T929 ATAK 2 (TAI, Törökország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113
1711788_-_main.jpg


TAI begins development of ATAK 2 heavy attack helicopter

"Turkish Aerospace Industries (TAI) announced on 31 October that it has begun domestic development of the ATAK 2 attack helicopter.

TAI began the project to build the six-tonne ATAK 2 domestically without foreign help based on technical knowledge and operational experience gained with the T129 attack helicopter currently produced under licence from Leonardo, the company said on its website.

The ATAK 2 will be bigger and heavier than the T129."


Forrás: http://www.janes.com/article/75400/tai-begins-development-of-atak-2-heavy-attack-helicopter
 
W

Wilson

Guest
A Motor Sich motorokat szállít a török ATAK-II harci helikopterekhez


A szerződés aláírásáról szóló információt Temel Kotil, a TAI (Turkish Aerospace Industries) vezérigazgatója megerősítette.

A török nehéz harci helikopter (Ağır Sınıf Taarruz Helikopter - ATAK 2) ukrán hajtóműveket kap. Ezt a TUSAŞ repülőgépgyártó vállalat vezérigazgatója, Tenil Kotil jelentette be - számol be a savunmasanayist.com török portál.


A főigazgató szerint az új török harci helikopter ukrán gyártmányú motorokat kap. Kotil azonban nem közölt más részleteket a meghajtási rendszerekkel kapcsolatban, csak erre a kijelentésre szorítkozott.

Az ATAK 2 "nehéz" csapásmérő helikoptert a török Aerospace Industries (TAI) a török fegyveres erők érdekében hozta létre. A fejlesztésről szóló szerződést a török védelmi minisztérium hivatalosan 2019-ben írta alá.

A rendelkezésre álló adatok szerint az új helikopter az amerikai AH-64 Apache és az orosz Mi-28NM Night Hunter típusokkal lesz azonos osztályba sorolható. Az állítólagos felszállótömeg 10 tonna, a hasznos teher pedig "több mint 1200 kg". A helikoptert 30 mm-es ágyúval, a T129-es legújabb változatának rakétafegyverzetével és modern avionikával szerelik fel. A török gyártású rendszerek és berendezések legszélesebb körű alkalmazását jelentették be.

A helikoptert a Szíriában szerzett harci tapasztalatok alapján fejlesztik ki. A jármű előnyei között a törökök a pilóta jobb védelmét, a jobb páncélzatot, a fejlettebb elektronikát és a külső fegyverzet széles választékát emelik ki. A helikopter végül a könnyebb T129 ATAK harci helikopter helyébe lép. A "nehéz"helikopter első repülése a tervek szerint 2024-2025-ben lesz.

Újságírói kérdésekre válaszolva a török vállalat vezetője "testvéri országnak" nevezte Ukrajnát, és megjegyezte, hogy az embargó és a szankciók miatt nem lesznek problémáik az ukrán vállalatokkal.
 
W

Wilson

Guest
A Turksih Aerospace Industries és a Motor Sich szerződést kötött 14 hajtómű szállítására a T929 helikopterhez

125149.jpg


A török Turksih Aerospace Industries (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) ma szerződést írt alá az ukrán Motor Sich PJSC-vel a T929 ATAK-II többcélú "nehéz" harci helikopter 14 hajtóművének szállításáról.


125150.jpg


Az első két hajtóművet 2022 szeptemberében szállítják le a TUSAS-nak. A szállítások 2025-ben fejeződnek be - áll a TUSAS közleményében.


DSC_0833C-1.jpg


"Ahogy ígértük, újabb fontos és kritikus mérföldkőhöz érkeztünk a harci helikopterünkkel kapcsolatban, amely 2023-ban fog repülni. Elindítottuk a projektet, amelyet a védelmi iparért felelős elnökünk vezetésével 2019-ben írtunk alá, és 2 évvel később újabb szerződést kötöttünk. Remélhetőleg ambiciózusan lépünk be 2023-ban, köztársaságunk 100. évfordulóján" - mondta Prof. Dr. Temel Kotil, a TUSAŞ vezérigazgatója.
A helikopter első repülését 2023-ra tervezik. Felszállósúlya körülbelül kétszerese lesz az ATAK helikopterének.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 883
7 097
113
Az ukrán eredetű motorok miatt tervváltozás történt.

fasfasfs.png


zvzvzvz-780x470.png


Az utolsó üzenetben megosztott makett nem a T929-hez, hanem a 6 tonnás T629-hez tartozik, amelynek infrastruktúrája megegyezik a T625-ével. Ezek a hazai TS1400 Turboshaft motort fogják használni.

125149.jpg

gokbey-4.jpeg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 167
113

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 562
113
És akkor ezt a jó kis modern harci helikopter ukrán TV3-assal szerelik? A Motor Szicset szétverték az oroszok. Ha ez így megy tovább, a végén célszerű lesz Klimov VK-2500-ast belerakni, vagy keresni valami kínai erőforrást.
Vagy francia Makila (esetleg Atlas Topáz,ami a liszensze némileg módositva),angol RTM322,amcsi T700,