1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

T-54/55

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Utána néztem kicsit:
  Pl.: Az amerikai/német: M426/DM63 esetében 530 mm-nyi átötést írnak 1455 m/s kedő sebeséggel 1500 m-en, vagy az amerikai M900 uránmagvas akár 650 mm (!) átütéssel bír 2000 m-en 1500-as torkolati sebességgel (ez nagyjából a 125 mm-es BM-46 értékéhez hasonló).
  A legjobb 100 mm-es lőszerek esetén csak: BM-25 esetén 430 mm körüli értékeket találtam 1200-1500 m-en

  Tudom, hogy ezek csak elméleti adatok

  Azt is tudom, hogy a Steelbeasts nem épp mérvadó de jól össze lehet hasonlítani a lőszerek adatait, amik többsége részben valós, más forrásokban is megtalálható adat.
  http://www.steelbeasts.com/sbwiki/index.php/Ammunition_Data
   
  tonyo, LMzek and endre like this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Lehet ez reális.Az oroszok kb 40+ éve csak 125-ös lőszerben gondolkoznak.
   
 3. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  az igaz, viszont a 125 mm-es lőszerek osztottak, így az enyhén szólva sem kényelmes belső térben még annyi hely sem lenne, nem beszélve arról, hogy a 125-öst automata töltőbe tervezték, így kézzel nem lehet túlzottan tölteni.
  Technikailag így a leg logikusabb a 105 mm-es löveggel való modernizálás. A 115-ös az oroszoknál sem volt hosszu életű, valószínűleg komoly gondok voltak vele.
   
  tonyo and Mackensen like this.
 4. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Egy qurva jó animáció a T-90-ről!

  https://keptelenseg.hu/keptelenseg/t-90-es-harckocsi-3ds-felepitese-120005

  "Csak" azért teszem be ide is, mert szeretnék 1-2 év múlva hasonlót látni a T-55/72.Hu-ról! Adtam nevet egy szükséges, de közel sem biztos hogy megvalósuló programnak: T-55/72 átépítés-felújítás Made in Hungary!

  Csata animáció/szimulátor kategóriában hasonlóan magas szinvonalú magyar videó(játék) készült! (A Magyar történelem nagy ütközeteivel.)
   
  tonyo and silurusglanis like this.
 5. szpg9

  szpg9 Well-Known Member


  Tedd akkor be infoként a középkofi magyar csaték topicba, ha már megemlítetted.
   
 6. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Lehet hogy valaki most félkomásnak fog nézni:eek: De én személy szerint szívesen látnék még T-55 alapra épülő modernizált harckocsit. 105 ös L-7 es ágyúval és megfelelő lőszerekig. Kivéve az Urán magvast (gyengített uránium jótékony hatása az élő szervezetre) Mint gyalogsági/tűz támogató harckocsi. A mi terepviszonyainkat figyelembe véve még mindig ki tudnánk a benne rejlő lehetőségeket használni. Hozzáteszem erősebb motorral. Szinte ugyan olyan szintet ki lehetne belőle hozni mint egy 90/105 ös löveggel ellátott apc vagy ifv. Egy olcsóbb modernizált T-55 ön alap pl Type-59d olyan 2 millió környékén mozoghat. Egy jobb löveggel szerelt apc ennek a duplája. vajon tudna annyival is többet? lehetséges.
  Tíz tizenkét éve még volt a rendszerünkben pár száz db 55 ös. Ahelyett hogy modernizáltuk volna itt helyi viszonyok között olcsóbban is megcsinálhattuk. Ehelyett szétvágtuk és kohóba küldtök őket. Az a pár ember akik meg ezt intézték vígan elvan és leszar mindent. Nagyjából 150-200 millió usa dollár értékű árút dobtunk ki. Ez a mai árfolyamon számolva olyan 35-45 milliárd ft. Mert a modernizált vasakat kb ilyen árban adtuk volna el. Ha a modernizáció költségét leveszem belőle még akkor is nyertünk volna 15-25 milliárdot. Lehet gondolkodni. A szerbek a modernizált (régebbi szintű modernizációs) 55 ik árából fejlesztik fel az M-84 et és egyéb fejlesztéseket tudnak eszközölni belőle. A pakik akinek eladták őket ők meg nyomják felfelé Type-59 d szintre és biztosan ők is egy kis haszon kulccsal tovább is adnak rajtuk.
   
  Celebra, anonim999 and antigonosz like this.
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Az 55 oseink egy jo nagy resze modermozalt volt /a pancelvedettseget es a loveget leszamitva modernebb vasak voltak mint a szutykabb 72 eseink. M. Es optikai tavmerosok.
   
  tonyo likes this.
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Tudom ezek voltak az alapmodernizáciok. Én ettől is modernebb rendszerre gondoltam. Mint a kínai type 59 d nél. Hogy mekkora ba....ok voltunk egy teljes használható rendszert kukáztunk csak azért hogy egyeseknek új mediterrán kecoja legyen.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem mediterran kecoert. Lehet az is jart hozza.

  Potencialis haborus gocpontkent voltunk szamon tartva europa kozepen /termeszetesen mint agressor/
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Gondolom valami szét szívott pihent agyú nyugati fotel tábornoknál.
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ha visszaemlekszem annyira nem lehettek szetszivva...

  Romania ellen onkentesek vonultak a laktanyakhoz onkent /behivo nelkul/ hogy reszt akarnak venni erdely visszafoglalasaba... Es utanna is a kozhangulat eleg revizionista volt /nagyjabol eu csatlakozasig/ utanna csokkent nemikepp majd a valsaggal jobban
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Érdemes megnézni! Magyar T-55 am magánkézben. Szlovák?
   
  danielblack, anonim999 and antigonosz like this.
 13. jOkA

  jOkA Active Member  T-55 torony jobb szélén látható az átütés elvileg rpg-7. Vissza tértek saját lábon, majd
  ellátják a sérült legénységet.
  18+
   
  LMzek, fishbed and antigonosz like this.
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hatalmas mákjuk volt, hogy nem volt lőszer a toronyban.
   
  jOkA likes this.
 15. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  91-2 körnékén izrael nem csak Mig21,hanem T55 modernizációt is ajánlott.Gödöllői gépgár kivitelezte volna.L7 löveg,Continental motor,60milis aknavető,izraeli tüzvezető elektronika.Persze ebböl se lett semmi.Pedig helyi szinten ma is állná a sarat
   
  antigonosz and svajcibeka like this.
 16. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A tömeghadseregek felszerelése a T-55. Számoljuk össze egy hackocsidandár élőerő, jármű szükségletét (ne feledkezzünk meg a javító, karbantartátó egységekről, és az üzemanyag utánpótlásról). Harckocsikkal sem tartani, sem védeni nem lehet területet, mindkét helyre gépesített gyalogság is szükséges. Manapság viszont, ha nincs döntő légifölényed, uralmad, akkor még modernizált T-55 szinten vannak a tankjaid akkor szinte kudarcra van itélve a páncéltörő fegyerekkel szemben.
  Nincs értelme. Hozzá kell tenni, hogy csak közvetlen irányzású lövegével olyan tűztámogatást nyujthat, mint a Su-76, Su-152, vagy a német Stug-ok az II.vh-ban. Nem lehetséges kövezet és az tarackágyukhoz, mozsarakhoz hasonló tüzkiváltásra.
  Nincs értelme.... Inkább kevesebb de modern harckocsi, és tényleges önjáró tüzérség, mint ilyen kohoszökevények.
   
  nyugger, sirdavegd and alfa74 like this.
 17. krisss

  krisss Well-Known Member

  Állná a tökömet, egy újabb RPG variáns (RPG-27. 32) a seggén jönne ki.. Nézzük már meg, hogy a szintén nem túl modern TOW 2 mit végzett a valamennyire modernizált T-72 vátolzatok között is szíriában. A 105mm-es löveget meg harckocsin felejtsük már el.
   
  nyugger, sirdavegd and fip7 like this.
 18. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Ezzel nem teljesen értek egyet. Ha nem rendelkezik az ellenfél légi fölénnyel, akkor védelembe igenis beásható a T-55 mint a páncéltörő tartalék része a kombinált védelemnek (mint a pct. ágyúk, csak védettebb, mobilabb). Nemcsak a régi doktrínák módszere, de láthattuk Ukrajnában is, hogy milyen sikeresen alkalmaznak pct. ágyúkat.
  Ráadásul huzagolt lövege van és az említett L7 is az. Tehát lőhet félközvetlent repesz gránáttal. Még láttam hozzá lőtáblázatot, de sajna már nem volt lehetőségünk így együtt dolgozni a harckocsizokkal. Az oktatóink még gyakorolták.

  Szóval ne sajnáljuk le annyira.
   
 19. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Pótpáncél kérdése.
  Amúgy ha a ketrecesekre gondolsz, azok kibírják a TOW-ot, más modernizált meg nem nagyon van...
   
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Román TR85Mél szemben elég lenne.ERAt,APSt szerelhetsz rá vagy rácspáncélt.Ködgránátvető benne volt a csomagban.Horvátok még muzeumi T34est is harcbavitték 91ben.
   

Ezen oldal megosztása