1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ticonderoga-osztály

Diskurzus a(z) 'Cirkálók' témában - admin által indítva @ 2012. december 8..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>Ez nem SAM hanem hajó elleni rakéta.</i>

  A fizikát nem érdekli, hogy minek nevezed... :)

  Minden tiszteletem mellett Kővári sem tévedhetetlen.

  Egyébként meg tökmindegy, hogy 4 vagy 6 sec alatt éri el a M2.0-őt. Egy 30 máspdperces út során is az átlagsebesség szempontjából mindegy, ha ezt tartja. A mondandóm lényege az volt, hogy <b>számolj</b>, vagy higyjél annak, aki tud számolni.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>dudi csúnya lenne, ha egy szubszonikus rakéta az alig 600 kilójával nem tudna manőverezni… </i>

  Azért kőkeményen tervezni kell rá. Nézd meg, hogy egy repülőgép szárnyfelülete mekkora, hogy képes legyen fordulóra bírni 16-20 fokos állsszüg mellett úgy, hogy a törzs is termel felhajtóerőt.

  No, egy Harpoon aerodinamikai felülete mekkora? Tehát mekkora a szárnyterhelése? Mennyire profilozott? Stb.

  A kérdés az, hogy mekkora sebességen és mekkora állásszöggel?

  <i>De arra én is kíváncsi vagyok, hogy egy 2+ mach sebességgel haladó több tonnás egység végfázisban milyen manőverekre lenne képes.</i>

  Lásd fent? Nem csak az aerodinamika a kérdés. A célpont felé kell repülni, ez kikerülhetetlen tény...
   
 3. Fade

  Fade Well-Known Member

  dudi: "Nem fog találkozni vele mert nem tudja a rendszer,hogy hova lőjön,ha csak annyit cikázik mint a videón az is bőven elég mert a CIWS oda lő ahol a rakéta “lesz” számított találkozás pillanatában de nem ott lesz mert nem egyenesen jön."

  Gondolom nem érzed mennyire abszurd amit írsz. A te érved alapján semmilyen CIWS nem ér semmit mert "de nem ott lesz mert nem egyenesen jön."
   
 4. Fade

  Fade Well-Known Member

  molni csak érzékeltetés miatt mekkora a forduloköre az F15nek ha 500km/hval megy és mennyi ha 2000km/hval? Írhatsz bármi hasonlót 500 helyett jó a 600... csak mert dudi az istennek nem érti hátha...
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>molni csak érzékeltetés miatt mekkora a forduloköre az F15nek ha 500km/hval megy és mennyi ha 2000km/hval? </i>

  Mekkora túlterhelésű fordulóban...?

  Akkor megint egy kis fejtágítás.

  Kis sebességnél a limit a felhajtóerő, egyszerűen nincs elég ahhoz, hogy egy adott túlterhelésnél nagyobbra képes legyen a gép vagy nagyon gyorsan lassul, ha előállítja az felajtóerőt, a még kisebb sebességnél még kisebb lesz a max. előállítható túlterhelés. (Ekkor negatív a Ps.)

  Lent az F-14 diagramja. Itt a magasság az állandó elvileg 10 vagy 15 ezer láb. Látható a felhajtóerő tényező limitja (Cl) és a strukturális is. Látható, hogy a Ps hol negatív.

  http://kepkezelo.com/images/e4d9g1bl3swbdrudtdv7.jpg

  Ez még nagyobb magasságban (30-35k láb) elvileg megint F-14. Látható, hogy a felhajtóerő áltlai limit mennyire korlátozó. (Lift limit)
  http://kepkezelo.com/images/zwlyzsqa3ar4jsyw4618.jpg


  Az F-15 cikk mellékeltében vagy Ps diagram, ami 5G túlterhelésre vonatkozik, tehát úgymond a fenti diagramok 5G-s vonalán mozogsz, az egy metszete. Azonos sebességnél nézzétek meg, hogy adott magasságon mekkora az F-15 Ps értéke az 5G-s diagramon és hogy mennyivel nagyobb, mint az F-14-nél. Tehát ugyanakkora fordulósugár esetén képes emelkedni, vagy a nincs CL limit, akkor szűkebben fordulni.

  Itt jön a képbe az, hogy az F-15 szárnyfelülete szinte azonos az F-14-gyel. Még, ha a törzs feletti rész nagyobb az F-14-nél, akkor sem lehet elvarázsolni a 7 tonnás tömegidift. ---> F-14 magasabb szárnyterhelésű, tehát azonos felhajtóerőhöz nagyobb állásszög kell, tehát a Cl (lift limit) a diagramon jobbra van a Saséhoz képest elvileg.) Csak akkor lehetnének azonos súlycsoportban, ha a gép teljes siklószáma 35%-kal jobb, tehát azonos állásszög 1/3-dal több felhajtóerőt termel azonos felületen. Na, ezt hiszi a piszi... Az már csak hab a tortán, hogy tolóerő szempontjából sincs jól eleresztve még a GE hajtóművel sem a cicus...

  (Az ilyen diagramon elmagyarázásval próbálom rávenni a közösséget, hogy próbálja megérteni a légiharc alapjait. Nagyon fontos az ilyen diagramok értelmezése és egymásba transzformálása)
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azt sikeresen kihagytam, hogy a max. 9G túlterhelés kb. 1 Mach-ig tart. Nagyobb magassgában, nagyobb sebesség mellett csökken a túlterhelése az F-15-nek, de igazából minden gépnek tudtommal. Az F-15 és Szu-27 ezen diagramjai jellegre és értéke is igen hasonlóak.
   
 7. Fade

  Fade Well-Known Member

  minimális fordulóköre.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Szokásos kérdés, milyen tömeg mellett? :)

  Most nincs kedvem számolgatni, de ez alapján meg tudod tenni.

  http://kepkezelo.com/images/5oxgi0pihy2c7cu3xef5.jpg

  Ez csak a állandósult fordulósugár, tehát a Ps mindig 0. Az átmeneti szögsebesség maxiuma (Cl limit) az ezen nincs. A fordulósugár számítása ott van a diagramon.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  molni

  A fizika igaz mindenre legyen az SAM vagy hajó elleni rakéta de a SAM-nek nem csinálják mindenét(hosszani és kereszt tartók,burkolat,üzemanyagtartály)nagy szilárdságú és nagy hőállóságú acélból.

  Fade

  De eltalálja mert nem mind1 az,hogy egy bármilyen manőverező cél leküzdésére mennyi időd van pl a Harpoon 5km-et kb 21 sec alatt tesz meg míg egy Moskit csak 7,3 alatt.Ami nehézzé teszi a leküzdésüket az a sebesség és a manőverezés összesen.

  "Sikerülhet, de te komolyan azt hiszed, hogy ezt nem tudják mérni…? Öcsém, a vadászgépek radarjai mérik az ilyet a gépágyús előrecélzáshoz…"

  Mikor láttál te olyat csinálni egy vadászgépet mint amit a videón csinál a rakéta?
  Ami a tüzérséget illeti a lövedék ballisztikus pályán mozog annak a lelövésében ma már semmi extra nincs.

  Még is hány lövedék jut a 8 méteres szórásra?Mekkora a lövedék sűrűség ott?

  Vitatkoztok velem abban,hogy mit tud meg mit nem de az élet azt mutatta,hogy nem képes lelőni a szuperszonikus célokat a Phalanx.
  Már egyszer linkeltem a H-31-es teszteredményeket(US NAVY teszt) aminek az lett a végkövetkeztetése,hogy csak elfogadhatatlanul kis százalékban hatásos a Phalanx.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <i>Mikor láttál te olyat csinálni egy vadászgépet mint amit a videón csinál a rakéta?</i>

  Egy szűk és gyors palástorsó ennél durávább és méri a rendszer...


  <i>Ami a tüzérséget illeti a lövedék ballisztikus pályán mozog annak a lelövésében ma már semmi extra nincs.</i>

  Mérési pontosságról van szó, hahó...


  <i>Vitatkoztok velem abban,hogy mit tud meg mit nem de az élet azt mutatta,hogy nem képes lelőni a szuperszonikus célokat a Phalanx.</i>

  Nem igaz, a tesztek alatt lőttek le szuperszonikus AGM-65-öt.


  <i>Már egyszer linkeltem a H-31-es teszteredményeket(US NAVY teszt) aminek az lett a végkövetkeztetése,hogy csak elfogadhatatlanul kis százalékban hatásos a Phalanx.</i>

  Tehát képes lelőlni.
   
 11. Batka

  Batka New Member

  A Moszkit repülési profilja emlékezetem szerint, először fölugrik és széttekint (illetve nagyobb magasságon érkezik a horizont fölé), majd tengerszintre süllyedés után kitérő manővert hajt végre (nem abból az irányból jön be, ahonnan először felderíthették), ezután a cél közvetlen közelében végrehajt az exocetes videón láthatóhoz hasonló kígyózó mozgást. Jó kérdés, hogy ennek mekkora lehet a fizikailag lehetséges amplitúdója és ez hogy viszonyul a CIWS szórásképéhez?
   
 12. Fade

  Fade Well-Known Member

  dudi:
  "Nem fog találkozni vele mert nem tudja a rendszer,hogy hova lőjön,ha csak annyit cikázik mint a videón az is bőven elég mert a CIWS oda lő ahol a rakéta “lesz” számított találkozás pillanatában de nem ott lesz mert nem egyenesen jön."

  vs

  "De eltalálja mert nem mind1 az,hogy egy bármilyen manőverező cél leküzdésére mennyi időd van pl a Harpoon 5km-et kb 21 sec alatt tesz meg míg egy Moskit csak 7,3 alatt.Ami nehézzé teszi a leküzdésüket az a sebesség és a manőverezés összesen."

  Most akkor nem, vagy de eltalálja... vagy nehéz? Mindhármat leirod... ez ám a szép eset.
   
 13. deze75

  deze75 Well-Known Member

  Fade
  Most akkor nem, vagy de eltalálja… vagy nehéz?

  Olvasd vissza és megtalálod a választ.
  Amúgy meg csak a szokásos mindent vagy semmit játék megy.
   
 14. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  Ezekkel az elméletekkel az a baj hogy egy hordozóköteléknek harchelyzetben van fent légtérellenőrzője, szvsz kerülhet bármerre úgyis szemmel tartják. Ez a manőverezés dolog meg olyan hogy vagy bejön vagy nem. Értem ezalatt hogy nagyon nagy manővereket a végfázisban már nem végezhet, azt pedig a tűzvezető számítógép azért tudja követni. Persze egy komoly szalvónál már van esély rá hogy egy-két rakéta átjut, de azt mintha sokan elfelejtenék hogy nem csak a CIWS-eknek kell védenie a köteléket. Értem én hogy kisebb a rendelkezésre álló idő, de mivel egy számítógép vezérli a tűzkiváltást (és nem akkor veszi észre a célt amikor az belép a tűzkiváltási távolságba) így azért eleve rákészülhet a dologra.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  molni

  Tízből egyszer én is eltalálom pisztollyal a 25 méterre lévő célt de ez nem jelent valós kepességet.
  2,2 Machnál szűk palástorsó???Az,hogy a rendszer képes mérni nem jelenti azt képes rá pontos tüzet vezetni.
   
 16. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  @dudi:
  vicces amikor random noname fórum random noname kommentelője (no offense) kitalálja a tuti megoldást, mit tuti úgysem véd ki a rendszer... Ha hiszed, ha nem, elég okos emberek dolgoznak egy-egy ilyen kifejlesztésén (kisebb dolgok megalkotásához is kell pár nagy fej), és valakinek csak eszébe jut, de durvábbat mondok, nem csak leírják, és a papírt, képernyőt nézve okoskodnak, de számolni, szimulálni, ásőt, kisérletezni és mérni is szoktak azok, akik ráadásul nem fogalom nélkül vagdalkoznak a témával. ;)
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Veér István

  Valóban akik értenek hozzá (nem mi itt) kiszámolták lemodellezték sőt tesztelték is eredeti orosz rakétával és arra jutottak,hogy lecserélik a Phalanxot mert csak elfogadhatatlanul kis %-ban hatékony.Akkor még is miről beszélsz?
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  @dudi

  A saját kérdésedet sem tudod megjegyezni, ez már tényleg epic...

  Akkor csak neked.

  <i>Mikor láttál te olyat csinálni egy vadászgépet mint amit a videón csinál a rakéta?</i>

  A baj az, hogy te abszolút számokban tudsz godolkozni. Egy vadszágkép követi a másikat, amikor ő is manőverezik és a cél M1.0 táján szűk palástorsókat gyárt. A radar méri az irányt és a sebességet is olyan pontosan, hogy a gépágyúval lehet célozni, akkár 300-400 méter távolságban is. Ez a radar arra is képes, hogy akkár +100 km-en is detektáljon célokat.

  Szóval, ha te azzal kábítod magad, hogy az ilyen cikázás nem mérhető és nincs előretartás, akkor butább vagy, mint hittem...
   
 19. deze75

  deze75 Well-Known Member

  Szerintem azt akarta mondani dudi,hogy egy vadászgép nem tud úgy cikázni mint egy szuperszónikus rakéta becsapódás előtt
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  De, sokkal jobban tud. Dudival és másokkal is az a baj, hogy csak aboszlú számokban képesek gondolkodni. Nem ismernek fajlagos értéket, nem értik a relatív pozíció fogalmát, ahogy sok mást sem sajnos.

  Egy M1 környéként fickándozó vadászgép azonos méretű rakétával szemben kinematikailag sokkal nehezebb célpont, a nagyobb méret ellenére. A rakéta egyetlen előnye, hogy szemből kicsi. A manőverezéssel pont ezt veszi el, hiszen szemből nézve megnő a felület minden manőverezés esetén. Amit a kis cikcakkal nyerhet, azt a felületnövekedéssel el is bukhatja. Bizton nem viccből tették be, de az, hogy egyesek ez már-már csodafegyverként állítják be, az egyszerűen röhejes.
   

Ezen oldal megosztása