TF-X / MMU / Kaan (TAI, Törökország)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 055
49 519
113
.
.
Elkepzelhetö, hogy a viszonylag azert nem kicsi digitalis sisak miatt kell a nagy kabintetö? Hogy a pilota tudjon kenyelmesen körbefordulni a sisakkal a fejen?
Simán lehet ez is. Azt is látni kell, hogy ahogy az évtizedek során a Mach 3-ról leadták a tervezők a végsebességet Mach 2.5-re, majd Mach 2+-ra, majd ezután kiderült, hogy a gépek a gyakorlatban még ezt a sebességet se érik el, úgy nőhetett meg a kabinszekció mérete bűntetlenül.
Egyszerűen csak nem ehhez van szokva az ember szeme, mert a sugárhajtású, azon belül isa szuperszonikus katonai repülés az nem a gyakorlati maximális, hanem az elvi maximális végsebességhez megfelelő aerodinamikai formákat adta ki idáig és mi ehhez a látványhoz "szocializálódtunk".

Már az F-35-ösön is látszik, hogy csak azért, mert a gépet Mach 1.6-ig tervezték, a kabinszekció jóval nagyobb, mint a többi gép esetében. És ez még csak nem is jelenti azt, hogy csak a kabinkeresztmetszet miatt ne tudna a gép ennél gyorsabban is repülni, hanem csak arról van szó, hogy az F-35-ös esetében a teljes berepülési tesztsorozatot Mach 1.6 sebességig maximalizálták, az előzetes kalkulációk alapján, így sem a borítás hőtűrése, sem a szárny flatterhajlama, sem a hajtómű viselkedése nem lett feltárva Mach 1.6 felett.
Elképzelhető, hogy a kabin maga még bírná is, de ennek valójában nincs gyakorati jelentősége.

És valószínű, hogy ugyanígy jártak el a koreai és török tervezők is, ezért néznek ki így a gépek.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 243
4 840
113
ezután kiderült, hogy a gépek a gyakorlatban még ezt a sebességet se érik el, úgy nőhetett meg a kabinszekció mérete bűntetlenül.
.
.
Nem tudom.... Ha csökken is az elerendö vegsebesseg, csak emiatt me´g lehetne a legellenallast alacsonya(bba)n tartani. Pl kisebb legellenallas, kisebb uzemanyagfogyasztas, es akkor vagy kevesebb uzemanyag is eleg, vagy valtozatlan uzemanyagmennyiseggel nagyobb a hatotav, ami viszont döntö szempont.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 376
14 672
113
FwURETSWcAEL0WQ