1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Távcsöves puskák, mesterlövész fegyverek

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Pocok75 által indítva @ 2014. május 2..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Hehe...
  De nem mindegy, hogy szérialövedék (olcsón gyártható, de nem tökéletes), avagy kifejezetten erre a célra lett-e gyártva. Mondom, hasonlítsd össze te is. Én nem látok nagy különbséget.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Te igen?
   
 2. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Szerintem is a huzagolást kell durvábbra venni és az lehet a gond az elterjedésre.A14,9-est is prec.lövőknek fejlesztették.Gondolom
  nem kíméli a csövet.
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nem vagyok "pro" a témában, de úgy tudom, hogy egy bizonyos arányon túl a huzagolás (vagy a vállalható csőhossz?) már nem hatékony, ezért onnantól már a szárnystabilizált lövedék a jobb...
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Most kérdés, hogy kinek mi a nagy különbség. Egy arányosan 20% hossznövekedés szerintem jelentős, és kb ennyivel hosszabb a többieknél (arányosan).

  A szérialövedék azért is szérialövedék, mert alapból több kell belőle. (több az AK-47-es, mint az Accuracy International Arctic Warfare .338) Az ár ettől függetlenül nem csak a gyártott mennyiségben és az elvárt precizitásban keresendő, mert méretre is komoly eltérések vannak egy mesterlövész-lőszer és pl egy 5.56x45 NATO között, az előbbibe sokkal több anyag kell.
   
 5. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Nem vagyok "pro" a témában, de úgy tudom, hogy egy bizonyos arányon túl a huzagolás (vagy a vállalható csőhossz?) már nem hatékony, ezért onnantól már a szárnystabilizált lövedék a jobb...</blockquote>

  Igazad lehet.Én sem tudok ehhez hozzá fűzni többet.
  A nanométerben mérő colstokom szerint az LM-105-ös 1:7 a 14,9 SOP 1:8,5 arányú.
   
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Most kérdés, hogy kinek mi a nagy különbség. Egy arányosan 20% hossznövekedés szerintem jelentős, és kb ennyivel hosszabb a többieknél (arányosan).

  A szérialövedék azért is szérialövedék, mert alapból több kell belőle. (több az AK-47-es, mint az Accuracy International Arctic Warfare .338) Az ár ettől függetlenül nem csak a gyártott mennyiségben és az elvárt precizitásban keresendő, mert méretre is komoly eltérések vannak egy mesterlövész-lőszer és pl egy 5.56x45 NATO között, az előbbibe sokkal több anyag kell.</blockquote>


  Nincs az 20%, legalábbis az LM-105-höz képest. De szerintem még a 20% sem igazán jelentős különbség.

  Persze, van eltérés, de ez a 14.9-es is egy egyedi lövedék-lőszer, szóval a hasonló célra használt, szokványosabb kaliberű, de egyedi lőszerekhez kell hasonlítani.


  Nem vagyok "pro" a témában, de úgy tudom, hogy egy bizonyos arányon túl a huzagolás (vagy a vállalható csőhossz?) már nem hatékony, ezért onnantól már a szárnystabilizált lövedék a jobb...</blockquote>


  Igazad lehet.Én sem tudok ehhez hozzá fűzni többet.
  A nanométerben mérő colstokom szerint az LM-105-ös 1:7 a 14,9 SOP 1:8,5 arányú.</blockquote>

  Nem mondod, hogy emérted? :O :D Amúgy nyilván kb. ez az ideális arány. Gondolom, hogy a mai modern CFD progikkal és a gyakorlati tapasztalatokkal jutottak el eddig, szóval nagyjából itt lehet a határ.
   
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  emérted-lemérted
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  A MOA szögpercet jelent,egy szögperc 100 méteren 2,9cm(+még pár tizedmilliméter).Aztán jöttek az amik akik kitalálták,hogy ez nekik nem jó mert derogál az SI rendszert használni így lett S MOA ami 2,54cm 100 méteren.
   
 9. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ezért meg külön a k. anyjukat! De megszopták már emiatt, hehehe.
  http://www.cnn.com/TECH/space/9909/30/mars.metric.02/
   
 10. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  wolfram

  "Nem mondod, hogy emérted? :O :D Amúgy nyilván kb. ez az ideális arány. Gondolom, hogy a mai modern CFD progikkal és a gyakorlati tapasztalatokkal jutottak el eddig, szóval nagyjából itt lehet a határ. "

  Hát próbáltam.:)
  Mindenesetre remélem,hogy nincs itt a határ,sem löv.seb. sem BC fejlődés tekintetében.Majd meglátjuk.

  Angolszász egységek.Kedvencem az,hogy a távolság yd. de a löv.seb. fps. KIRÁLY
   
 11. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pbO1EdGa6kg
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Szerintem a "hagyományos", huzagolt csőhöz tervezett lövedékeknél már elértük, amit el lehetett, már a külső ballisztikát tekintve. Persze a fejlődés ettől nem áll meg, csak más irányokba megy.
  Itt vannak pl. a jelenleg is fejlesztés alatt álló manőverezésre is képes lövedékek:
  http://htka.hu/2014/07/14/iranyitott-lovedek-mesterloveszeknek/

  Aztán volt már szó itt más topikban az elektromágnesesen gyorsított lövedékekről, meg az irányított energia(lézer)fegyverekről. Ezek szerintem a hagyományos lőszeres karabélyokat, meg az egyéb kisebb kézifegyvereket nem lesznek képesek leváltani valószínűleg sohasem, többek között az energiasűrűségi követelmények miatt, de precíziós mesterlövészfegyverként látok rájuk esélyt.

  Aztán vannak kevésbé futurisztikus megoldások is, pl. a Steyr IWS 2000, ami nagy kezdősebességű szárnystabilizált lövedéket használ:
  http://www.steyr-aug.com/amr.htm  No igen, ha ilyesmiket nézek, már előre elindítom a számológépprogit is... :D
   
 13. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  wolfram

  "Szerintem a "hagyományos", huzagolt csőhöz tervezett lövedékeknél már elértük, amit el lehetett, már a külső ballisztikát tekintve."

  Nagyon gyerekes vagyok tudom,de bízom benne,hogy új anyagokkal még lehet valami pluszt elérni.


  "Itt vannak pl. a jelenleg is fejlesztés alatt álló manőverezésre is képes lövedékek:
  http://htka.hu/2014/07/14/iranyitott-lovedek-mesterloveszeknek/"

  Kíváncsi vagyok,mennyire válik be.Kicsit pesszimista vagyok ez ügyben,mert az irányváltás sebesség csökkenéssel jár,az meg a lőtávra nincs jó hatással. Persze valamiért csak költenek rá. EXACTO-nál hogyan terelik a golót? Nem találtam rá választ.A Sandia lövedéke tudtommal szárnyacskákkal oldja meg.


  "Aztán volt már szó itt más topikban az elektromágnesesen gyorsított lövedékekről, meg az irányított energia(lézer)fegyverekről. Ezek szerintem a hagyományos lőszeres karabélyokat, meg az egyéb kisebb kézifegyvereket nem lesznek képesek leváltani valószínűleg sohasem, többek között az energiasűrűségi követelmények miatt, de precíziós mesterlövészfegyverként látok rájuk esélyt."


  Gondolom még 20-30 év minimum.Kell hozzá valamilyen tech. áttörés, az általad említett problémához.Vagy majd talicskán viszik magukkal a delejt ; )

  Az IWS 2000-hez te láttál már MOA adatot? Nekem kicsit gyanús.
  Na azt a lövedéket tényleg megérné irányítani,ha valóban prec.lövés kell.
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  Az IWS 2000-ben leváló köpenyes a lövedék, egy nyílhegy ér csak célba. Függetlenül attól, hogy eredetileg egy bazinagy 15,2 mm-es indul el, sok helyed nem marad a végső lövedékedben, mert az kb akkora lesz, mint egy 5,56x45 NATO.
   
 15. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  joker

  Tény,hogy kevés a hely,de azért a .50-es sem egy 155mm-es Excalibur és mégis megoldják.Kérdés,hogy hogyan?
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  Az excaliburban inkább a terhelés kibírása volt a problémás, és nem az, hogy beleférjen. Persze a 12,7-es egészen más méretkategória, de egy 5,56-os is. Az eredetileg 15,2-es nyílhegylövedék meg nemigazán nagyobb a hagyományos 5,56-osnál.

  .50 cal vs. 5,56
  [​IMG]
   
 17. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  joker

  Természetesen gondoltam,hogy nem lehet most még megcsinálni,hiszen azt is nehezen hiszem,hogy .50-esben sikerült. Még ha csak teszt szintjén is.Az EXACTO-nál hogyan történik a lövedék kanyarodása? Tudsz valamit róla?
   
 18. joker

  joker Well-Known Member

  Nem, még az itteni cikk előtt olvastam az EXACTO-ról, de ott sem írtak semmit ezzel kapcsolatban. Őszintén tippem sincs, hogy egy többszázezer fordulat/perccel pörgő lövedéket hogyan irányítanak, nem beszélve a kamera folyamatos képkereséséről forgás közben.
   
 19. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Ez egyenlőre magic.
   
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nem tudom... De van egy másik grafika is, ami talán az EXACTO-t ábrázolja...

  [​IMG]
  Nem láttam. Csak a gyári oldalon is írt, rendkívül lapos röppályát említik. Egyébként az is érdekes lehet, hogy egy szárnystabilizált lövedékre mennyire hat az oldalszél, jobban-e, mint a hagyományos lövedékekre? Mert a szárnyak relatíve nagy felületet jelentenek oldalról...
   

Ezen oldal megosztása