1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Távcsöves puskák, mesterlövész fegyverek

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Pocok75 által indítva @ 2014. május 2..

 1. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  wolfram

  "Nem tudom... De van egy másik grafika is, ami talán az EXACTO-t ábrázolja..."

  Szerintem ez egy aknagránát,bár kitudja.Az biztos,hogy nagyon okos. ;-)


  "Nem láttam."

  Valószínűleg nem véletlen. A leváló köpeny miatt romlik a pontosság,dacára a nagy löv.seb.-nek


  " Csak a gyári oldalon is írt, rendkívül lapos röppályát említik. Egyébként az is érdekes lehet, hogy egy szárnystabilizált lövedékre mennyire hat az oldalszél, jobban-e, mint a hagyományos lövedékekre? Mert a szárnyak relatíve nagy felületet jelentenek oldalról..."

  Hát,ha én az összes segítséget elhasználtam,akkor megjelölném azt,hogy az APFSDS érzékenyebb rá. Azonos tömeg mellet. Viszont rövidebb ideig van kitéve a szélnek,úgyhogy lehet,hogy nincs akkora különbség.Pontosabbat a lövedék "fanok" tudnak mondani szvsz. Meg a fejlesztők,csak lehet nem olvassák a HTKA-t olyan gyakran.
   
 2. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  http://soldiersystems.net/2014/09/24/mdm-alexander-arms-semi-auto-338-lapua-magnum/
   
 3. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Nem rossz, de nekem ez szimpibb:
  http://www.onlylongrange.com/badnews.asp
  Jóval könnyebb és valamivel olcsóbb is. Ha a minőségük azonos, akkor ezt választanám
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  Amilyen lövésekhez nagy precizitás kell a nagy távolság miatt, ott úgysem adsz le gyors egymásutániban 5-10 lövést, hanem 1-et, aztán megnézed mit csesztél el, állítasz a távcsövön. újra tüzelsz. stb. Akkor meg egy tolózárassal is ugyanott vagy, csak tized áron. ráadásul az pontosabb a kevés mozgó rész miatt, ha jól össze van rakva.
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Hát, dudival egyszer elmélyedtünk ebben a tolózáras vs. öntöltő témában és az derült ki, hogy öntöltővel olyan 0.75-1 MOA-s pontosság érhető el általában maximum, némelyikkel akár 0.5 MOA is, tolózárassal meg 0.5 MOA körül, spéci, egyedi gyártású tolózárassal pedig 0.25-0.2 MOA. Természetesen a megfelelő lőszerrel.
  De a nagyobb kaliberű öntöltők, már nem csak sniperkedésre, hanem anti material célra is használatosak. Ha mondjuk egy mozgásban lévő járművet, teszem azt egy terepjárót akarnak mozgásképtelenné tenni nem extrém távolságból, hanem csak mondjuk 5-600 méterről és olyanok a terep adottságai, hogy a jármű nem mindig látható, akkor jobb egy félautomata, mert azzal gyorsabban lehet több lövést leadni a motortérre.
  De igazából én személy szerint magamnak vennék egy ilyet, ha megtehetném. :)
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  Érdekes, hogy mennyire eltérnek ilyen téren a vélemények, még ugyanazé a személyé is néha. Olvastam Simonyi Ottóval egy riportot, amin a Remington 700P-t elemezte, 1MOA körül beszélt és afölött, ami számomra meglepő volt. Ehez képest egy videójában a saját fegyverével (nem a remingtonnal) 400 méterről egy teniszlabda méterű célt egy lövéssel pont a közepén talált el. Az vagy mázli volt, vagy az előző rosszabb lövéseket kivágták, de ott egy 0-0,1 MOA-s szórású lövést láthattam.
  Neten sok ilyen témájú videót megnéztem, ami lejött (tolózárasnál), hogy ha mázlid van akkor elsőre (gyárból ahogy kijött) is elkapsz egy nagyon jó fegyvert, ami 0,75-1 MOA-t összehoz, de szinte bármelyiknél ha megoldod a cső szabadon lebegését, meghúzod az alkatrészeket, hogy ne rezegjenek be és műgyantával a cső eleje és az agyazás között tökéletesre összehozod az illesztést (ezek filléres beavatkozások), akkor nagyjából bármelyik minőségi tolózáras fegyvernél összehozható a 0,5 MOA. Ez még gyári, minőségi lőszerrel értendő. Aztán spéci csővel, saját magadnak töltött konzisztens lőszerekkel, amit letesztelsz, hogy melyik a legmegfelelőbb lőpormennyiség és lőszerhozz (bizonyos kereteken belül) a te fegyvered számára, mert minden fegyver különbözik, ott valószínűleg lejössz 0,5 MOA alá.
   
 7. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  wolfram

  "Nem rossz, de nekem ez szimpibb:
  http://www.onlylongrange.com/badnews.asp
  Jóval könnyebb és valamivel olcsóbb is. Ha a minőségük azonos, akkor ezt választanám"


  Hát,valami pontossági adatot írhattak volna.Garantált MOA?
   
 8. joker

  joker Well-Known Member

  Garantált MOA-t neked nem fognak egyikhez sem írni. Az olyan lenne, mint az új kocsidnál a gyár ha garantálná a 4 literes fogyasztást. Leírják, hogy 0,75 MOA vagy valami hasonló, aztán ha nem tudod összehozni az a te bajod, mert nekik lesz olyan példányuk a fegyverből, ami képes 0,75 MOA pontosságra.
   
 9. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  pl.:tcarms.com/firearms/bolt-action-rifles/venture/venture-weather-shield

  Igaz,apró betűs. :)
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  pl.:tcarms.com/firearms/bolt-action-rifles/venture/venture-weather-shield

  Igaz,apró betűs. :)
  </blockquote>

  "the Venture offers an MOA accuracy guarantee for all 16 available calibers." - nem írják, hogy hány MOA. Lehet ha stabilan szar a szórása, de az stabil, és garantálják, hogy annál nem rosszabb. :)
   
 11. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  joker

  Na jó. Igazad van mit iszol? :)
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Igen, szerintem is kb. ezek az adatok helytállóak. Nyilván öntöltővel viszont 0.5 MOA alá nem nagyon lehet menni, szóval egy megfelelő minőségű, avagy felkészített tolózáras pontosabb, de azért a 0.5-1 MOA, amit egy öntöltő tudhat, sem rossz érték.
  Hehe. Milyen lőszerrel-lövedékkel, milyen légköri viszonyok között, stb. ? Sok a változó, pláne, ha extrém távolságról van szó. Csodálkoznék, ha egy gyártó csak a fegyverére, minden egyéb körülmény említése nélkül meg merne adni egy garantált MOA számot, hacsak nem eltúlozza, mondjuk az mondja, hogy 1 MOA, miközben a fegyver a megfelelő lőszerrel és "kézben" képes akár 0.5 MOA-ra is.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  0,5-1 MOA egy öntöltőstől az egyenesen kiváló. Ha azt veszed 0,5 MOA 2000 méteren (amire a legtöbb lőszer nem alkalmas) kb egy arasz szórást jelent. Ekkora távon még akár fejlövés is összehozható a fegyver képességei alapján, de sokkal valószínűbb, hogy a lövész pontatlansága, a távolság rosszul felmérése, a hőmérséklet, páratartalom, szél, stb. nagyobb szórást fog okozni, mint maga a fegyver.
   
 14. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  wolfram

  jokernek már hoztam példát.
  tcarms.com/firearms/bolt-action-rifles/venture/venture-weather-shield
  Tény,hogy még soha nem vettem puskát,úgyhogy nem tudom mik a paraméterek.Viszont 100 méteren kb. 3cm-t jó minőségű lőszerrel,szerintem bármely lőtéren hozza az 1 MOA-s fegyó. Gondolom megvan a metodika a garantált pontosság esetén.


  joker

  + a változó löv.sebesség is rontja ekkora távon. Viszont állítólag a jó lövök tudnak javítani a szórásképen.
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  - az 1 MOA-s fegyver az 1MOA-s, lőtértől függetlenül.

  a MOA-t nem véletlenül mérik rövid távon, mert ott a szél sem tudja megkavarni az értékeket, míg 500+ méteren már komolyan számolnod kell a széliránnyal és erősséggel. És ezen a jó lövők sem tudnak segíteni, mert a szórás az attól szórás, hogy véletlenszerűen pontatlan bármilyen irányba. Ha csak felfele vagy balara le menne mindig a lövés, az nem szórás lenne, hanem rossz távcsőbeállítás.
   
 16. yukapoppsimon

  yukapoppsimon New Member

  Szerintem a MOA-t beltéri lőtéren nézik meg mindenféle szél nélkül. És tudtommal van olyan,hogy valamelyik lövés kicsit eltér és mindig azonos módon,pl. a hideg cső miatt az első kicsit feljebb vagy lejjebb, és ez a jelenség mindig előjön.Na ezt tudja kompenzálni a lövész.
  hadmernok.hu/archivum/2006/1/2006_1_foldi2.html
   
 17. joker

  joker Well-Known Member

  100 méteres beltéri lőtér ahol engednek is használni egy nagyerejű puskát, nem sok terem. Elégedj meg annyival, hogy relatív szélcsendben 100 méteren a szél nem fogja befolyásolni a szórás mértékét. A cső hőmérséklete meg szerintem csak annyit kavar be, hogy ha előzőleg felmelegíted a lőszert, pl a napon hagyod, akkor a gyorsabban égő lőpor nagyobb sebességgel repíti ki a lövedéket. De 100 méteren nemigazán van íve a lövedék pályákámal, 3 egymásutáni lövés, ami a szórás meghatározására szolgál, nem fog nagyon eltérő paraméterekkel bírni. Hanem mások sem tudnának szórást mérni, pedig így szokták megnézni, hogy mennyi az annyi.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden befolyásol!
   
 19. czulu

  czulu Well-Known Member

  Cégenként egy biztos hogy akad. Megfelelően védett megfigyelőhelyjel kialakítva. Első tesztekhez is ezt használják.
   
 20. czulu

  czulu Well-Known Member

  07:19-től amire én gondolok (két külön ellenőrzés):

  https://www.youtube.com/watch?v=N2rLAWksyMQ
   

Ezen oldal megosztása