1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

TR-85M1

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Pista a hegyről által indítva @ 2018. április 24..

 1. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Úgy látom eddig nem nagyon volt még szó a románok régi-új MBTjéről. Én magam nem vagyok tőle elájulva de nem szaroznám le élből, kíváncsi vagyok a hk-szakértőink véleményére.

  [​IMG]

  Amit én gondolok, szigorúan regionális/román szemszögből:
  Előnyök:
  - kielégítő mennyiség,
  - egyelőre megbízható, van még benne üzemidő
  - korszerű(bb) tűzvezető rendszer
  Hátrányok:
  -gyenge páncélzat (kb a T-55AM - T72 szintje lehet, a torony hátsó fele meg kb egy 30 mm-essel is átüthető)
  - gyenge tűzerő, az új APFSDS üt át 450 mm-et 1 kmről.

  [​IMG]
   
  endre likes this.
 2. honved

  honved Well-Known Member

  Van kb 300 db ilyen harckocsijuk. A mennyiség talán békeidőkre rendben. Háborúban egy Románia nagyságú országnak kevés. A tank nem korszerű típus. Akkor fejlesztették ki, amikor mindenki leépített és ők is úgy gondolták, nem kell korszerűbb. Megoldják házilag, némi fejlesztéssel a harckocsik dolgát. Így nem korszerű harckocsi gyártási technológiáját vették meg, vagy magát egy korszerű harckocsit. Hanem ez lett belőle. Szerintem ma már nem ebbe vágnának bele. Viszont szomszédaik ellen még megfelel, pláne a mennyiség miatt. Amennyiben még gyártani is tudják.
   
  tonyo, fip7, endre and 2 others like this.
 3. Fade

  Fade Well-Known Member

  wiki elég jó. https://en.wikipedia.org/wiki/TR-85

  @honved : Békeidőre nem kell tank oda sok is. Háborúban meg szomszédjaikat tekintve 280db folyamatosan üzemeltetett, modernizált T-55 még mindig komoly erő. Főleg ha egy szomszédban ennek számszerűen a tizede sincs rendszerben. Románia területe eközben annyira nem is ideális terep tankok számára (mind mondjuk MO).
   
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Havasalföld ideális hk terep.A parcium szintén.Felderitő/célzó rendszere jó,a mi T72einknél jobb.Szemből kellően védett jószerivel minden rendelkezésünkre álló fegyver ellenTüzereje elegendő a térségben.Van mellé APC,IFV és tüzérség.Tudnak hozzá merev és forgószárnas légi fedezetet adni,és közvetlen kisérésre vettek Gepárdokat.Rendelkezésükre áll a gyártóbázis az üzemeltetéshez..Szomoruan kell kijelentenem,az ohláhok simán leiskoláztak minket.
   
  tonyo and ijasz like this.
 5. krisss

  krisss Well-Known Member

  A páncélzata szemből gyakorlatilag az RPG-n kívül minden rendelkezésünkre álló eszközzel átüthető.
   
  Robur, antigonosz and fip7 like this.
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Sajnos az ágyújával ő is átüti mindenünket.
   
  tonyo and svajcibeka like this.
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  A T-72M tényleg kevés ellene. A T-72M1 védelme közel elegendő.
  A nálunk használd legjobb lőszer a 3BM42, annak az átütése 500 mm RHA 2 km-s távolságból. Egy T-55 alapú tankot lényegében ketté lő.
   
 8. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Hát én láttam élőben, nekem nem volt túl bizalomgerjesztően világverő típus. Sztem még lehet az RPG-vel is harcképtelenné lehet tenni (2-3 indítás) akár szemből is. Lánctalp, löveg és torony csatlakozásnál sebezhető ez is. Már ha van olyan szerencsés találata az ellenfélnek :)
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez már akkor elavult volt mikor elkezdték a gyártását. Érdekessége a német részegységek mint a motor és a futómű. Amolyan Leo1 és T-55 szerelemgyereke.
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ez függ attól is hogy a Romulánok a későbbiekben milyen kiegészítő páncélzattal fogják ellátni a TR-85 ket. Ha igen akkor a T-72 ink harcértéke jelentősen lecsökken. Egyébként ha jól tudom jó pár db elláttak L-7 es 105 el is. Ami megfelelő lőszer javadalmazással röhögve megeszik a mi 72 ket.
   
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Azé' ez nem feltétlen igaz. Főleg nem télen.
  Mint ahogy az Alföld sem. Töménytelen akadály van, ami feladná a leckét a rómaiak 300 harckocsijának már önmagában is. Árterek, vízmosások, de még egy kisebb folyó, gát is stb.
  Azt a luxust pedig nem hiszem hogy megengednénk magunknak, mint 1919-ben, hogy 0 azaz nulla védekezést fejtenénk ki.
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  M2 már nagyobb,jobb kiegészitő pánccélzatot kapott.És nem nagy nehézség mégjobbra cserélni.És a Gepárdok nem csak légi cél ellen használható,és az APC/IFV kisérete is modernizált.
  M1/T90 mellet labdába sem rug.De melyik szomszédjának van ilesmije?És lásd fentebb,van mivel harcccsoportot alakitaniuk.Nem magányossan grasszálnának.
   
  ijasz and tonyo like this.
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezt azért elég sokan elfelejtik. Van kísérő tüzérség, van csapat légvédelem, van gépesített gyalogság IFV-kel ellátva (amellyek szintén midernizálva voltak) stb.
   
  ijasz and tonyo like this.
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Nincs olyan, hogy M2, az egy papír projekt egyenlőre és kb egy teljes átépítést és fő fegyver cserét előlegez meg.
   
 15. fip7

  fip7 Well-Known Member

  tonyo

  Az L7-s ágyú se egy űber valami... A legmodernebb lőszerekkel hozza azt a szintet, mint amit a mi 125-ösünk tud 80's évek beli szovjet lőszerekkel.
  Tűzerőben maximum egalizálnak vele.
   
  tonyo likes this.
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  [​IMG]
  https://www.rumaniamilitary.ro/va-a...si-daca-da-cum-va-arata#prettyPhoto[4356]/39/
  TR2000 volt tervbe véve,ami Leo2 változat.De tüdtommal takarékosságbol inkább az TR85M2 lesz.Eggyenlőre és velünk szemben azomban az M1 változat is éppen elegendő.És nem csak magában kell egy hk-t nézzni,hanem a hadsereg részeként,és a geokatonai helyzet tükrében.Lényegében nincs semmink,ami képes lenne egy romulán harcccsoportot megállitani.Nekik mindenük megvan,hogy összfegyvernemi hcs-at alakitsanak,és vannak légi eszközeik,hogy egyengessék az utjukat.Nem a világ legmodernebb hadereje,de egy teljes értékű,kieggyensúlyozott és bevethető.MH labdába sem rughat mellette.Ez van.Nekünk a TR85M egy veszedelmes ellenfél.
   
  tonyo likes this.
 17. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Egyenlőre még új APC ét IFV mennyit is akarnak rendszeresítenni? Azok mellé már dukál egy jobb harckocsi. Azzon se lepődnék meg ha "korszerűsitett" M1A1 vagy 2 et szereznének be. Csak pénzük legyen rá.
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Siman labdaba rugnank a romanok ellen ha ok tamadnanak nem hogy labdaba rugnank meg is fognank oket es mivel ok a tamado fel /agresszor/ az o lakossaguk nehezebben viseli el hogy a gazdasag reccsen eggyett emi minden mast magaval vonhat tobbek kozt egy ellen tamadast is /nem is beszelve az ott szuletett melysegi felderitesunkrol/ ahhoz hogy mondjuk a roman elfoglalja a tiszantult legalabb 6x os tulerovel kellene rendelkezni csak a tamado csapatok reszerol de a teljes hadsereget nem vetheti be egy tamadasba /valojaban max 50-60% at mert a hatorszagot is kell vedeni.../ de ilyenekbe mar folosleges is belemenni. A romanoknak ugy van 300 tr85 uk mimt nekunk 100 72 esunk. /voltam gyakorlaton ahol a romanok is ott voltak nem is eggyen /a locsolokocsijaikat amiket idekuldtek nem tudtak karbantartani folyton lerobbantak a dozerrukal egyetembe/ 3 humwv vel grasszaltak folyton a taborba mutogatva hogy juj de modernek meg miuk van /es momdom nemztkozi hafgyakorlat es arra nem voltak kepesek hogy normalis uzemi allapotu munkagepeket kuldjenek.../ ennyit errol.
   
  tonyo likes this.
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Vesznek mindent aztan majd szepen mimdent el is adnak vagy lerohad mert megreccsen a gazdasag /meg ki sincs fizet szinte semmi de mar recsegnek.../papir szerint jujj de jol alnak a nep meg elegdetlen minden evbe mas az elnok/
   
  tonyo likes this.
 20. krisss

  krisss Well-Known Member

  Egyenlőre az egy zászlóaljnyi minden nélküli piranha valósult meg ebből, ami jó projekt náluk az a BMP-1 modernizációjuk, na az a régi technika harcértékének megőrzésének iskolapéldája.
   
  tonyo and Szittya like this.

Ezen oldal megosztása