1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tupoljev Tu-160 "Blackjack"

Diskurzus a(z) 'Stratégiai/taktikai bombázó repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. formosa

  formosa New Member

  A magyarok "csóróságát" /se szállítógép se heli/ nem itt kéne megbeszélni.
  Én fip7 hozzászólásával értek egyet: "Én is szeretem a Tu-160/B1B gépeket, nagyon szépek és impozánsak, csak ma már a képességeikre nincs szükség."
   
 2. laudarage

  laudarage New Member

  Meg sem említettem a csóróságot. Hozzáállásról van szó. Nekünk Kárpátalja se kell. Meg más se. Úgy általában. De tényleg hagyjuk.
   
 3. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Pont, hogy ezek képességeire van szükség.
  - Robotrepülő hordozásására képes nagy mennyiségben. Nem butabombákat potyogtatna.
  - B1 fegyverarzenáljában ott a GPS vezérelt bomba, stand-off weapon.
  - Modern radarrendszerek ellen már nem feltétlen véd meg az alacsonan besurranás, ergo marad a sebessé-nagy magasság+ onnan tavolabbról indíthatók stand-off fegyverek.
   
 4. altx

  altx Guest

  emberek ez nem lesz jo a ruszkiknak..

  eloszor is szankciok vannak. es nincs sok penzuk. Es ha 50 ilyen gepet gyartanak elveszik a penzt mas fontos projektrol ami lehet fontesabb lenne nekuk. Itt pl. a PakFa ra gondolok. Az mar igy is elege gyatran men, ezek utan meg rosszabb lesz.Az hogy mutatod az izmaidat masoknak nem jelenti hogy az jot is mutat.

  masreszt meg ilyesmi nem fog jot mutatni az amcsinak sem, sot meg a oroszbarat kinanak sem, es egy ujabb kor fegyverkezesnek leszunk a tanui.


  meg valami, ha egy ilyen fegyverbol ilyen sokat csinalsz, ako az azt mutatja hogy vagy fenjegetozni akarsz vele hasznalni akarod haboruban. es ez csak meg egy jo ok hogy a vilagsajto megjobban lefeketitcse a ruszkikat
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  Egyenlőre az 50-ből még egyet se gyártottak le. Csak mondták....
  Fegyverkezési verseny akkor lesz belőle, ha tényleg le is gyártják elég nagy számban, de lehet, hogy csak nagy lendülettel nekiindulnak (propagandának az is elég), aztán elfogy a szándék/pénz.
  Az oroszokat meg nem mindig attól függően feketítik a világsajtóban hogy mit csinálnak (ennyire azért nem terjed ki a sajtó "függetlensége" ott se), hanem inkább attól függ a mosolyszünet/barátkozás, hogy akarnak csinálni a világsajtó gazdái.
   
 6. emel

  emel Well-Known Member

  Bocsi, valami kimaradt : "mit AKARNAK csinálni a világsajtó gazdái".
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  altx

  Nem tudjuk mik a prioritások.Nézd meg a stratégiai rakétaerőket,agyba főbe fejlesztik(kimondva elsőbbséget élveznek mindennel szemben*) úgy,hogy jelen állapotban is övék a legmodernebb nukleáris arzenál.

  *Egy másik topikban beszélgettünk a fregattokról,hogy ilyen kevés van belőlük,na az pont azért van mert az oroszok az SLBM-et erőltetik.Nem tudom ennyibe kerül egy Borej de nem egy nem két fregatt kijönne az árából.
   
 8. weasel007

  weasel007 Well-Known Member

  [​IMG]
  Bővített és javított FullHD
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Valószínűleg rosszul haladhat a PAK-DA projekt, hiába ígérik 2023-ra.
  Ugyanis a Tu-160 "újragyártása" is kb. e körül kezdődhet meg valósan...
  Ha viszont nem ez a helyzet akkor meg komolyan nem értem a dolgot...
   
 10. gigabiga

  gigabiga Active Member

  Azért 50 db ilyen gép fenntartása, beszerzése nem 2 rubel. Egy Olaszország szintje körüli gazdasági erővel komoly kihívás lesz ennyi mindent megcsinálni.
  Valamelyik másik topikban írtam már, lehet, hogy az USA ügyesen erőlteti az orosz fegyverkezést, gyakorlatilag gazdasági háborúra kényszerítve Oo.-ot.
  Brezsnyevék belebuktak a fegyverkezésbe, nem bírták.
   
 11. panoz

  panoz Well-Known Member

  Hinni kell az orosz nép kitartásában. Ha kell nyírfakérget esznek és a GDP 50%-ára emelik a katonai kiadásokat, de megcsinálják.
  Lehet most megnyerik ezt a fegyverkezési versenyt. Hit kell és semmi más. Remélhetőleg a Tu-160 mérnökgárdája még nem öregedett ki mint a hordozórakétákat tervezők esetében.
   
 12. hiryu

  hiryu New Member

  Tehát a lopakodók korában le akarnak gyártani egy repülő fém garázsajtót,
  legalábbis radrkeresztmetszetileg??????
   
 13. czulu

  czulu Well-Known Member

  Nem. Hanem ötvenet.
   
 14. laiki

  laiki Well-Known Member

  A Tu-160-nak nem sokat számít a lopakodás. Az amcsiknak azért kellett lopakodó bombázó, mert a SZU/Oroszország akkora, hogy a belső részeit nem lehet elérni rakétával, anélkül hogy be ne repülnének. De a Tu-160 az USA nyugati partjaitól 100 km-re, alacsony, de még kényelmes magasságról, radarhorizont alól indítva a jelenlegi 3000 km-es hatótávú robotrepülőivel az USA 70-75 %-án ki tudja lőni a célpontokat. Keletről is ugyanez a helyzet. Az 5000 km-es hatótávú robotokkal meg 10 km-es járőr magasságon is radarhorizont alatt maradva, 400 km-re a parttól indítva, Alaszkán kívül az USA bármely pontját elérik és még arra is marad nafta a szivarban, hogy ne egyenesen menjen a cél felé, hanem változatos útvonalakon. Az a lényeg hogy:
  - Sok rakéta férjen fel
  - El tudjon menni az USA közelébe és ott hosszan tudjon járőrözni
  - Ha kell, gyorsan odaérjen, ahová akar
  - Ha el akarja kapni egy vadászgép, utánégetőre kapcsolva és menekülve, légiharc rakéta indítási távon kívül tudja tartani, amíg a vadász ki nem fogyasztja a tankját.
  - Legyen nagy érzékenységű, széles tartományban működő, nagy jelfeldolgozó kapacitású besugárzásjelző, hogy az LPI radarokat is időben észre vegye. Legyen rajta elég nagy teljesítményű radar, hogy még egy lopakodó gépet is legalább légiharc rakéta garantált megsemmisítési zóna határáról kiszúrjon. Ugyanebből a célból legyen nagy távolságon széles szögtartományt is ésszerű idő alatt átkutatni képes optikai rendszere. Legyen jó zavaró rendszere, hogy még ha a közelébe került is egy gép és rakétát lövöldöz rá, pár támadást túléljen legalább addig, amíg ki nem dobálja a robotrepülőit.

  A lopakodás nem lényeges, ha kellően nagy távolságot tud tartani a radaroktól, az óceán felett elkerüli azokat.

  Az hogy megéri-e új Tu-160-asokat gyártani, attól függ, hogy olcsóbb-e 5-10 db korszerű, mozgó indítóról üzemelő ICBM-nél. Ha igen, akkor lehet értelme. Főleg ha valaki egyszer majd kifejleszt egy valóban hatékony rakétaelhárító rendszert, vagy elég közel tud menni ahhoz, hogy reakcióidőn belül kiiktassa az orosz ICBM-eket. Ezeknek a gépeknek a járőröztetésével meg ebben az esetben is lehet rettenteni az első csapástól. Némileg hasonló a funkciójuk, mint a rakétahordozó tengeralattjáróké, és azoknál azért sokkal kevesebbe kerülnek és jóval gyorsabban építhetők.

  Még arra is jók ezek a madarak, ha az oroszok nem szeretnék, hogy az USA nagy számban F-22-eseket telepítsen külföldre. Ezért okot adnak a jenkiknek, hogy otthon tartsák az F-22 flottájukat a Tu-160-asok ellen.

  Abban viszont egyetértek, hogy jelenleg és közeljövőben az orosz nukleáris erőket senki nem tudja első csapással lenyomni, tehát 50 Tu-160 túlzott elővigyázatosságnak tűnik. Sok pénzt emészt fel, úgyhogy lehet, hogy tényleg blöff. De véletlenül sem azért, mert nem lopakodó, és akkor már semmire sem való, elavult kacat.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  hiryu

  Tehát pl SH--t is balfaszság vásárolni...
  [​IMG]
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha nem lopnának annyit akkor abból is lenne alég. Szerintem a pénz 60-70%-át lenyúlják.
   
 17. altx

  altx Guest

  dudi..az hogy modern a nukl arsenal az jelenleg csak izomutatasnak elegendo..hogy az usa ne tamadja meg oket. senki se hulye h csak ugy dobalja az atomot (meg a kiskover eszakkoreai sem), mert a masiknak is van es jon a valasz. Az atom az utolso opcio, amikor mar nagy vesztesre alsz.

  egy kisebb orosz usa osszecsapasba meg nem fogjak az atomot dobalni mint az eszeveszettek. kulonosen ha csak oszebalheznak europa felet. ha minden penzuket ilyesmikre elkoltik a tobbi fegyver fajtakba az amcsik sokal jobbak lesznek. es csunyan ra fognak verni a ruszkikra.
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Az orosz wiki szerint jelenleg 16 db Tu-160-asa van az oroszoknak.
  Szintén itt olvastam, hogy 250 millió $-ba került a gép 1993-ban.
  Gondolom az M verzió nem lesz olcsóbb, főleg a mai árfolyamon!
  A mai árfolyamon, az M csomagos modernizációval <b>lehet</b>, hogy 400-500 millió $-t is elérheti az új gépek ára.
  Ez 50 db gép esetén<b> 20-25 milliárd $</b>!
  Ráadásul a változtatható nyilazású szárny miatt üzemeltetni sem lehet olcsó...

  A gépek felújítása még OK. De szerintem 50 db ilyen új gépet vásárolni butaság.
  1. Ugyanis már rendelkeznek a típussal, vagyis a típus által nyújtott képességgel, amire nem is biztos, hogy szükség van.
  2. A gyártás újraindítása majdnem olyan , mint egy teljesen új típus gyártását beindítani.
  3. 20-25 milliárdos anyagi forrást von el a projekt a költségvetésből, amit a PAK-FA/PAK-DA projektekre is rá lehetne költeni.
  4. Egy csupaszárny vagy hagyományos kialakítású subszonikus gép valószínűleg olcsóbban üzemeltethető, mint ez a változtatható szárnyállású szuperszonikus típus.

  Szerintem butaságot csinálnak ha ezt meglépik!
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Egy megjegyzés: Nem kell Viktor Bondarev kjelentéseit, nyilatkozatait kész tényként kezelni.
  Pár hónapja még azt nyilatkozta, hogy 2016-ban indul a Pak-Fa szériagyártása , tegnap már 2017-rol beszélt.

  Csak óvatosan.:)
   
 20. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Amiről meg már azt is rebesgetik, hogy 12 darab után bizonytalan időre le is áll.
   

Ezen oldal megosztása