1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ticonderoga-osztály

Diskurzus a(z) 'Cirkálók' témában - admin által indítva @ 2012. december 8..

 1. admin

  admin New Member

  Ticonderoga-osztály - Star Wars, már nem csak a mozikban. Bevezetés Közel 9000 ember gyűlt össze a Mississippi állambeli Ingalls hajógyárban 1981. máj
  [See the full post at: http://htka.hu/2012/12/08/ticonderoga-osztaly/]
   
 2. Hans

  Hans New Member

  Elég durván el vagyunk kényeztetve a héten! :)
  Sas cikk és ez...
  Az AB osztályt és a Tico-t amúgy is nagyon szeretem! Belolvastam, nagyon tetszik! Szépen lementem pdf-ben és napközben telón elolvasom.
  Köszönet érte!
   
 3. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  Ez igen! Gratula.
   
 4. Unio

  Unio New Member

  Na még ezt is elolvasni :)
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez egy kiváló írás, gratulálok a szerzőnek!
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hiánypótló írás magyar nyelven, az ziher. Grat.

  Lenne néhány kérdésem és javaslatom is. Először a kérdések, amire sanszosan a szerző tudja a válasz.


  A Virgina osztállyal mi volt baj? Miért nem gyártották AEGIS-es formában? Csak a költség volt a baj? Ez az utólagos tervezés miatt volt zizis, vagy maga az atommeghajtás volt drága?


  Full auto üzemmódban torpedó indítás mehet, de az Phalanx nem? Ez tuti? Manuális üzemmód tömeges rakétatámadás esetén?


  A folyamatos hullámú (CW) célmegvilágításnál hogy jön össze a "tűzívenkénti" négy darab cél? Ehhez nem 16 db antenna kellene? Az F-15 esetén a CW megvilágítás + AIM-7F 10 fokos nyílátsú kúppal dolgozik. Vagy itt egy antanna kettő rakétát is meg tud világítani? Mi a szögkorlátozása a rendszernek? Az adott CW megvilágítók adott tűzívhez vannak rendelve?


  Ma napig CW megvilágítás van? A visszavert radarjel alapján nem megy a rávezetés, mint AIM-7M-nél?


  Az Evolved Sparrow az mid tud? Miben tér el a légi indításútól? Akkor az F változaton alapul? Mert az 'M'-nél nem tudok CW rávezetésről, még tartalékként sem, mert a szenzora teljesen más elvileg.


  Irányított lőszer van az ágyúkhoz vagy csak terv maradt?


  A heliknél csak az SH-60R-t említetetted. Az helik "evolúciója" az hogyan történt és milyen képességeket kaptak időben előrehaladva? (Esetleg a mikort is meg tudod saccolni?)


  A 36 darab torpedós készletet mi indokolja? Ez szerintem brutális mennyiség. Ezek mind olyanok, hogy a hajó egyből vízbedobja őket? A gyorsítórakétás elhajítás az ezekből megy, vagy a VLS-ből? A VLS-ASROC az a gyorsító rakétás változat? Ha igen, akkor a VLS előtt ilyen képessége nem volt?


  Ha 280 méteres a vontatott szonár, akkor hogyan és hova húzzák vissza, hogy álló helyzetben ne zúzódjon szét? A magasság/mélység szabályzása hogyan zajlik? Van balssztartály rendszere a cuccnak? Gondolom kép nincs vontatott szonárról sehol, az ilyenm dolog titkoltak.


  A javaslatok.

  Az általános felszereltség bontása szépen le volt bontva egységenként, látható a fejldőés. Ez atomjó. A helire és a fegyverzetek változatára ez azért hiányzi, mert nincs adat?

  A radar leírásánal vannak olyan kifejezések, amit nem is értek, ennek ellenére az ipulzus csúcsteljesítmény és effektív teljesítmény szavakat hiányoltam. Ezeket még magamfajta áramtól irtózó gépész is megérti. :)
  (Ha jól értem, gyak. erről van szó, a MW az imp. csúcs, a kW-os érték, az effektív.)  Kérdés és kijelentés között. Asszem az Sz-300-on alapuló navalizált rendere mintha forgótárral működne, ezért gyorsan tölthető. Hansoló rendszer vajh miért nincs a jenki hajón? Nem férne el? Igaz, hogy a "revolver" (?) rendszerű indító tűzgyorsasága rövid időre alacsonyabb, de tengeren is lehetővé teszi az újratöltést. Vagy rosszul tudom?


  Első blikkre kb. ennyi. A jó cikk alapismévre, hogy gondolatébresztő és lehet kérdezni az elvolvasása után. Na, <b>ez OLYAN!</b>

  http://www.reactiongifs.com/wp-content/gallery/yes/Chuck_Norris_Approves.gif
   
 7. chimera

  chimera New Member

  Gratulálok nagyon tetszett !
   
 8. igla

  igla New Member

  Gratula a cikkhez!!

  ...épp a napokban vitatkozott két barátom, hogy vajon miért lényeges, hogy mennyivel hasít egy hajó a vízen. Rakéták, repülők szempontjából tök mindegy, hogy 30, vagy 50 km-rel suhan. De az egyikük azt mondta, hogy a sebesség azért fontos, hogy a konvojokat követő tengeralattjáróknál a sebességnövekedés exponenciális felderíthetőségi mutatókat produkál(hat), azaz nagyobb sebességre kényszeríteni az ellenséget, tulajdonképpen önvédelmi fogás, de nem a hagyományos értelemben.

  Érdekesnek találtam, és gondoltam, ide talán illik is.
   
 9. Python

  Python Well-Known Member

  Le a kalappal! Ez igen! ;) :)
  Egy újabb hiánypótló alkotás!
  A délutáni program garantált a hólapátolás mellé (helyett)...! ;) :p
   
 10. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  "Hiánypótló írás magyar nyelven, az ziher. Grat.'

  Csatlakozom a gratulalokhoz. Valoban szep munka


  "Full auto üzemmódban torpedó indítás mehet, de az Phalanx nem? Ez tuti? Manuális üzemmód tömeges rakétatámadás esetén?"

  A Phalanxnak verziotol fuggoen tobb uzemmodja van. Amik a Ticon vannak azoknak manualis fel es teljesen automata tuzmodjuk egyarant van. Egy kozeledo salvot nem tudnanak manualisan kezelni. Ez csak veszuzemmod.


  "Ma napig CW megvilágítás van? A visszavert radarjel alapján nem megy a rávezetés, mint AIM-7M-nél? "


  Itt a CW visszavert jeleket is jelent. A visszaverodes folyamatos es azt koveti a raketa.


  "Az Evolved Sparrow az mid tud? Miben tér el a légi indításútól? Akkor az F változaton alapul? Mert az ‘M’-nél nem tudok CW rávezetésről, még tartalékként sem, mert a szenzora teljesen más elvileg."

  Sok mindenben. Alkalmassa tettek VLS inditasra. Kapott egy bustert , elektronikailag is felpumpaltak egy kicsit. Igy nagyobb hatotav es jobb egyebb kepessegek birtokosa. Igen megbizhato fegyver !!!

  "Irányított lőszer van az ágyúkhoz vagy csak terv maradt?"

  Igen !


  "A heliknél csak az SH-60R-t említetetted. Az helik “evolúciója” az hogyan történt és milyen képességeket kaptak időben előrehaladva? (Esetleg a mikort is meg tudod saccolni?)"

  Hosszu tortenet mondhatni egy kulon cikk de ami erdekesseg hogy a mostani S-70B2 helik es a Romeok kozott is fenyevek vannak kepessegben.


  "A 36 darab torpedós készletet mi indokolja? Ez szerintem brutális mennyiség. Ezek mind olyanok, hogy a hajó egyből vízbedobja őket?"Van ket tengoelharito heli meg ket haromcsoves torpedoindito. A tengovadaszathoz is kellenek meg az uj ami es a MU 90 torpok rendelkeznek hard kill torpedo vadasz uzemoddal is.

  " A gyorsítórakétás elhajítás az ezekből megy, vagy a VLS-ből? A VLS-ASROC az a gyorsító rakétás változat? Ha igen, akkor a VLS előtt ilyen képessége nem volt?"

  A raketatorpedok azok kulon vannak meg ezeken felul. Voltak korabban is csak eppen nem VLS ben hanem pl a MK-13 as ( OHP class ) inditorol.
  Ez egy regi kepesseg mind az oroszoknal mind az USN nel.

  "Ha 280 méteres a vontatott szonár, akkor hogyan és hova húzzák vissza, hogy álló helyzetben ne zúzódjon szét? "

  Kabeldob.

  "A magasság/mélység szabályzása hogyan zajlik? Van balssztartály rendszere a cuccnak? Gondolom kép nincs vontatott szonárról sehol, az ilyenm dolog titkoltak."

  A szonar kabel vegen van egy hidrodinamikai egyseg ( vezersikok ) amelyel lehet 3D ben manoverezni.


  "Kérdés és kijelentés között. Asszem az Sz-300-on alapuló navalizált rendere mintha forgótárral működne, ezért gyorsan tölthető. Hansoló rendszer vajh miért nincs a jenki hajón? Nem férne el? Igaz, hogy a “revolver” (?) rendszerű indító tűzgyorsasága rövid időre alacsonyabb, de tengeren is lehetővé teszi az újratöltést. Vagy rosszul tudom?"

  A VLS nel nincs gyorsabb inditas ! Az orosz rendszer max azonos lehet vele de ketlem.

  A VLS-t is lehet tengeren tolteni. Csak jo ido kell hozza mint az orosz rendszerhez is. Azonban az oroszoknak lenyegesen levesebb ellatohajojuk van amivel ezt meg is tudnak oldani.
   
 11. silver

  silver New Member

  Köszönjük! Gratula a szerzőnek. Már nagyon vártam ezt a cikket. Nagyon tetszett. Eddig ezeket a dolgokat csak angol nyelven lehetett elérni, és a szakszöveget az ember vagy félreértette, vagy nem:)
  Lehetne még több ilyen tengerészeti témájú cikk. Lenne egy szép hosszú kívánságlistám:)
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>Itt a CW visszavert jeleket is jelent. A visszaverodes folyamatos es azt koveti a raketa.</i>

  De nem a keresőradar visszavert jelelit, lásd F-15 cikk. Itt is az van, hogy van a négy darab síkanennás radar és mellette a megvilágítás Nagyon nem mindegy... Ezek egymás mellett dolgozó rendszerek.


  <i>“Irányított lőszer van az ágyúkhoz vagy csak terv maradt?”

  Igen !</i>

  Melyikre vonatkozik az igen?


  <i>Van ket tengoelharito heli meg ket haromcsoves torpedoindito. A tengovadaszathoz is kellenek meg az uj ami es a MU 90 torpok rendelkeznek hard kill torpedo vadasz uzemoddal is.</i>

  Ja, hogy a heliket is ebből szerelik fel? Az ok, hogy a mostani torpok akkor képesek leszedni a közeledő torpot, de régen...? Egyáltalán mi olyan nehéz feladat ebben technikailag?

  <i>Kabeldob.</i>

  A leírás szerint maga a szonarrendszer 280 méter hosszú. Azt is fel lehet csavarni a dobra...?


  Az vezérsíkokat sejtettem, de ez elég zizis, mert a mikrofon közelében kelt áramlási zajt. Ez csökkenti a mikrofon hatékényságát. Vagy ez elhanyagolható? Soha nem találtam adatot arra, hogy dB skálán milyen erős jelekkel dolgoznak a szonarrendeszerek.


  Az orosz rendszernél nem az indítás gyorsasága a magasabb, nem ezt írtam. Ott is nagyon gyorsan el lehet lőni a forgótár (?) tartalmát, de mintha itt magyarázta volna valaki, hogy néhányszor tíz másodperc a töltési folyamat. Apró hiba - ha jól értem - hogy indítani és tölteni egyszerre nem lehet. Az indítás között néhány sec van, tölteni ennél bizotsan lassabban lehet. Azonban egy gyors salvo után perces nagyságrendben tölthető újra.

  http://img519.imageshack.us/img519/8770/s300naval2.jpg

  Vagy alapvetően nem értem akkor az orosz módszert.
   
 13. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  "De nem a keresőradar visszavert jelelit, lásd F-15 cikk. Itt is az van, hogy van a négy darab síkanennás radar és mellette a megvilágítás Nagyon nem mindegy… Ezek egymás mellett dolgozó rendszerek."

  Az SPY-1 rendszer csak felderitesre jo mig a kesobbi APARS rendszerek mint pla Britek rendszere a Daring class on mar nem csak felderitesre alkalmas.
  Az USA rendszer a celadatokat atdobja a tunyalabbal dolgozo celmegvilagitonak ami innentol folyamatosan besugarozza a celt

  molni ( es masok is ) !!
  Egy kis szakmai kerdes, fejtoro.
  Tehat ha a celmegvilagito folyamatosan vilagitja a celt az az folyamatosan ad, akkor honnan tudja hol van a cel merre manoverezik milyen segitseggel. ( Az SPY - 1 csak atdobja a celadatokat es ha mar megvan a tuzvezetonek akkor onnan mar nem szukseges tovabbi celadat ) ???

  "Melyikre vonatkozik az igen?"

  Van hozza iranyitott loszeruk. Felaktiv lezeres.

  "Ja, hogy a heliket is ebből szerelik fel? Az ok, hogy a mostani torpok akkor képesek leszedni a közeledő torpot, de régen…? Egyáltalán mi olyan nehéz feladat ebben technikailag?"

  Regen meg volt ido mikor 400 tengoja volt a SZU flottajanak es az akkori torpok sem voltak annyira megbizhatoak.

  "A leírás szerint maga a szonarrendszer 280 méter hosszú. Azt is fel lehet csavarni a dobra…?"

  Sot !!!!

  "Az vezérsíkokat sejtettem, de ez elég zizis, mert a mikrofon közelében kelt áramlási zajt. Ez csökkenti a mikrofon hatékényságát. Vagy ez elhanyagolható? Soha nem találtam adatot arra, hogy dB skálán milyen erős jelekkel dolgoznak a szonarrendeszerek."

  Hat igazi adatot ezekre nem is fogsz. Ez innentol hadbirosagi tema lenne ( mar reszemrol )

  "Az orosz rendszernél nem az indítás gyorsasága a magasabb, nem ezt írtam. Ott is nagyon gyorsan el lehet lőni a forgótár (?) tartalmát, de mintha itt magyarázta volna valaki, hogy néhányszor tíz másodperc a töltési folyamat. Apró hiba – ha jól értem – hogy indítani és tölteni egyszerre nem lehet. Az indítás között néhány sec van, tölteni ennél bizotsan lassabban lehet. Azonban egy gyors salvo után perces nagyságrendben tölthető újra. "

  Az oroszoknal is a toltes daruval felulrol tortenik ha ellote kilotte a raketat a tubusbol es ehez nyugodt tenger kell .
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>Tehat ha a celmegvilagito folyamatosan vilagitja a celt az az folyamatosan ad, akkor honnan tudja hol van a cel merre manoverezik milyen segitseggel. ( Az SPY – 1 csak atdobja a celadatokat es ha mar megvan a tuzvezetonek akkor onnan mar nem szukseges tovabbi celadat ) ?</i>

  Igen, szerintem így megy. Tehát meghatározott időnként indíthat a rendszer rakétát, mert a végfázisban kell neki megvilágítás. Az MCG a keresőradar adataiból megy.

  A VLS elvi nagyobb tűzgyorsasága semmit nem ér, mert ezek szerint nem használható ki. Indít négy rakétát, és mondjuk még 4-et 10 sec múlva, vagy amennyi idő alatt az másik 4 rakétából biztosan talál, mert a végfázisos tűzcsatornák száma korlátozott, a végfázisos megvilágítást a hajó végzi. Legalábbis nekem ez jön le a cikkből. Tehát nagyon pontos időzés kell, hogy mit és milyen sorredben küzdesz le. Nagy távolságon nagyon nehéz ez. Persze közeledő célok esetén, ha egy irányból jönnek, akkor más a szitu. Ezért kérdeztem meg, hogy hány CW sugárzó van. Mert, ha több irányból jön a fenyegetés és valamiért az egy CW sugárzó meghal... Hajjaj...

  Persze a VLS előnye az, hogy a sínes-töltős rendszernél jóval egyszerűbb, nem "akad el" és éveket tölthet a rakéta benne anélkül, hogy ki kellene szedni.
   
 15. Vitya

  Vitya New Member

  köszönöm, köszönöm, köszönöm!!!

  végre.

  ( egy bajom van vele, hogy rövid ;-) - ez is majd 300 oldalon lenne az ideális nekem :D )
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  "az Aegis 20 célt tud támadni, ekkor a légtérben lévő rakéták közül egyszerre mindig csak négy lehet a végső megközelítési fázisban"

  Csak,hogy biztosan jól értem!!
  Egyszerre csak 4-es sorozatokat tudsz lőni???Mi van akkor ha egyszerre jön 20 rakéta?Így azért már nem olyan nagy száma az AEGIS célleküzdő képessége.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  molni

  http://img3.imageshack.us/img3/6517/varyag.jpg

  Rakétát indítani csak ott tud ahol az ajtónyitó szerkezet van és mindig ez alá fordul be a töltött tubus.Azért van rajta 8 nagy lyuk mert a rakétákat betölteni nem csak egy helyen lehet hanem mindegyik tubust a saját nyílásán keresztül.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>Egyszerre csak 4-es sorozatokat tudsz lőni???Mi van akkor ha egyszerre jön 20 rakéta?Így azért már nem olyan nagy száma az AEGIS célleküzdő képessége.</i>

  Nem. Legyen egy példa. Jön 400 km-ről egy 20-as rakéta slavo nagy magasságból egy 30 fokos ívben belül.

  Az AEGIS indít mondjuk 4 sec alatt négy rakétát. Ezek elzúgnak a célok felé. Tegyük fel, hogy a rakéták 6 sec-en belül csapódnak célba egymáshoz képest. 15 másodperccel az első négyes salvo utolsó rakétája után még indít négyet és így tovább. Tehát elég szép számú rakéta lesz a levegőben. A CW sugárzók ekkor még kussolnak.

  Minden rakétának MCG jelet kell kapina kérdés, hogy ennek mekkora az AEGIS limitje tűzívenként és öszesen. A végfázisban a rendszer CW sugárzóval megvilágítja az első négy rakétának a célt. BUMM, BUMM, BUMM. BUMM. A következő négy rakéta közeledik a célpont felé, elvileg van 6-9 másodpercig a becsapódásik, akkor kell megkapni a CW célmegvilágítást, ekkora felszabadulnak a "célmegvilágító csatornák", tehát ezek is megkapják a véfázisos vezérlést. (Az időket hasraütve vettem fel.)

  Mi a bibi? Mi van, ha mellément a rakéta? Mikor szabadul fel így a CW megvilágító képesség...? Mikor látja ezt a rendszer? Biztos kezeli, cska engem pont az ilyen apróságok érdekelnek.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  @dudi

  Igen, ezért mondtam, hogy revolveres. A töltést nem tudod, hogy hogyan végzik? Erről nincs képem. Igazásg szerint VLS töltésről is most láttam először képet.
   
 20. chimera

  chimera New Member

  Molni példája alapján ezek szerint a bejövő rakétaszalvó sebessége a kulcskérdés! Ha a tipusuk pl Brahmos akkor gáz lehet! Mondjuk egy CBG-ben több Aegis is van,ezek kooperálnak és célokat megosztanak? Látják egymás radarképét?
   

Ezen oldal megosztása