Európai 5. generációs repülőgép fejlesztése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
Ez a 6. generációzás kezd az agyamra menni. Mi a tököm az...? Mik a főbb jellemzői...? És ha az meg van, akkor ki mondta, hogy arra szükségük is van...?
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
6. generációs levehető-ajtós lopakodó turmixgép. CSAK ITT, CSAK MOST! VEGYE ÉS VIGYE. 10 ex-hadügyminiszterből 9 ezt ajánlja.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 842
113
Amit a jenkik mutogatnak az egy nagyon lapos pilóta vezette és nélküli gép lesz.
Jobb lopakodó képességekkel és 3-4 mach sebességű is lehet.
Na meg persze jobb elektronika ennyi bőven elég egy generációs ugráshoz .
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Személyes meggyőződésem, hogy ha az angolok tehetnék nem az EF-el játszadoznának/kinlódnának...többet nyertek volna/nyernének egy közös svéd/angol géppel gazdaságilag...és igen, a Gripenre gondolok...ez van.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Európa többet nyert volna 1 közös egyhajtóműves géppel! Helyette most van 2 kéthajtóműves /ebből 1 "közös" európai, a Typhoon és 1 francia, a Rafale/, valamint 1 egyhajtóműves svéd, a Gripen....
Mint látható, "teljes az egyetértés"...!!!

Van itt pénz dögivel, csak a mi zsebünk üres...!!!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ennyi fejlesztési pénzből meg észből egy projektbe összegyúrva alsó hangon kijött volna egy F-22 vagy F-35 kategóriájú gép.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
T. Sondor !

Európa többet nyert volna vele ? ? Ez a Háborúról szól ! ! !
Nem a közös környezetvédelmi minisztérium, de az se a közös jóról szól. A Typhoon is egy rakás szar ha megnézed hogy nem tudja egyik fél sem gyártani a másik nélkül. Ezt is Amerika találta ki kb . hogy egyik se jelentse rá veszélyt , mert milyen könnyű 4 Ország vezetéséből az egyiket úgy is lekened.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Igen,...ha mindezt valóban egy kalapba teszik időben,lehet ma egy közös európai tipust repülnénk, ami méltó ellnefele lenne a legújabb orosz de legfőképp amerikai tipusoknak. De ez a hajó már elment...kár rágódni rajta.
Igy viszont szinesebb lett a paletta, van min csámcsognunk nap mint nap :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 820
113
v

Szerintem csak azért nem képesek az egyes államok önállóan gyártani az EF2000-et mert nem akarják.Az egész gép A-tól Z-ig közös így mindenki tud mindent a gépről.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ez nem is rágódás csak egy észrevétel. A színes palettát meg feldughatják maguknak, mert nincs egy 5. generációs európai gép, hanem az amiktól veszi akinek van rá pénze és persze ha sorra kerül, mert a várólista elég hosszú.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
desert: És tudsz ilyen esetet amikor az egyiket lekenték és ezért nem lett az EF sikeres/eladott....?

Mert én azt látom, hogy a fejlesztő/gyártó nemzetek mindegyike ahogy tudja tolja a szekeret. Még a kényes németország se mondta nem az SzA eladásnál pedig ugye ez tőlük nem lett volna meglepő.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"mert nincs egy 5. generációs európai gép"

Nincs rá igény. Magyar tengeralattjáró sincs.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha nincs rá igény, akkor miért is vásárolnak egyes európai országok F-35-öst?
 
M

molnibalage

Guest
Ezt is Amerika találta ki kb . hogy egyik se jelentse rá veszélyt , mert milyen könnyű 4 Ország vezetéséből az egyiket úgy is lekened.

Ezt a téveszmét honnan szülted...? Igen, biztos a jenki politikusok vették rá Európát, hogy további F-16 vásárlás helyett inkább fejlesszenek saját gépet. Meg arra is, hogy ne vegyenek F-15-öt ugye...?

Uramatyám...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Mert 300dbért és nagyon meglepne ha ennél nagyobb lenne a várható "EUs" Angol, Olasz, Holland, Lengyel, Spanyol, Román F-35 beszerzés nincs értelme villámot égre visszabaszó 5gen gépet fejleszteni.

Csak a dimenzió miatt: Nincs 25.000db kor szinvonalát nézve jórészt igencsak modern MBT europa határainál. WMD körzetben ami tegyük fel érint még 2000sincs. Ezek is mind T72 és modernizációi.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
Az 5. generációs gépeké a jövő - de talán már a jelen is...!!!

T. Fade!
Ha már a fejlesztő országok sem veszik meg a gépet, akkor se gyártás se pénz! Csak bukás...!

T. Desertfox!
A vadászgépek gyártása és fejlesztése szólhatna a háborúról, de az attól való félelemről is.
Az eladása viszont már üzlet! - Az árakat nézve pedig nem is rossz üzlet...!!!
 
M

molnibalage

Guest
Ha nincs rá igény, akkor miért is vásárolnak egyes európai országok F-35-öst?

A NATO és európai államok nagy része nem vesz F-35-öt jelen állás szerint, talán majd sokkal később és a felsorolt országok közül Hollandia kb. a felére, vagy még lejebb nyomta az eredeti mennyiséget.

Ki vesz?

Hollandia.
Dánia (ha még áll)
Törökország
Angolok, de tudtommal csak RN, a RAF nem.
Norvégia
Olaszország

Ehhez képest nem vesz Portugália, Spanyolország, Franciaország, Görögország, Németország, Belgium és egyetlen ex. VSz ország sem belátható időn belül.

Sem az össz gépmennyiségre nem az országok darabszámára vetítve nem az lesz, hogy az F-35 olyan brutálisan elterjedt lenne a köv 10 évben. Még évtizedekig fog repülni F-16, Hornet, EF és Rafale is. A görögöknél van ég korszerűsített F-4 és Mirage-2000 is. A jelen pénzügyi helyzetben, ha ezeket megtartják az is csodaszába megy.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Fade
A román F-35 az kb a magyar F-22-esekkel egyidőben fog érkezni. Viszont a tényleges európai vásárlóknak ha kell jelenleg 2-300 db F-35-ös, emellé meg hozzavennéd azt a mennyiséget, amit az európai fejlesztésű 4. gen gépekből fenntartanak és exportálnak, ott már ezer körüli darabszámról beszélnénk. Ennyinél meg egy fejlesztési programot már lazán megérné beindítani, összességében jobban kijönne anyagilag is, mint a 4. generációsak külön-külön fejlesztése és gyártása, a végeredmény is egy potensebb gép lenne, az ár alacsonyabb lenne valószínűleg, és a tapasztalat is helyben maradna.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A NATO és európai államok nagy része nem vesz F-35-öt jelen állás szerint, talán majd sokkal később és a felsorolt országok közül Hollandia kb. a felére, vagy még lejebb nyomta az eredeti mennyiséget.

Ennek elsősorban pénzügyi okai vanak, na meg ha van még amivel repkedni meg légteret védeni akkor pazarlás és hülyeség lenne azokat kidobni. Én amit mondok, hogy amennyiből az európai 4. gen gépeket kifejlesztették, továbbfejlesztették, gyártósorokat építettek nekik, stb, ha azt a tejes pénzt, mérnöki munkát, emberi erőforrást egy 5. gen projektbe rakták volna és nem külön-külön csepegtették volna a saját gépeikbe, akkor lene egy F-22/35 -tel versenyképes európai fejlesztésű gép és a tagországok is azt rendszeresíthetnék pl Gripen vagy EF helyett.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Fade
A román F-35 az kb a magyar F-22-esekkel egyidőben fog érkezni. ...

:D Ez nagyon találó, ...az év mondata, nagyon tetszik! :D

Arra azért kiváncsi lennék/lettem volna - és most engedjetek meg egy kis fikciót -, ha minden euróopai ország letenné az asztalra egy képletes pénzösszeget, hogy igen, mi ennyit tudunk szánni a következő 10-15 évben vadászgépekre, milyen darabszámok jöttek volna ki ha mindenkinek pl. EF-ra vagy leginkább F-35-re...pl
 
Status
Not open for further replies.