Tudomány és technika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Sztem ez intronak megfelelő.


Sok-sok érdekes téma.
  • Víz alatti városok, társadalmak
  • Kirajzás a világűrbe
  • Személyes szabadságban korlátozott demokrácia, virtuális szabadság
  • Musk, a katedrális építő
  • Google orvos vs. háziorvos
  • Tudatlementés más testben túlélés; hibernált túlélés; az emberi test örökélete
  • Neuralink, gondolatirányított számítógép
 

Tiria

Well-Known Member
2020. április 5.
153
267
63
Pintér Róbert információstársadalom-kutató, a Corvinus Egyetem adjunktusa,
Chikán Attila közgazdász akadémikus, a Corvinus Egyetem korábbi rektora
Szathmáry Eörs evolúciós biológus, az MTA fenntartható fejlődés elnöki bizottságának elnöke adott interjút korábban a témában.
Eléggé eltérnek a vélemények :)
Az emberiség sorsa a 2020-as években: együttműködsz vagy meghalsz - Qubit
 
  • Tetszik
Reactions: merleg and gergo55

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Sztem ez intronak megfelelő.


Sok-sok érdekes téma.
  • Víz alatti városok, társadalmak
  • Kirajzás a világűrbe
  • Személyes szabadságban korlátozott demokrácia, virtuális szabadság
  • Musk, a katedrális építő
  • Google orvos vs. háziorvos
  • Tudatlementés más testben túlélés; hibernált túlélés; az emberi test örökélete
  • Neuralink, gondolatirányított számítógép
Igazából az érdekel, hogy milyen képesítés kell ehhez a szakmához? Mert fantáziálni én is tudok, de még hogy! Mert ha az ürge nem tudja megcsinálni amikről beszél, akkor a napi fantáziacsomagjából leszűrt lehetőségekről tart előadást, de nekem van olyan ami nyersen meg tudja erőszakolni ugyanezen dolgok végiggondolásával az összes elképzelésüket az egyszemélyes gépesített én civilizációmmal. El kellene mennem ilyen előadásokat tartani róla? :D Egyszerűbbé tenném a dolgokat, mert nekem csak az emberiség legetikátlanabb és egyben legjobb kibernetikus, gépészeti, számítógépes és biológus szakembereire lenne szükségem ehhez, utána már én elvégezném az emberiség totális kirablását szellemi és fizikai síkon is. :D

Kicsit elbaszottul közelítik meg szerintem az öröklét kérdését. Ha megvan a neauralink, akkor lehet csecsemőagyakat lopni, kivenni, létfenntartó tartályba rakni gépi szabályozott rendszerekre kötve egy központban és hálóba kötve saját tudattal megtöltve felnevelni, hiszen még üres hardverek. Ha az (gép)embert baleset éri, de már van párezer ilyen agya, amibe a napi tapasztalásait lementett érzésekkel együtt át tudta adni és azok hosszú ideje képezik az énjét, akkor a baleset után csak egy fasza, a végzetes baleset elhárítására is felkészített új gépi testbe helyezve egyszerűen: LOAD GAME. Ráadásul a test mérgeitől lecsupaszított agyak tiszta tápanyagokkal és méregtelenítéssel eleve jóval hosszabb élettartamúak lehetnek mint az emberi átlag és szerencsére a vámpirizáció sem rossz dolog, hiszen ahhoz csak gyerekeket kell alkatrészként felhasználni, hogy a tőlük levett csoportazonos vér átömlesztése után idegsejtek termelődjenek.

Világűrbe kirajzani sokkal funkcionálisabb létforma. A teljes emberi sokaság gondolatait, a netet lementve, elhurcolva, rengeteg idegrendszeri kapacitással, gépekkel, számítógépes kapacitással közben óriási szellemi munkát tud elvégezni, az emberiség meg génminták formájában utazhat vele, hogy létezések szinte végtelen ciklusait élje át az alkalmas vagy azzá tett bolgyókon.

Mivel az így széthordott emberiségeknek egy egyetlen emberi tudatból álló isteni civilizációja lenne mindenütt, önmaga ellen nem támadna hiszen nincs értelme, ellenben az emberi lények örülhetnek a nagy galaxis és univerzumhódításnak minden alkalommal, a gépisten önmagából alkotott civilizációja pedig alkatrészhez juthat belőlük minden helyen, ahová a standardizált egységein a standardizált önmaga eljut. Egyszerre egyre több helyen, exponenciálisan növekedve mint egy vírus a szervezetben, amíg évtrilliókkal később el tudja felemészteni az összes anyagot, hogy azt is önmagává formálja standardok szerint, amíg a végén az elpárolgó fekete lyukak minden anyaga és energiája is egymástól standard távolságokra levő standard szerkezetekké lesz. Ekkor már nincs más információ a nagy egészben, csak ő egyedül. Ekkor elmehet aludni, két gépet működtetve csak. Egy, ha még nincs meg a másik univerzumokba átjutni a képlet, egy óra pedig számolja földi standard szerint az időt, hogy legyen egy mérőszám arról, hogy mennyi ideig nem volt semmi.

A két véglett között pedig az összes megélhető és megtudható dolog rejlik.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Sztem ez intronak megfelelő.


Sok-sok érdekes téma.
  • Víz alatti városok, társadalmak
  • Kirajzás a világűrbe
  • Személyes szabadságban korlátozott demokrácia, virtuális szabadság
  • Musk, a katedrális építő
  • Google orvos vs. háziorvos
  • Tudatlementés más testben túlélés; hibernált túlélés; az emberi test örökélete
  • Neuralink, gondolatirányított számítógép
Ezt nem néztem és egy másik beszélgetésbe is csak belenéztem, de mint ha azt mondta volna magáról, hogy ő nem jövőkutató.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Tudatlementés más testben túlélés; hibernált túlélés; az emberi test örökélete
CP2077-ben van egy szál, ahol elmondják, hogy az Arasakanak van egy olyan részlege ahová a gazdagok, híresek jó pénzért feltöltötték a tudatukat és majd ha eljut oda a technika, hogy testet tudnak nekik adni, akkor abba letöltik és tovább élhetnek.

Erről kiderül, hogy átverés, csak arra kellettek a feltöltések, hogy végigscanneljék az agyakat infóért amit vagy felhasználtak vagy eladtak.
MEKKORA! Én azt gondolnám az benne az átverés, hogy majd úgysem töltik vissza de nem, ha felhasznált infóban van a nagy pénz. Zseniális.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

Sikerült az első tesztbeültetés. GMO disznószerv emberbe. Ez már nem elmélet. Tekerjünk előre egy picit az időben. Képzeljük el.
Egyrészt zárt sertésfarmokon tenyésztik a GMO disznókat, amiknek a szervei emberi beültetésre alkalmasak. Ezeknek az ára az aranyéval fog vetekedni. Természetesen az ember örök, feketepiac volt és lesz, lesz csempészkoca, és illegálisan bújtatott GMO malacok, amik ránézésre csak sima malacok. Disznóbetegségek emberbetegségek oda-visza. És egyébként meg ha megeszi valaki a húsát a humán kompatibilis GMO malacnak, ami bőven lesz melléktermékként, az kannibál lesz? Ez lesz az új feketepiaci húsritkaság, mert valószínűleg papíron mind meg kellene semmisíteni...
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113

Sikerült az első tesztbeültetés. GMO disznószerv emberbe. Ez már nem elmélet. Tekerjünk előre egy picit az időben. Képzeljük el.
Egyrészt zárt sertésfarmokon tenyésztik a GMO disznókat, amiknek a szervei emberi beültetésre alkalmasak. Ezeknek az ára az aranyéval fog vetekedni. Természetesen az ember örök, feketepiac volt és lesz, lesz csempészkoca, és illegálisan bújtatott GMO malacok, amik ránézésre csak sima malacok. Disznóbetegségek emberbetegségek oda-visza. És egyébként meg ha megeszi valaki a húsát a humán kompatibilis GMO malacnak, ami bőven lesz melléktermékként, az kannibál lesz? Ez lesz az új feketepiaci húsritkaság, mert valószínűleg papíron mind meg kellene semmisíteni...
Nice :) Human sertespestis rulez! Gyorsan le kell vedetni a Ember-Mangalicat mint hungarikumot :hadonaszos:

Amugy en erdekesseg keppen megneznek egy tech vs. bioengineering versenyt az emberi tuningra, de inkabb mint a tudomany hatarainak feszegetesekent es nem szivesen engednem be a tomegekbe . . .

Tobb ertelme van szerintem ha inkabb a test sajat onregeneralo-kepesseget kapcsolnak korlatlan uzemmodba (abba olnek a penzt), mint ide-oda masolgatni a tudatot, anelkul hogy teljesen tisztaban lennenk vele mi is maradt veletlenul le kozben :confused:

Ez azt is biztositana, hogy nem valik valaki "halhatatlanna", mert meg mindig pl. el tud utni egy busz, de azert nem erezne az ember, hogy mar el kell kezdeni visszafele szamolni lassan :(

De mikor a masik topicban meg a tulnepesedesrol megy a vita, ezt lehet csak azoknak kene felajanlani akik hajlandoak elhagyni a bolygot es koloniat letesiteni valahol...csak egy otlet :p
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Nem teljesen jövőkutatás, de sok irányt megmutat.
Ha vkinek van szánja rá az időt!!


Covid, élelmiszerek, orvostudomány.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Remek topik!

Ami a tudat letöltését és átmentését illeti: ehhez számos alapkérdést tisztázni kellene, pl. azt, hogy mi is az a tudat, illetve, hogy hol "lakik". Az egy materialista elgondolás, hogy a tudat az agyban (a testben) van valahogy "eltárolódva", de erre semmilyen bizonyítékunk nincs, ahogy arra sem, hogy minden embernek önálló tudata volna. Pl. az elméletként ugyanilyen koherens, buddhista megközelítés szerint egyetlen elme (tudat) van csak, és az egész világ ennek az illúziója. Megint más álláspont szerint az agyunk valamiféle antenna-szerűség, ami egy központi tudathoz csatlakozik.

És akkor hol van még a lélek fogalmának és a tudattal való viszonyának tisztázása, a test hatásai a tudatra stb stb stb. Ezek a dilemmák sokszor messze túlmutatnak a természettudományokon, és emiatt biztos vagyok benne, hogy a tudatátvitel aligha lesz a technikai civilizáció víványa.

Már az ember-ember szívátültetés is bizarr tudati tapasztalatokkal jár, vajon mi történik egy disznóban tenyésztett szívű ember tudatával? :)
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 205
2 677
113
Remek topik!

Ami a tudat letöltését és átmentését illeti: ehhez számos alapkérdést tisztázni kellene, pl. azt, hogy mi is az a tudat, illetve, hogy hol "lakik". Az egy materialista elgondolás, hogy a tudat az agyban (a testben) van valahogy "eltárolódva", de erre semmilyen bizonyítékunk nincs, ahogy arra sem, hogy minden embernek önálló tudata volna. Pl. az elméletként ugyanilyen koherens, buddhista megközelítés szerint egyetlen elme (tudat) van csak, és az egész világ ennek az illúziója. Megint más álláspont szerint az agyunk valamiféle antenna-szerűség, ami egy központi tudathoz csatlakozik.

És akkor hol van még a lélek fogalmának és a tudattal való viszonyának tisztázása, a test hatásai a tudatra stb stb stb. Ezek a dilemmák sokszor messze túlmutatnak a természettudományokon, és emiatt biztos vagyok benne, hogy a tudatátvitel aligha lesz a technikai civilizáció víványa.

Már az ember-ember szívátültetés is bizarr tudati tapasztalatokkal jár, vajon mi történik egy disznóban tenyésztett szívű ember tudatával? :)
Igen, szamos beszamolo van arrol, milyen tulajdonsagokat "vettek at" a transzplantaltak a sziv "eredeti(?)" tulajdonosatol. Kozben pedig a tudomany is kideritette, hogy a szivben "agysejt-halozat" is van, de a funkciojat termeszetesen nem ismerik. Nem tudjak milyen informaciok, sugallatok, vagy barmi szarmazhat onnan. Van-e befolyasa a tudatos donteseinkre. Mert igaze sokszor ugymond kell tudatosan az "ellen" dontenunk amit pl. az agyunk mint szerv akarna (pl. fuggosegek eseten az agy mohon akar ilyen olyan anyagot de "mi" ha eleg erosek vagyunk felulbiraljuk) - mar ha ez igy van egyaltalan. De ugy jott ossze abbol, amiket a temaban olvastam, neztem, hogy neha harcolunk a gyik-, ember- agyunkkal mi is legyen a vegso dontes. Siman lehet, hogy hasonlo impulzusokat kapunk a donteseink meghozatalahoz a szivtol, vagy az emesztorendszerunktol is (ott is kimutattak egy komoly osszefuggo idegsejthalozatot). Szoval ezert vagyok szkeptikus ha valakinek csak az agyat akarjak ide-oda operalni, vagy befottesuvegben lebegtetni.

Szoval a tudomany is talalt mar ilyen teren valamit, csak meg nem tudjak mit...

Ettol fuggetlenul biztos, hogy elso lepeskent, amint lesz ra mod majd transzplantalnak komplett fejet egy masik testre. A multkor volt rola hir, hogy volt egy onkentes, csak a hosszu elokeszuletek soran meghazasodott es gyereke szuletett es igy mar nem vallalta, mert igy is megtalalta a boldogsagot/celt az eleteben...erdekes fordulatokat general ez a Holly...ehhm Elet :p
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 206
67 078
113
Ha v

Ha valaki ide tud jönni, akkor semmi esélyünk ellene.
Már miért ne lenne? Neki nagyon sokat kell jönnie nagyon sok erőforrást ráfordítva. Ha élőlény, akkor mi azért nagyon csúnyán tudjuk bántani és neki viszonylag kapkodnia kell mégha tervezetten is a hódításhoz. Ha egy megalomán gépi kiltúra az már más tészta mert nem feltétlenül zavarja ha sugárzó sivatag a bolygó. De amíg egy másik fajról beszélünk, addig szerintem inkább rohadt nagy szívás lenne nekik idejönni.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 730
30 254
113

Sikerült az első tesztbeültetés. GMO disznószerv emberbe. Ez már nem elmélet. Tekerjünk előre egy picit az időben. Képzeljük el.
Egyrészt zárt sertésfarmokon tenyésztik a GMO disznókat, amiknek a szervei emberi beültetésre alkalmasak. Ezeknek az ára az aranyéval fog vetekedni. Természetesen az ember örök, feketepiac volt és lesz, lesz csempészkoca, és illegálisan bújtatott GMO malacok, amik ránézésre csak sima malacok. Disznóbetegségek emberbetegségek oda-visza. És egyébként meg ha megeszi valaki a húsát a humán kompatibilis GMO malacnak, ami bőven lesz melléktermékként, az kannibál lesz? Ez lesz az új feketepiaci húsritkaság, mert valószínűleg papíron mind meg kellene semmisíteni...
Vegán kaphat disznószivet? És muzulmán/zsidó?