1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

TAI TFX (Törökország)

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - Terminator által indítva @ 2015. január 22..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://en.wikipedia.org/wiki/TAI_TFX
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  EJ200 lesz a hajtómű

  http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/160363/turkey-picks-ej200-engine-for-future-tfx-fighter-program.html
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 5. beta

  beta Well-Known Member

  Nem tudom, hogy ebből a gépből lesz-e valaha is bármi. Ha sem mi nem csesznénk el az országunkat, sem a törökök a sajátjukat, akkor simán lehetne akár ez a gép a váltótipus.

  Amúgy a cikkben az írják, hogy még függőben van, hogy ki szállítaná a hajtóművet: a General Electric F414 egyik változata vagy az Eurojet EJ-200 egy változata.
   
 6. ghostface

  ghostface Well-Known Member

 7. joker

  joker Well-Known Member

  ghostface likes this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  First Turkish 5th generation fighter to be ready for delivery by 2032

  Turkish Aerospace Industries (TAI) has released details of timeline for its Turkish Fighter (TF) project, also known as TF-X.

  The TF-X project is a twin-engine 5th generation all-weather air superiority fighter being developed by TAI with technological assistance from BAE Systems, Chinese AVIC, and European Aeronautic Defence and Space Company (EADS).

  A few days ago, the Presidency of Defense Industries (SSB) and an affiliated company signed a deal in the first step to develop a unique turbofan fighter jet engine in Turkey for TF-X aircraft.

  An outline agreement was signed with TR Motor, a company established by the SSB to develop engines which would be used in the TF-X project.

  SSB President Ismail Demir said the final goal is that the engine would not face limitations from foreign countries in terms of use and exports, and for Turkey to control all technological features and intellectual property rights.

  The door remains open for international engine-makers to get involved in the national fighter jet project, Demir added.

  He noted that development of the unique engine will be a long process, nearly 10 years, and today’s agreement will serve as a framework in this process.

  “Our red line is an engine that belongs fully to us. We will work with those who want to produce an intermediary engine,” Demir said.

  Within the scope of TF-X Program, Turkey will become one of the few countries to possess the necessary technologies, engineering infrastructure and production capabilities. Once the engineering activities on all the critical technologies are accomplished (e.g. increased situational awareness, sensor fusion, low observability, weapon bay, …etc), which are needed by a 5th generation (or beyond) jet fighter aircraft.

  Since 2019 beyond the design and development of TF-X Aircraft, engineering capabilities, technology development activities (for key sensors like radar, electronic warfare..etc.), test infrastructures establishment and certification processes will be performed and extensive capabilities for a new generation jet fighter design, development and production will be gained by Turkish industry.

  According to TAI, the production of the first batch of a prototype of newest Turkish fighter jets could begin starting in 2020 after production planning and tool design.

  It is expected that the first prototype of TF-X aircraft to make its maiden flight in 2023.

  The mass production process of new fighter jets is expected to start between 2032 and 2035.

  TF-X aircraft is planned to be kept operational in the TurAF inventory until 2070s and will be interoperable with other critical assets of TurAF such as F-35As.  [​IMG]
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  [​IMG]

  https://defence-blog.com/news/first...fighter-to-be-ready-for-delivery-by-2032.html
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Turkish 5th Gen. fighter jet TF-X

   
 11. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 12. rudi

  rudi Well-Known Member

 13. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  Ne essunk hasra ettöl, a Tamiya es a többi makettgyarto is elö tudja a kulsö format allitani, ami itt is a szokasos F-22/F-35 elemek összegyurasa, nulla sajat lathato ötlettel. Itt viszont kifullad a terv, mert Törökorszag beszelhet 5. generaciorol, de mivel az elsö negyet is csak vasaroltak/szervizeltek, igy kizart, hogy ezt öneröböl megugorjak. Ha meg kulföldröl vesznek mindent, akkor reszben ertelmetlen elsö török akarmiröl beszelni, mert mi török benne, masreszt kinek erdeke, hogy a törökök sajat vadaszgepet gyartva önallosodjanak tovabb a tersegben? Az USA-nak biztos nem, mert akkor mivel zsarolja a törököt? Az EU is kiabrandult a törökökböl, itt is max titokban egyezkedhetnek mindenre kaphato cegekkel, hivatalosan nem annyira. Az oroszok nyilvan örulnenek ha a török jönne hozzajuk kerni, de szerintem a törökök egyaltalan nem akarjak boritani az asztalt az USA-val es a NATO-val (szerintem az Sz-400 uzlet se jön össze vagy csak a forma kedveert atvesznek egy minimalis darabszamot, amit az oroszok a vegletekig lebutitanak, es akkor mindenki megnyugodhat.) Kinai kapcsolat ugyanez, Kina lehet, hogy akarna, de a törökök nem fogjak akarni igazan, ök ezzel csak riogatnak.
  Ennek a szep makett kitolasanak most az a celja, hogy az USA-nak uzenjenek, hogyha nem adtok F-35-öt, akkor tudunk mi magunknak csinalni.
   
 14. emel

  emel Well-Known Member

  Persze hogy rohadt drága, hiszen egyedi, egyetlen példány, még ha fából faragták akkor is drága. Kész repülőgép meg szerintem közel se biztos hogy lesz belőle, a török ipar gázturbinás hajtóművet nem tud tervezni/gyártani, így kérdés hogy ki ad el nekik korszerű új hajtóművet - hogy az üzleti konkurenciát hizlalja vele?!! Más országok példájából is láthatjuk hogy egy stealth-harcigép kifejlesztése és gyártása még a nagyoknak se megy csak úgy kisujjból, hol vannak ehhez a törökök anyagi és ipari lehetőségei?
   
  endre and Rotten878 like this.
 15. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Az önálló stealth gép összehozása még olyan gazdasági és műszaki alapok, és létező saját repülőgépipar mellett is rezeg, mint Japán vagy Dél-Korea.
   
  gacsat and emel like this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hajtomu mar eldolt ki is csengettek erte az osszeget. Az orkup is megvan mar sok eve a gep tervezesebe egyebkent a aab segedkezett a szelcsatornas tesztek is ott voltak tobb maketten meg kivalasztas elott.//
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Plusz ugye f35 bol is fertek hozza bizonyos dolgokhoz fejlesztes ideje alatt... /bar szerintem egy j31 el jobban jarnanak de azt csak fu alatt lehtne rendezni mert az elso gepk megjelemesevel vilszlat nato./
   
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ja, egy dízelmotort nem tudtak megcsinálni a tankjuknak! Turk Tejas lesz ebből...
   
  fip7 and gacsat like this.
 20. Megjegyzem normális minőségben a sokkal fejlettebb Dél-Koreának sem sikerült.
   

Ezen oldal megosztása