1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Távcsöves puskák, mesterlövész fegyverek

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Pocok75 által indítva @ 2014. május 2..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez nem igaz.Az hogy hány MOA-s a szerelél attól függ,hogy milyen optikád van meg milyen puskád.Egy 1200 méter hatásos lőtávú puskára teljesen más szerelék kell mint egy 800 méter hatásos lőtávúra.
   
  Ratamahata likes this.
 2. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Mivel itt 50BMG ről beszéltünk alhangon nem is számolok 800méterrel.... az optika nem tud 100 MOAt lépni, igy 1000 méter felett már 40MOAs sínt szerelnek. Alatta elég a 20as, de azt főleg 308Win és 300 'Winmag kaliberre szerelik.....
   
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A képen ha jól látom egy Sharps karabély van egy kezdteleges Malcolm távcsővel, a videón viszont már egy Hawken stílusú vadászpuska olasz replikvan amire rágányolták a céltávcsövet. Az előbbit tudtommal inkább a lovasság használta, de használták mesterlövészek is, a szabványos hadipuskákkal, Enfieldekkel egyetemben.

  A Hawken egy kicsit korábbi darab és a Sziklás-hegység vadászai, trapperei között volt népszerű robosztussága és megbízhatósága miatt, nem igazán volt hadifegyver.

  A déli mesterlövészek legspeckóbb fegyvere az importált angol Whitworth puska volt. Állítólag 2000 yardról is értek el vele találatokat, de legalábbis van egy anekdota az északi Sedgwick tábornokról, aki jól letolta az embereit, hogy mit bújkálnak sunnyogva a kb. 1000 yardról rájuk tüzelő déli mesterlövészek lövései elől, hiszen ilyen távolságból még egy elefántot sem tudnának eltalálni - majd fejlövéssel fordult le a lováról.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Whitworth_rifle

  A Whitworth újítása/érdekessége volt, hogy hagyományos értelemben vett huzagolással nem is rendelkezett, hanem egy hexagonálisra alakított csővel és lövedékkel., nem sima huzagolt puska volt.

  [​IMG]
   
  Luthero and Robur like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az M107 hivatalos lőtáblázata szerint 1000 méteren 20,25 MOA,2000 méteren pedig 107,3 MOA.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Amúgy bármilyen hihetetlen de a gyakorlatban sokkal jobb számodra könnyen értelmezhető mértékegységekkel dolgozni.Egyszerű példa 56MOA az megegyezik 162cm-el.
  A különbség csak annyi,hogy a 162cm-et azonnal tudod,hogy mennyi mert amióta élsz a metrikus rendszer ragadt rád,nem kell gondolkoznod azon,hogy 162cm az mennyi.
  Viszont ha MOA-val dolgozol akkor át kell számolnod hisz számolás nélkül nem tudod,hogy mit jelent az 56 MOA.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A 162 cm az csak adott távolságban igaz. Az optikán meg nem olyan beállítás, hogy cm vagy méter. Ezért nekem még úgy sem szemléletes, hogy csak ugatom a példát.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az optikák általában vonás,MOA vagy cm beosztásúak.Van olyan optika amire az van írva,hogy 1 klikk az 1cm vagy az hogy 1 klikk az 0,5MOA vagy 1 klikk az 1 vonás.Ez tökéletesen típusfüggő de álralában minden optika rendelhető minden mértékegységgel.

  Egyébként hülye volt a helyesbítős példám hisz a spotter ugyan olyan szálkeresztes optikával figyel mint amilyen a puskán van így a helyesbítés attól függ,hogy milyen mértékegységet használnak.
  Neked meg nekem az a legkönnyebb ha a toronyállítas centiben van megadva(vagy a cm-nek egy tört részében)a szálkereszt pedig vonásos.
   
 8. Robur

  Robur Well-Known Member

  Lehet, hogy a kettő nem ugyanaz. Inkább itt a fegyver kinézete
  ami különleges. Érdekes az a hosszú távcső.

  A videón a fegyver viszont biztos, hogy egy replika. 450-500 dollárért
  vette egy fegyverboltban, a távcsövet meg külön, online szintén valami
  500 dollárért, bár ha jól értem ez valami érettségi ajándék.

  Ezeket az 1000-2000 yardos találatokat nem tudom mennyire lehet
  elhinni ezekkel a fegyverekkel. Ugye az kb. ugyanannyi méterben.
  Ilyenekkel találatot elérni ekkor távolságra, még jóval később is gondot okozott.
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Robur

  Yard: 0.9144 méter.
  Legegyszerűbb fejben 0.9-el szorozni. :)
   
 10. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A videón egy Investarms/Lyman Great Plains Rifle van, .50-.54 kaliberben jellemző, az kb olyan 7-800 dodo újonnan, egy közepes árfekvésű puska. Malcolm replikak olyan 3 kilo korul mozognak itthon, de használtan vagy valami akcióban lehet beszerezte fele ennyiért.

  Az 1000 yardos lövésekrol nekem is voltak kétségeim, bár ezek a puskák meglehetősen pontosak, és a Whitworth már egy kései darab konikalis lövedékekkel, alapvetően hasonlo ahhoz, amit ma is használunk.

  Mindenesetre kivételes loveszt feltételez egy ilyen erdemény. Én megítélni nem tudom, mert nem vagyok jo lövész és ilyen távolságú lőtér se nagyon van, 150 méteres civil lőtér már egzotikum itthon.

  Viszont ra kerestem YT-on és egy faszi siman eltalálja nehány belövés után a célt 1300 yardról, ami olyan majdnem 1200 méter...  Puska tudja, altalaban mögötte van a probléma forrása !
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vannak írásos feljegyzések mesterlövészekről abból a korból? Ezek szerint akkor technikailag lehetséges volt.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Volt szerencsém a Hadtörténetiben egy a fegyverek fejlődéséről szóló belső előadást(nagy titok nem hangzott el)ahol a múzeum ezzel foglalkozó szakértője elmondta,hogy az 1800-as években már képesek voltak olyan huzagolt csöveket előállítani amikkel nagyon nagy pontossággal lehet lőni(még mai mércével mérve is),a baj csak az volt,hogy erre kb pár cég/ember volt képes akkoriban azaz nagyon drága volt és a tömeggyártás sem volt megoldható.
   
 13. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Itt van egy elég részletes leírás - meglehetősen jól dokumentálták, pl. a becsempészett puskákat, az árukat, és hogy csak a legjobb lövészek kapták. Az 1000-1200 yardos találatok is elég feltünést keltettek hogy feljegyezzék őket.

  https://www.historynet.com/joseph-whitworths-deadly-rifle.htm

  Ha azt vesszük, az amerikai hadtörténelemben voltak már korábbi “mesterlövészek” is, még a függetlenségi háborúban - ott az amerikai “hosszúpuskás” vadászok játszották el ezt a szerepet. Ezek a vadászpuskák sokszor huzagolt csövűek voltak, a korabeli általánosan használt muskétákhoz képest amik legfeljebb 70-80 méterig voltak nagyjából pontosak ezek különösebb gond nélkül találtak 200 méterig is egy jó lövész kezében, abból meg nem volt hiány az amerikai határvidéken élő vadászok között. Az angolok állítólag különsen utálták őket, mert messziről szedték ki a tiszteket, altiszteket. Ha jól emlékszem a rangerek is valamikor ekkortájt, ebből születtek.

  [​IMG]

  Volt még korábbi előzménye is német területen, ott is vadászokból szerveztek lényegében mesterlövészként funkcionáló könnyű gyalogságot. Nem véleten, hogy német nyelvterületen minden ami könnyű vagy speciális célzatú, a mai napig valamilyen “Jaeger”.

  Nem annyira technikai nehézség volt, inkább az hogy a huzagolt csövű puskákkal a Minié lövedékekig nem nagyon lehetett gyorsan tűzelni, így csatatéri használatra kevésbé volt alkalmas, mint az amúgy is képzeteln tömegek kezében a kevésbé érzékeny, gyorsabban tüzelhető simacsövű muskéták. De az észek - dél polgárháborúban ezek már elterjedtek, a taktika viszont még mindig a napoeloni harcáaszatra épült, csak ugye a fegyverek már jó 2-300 méterig biztosan hordtak...
   
  fip7, Luthero and molnibalage like this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  A Rangerek az angolok odalán harcoltak. ;)
   
 15. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Yup, valami rémlett de most utánaolvastam és a 7 éves háborúban vett részt a “Rogers Rangers” becenevű alakulatuk, aztán felosztlatták. Ettől függetlenül néhány veterán tiszt a függetlenségi háborúban is megfordult az amerikai oldalon, és a taktika is hasonló volt.
   
 16. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Vannak írásos feljegyzések mesterlövészekről abból a korból? Ezek szerint akkor technikailag lehetséges volt.[

  Mar Matyas idejeben is rendeztek loveszversenyeket, amiken rendkivuli teljesitmeny volt a 200 m-en a kb 90 cm es celba bevitt talalat. Es ezek a fegyverek a hadivaltozatoktol eltero "finomitott" szerkezetek voltak.
   
 17. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  A huzagolast nagyon regota ismerik.
  Az elterjedese ahogy emlitette Kurfürst a Minie fele lovedekekig a 19 ik szazadig varatott. Vadaszfegyvereken joval korabban elterjedt volt.Napoleonnak is voltak mar ilyennel felszerelt "spec" alakulatai. De a harceljarasok miatt inkabb kuriozumok voltak mindenhol.
   
 18. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Egy rövid cikk a témában.
  kapszli.hu/a-morgan-loveszek-a-mesterloveszek-elodei/
   
  Kurfürst likes this.
 19. Robur

  Robur Well-Known Member

  Azért tegyük hozzá, hogy a fickó elég sűrűn nézegeti a távcsövet és a puska is rögzítve van.
   
 20. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Hosszútávú lövészetnél mai is így lőnek, meg máshogy nagyon nem is lehet. Annyi eszük meg hidd régen is volt hogy nem szabadkézből lőjenek messzire, mert az akármilyen fegyverrel hülyeség.

  Ez már nem annyira a helyes tartásról, mint inkabb a fegyver képességeinek intim ismeretéről szólhat.. milyen távon merre hord, szelet mennyire kell figyelembe venni stb. Modern fegyvereknél leginkább csak a lőszer teljesítménye és az optikák minősége valtozott, az elv ugyanaz. Mesterlövésznél is van spotter a lövések megfigyelésre.
   

Ezen oldal megosztása