Társadalmi folyamatok

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 100
9 883
113
Budapest lakossága az elmúlt 20 évben 1,73 millió és 1,78 millió között változott.
iTAVG1U.jpeg
Ugyan már! Plusz az egyre növő agglomeráció, a vidéki bejelentett lakhellyel rendelkezők, a sok tűzezer közel és távolkeleti vendégmunkás, az ukránok, borsodi és szabolcsi építőipari melósok, a napi ingázók...
Sok tízezer új lakás a lakóparkokban, amik nem más lakóparkok helyén épülnek, hanem rozsdaövezetekben és kertesházak helyén.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
17 073
23 893
113
Ugyan már! Plusz az egyre növő agglomeráció, a vidéki bejelentett lakhellyel rendelkezők, a sok tűzezer közel és távolkeleti vendégmunkás, az ukránok, borsodi és szabolcsi építőipari melósok, a napi ingázók...
Sok tízezer új lakás a lakóparkokban, amik nem más lakóparkok helyén épülnek, hanem rozsdaövezetekben és kertesházak helyén.
Félreértés ne essék: nem akarlak meggyőzni semmiről. Csak szeretem, ha a tényekből indulunk ki.
A tévút ott kezdődik amikor az alapok ingatagok.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby and J.G.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
347
1 051
93
Egy kis videós szösszenet a Kalegri-terv-ről:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Micsoda Csatorna.

https://www.youtube.com/watch?v=yQdVnzfJFRg

https://www.youtube.com/watch?v=jwfjvwJ6xeY

Kedvet is kaptam a Deus exhez.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 833
113
Micsoda Csatorna.

https://www.youtube.com/watch?v=jwfjvwJ6xeY

Kedvet is kaptam a Deus exhez.

"Hullik a forgács" ott is, kell téma, ami miatt meg van a nézettség...

Ettől függetlenül az elsőnek linkelt anyag tartalma valós, ráadásul agyonhallgatott --és folyamatosan igazolást nyerő-- tényeket mond el!

U.I.: LMezzük kommunikációs szempontból az index-et: A nem politikai anyagaik --átlagát tekintve, Mo-i viszonylatban-- továbbra is magas színvonalúak. A politikai anyagik egyértelműen tükrözik és teljesítik a --FIDESZ-es-- tulajdonosi háttér elvárásait.
Kommunikációs szempontból hatékony eszköz a politikai befolyásolásra: a --látszólag-- magas szinvonal, "pártatlanság" fenntarja a magas nézettséget, és lehetővé teszi a politikai célú tájékoztatást az árú-kapcsolással!

Ugyanaz az ezer(+) éve ismert/alkalmazott kommunikációs recept!
Mi ezzel a gond? Szerintem semmi!

Bónusz kérdés: Magyar szempontból melyik a nagyobb kockázat? :oops:

.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 976
14 991
113
Igazad van. Otthon meg suliban is nem volt ritka egy (vagy több...) pofon. Túléltem. Ma jókat nevetünk azokon az időkön barátokkal. Szerintem azért nem volt sok visszariasztó ereje a verésnek. :)
Saját gyermekeim soha nem ütöttem volna meg. A leggtöbb amit a gyermekeidnek adhatsz, az a velük töltött idő, nem a márkás cuccok meg a legújabb mobil stb szerintem. Persze azért ne kelljen rongyokban járjanak...
Gyerekekkel töltött idő:

...úgy alakult történelmileg a munkám még a kétezres években is, hogy natúr üveges, klímátlan, befűthetetlen (műbőr üléshuzatok...) szívódízel Transittal gályáztam tényleg végig a nyóc' órát. Még nem autóval jártam dolgozni, hanem napi két órát (volt aki még többet, mert vidékről járt Volánnal) zötykölődtem át a városon klímátlan, befűthetetlen (műbőr üléshuzatok...) városi buszokkal, meg gyaloglás a Bükkben, úgy hogy volt az az utazási idő három óra is.

Igen, ahogy az ország többsége még így élt/dolgozott akkoriban.

Szóval délutáni/hétvégi maszekolásra már nemigen maradt bennem kraft (főleg, hogy másnap ugye megint vezetnem kellett, nem lett volna szerencsés beborítani az utasokat a völgybe...

Tehát a délutánt/hétvégét a családommal/gyermekemmel töltöttem (sokat sétáltunk a környezetünkben, kirándultunk a természetben, jártunk vele énekversenyekre, színházi előadásaira, időnként autóversenyekre, repülőnapokra jártunk, stb.) .
Nem is haladtam/tunk előre szinte semmit anyagilag.

Történt, hogy összefutottunk egy adhoc osztálytalálkozóra páran az általános iskolából.
Mindenki elmondta, hogy mit csinál munkaidőben, meg mi - netán - mást utána maszekban estig, egész hétvégén (kútfúrás, korrepetálás, stb.).
Meg hogy halad (lakás, autó, márkás ruhák, mittomén).

- S te?

- Hát szóval...izé...dolgozok a munkahelyen, abból nem fussa lóvéra, délután meg a gyerekemmel töltöm az időt:confused:...

- Hogy te milyen önző vagy és felelőtlen; nem törekszel a gyereked jövőjének a megalapozására!:hadonaszos:

Szóval voltam minden, csak rendes ember nem.
Ezen megütközve és ettől teljesen letörve másnap elmondtam az egyik állandó utasomnak, a pszichoterápiás (nem pszichiátriai) osztály egyik főorvosának:

• ...tudja azt gondolom, hogy a volt osztálytársai végtelenül irigyek magára...
  • :eek:!?

Ma már Tudom, hogy mire gondolt és hogy igaza volt.
A gyerekemnek nem tudtam végül adni semmi anyagit (na jó; egy használt, de kiváló állapotú autót), de tudtam adni vele töltött időt, beszélgetéseket, talán valamilyen értékrendet is.
Mindenesetre ő megél a jég hátán is, s határozott értékrendje van (ja s szereti azokat a zenéket, amiket mi is. Azért egy mai lány meg a pl. Kraftwerk...).

Én meg rendre azon szoktam bosszankodni, hogy túl gyorsan elrohant az a 18 év, amit a gyerekemmel töltöttem, s azt érzem, hogy nem figyeltem rá és eleget.

Aztán a hozzászólásodat olvasva eszembe jutott e régi történet és megnyugodtam.

A mai, digitális világba sodródott/süllyedt szülőknek és gyerekeknek szerintem sokkal nehezebb (lesz) mentálisan terheletlen életet élni.

Attól tartok, hogy lesz még ennek böjtje.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 833
113
Gyerekekkel töltött idő:

...úgy alakult történelmileg a munkám még a kétezres években is, hogy natúr üveges, klímátlan, befűthetetlen (műbőr üléshuzatok...) szívódízel Transittal gályáztam tényleg végig a nyóc' órát. Még nem autóval jártam dolgozni, hanem napi két órát (volt aki még többet, mert vidékről járt Volánnal) zötykölődtem át a városon klímátlan, befűthetetlen (műbőr üléshuzatok...) városi buszokkal, meg gyaloglás a Bükkben, úgy hogy volt az az utazási idő három óra is.

Igen, ahogy az ország többsége még így élt/dolgozott akkoriban.

Szóval délutáni/hétvégi maszekolásra már nemigen maradt bennem kraft (főleg, hogy másnap ugye megint vezetnem kellett, nem lett volna szerencsés beborítani az utasokat a völgybe...

Tehát a délutánt/hétvégét a családommal/gyermekemmel töltöttem (sokat sétáltunk a környezetünkben, kirándultunk a természetben, jártunk vele énekversenyekre, színházi előadásaira, időnként autóversenyekre, repülőnapokra jártunk, stb.) .
Nem is haladtam/tunk előre szinte semmit anyagilag.

Történt, hogy összefutottunk egy adhoc osztálytalálkozóra páran az általános iskolából.
Mindenki elmondta, hogy mit csinál munkaidőben, meg mi - netán - mást utána maszekban estig, egész hétvégén (kútfúrás, korrepetálás, stb.).
Meg hogy halad (lakás, autó, márkás ruhák, mittomén).

- S te?

- Hát szóval...izé...dolgozok a munkahelyen, abból nem fussa lóvéra, délután meg a gyerekemmel töltöm az időt:confused:...

- Hogy te milyen önző vagy és felelőtlen; nem törekszel a gyereked jövőjének a megalapozására!:hadonaszos:

Szóval voltam minden, csak rendes ember nem.
Ezen megütközve és ettől teljesen letörve másnap elmondtam az egyik állandó utasomnak, a pszichoterápiás (nem pszichiátriai) osztály egyik főorvosának:

• ...tudja azt gondolom, hogy a volt osztálytársai végtelenül irigyek magára...
  • :eek:!?

Ma már Tudom, hogy mire gondolt és hogy igaza volt.
A gyerekemnek nem tudtam végül adni semmi anyagit (na jó; egy használt, de kiváló állapotú autót), de tudtam adni vele töltött időt, beszélgetéseket, talán valamilyen értékrendet is.
Mindenesetre ő megél a jég hátán is, s határozott értékrendje van (ja s szereti azokat a zenéket, amiket mi is. Azért egy mai lány meg a pl. Kraftwerk...).

Én meg rendre azon szoktam bosszankodni, hogy túl gyorsan elrohant az a 18 év, amit a gyerekemmel töltöttem, s azt érzem, hogy nem figyeltem rá és eleget.

Aztán a hozzászólásodat olvasva eszembe jutott e régi történet és megnyugodtam.

A mai, digitális világba sodródott/süllyedt szülőknek és gyerekeknek szerintem sokkal nehezebb (lesz) mentálisan terheletlen életet élni.

Attól tartok, hogy lesz még ennek böjtje.

Ennek a szemléletnek a közgazdasági tanmese változatát meg évtizedek óta tanítják vmi Yale/Zoxfod/Cambridge/..szintű egyéb sulikban a halászos történettel, amiben feldobják a költői kérdést, hogy a "Melyik a segítség igazán: az ajándék hal, vagy az ajándék háló?"

Esetünkben pedig az a költői kérdés, hogy melyik a jó útravaló az Életbe: megadni adni ami megvehető, vagy megadni a tudást, hogy "minden --fontos-reális szükségletet-- meg tudjon szerezni majd magának?

A legjobb megoldás --szerintem-- nem a végletekbe vitt vagy-vagy, hanem egy hosszú távra tervezett/becsült is-is!

.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 451
66 422
113
Nem feltétlenül értek vele egyet, de elgondolkodtató videó:

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and L.O.B

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 510
18 478
113
Ugye rengeteg velszi átvette az angol nyelvet és a welszi lakosság kb 4/5-e beszél angolul. Szerinted az a 4/5, welszi vagy angol?

Ledominált nép a welszi.

Addig az ukrán meg egy teljesen meghatározhatatlan valami.

Az ukránok kapcsán azt vettem észre, hogy a 2022-es háború előtt az emberek egyik része minimum fintorogva beszélt az ukránokról, amiből érezhető volt az egyértelmű lenézésük, a másik részük meg nem tudott semmilyen véleményt adni. Azonban közös a kettőben, hogy mindkét táborban semmit nem tudtak arról a régióról, soha nem is érdekelte őket, se a nemzetiségük, sem a történelmük, se semmi, és amióta megy ez a cirkusz, azóta sem értenek értelmesebben a témához, ellenben nagyon is érzékenyek lettek őirántunk, meg dübörög az eszetlen anyázása a másiknak.

És ez a fehéroroszokról is elmondható.

Nem humanitárius, filantróp indok alapján foglalkoznak az ukránokkal és fehéroroszokkal, hanem ellenségem ellenségem a "barátom", illetve az oszd meg és uralkodj elvek alapján.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 603
15 151
113

Eleg tanulsagos video.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 620
40 961
113
Budapest lakossága az elmúlt 20 évben 1,73 millió és 1,78 millió között változott.
iTAVG1U.jpeg
Csak az a kérdés, hogy mit tekintünk Budapestnek...illetve ki aki budapesti, csak aki a bejelentett lakcíme alapján valamelyik kerületben, vagy aki bejár dolgozni, majd máshol alszik, vagy aki bejár szórakozni?
Alapvetően a közighatár+30…60km.
(szerintem)