1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tupoljev Tu-95 "Bear"

Diskurzus a(z) 'Stratégiai/taktikai bombázó repülőgépek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ezzel csak az a baj, hogy a 37-es gyártmány, vagyis az RDSz-37 és az RDSz-27 a Tu-16-osok fegyverzete volt, az első 37-est is egy Tu-16-os oldotta, az általad linkelt napon.  Én már ott tartok, hogy ha volt sorozatgyártott termonukleáris bombatípus (márpedig valaminek kellett lennie, csak a darabszám a kérdés), akkor az az RDSz-6Sz alapján készült.
  Na nem mintha a 37-es gyártmányt ne tudták volna hordozni.
  Ez utóbbira csak közvetve utal az, hogy a Tu-95 és M-4/3M gyakorló bombatípusa a Tu-16-oshoz (és mellesleg az Il-28-ashoz hasonlóan) az IAB-3000 volt.
  Ez pedig a 3 tonnás 37-es gyártmányt imitálhatta.
   
  fip7 likes this.
 2. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 3. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Hát ezek szerint mégiscsak tud...
  [​IMG]
   
 4. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Alapvetően a Tu-95-ös család (1955-től napjainkig) 20t tonnányi bombafegyverzettel bír, nagy általánosságban, de a jelenleg szolgálatban levő Tu-95MSz-hez nincs bombafegyverzet. Én így értem.
   
 5. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Jó kis könyv, 650 oldalon az Orosz nukleáris fegyveriparról, termékeiről, és történelméről...

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  :cool:
   
  gacsat, fip7 and molnibalage like this.
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Már javában tesztelik az új hajtóműveket és légcsavarokat a Tu-95MSz gépekhez.
  A jelenlegi NK-12MP továbbfejlesztésével létrejött NK-12MPM tengelyteljesítménye már a 18500(!) lóerőnél jár.
  Az alábbi cikkben az adatok tévesek, nem 13600hp-ra, hanem 13600kW-ra tornázták fel a teljesítményt.

  https://www.janes.com/article/88389/russia-re-engines-tu-95ms
   
  fip7 and fishbed like this.
 7. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Erősen szuggerálva a képeket, úgy vélem, megvan az új légcsavar, illetve hajtómű teszt platformja is, amely már jóideje rójja köreit Zsukovszkijban. Ez a 317-es gép.
  A nevezett új, AV-60T légcsavarok esetében sajnos nem beszélhetünk semmiféle látványos átalakulásról, izgalmas aerodinamikai formáról.
  A 317-es gép légcsavarjai kissé nagyobb húrhosszal, de szerintem kicsivel visszavágott átmérővel és ehhez enyhén lekerekített lapátvégekkel bírnak.
  Íme egy Tu-95MSz/NK-12MP/AV-60K:

  [​IMG]

  És az új Tu-95MSzM/NK-12MPM/AV-60T:

  [​IMG]

  Aztán az is lehet, hogy ezt az ötvenes éveket idéző légcsavarfejlesztést félreértem és ez itt egy full-kompozit újragondolás, változatlan átmérő mellett.
  Ami miatt kicsit szkeptikus vagyok ezen a téren, az a teljesítmény emelkedése. Ha nagyon nem volt pénz belenyúlni a turbina aerodinamikájába, akkor a fent említett teljesítmény emelést (csak a különbség 2500 lóerő!) egy ilyen ódon, egy forgórészes ősgázturbinán jóformán a fordulatszám feljebb hangolásával érik el. Ez esetben a reduktort kell hozzáigazítani a korábbi légcsavar fordulatszám megtartásához.
  Viszont, ha repülési sebességet is növelni akarjuk, akkor - mivel a légcsavarok menetemelkedésén tovább növelni már nem tudunk - így azok felületét (húrhosszát) és üzemi fordulatszámát kell emelni (ekkor a légcsavaráttétel maradhat a korábbi, hiszen a turbina fordulatszám is emelkedett), a légcsavarok átmérőjét viszont így redukálni muszáj.
  Ma ezt már a lapátok komplex nyilazásával, mindenféle kompozit, szabja formák évekig tartó dizájnolásával, 6-8 lapátos légcsavaragyak megalkotásával érik el.
  A JSC Kuznyecov nem arról híres, hogy ott a közelmúltig bármiféle érdemi kultúrmunka folyt volna, ahogy gondolom, a légcsavarbeszállító Aeroszil-nél sem.
  Szóval egyszerűen fogták és a légcsavarokat némi "profilkövérítés" után visszanyesegették, hadd forogjanak csak gyorsabban.
  És azt is gyanítom, hogy az egész tudományos munka a régi szovjet, hetvenes-nyolcvanas évekbeli NK-16-os és NK-62-es elvetélt prototípusok elővételei. Ez az, amit gyorsan tudnak némi állami invesztíció után prezentálni.

  De ez utóbbi esetben is félő, hogy a Medve brummogásáért legfőképp felelős légcsavarpárok beígért 50%-al redukált vibrációs szintje a lényegből vesz el :)
   
  borisz, gacsat, Python and 2 others like this.
 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Az a 2500 lóerő az 2500kW, 3400 lóerő. Bocs.
  Szóval, ha van egy több, mint 15000 lóerős légcsavaros gázturbinám, amiből lesz egy 18500 lóerőre húzott verzió, ott a vezérlés annyit tesz, hogy ha a pilóta eddig 100%-os fordulatszámon szállt fel, majd most elég lesz a 80-85 is, de a nagyobb légellenállású külső függesztmények miatt most közel 23%-al több áll rendelkezésre. Ekkor viszont "kiforgatjuk" a légcsavarvégeket a hangsebesség alatti rezsimből. Ezt elkerülendő, csökkentjük az átmérőt, de az össz-felületet megtartva, növeljük a húrhosszt. Ezzel rontjuk a lapátok oldalviszonyát, de a csökkentett lapátkarcsúság egyértelműen a nagyobb légcsavar (állás)szögeknek és fordulatszámnak kedvez. Az is megfigyelhető, hogy az új légcsavaroknál a húrhosszcsökkenés csak egészen a lapátvégekhez közel kezdődik el.
   
  borisz, gacsat, Python and 3 others like this.
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Úgy néz ki, azért szól ez is:

   
  gacsat and fishbed like this.
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  A légcsavar állás szöge mit jelent?
  A tollakat lehet a saját tengelyük mentén forgatni,hogy nagyobbat "harapjon" a levegőből?
   
  borisz likes this.
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Igen.
   
 12. beta

  beta Well-Known Member

  Amikor közeledett a Tu-95, akkor a hangjának olyan 2 vh-s fílingje volt :) Lehet a légcsavarok.
   
 13. emel

  emel Well-Known Member

  Meg maga a turbina és a légcsavarok közti fordulatszám-redukciós áttételházak ... ;)
   

Ezen oldal megosztása