Tu-160 Blackjack (Tupoljev, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
A felújított Tu-160M (van ahol M1-ként hivatkoznak rá) egyébként arról lehet felismerni, hogy az orr alatti OPB-15T elektro-optikai bombacélzó ablakát (az orrfutó előtti dudor a képen) üveg helyett fémlemezzel takarták lévén, hogy az eszközt már nem használják. Mondjuk hagyományos bombák hordozására doktrínális okokból nem is tették képessé a gépet, jóllehet ennek műszaki akadálya nem lenne. Robotrepülőgépekhez meg nem kell a bombacélzó.

Az M-hez ugyan tervezték a precíziós KAB-1500 képességet, de állítólag erről is letettek, szintén doktrínális okokból, a Blackjack-ből kevés van ezért vigyáznak rá és nem engedik a célpont közvetlen közelébe bele az ellenséges légvédelem hatókörébe, arra ott van a Tu-22M3M, az méretéhez képest elég sok bombát vihet. A meglévő 16 gép nukleáris ütőerő meghatározó eleme, hagyományos missziókban inkább nem ezeket kockáztatják.

196034.jpg
 

ssvenom

Member
2010. december 1.
223
19
18
En kifejezetten orulok a Tu 160as gepnek, az ujra gyartasaban!rohadt jo gep,es nem utolso sorban gyonyoru gep!raadasul kap hozza uj robotokat amik a taktikai nuklearis fegyver palettajat szelesiti!2000km hatotavu robotokkal felszerelve brutalis erot kepvisel!OverKill!!!szal ellehet felejteni azt a scenariot hogy a lengyelek megtamadjak Kalinyingradot!Meg ilyen fegyverzet all rendelkezesre amilyen a TU 160as addig csiba van!Remelhetoleg sohasem tudjuk meg hogy milyen apokalipszist tud maga utan hozni egy ilyen gyonyoru madar!Maradjunk az elrettentes elvenel!Mert amikor megtudjuk hogy milyen harcerteke van a "Hattyunak" akkor mar regen vege mindennek!Szal maradjunk meg eme gep szepsegenel es elrettento kepessegenel!
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and fishbed

aszi

New Member
2014. november 16.
22
23
3
Tu-160M2 szimulátor:
RWFTvDivyNI.jpg

Dg9f0Xi3lVo.jpg

8XS6Bm6lx6A.jpg

1002e0a18bc3111b602f24f8bf8eed2b.jpg

Feltételezem, hogy a pilótaképzés nem ezen (ilyenen) fog zajlani.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113

Szuper a rajz, de annyiban téves hogy a H-15 rakéta (146) alkalmazását csak tervezték, de végül még a tesztekre se került sor a SZU összeomlása körüli káoszban. Ha jól tudom, amerikai megfelelőjéhez (AGM-69 SRAM) hasonlóan azóta ki is vonták ezt a fegyvert, a Szu-24-esen és a Tu-22M3-ason volt rendszerben. A kilencvenes években még exportra is kínálgatták (természetesen hagyományos robbanófejjel), nem hiszem hogy vett belőle bárki is (mondjuk valamelyik Fencer-üzemeltető).
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and endre

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Grabonak: Nem téves, mert 1 múzeáls gép múzeális rajzán /az akkori/ múzeális fegyverzetet látható. És ezt a múzeális gépet akarják újra gyártani az oroszok...! :DDD
 

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Pontosabban "fegyverzet" - Így jár az, aki munka közben a HTKA-ra kommentel. - Kár, hogy utólag nem lehet javítani....
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 869
9 799
113
Grabonak: Nem téves, mert 1 múzeáls gép múzeális rajzán /az akkori/ múzeális fegyverzetet látható. És ezt a múzeális gépet akarják újra gyártani az oroszok...! :DDD

Grabo úgy értette, hogy a TU-160-on nem lett rendszeresitve a KH-15. Teljesen mindegy, hogy szerinted muzeális-e a gép vagy sem. Amúgy meg bőven akad gép, ami a TU-160-nál sokkalta öregebb, és mégis használatban van.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Grabonak: Nem téves, mert 1 múzeáls gép múzeális rajzán /az akkori/ múzeális fegyverzetet látható. És ezt a múzeális gépet akarják újra gyártani az oroszok...! :DDD
Akkor mi a véleményed az USAF atomcsapásmérő flottájáról, amelynek gerincét a B-52-ek adják. Akkor gyártották belőle az elsőt amikor születtem, és tíz éves koromban az utolsó példányt, most meg nyugdíjas vagyok!! Szerencsémre pár éve Ostravában élőben is megszakérthettem magamnak a "múzeális" atomcsapásmérő gépet, a navigátora meg akivel beszélgettünk feleannyi idős se volt mint a gépe!! És még mindig nem vonták ki... :)
 
M

molnibalage

Guest
Akkor mi a véleményed az USAF atomcsapásmérő flottájáról, amelynek gerincét a B-52-ek adják. Akkor gyártották belőle az elsőt amikor születtem, és tíz éves koromban az utolsó példányt, most meg nyugdíjas vagyok!! Szerencsémre pár éve Ostravában élőben is megszakérthettem magamnak a "múzeális" atomcsapásmérő gépet, a navigátora meg akivel beszélgettünk feleannyi idős se volt mint a gépe!! És még mindig nem vonták ki... :)
Ő arra utal, hogy a különbség az, hogy az USA nem tervezi a B-52-es gyártás újraindítását sem a B-1B-ét...

Egy dolog valamit használni koppig, amíg az utolsó üzemóra ki nem fut és megint nagyon más újra elővenni és gyártani egy olyan gépet, aminek alapvető aerodinmaikája és M2.0 terezési sebességét régen túlhaladta a fejlődés és totál felesleges. Viszont ezek megteremtése elég komoly pénzbe kerül...

Mert akkor mehet az utánégetős hajtómű a Tu-160-ba ahelyett, hogy valami egészen más szubszonikusra optimalizált cucc lenne. A jenkik már a 2. gen stealth interkont bombázón dolgoznak majd, mikor egy olyan gépet gyártanak újra, ami a B-1B-vel egykorú szemléletet tükröz, 40+ éveset. Hát izé...

A B-52-őt már alapvető elavultsága miatt nem gyártaná újra az jenki, a B-1B-nél meg a variaszárny s totál felesleges szuperszonikus képessége miatt, ami a hajtóműben és a gép sárkányába - lásd variaszárny - bele van építve és most is viszi a pénz, mikor harcászatilag a hatása a nullához konvergál...

A B-1B pilóta is azt mondta, hogy az esetek 99%-ban nem repülnek gyorsabban, mint egy B-52H, mert nagy magasságban kb. azonos az utazósebesség. Kis magasságban persze nem tud a B-52H bohóckodni úgy, mint a B-1B, de ők is leszoktak erről a tevékenységről élesben egy ideje.

Persze az orosz azzal főz, amije van...

A kérdés az, hogy milyen stratégiai és politikai érdekek mentén jött ki az, hogy akkor Tu-160 gépből kell több és nem az hadsereg légvédelmét fegyverzik át - a hadosztályok töredékénél van Tor akrámilyen változata kb. 6 db teljes hadosztályr elég Tor, ha van - vagy végre elterjesztik az ARH-t, vagy csinálnak bármi mást. Nagyon sokan kommentelték azt, hogy nem értik, hogy mire kell több Tu-160...? A jelenlegi gépekkel és CM-ekel bármilyen hülye közép és pattogó kishatalmat elég durván megszórnak, a jenkik ellen nuki képességben feleslegs és hagyomány fegyverekkel meg reménytelenül kevés.

Akkor meg minek...?
 
M

molnibalage

Guest
Ha én lennék a fő döntéshozó, akkor korszerű hajót gyártanék inkább, amikkel szintén középhatalmak ellen jól el lehet lenni. Az az új pár ezer tonnás hajóosztály pl. pont ilyen, amit még Buk is van, meg elég szép ASM képesség. A jenki LCS hozzá képest egy okádék szar valami...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 316
76 934
113
Ha én lennék a fő döntéshozó, akkor korszerű hajót gyártanék inkább, amikkel szintén középhatalmak ellen jól el lehet lenni. Az az új pár ezer tonnás hajóosztály pl. pont ilyen, amit még Buk is van, meg elég szép ASM képesség. A jenki LCS hozzá képest egy okádék szar valami...

A TU-160 az atomtriád része és nagyon kevés van belőlük,nem véletlen kezdték újr a agyártást.