multi-role gép. De tartom az alapvetően felszín elleni hadviselésre teremtettséget.

nekerdez:

Hidegháborús doktrína alatt az "egy gép, egy feladatkörre" specializáltságot értettem.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Hidegháborús doktrínának nem sok köze van az "egy gép, egy feladatkör" elvhez, hiszen az F-4-es Phantom is többfeladatú volt.

A Szu-34-esekhez sokféle precíziós fegyverzet van. Tavaly pl. zömmel H-29-eseket eregettek azon a bizonyos hadgyakorlaton.

 
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
És orosz vonalon ugyanúgy állt a többfeladatú gépek létezése? F-16, s főképp az F-15 légi fölény kivívására született erősen korlátozott csapásmérő képességgel, nem beszélve a Mig-29-ről.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
@nekerdez
"
Oroszország hatalmas ország telistele hatalmas ásvány kincs készletekkel, valamint egyik legnagyobb gamobona exportörök is."

Még egyszer leírom a legnagyobb bevétele az olajbol van (mivel most magas az ára) a lelohelyek Tatárfoldon, Baskíriában és Nyugat-Szibéria egyes lelohelyeken kimeruloben vannak.Vannak új lelohelyek Kelet-Szibériában, amelyek kiaknázása jelenleg is folyik, de koltséges (mocsaras-jeges teruletek) Tavaly szétosztották (koncesszioba adták az utolsó még a SZU alatt feltárt lelohelyeket is) .Jelenleg új lelohelyeket kell keresni , ami elég sokba kerul.
Azért kell addig fegyverkezni míg van mibol- van pénz. Hidd el tisztában vannak mit miért és meddigre kell beszerezniuk-legyártaniuk , ismerik saját maguk makroekonomia helyzetuket. Ezen nem segít a gabona export (nem sok pénz) és a nyersananyag sem a foldben. nem lehet a jovoben nyersanyagexportra orientálodniuk. A fejlodéshez létre kell hozniuk egy ipari-inovációs eros gazdaságot, errol lehetne írni oldalakt,de erre most nincs ido, remélem így értheto . 20 éve nem vettek új technikát így értheto , hogy modernizálnak, leváltják a régi elavult gépeket, fegyvereket......
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 564
113
Egyébként vannak problémák a gyártás korul, Szent-Péterváron gyártják a gép radarjait és más elektronikai berendezéseket. Mivel , mint tudjuk az orosz elektronika nincs a TOP 10-ben(még sok víznek kell lefolyni a Volgán,)ezért kulfoldrol importálják ezen berendezések alkatrészeit, chipjeit , volt rá példa, hogy hibásakat kuldtek az oroszoknak , mivel ok eloszor is lekontrolának minden egyes alkatrészt, chipet, hogy biztonságos-e, nincse- benne kém program...stb... ezért tobbszor késnek a szállítással....
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 362
113
Boki ilyen jellegű írásoknak van hely a piztonság politikai topicon belül. Oda nyugidtan leírhatod. Engem érdekelne Monte is szivesen fogadná szerintem.