Tu-160 Blackjack (Tupoljev, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
http://www.youtube.com/watch?v=mCr9d6yzDOU
Milyen jó a végén a szovjet címerbe oltott cári sas. Mindkét banda összeszarná magát tőle. :O

Nagyon bírom ezt a hidraulikus ülést. Tiszta Csillagok Háborúja.

Vajon van ezeknek vontatott csalija? Mint a szerb ügy bizonyítja, enélkül már öngyilkosság a komolyabban védett célok fölé berepülés.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 556
113
Egy jo dokf .a géprol, (lehet állítani a feliratozási nyelvet)
Még Obama is rajta a filmben mint szenátor, Putyin mint pilota, H-55....stb.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=peT9zl18Fe0
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Most legalább megtudtam, hogy kerültek ki az Indiai - óceánra. Irán átengedte őket.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Bátrak ezek az oroszok. Vontatott csali nélkül, és radrlefedettség nélkül csalinkáznak az égen. Ha meg valaki ledurrantja őket, majd nem értik.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 165
113
http://russianplanes.net/id129801

Ezzel a Valnetyin Bliznyjukkal már a sokadik kép Zsukovszkijból, hogy full forszázzsal szállnak fel. Sehol a sárgásbarna füst, ami Engelszen szokásos.
Érdekesség, hogy a világ utánégetős hajtóművel szerelt harci gépei közül (talán csak a 21-es a kivétel, meg még néhány gép, ahol a sárkány hidraulika rendszere végzi a fúvócsőmozgatást és csak két fő állás közül lehet választani) a Tu-160-asról lehet elmondani, hogy a maximális utánégetés keresztmetszete és a terheletlen (alapjárat vagy álló helyzet) állapot fúvócsőátmérője között nincs érdemi különbség.

Minden más hajtóműnél a fúvócső keresztmetszetét változtató hajtóműhidrtaulika munkahengereiben lévő nyomás tart ellen a fúvócsövet szétfeszíteni igyekvő belső nyomással, utánégetéskor.
Ennek eredménye, hogy földön, 1 baros környezeti nyomásnál a keresztmetszet még maximális utánégetéskor is kb csak a 90%-a a terheletlen állapotnak. És folyamatosan változik a tömegáram és a nyomás függvényében, egyensúlyozva a munkahengerek által kifejtett erővel.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 556
113
132207.jpg
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 556
113
ÚJraindítják az NK-32 hajtomuvek gyártását az OAO Kuznyecov (Szamara) gyárban. Az új, modernizált hajtomuvek 2016-ra készulnek el. A projektbe 8 milliárd Rubelt invesztál az orosz állam.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 780
8 333
113
Nagyon nem tűnik kifizetődőnek kb. 60 hajtóműért újraindítani a gyártást, főleg ha még a modernizálásra és az ezek miatt szükséges tesztekre is költenek. Amennyiben az új bombázó típusba is ez fog kerülni, akkor már érthető és logikus.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem csak ezt kell számításba venni. Ha nincs hajtómű, selejtezni kell az egész flottát.