1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

UFO

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - fip7 által indítva @ 2013. január 16..

 1. Pela

  Pela New Member

  Azt se felejtsük el,hogy nem tudjuk hol élnek (ha valóban léteznek) és hogy ott milyen a kultúra és a mentalitás. Illetve ami nagyon fontos a környezet amiben élnek illetve a nyersanyaglelő-helyek lehet létezik ott olyan anyag amely kibírja és részben vagy nagy részben elnyeli a fénysebességgel való utazáskor, az "űrhajóra" vetődő terhelést. Semmit sem tudhatunk biztosra.. de talán jobb is így,mintha ide jönnének gyilkolászni...
   
 2. drone

  drone New Member

  Véleményem szerint a földönkívüli élet igenis létezik, és ezt olyan módon tudom elképzelni, mint ahogy az Avatar-ban is, persze nem világító fákkal és valamiféle istenséggel, de az, hogy az emberhez és az itteni többi életformához (állatok, növények) hasonlók éljenek egy őserdővel és óceánnal borított bolygón, az nem teljesen elképzelhetetlen.

  Akár az is elképzelhető, hogy fejlettebb, nagy utazásra is képes technológiával operálnának bizonyos civilizációk, bár ennek kisebb az esélye, az viszont nem, hogy "klasszikus" repülő csészealjak látogattak meg minket. Szerintem ezek csak a képzelet szüleményei. :)

  Csak a puszta számok nyelvén: csak a Tejútrendszer tartalmaz 200-400 milliárd csillagot. Nos, a mi napunk csak egy sok közül. Az eléggé elképzelhetetlen, hogy legalább az élet kezdetleges formája ne alakult volna ki legalább baktériumok formájában, ha nem fejlettebb szinten akár tőlünk közel eső csillagoknál, ahol lakható zónában vannak a bolygók.

  Az emberiség jelenleg azonban csillagközi léptékkel nézve nagyon lassú technológiával bír, ha mi akarnák meglátogatni egy másik csillagrendszert. Az eddigi leggyorsabb űreszköz, a Helios-2, amit a NASA bocsátott fel, 70 km/s csúcssebességet ért el, a fényé meg ugye 300 000. Szóval van még további teendő, ha szeretnék nagy utazásokat az űrben.
   
 3. Unio

  Unio New Member

  Na akkor én is fejtegetem tovább a dolgokat:):

  Én maradék még most picit a bolygónk közelében. Lehet, hogy hülye elmélet lesz de akár ennek is lehet alapja.

  Én két csoportra bontom az alieneket (nem, nem a kukifejűeket:))

  1: Szerintem vannak olyan lények az űrben vagy a bolygók, bolygónk körül, amik körülbelül a tengereinkben élő delfinekkel és bálnákkal egyezhetnek meg, úgy-ahogy értelmes lények, de állatok, mondhatni az űr, a galaxis/galaxisok leviatánjai. Na most ezek a lények okozzák a kamu észleléseinken kívül azt a maradék 5-10% egy részét, amire mi azt hiszük, hogy a szürkék,zöldék,gyíkék stb. Van talán fent a tecsőn (youtube) egy ilyen ufós dokumentumfilm, amibe pl a NASA űrhajók, űrsiklók körül mozognak, kergetőznek valami golyók, pulzáló fánkok, szivarok. Na most én nem állítom, hogy ezek a valamik csak idegenek lehetnek, sőt! ahogyan megmagyarázták, hogy azok valójában mik lehetnek, én azt is hihetőnek tartom. Például, hogy optikai csalódások, űrszemét, űrpor stb.. Persze ezen lehet vitatkozni, de itt most a lényeg, hogy miért ne lehetnének olyan űrállatok, akik a bolygók légkörében élnek, bemennek? Mellesleg bizonyos ufóhívők szerint még a gömbvillám is egy élőlény, és talán ebbe is lehet valami..

  2: Nanuék a.k.a. a cűkék, ződék, gyíkék, círiuszék:Ők az értelmesebbek, a fejlettebbek.

  Elméleteim:

  a: Régóta itt vannak, véletlenül lezuhantak vagy direkt leszálltak tanulmányozni minket, szétnézni, shoppingolni (aztán meglátták, hogy mennyi a hülye meg, hogy milyen drága Mo.-n a benzin és sikítva elrepültek hehehehe:D).

  b: Roswell idején vagy azután jöttek, és még itt vannak. Ugyanúgy vagy lezuhantak, vagy simán landoltak.

  c: Nincsenek itt, sőt egy jó 100-1000 évig nem is lesznek itt. Vagy akkor érkeznek, amikor mi arra "felnőttünk" vagy akkor, amikor mi már szét atomoztuk vagy szét vírusoztuk magunkat. Aztán már nekik csak a paleontológia marad :D.

  Nem tudom, hogy mit higgyek, de szerintem ha ők idejutottak, akkor nem úgy, ahogy a Star Warsban meg más Sci-fikben van, hogy ugrunk oszt jónapot. Hanem tőlünk fejlettebbek, de nem 5000 vagy 2 millió évvel, csak pár száz évvel, és csak egy fekete lyuk ugrással kerültek ide véletlenül vagy direkt. Megfigyelnek minket más nem több, vagy próbálnak innen elhúzni látva, hogy mi mit csinálunk a bolygónkkal :S.

  Ezeket már ti is leírtátok de persze sok verzió, lehetőség van, hogy melyik az igaz azt nem tudom, de az biztos, hogy nagyobb esélyem van megnyerni az 5-öst mint ezeket valaha is megtudni :).

  NANU NANU! :D

  Megjegyzés: HA netalán olyan parazita lények élnének más bolygókon vagy az űrbe, mint az Alien-ek, akkor imádkozzatok a világ összes istenéhez, hogy olyan típusúakkal soha ne találkozzunk, mert abból csak Game Over lenne nekünk :S:).
   
 4. omega

  omega New Member

  Az UFO  jelenségeken kívül  a politikusok tesznek sokat  a témában  a bizonytalanság fenntartása érdekében !

  Valószínűleg máig  sokkolja őket Wells   " Világok Harca "  rádiójátéka miatt kitört pánik  !!

  Ezért lehet a sok mellébeszélés, titkosítás  stb .

  De azért rengeteg  elgondolkodtató  kérdés merült fel amire egyetlen politikus vagy tudós sem adott kielégítő magyarázatot.  Pld:  miért hagytunk fel szinte pánikszerűen a Hold kutatással?  / nem csupán a holdra szállással )

  Miért nem publikáltak egyetlen valamire való képet sem a Hold túlsó oldaláról?

  Tényleg csak technikai hibák okozták a sok kudarcot a Marsra küldött űreszközökkel ?

  Ha valaki érdekel a téma -  meg van ideje -  ajánlom részére Aranyi László honlapját !
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="Qualit profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/qualit/">Qualit</a>

  Engem az egyébként tartalmilag színvonalas NatGeo-s műsorban az ellen szakértők véleménye nyűgöz le.
  Bármit amit az égen látsz az:
  1, Meteorológiai léggömb
  2. A csillagok/meteor
  Ezek teljesen univerzális magyarázatok a szemtanuk által leírt tárgyak, típusaitól, tulajdonságaitól függetlenül.  Csak ép nem hihetőek :D
   
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="fip7 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/fip7/">fip7</a>

  Köszi. :)

  <a title="Veér István profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/yozsi88/">Veér István</a>

  Nézd, nem vagyok a téma (az FTL-utazás) szakértője, mint ahogy valószínűleg egyetlen más ember sem ezen a bolygón. De, amennyire el tudom képzelni a jelenleg elméletileg talán megvalósíthatónak tűnő metódusokat http://en.wikipedia.org/wiki/Faster-than-light#Space-time_distortion úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy stabilan fenntartsunk egy "tér-időtorzító mezőt" a hajó körül, vagy "magasabb" dimenziókban navigáljunk pontosan a kívánt helyre, hogy ne random módon, ki tudja, hol "lépjünk ki" a normál tér-időbe, bizony nagyon durva számítási kapacitás kell.

  Ha már eleve rendelkezésükre áll a kapacitás, hogy ide tudjanak jönni, akkor nem valószínű, hogy olcsóbb lenne idejárogatni, üzemeltetve még a meghajtórendszert is, mintsem otthon, szép kényelmesen lefuttatni az őket érdeklő szimulációkat.

  De az alapvéleményem ezzel kapcsolatban amúgy is az, hogy ha már képesek FTL-utazásra, akkor számukra érdektelenek vagyunk és eszük ágában sem lenne idejönni. Talán elcsípjük majd egy pár százezer, vagy milló éves rádióadásuk foszlányait, de ennél közelebb az ennyire fejlett lényekhez nem fogunk jutni.

  A viselkedést befolyásoló tényezőket illetően egyetértek, az én hibám, hogy nem fejtettem ki eléggé, mire is gondolok, Akkor ezt most pótolnám, tehát, kellő kapacitás és megfelelő felépítés  (gondolok itt valami kvantumszámítógépszerűségre, hiszen a mi agyműködésünk is feltehetően erősen a kvantummechanikára alapul) esetén nem csak azt lehetséges szimulálni, hogy a DNS molekula mit képes létrehozni, hanem akár egy komplett ökoszisztémát is, szimulált élőlényekkel, stb.  és ahol a szimulált valóságban "valódi" interakciók alakulnak ki, mennek végbe.

  Egyébként egyes vélemények szerint az is elképzelhető, hogy mi magunk és a miáltalunk tapasztalt univerzum is csak ilyen szimulált valóság, melyet szuperfejlett lények hoztak létre, de ez már még talán ebben a topikban is túl elvont és kétséget kizáróan bizonyítani (vagy cáfolni?) úgy sem lehet...

  Még annyit az állítólagos, balesetet szenvedett, esetleg lelőtt idegen űrhajókkról, hogy anno, még a '90-es évek elején, olvasgattam az UFO-magazint és szinte több ilyen balesetről volt ott szó, mint amennyi repülőgép zuhant el az adott idő alatt... Na persze, képesek minimum jópár fényév távolából idejutni, itt meg úgy elkezdenek hullani, mint a jól lekemotoxozott legyek, vagy csak simán hagyják magukat lelőni. :DDDDDDD

   

   
   
 7. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  mivel az eletronika és a kémia is a kvantummechanikán alapul, így az agyunk is, ugyanis az agy kémiai és elektromos jelenségeken alapuló számítógép. A jeltovábbítás egy frekvenciamodullált elektromos rendszerrel történik, ami kémiai rekciókat vált ki a fogadó félben, ami alapján az kibocsájt vagy nem bocájt ki jeleket maga is. Az idegsejtek működését nagyjából értjük, csak még az nem teljesen világos, miként is áll az egész össze egy működő rendszerreé úgy, ahogy az elektronikus számítógépeknél ellenben értjük.

  Azzal azonban, hogy valamiről, ami talán nem is lehetséges, kijelented, hogy minden bizonnyal még nagyobb számítási kapacitást igényelne, az nonszensz. Szerinted egy TV kamerás célzórenszerű táviránytott bomba mekkora számítási kapacitást igényel?mosz megcsináljuk egy gigahertzes procival ami az okstelefonban van, és azt gondolod, hogy ez hatalmas számítási kapacitást igényel. Ellenben a németek elektroncsövekkel megoldották a 40-es években. Aztán pedig művelei erősítőkkel és lineáris áramkörökkel megcsinálták analógban. Ami digitális elektronikában halamas számításigényű, az analóg technikában esetleg triviális probléma ;) A digitálsi technika előretörésének más okai vannak, más előnyei vannak.

  Anélkül, hogy túlzottaln előreszaladnék, azt kell mondjam, hogy bár ha előveszed a telefonod, és szaggat rajta egy triviálisnak tűnő játék, akkor nem arra kell gondolni, hogy valamihez jajj mennyit kell még fejlődni. Nem általános ccélű eszközökben gondolkodj. Volt egy magyar srác, aki a CERN-ben csinált egy iszonyatos általános célú számítási kapacitással mevalósítható rendszerre egy filléres specializált megoldást.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ldF08vewI6E#t=1176s

  Innen kb. pár perc. Ez alapján ne jelentsed ki egy totál fiktív problémáról, hogy nem tudjuk megoldani, hogy hogy sem az FTL, sem a számtech terén nem vagy guru. ;)

  Egyébiránt az FTL-hez, ha azok a spekulációk amiről olvasni lehet, hogy lehetséges, igazak , akkor egyelőre a szükséges energia előállítása a probléma egyelőre.
   
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  wolfram

  "Még annyit az állítólagos, balesetet szenvedett, esetleg lelőtt idegen űrhajókkról, hogy anno, még a ’90-es évek elején, olvasgattam az UFO-magazint és szinte több ilyen balesetről volt ott szó, mint amennyi repülőgép zuhant el az adott idő alatt… Na persze, képesek minimum jópár fényév távolából idejutni, itt meg úgy elkezdenek hullani, mint a jól lekemotoxozott legyek, vagy csak simán hagyják magukat lelőni. :DDDDDDD"

  Volt egyszer egy érdekes műsor anno a TV-ben, a magyar címe az volt, hogy a "KGB titkos UFO aktái" és elvileg valódi ex KGB-s iratokban szereplő történeteket dolgoztak fel, plusz volt két nagyon komoly videót.
  Az egyik sztori az volt, hogy az oroszok (ha jól emlékszem) két Mig-21-el megpróbáltak lelőni egy UFO-t. A két Mig-21 lett a vesztes :) (Ki tudja ebből mi igaz)

  A két videó közül az egyikben egy UFO-t boncolnak, és az a vicc, hogy megtalálták a felvétel készítésének helyét! Sőt ez alapján azt is kik vannak a felvételen, és igazi SZU orvos csoport volt a filmen, viszont beszélni nem tudtak velük,  mindegyikük idő előtt meghalt :( (ilyen infarktusokban és hasonló "balesetekben")
  A másik videóban orosz katonák mennek egy lezuhant roncshoz, több nagyon nem látszik. A vicc az egészben, hogy a felvételt minden szakértő teljesen hitelesnek találta. Mind a film amire felvették, mind az egyenruhák, a járművek, a "beszédstílus" mind hiteles a filmen. Ez is egy érdekes sztori.
  Hozzáteszem a KGB titkos UFO aktái című filmet a BBC csinálta!

  http://www.youtube.com/watch?v=ywKCHkWsL4Q
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Előző hozzászólásomról lemaradt:

  Ettől, még ezt a a filmet is azért kezeljük fenntartásokkal, mint minden a témában megjelent alkotást!
   
 10. omega

  omega New Member

  fip7 !

  Láttam a  két " orosz  KGB"-s   videót !   Igencsak meggyőző volt  !  Olvastam róla szakértői értékeléseket, mindkét videót   hitelesnek  tartották !

  A Szovjetunió  bukása  után sok volt KGB-s  adott el jó pénzért titkos irattári anyagokat !  Sőt, volt aki egy teljes irattárat - ez angol kézbe került és azóta is hallgatnak a tartalmáról -  adott.

  Ajánlom olvasásra  Marina Popovics - orosz űrhajós felesége,férje nyilvánosan elismerte,hogy látott UFO-kat -      könyvét :   UFO tanú  az égből  a címe !

  Marina egyébként a légierő ezredese, berepülő pilóta, a műszaki tudományok doktora  !
   
 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="omega profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/omega/">omega</a>

  Úgy vettem észre, hogy valahogy az oroszok nyitottabbak a témára, mint a nyugati emberek.

  A videók jók, én nem mondom 100%-ra, hogy hitelesek, (ezt sosem tudhatjuk), de ha átverések akkor igen költséges átverések ezek a videók. (Miért is szánnánk két ilyen videóra hatalmas pénzeket, időt és energiát? Mi értelme lenne?)
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="Veér István profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/yozsi88/">Veér István</a>

   

  Ja, kijelentettem, hogy szerintem minden bizonnyal. Igazából ezt ugyanúgy nem tudom alátámasztani, mint te az ellenvéleményedet. Én pedig nem is akarok kilépni a puszta vélemény kereteiből, ugyanis messze nem áll elegendő információ a rendelkezésünkre, hogy a kérdés eldönthető legyen.

  Egy távirányított bomba ugyan mitől igényelne nagy feldolgozókapacitást? Egy önirányított nyilván igen, ha pl. kifejezetten képalkotó-alakfelismerő módszerrel azonosítaná (és magas százalékban képes is lenne rá, tetszőleges szögekből) a célt.
  Tök jó ez a videó, meg a neurális processzor is és igen, az effajta "cél"hardverek, legyenek bár analógok, vagy digitálisak, nagyon hatékonyak tudnak lenni az adott feladatban, mint azt a DSP-knél, ASIC-eknél, stb. is láthatjuk, de azért itt nem a
  teljes adatmennyiség feldogozása, hanem "csak" osztályozás, elkülönítés egy bizonyos minta alapján, történik, a fennmaradó töredéknyi haszos adat tényleges feldolgozásához-értékeléséhez pedig már nagyságrendekkel nagyobb kapacitás szükséges és messze nem kvázi-valósidőben fog történni. Ráadsul, itt csak két, alig 15 mikron átmérőjű protonnyaláb ütközésekor keletkező adatokkal kell bánni, viszont én valahogy úgy képzelem el az FTL-meghajtást, hogy valamiféle "mező" veszi körül a járművet, ami létrehozza a téridő torulásást, vagy  lehetővé teszi a belépést és a haladást a "magasabb" dimenziókban, ezen mező felülete pedig jópár négyzetméter lenne és könnyen lehet, hogy stabilitásának fenntartásához (mert ugye ki tudja, miféle hatásokkal kell számolni, amik ezt a mezőt érik majd és akár össze is omlaszthatják, ami pedig minimun nem lenne kívánatos) minden pontját atomi, vagy akár szubatomi méretben kell folyamatosan kontrollálni. És akkor még a navigációról nem is beszéltünk, egy olyan "buborékon" belül, ami el van szeparálva a normál téridőtől.  De ez továbbra is csak egy vélemény, nem több.

   

  <a title="fip7 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/fip7/">fip7</a>

   

  Köszi a filmet. Vagy 12 éve ugyan láttam már, de sajnos nem az egészet, legalább most sikerült pótolnom.
  Viszont, nekem úgy tűnik, mintha hasonló, undorító kékeszöld színűre lett volna festve az "ojjektum", mint amilyen festéket az oroszok a repülőgépeiknél szoktak használni. :DDD Ja, most találtam, némi kritika a videón látottakról: http://boris-shurinov.info/uftnt/tnt2.htm

  Ezt azt hiszem, már régebben volt linkelve, de talán elfér itt, hátha kideríti valaki, mi is ez valójában: http://www.sg.hu/cikkek/88600/ufo_vagy_urszemet_landolt_sziberiaban
  Az egyik ottani kommentelő szerint antenna, de ha valóban titánötvözetből készült, akkor ez a feltevés nem túl valószínű...
   
 13. fip7

  fip7 Well-Known Member

  <a title="wolfram profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/wolfram/">wolfram</a>

  http://www.sg.hu/cikkek/88600/ufo_vagy_urszemet_landolt_sziberiaban"

  Itt is a titoktartás miatt nem fogunk megtudni semmit. Sajnos...

  "Ja, most találtam, némi kritika a videón látottakról:"

  A kritikának lehet alapja, de továbbra is tartom ezen véleményemet:

  "A videók jók, én nem mondom 100%-ra, hogy hitelesek, (ezt sosem tudhatjuk), de ha átverések akkor igen költséges átverések ezek a videók. (Miért is szánnánk két ilyen videóra hatalmas pénzeket, időt és energiát? Mi értelme lenne?)"
   
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="fip7 profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/fip7/">fip7</a>

  Pedig nem tűnik az a tárgy olyan túlzottan titkolandónak, semmi elektronika, vagy hasonló nem látszott, valószínűleg valaminek a burkolata lehet, már, ha tényleg valami űreszköz, vagy rakéta maradványa, az meg önmagában még nem hinném, hogy akkora titok kellene, hogy legyen. Persze nyilván ott van a jó öreg "szovjetorosz mentalitás" is az ilyen ügyekben...

   

  Szerintem is "valódi" lehet a "roncsos" videó, abban az értelemben, hogy igazi katonákat látunk rajta, de hogy a roncs egy orosz, esetleg amerikai eszköz maradványa-e, vagy csak egy gyakorlat, vagy tényleg valami földönkívüli tárgy és, hogy a videó valóban 1969-ben készült-e, vagy (a "hiteles" dokumentumok ellenére), később, azt már nem merném eldönteni.  A boncolásos felvételt meg aztán végképp nem tudom véleményezni...
   
 15. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  wolfram:

  úgy látom nem esett le a specializált aszközök lényege: a feladathoz alakítják ki. Az meg, hogy 3-4-10-99 dimenzoiós számításokat kell csinlni, az lófasz. sime videókártyával lehet valósidóben csinálni olyan dolgokat, amik hasonló nagyságrendűek. Ha ez lesz a kihívás, 1-2 év alatt terveznek cél elektronikát hozzá, és kész lesz. Nem a számítási kapacitás a gond. Valamint a szimulációsdi ellen felhoztt másik ellenérvemre nem reagáltál érdemben: Az emberiság szimulációja nem csak dns minta alapján megy. Van egy olyan dolog is, hogy társadalom. Azt pedig nehéz leszimulálni, mivel nehéz jó kindulási modellt gyűjteni (bár az internettel egyre egyszerűbbé válik).

  Ha az emberiséget akarják megfigyelni, és képsek idejönni, akkor ide fognak jönni. Ugyanis nem az emberiság modelljének a szimulációját akarják megfigyelni... Egyébiránt nem gondolom, hogy ha idejönnének, akkor ne rossz szándékkal jönnének. Robbantsuk le a rohadt ördögöket az égről. Fiúk, lőjétek ki amitek csak van! - Minden más vélemény gyermeteg naivitás.
   
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="Veér István profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/yozsi88/">Veér István</a>

  Leesett, viszont, ha még a pontos feladatot és a leghatékonyabb végrehajtási módját sem ismerjük, pláne nem a nagyságrendjét (csak némi ködös sejtésem van erről), akkor szerintem kicsit merész azt állítani, hogy, ha szükségessé válna, akkor 2 év alatt lenne hozzá célhardver. ;)

  Haha, már bocs, de ne röhögtess, hasonló nagyságrend? :DDD Egy tetves valós idejű fotorealisztikus ray tracing nem megy a videókártyáknak dinamikus jelenet esetén (hány éve is hitegetnek pedig ezzel, jóval több, mint kettő, aztán még az Intel Larrabee-je is szépen megfeküdt), vagy a pixelek helyett teljesen voxelekből álló (a jelenlegi pixeles-textúráséval megegyező felbontású/részletességű) virtuális világ leképezése (ami a játékbeli realisztikus  fizikát is megkönnyítené, csak ugye az megint plusz kapacitást igényelne) egy játékban, akkor majd pont FTL-vezérléshez  és navigációhoz szükséges hardver legyártása fog menni két év alatt... Jók az adatpárhuzamos végrehajtásra optimalizált cuccok, de nem "mindenhatóak" és még messze vannak attól is teljesítményben (már persze, ha nem többszázat-ezret használnak egyszerre, de annak meg komoly ára energia- és helyigénye van jelenleg és már most látszódik, hogy a teljesítménysűrűség növelése egyre nehezebb a csíkszélesség csökkentésével, vagyis az azzal nem megfelelő mértékben csökkenő fogyasztással, pl. a "dark silicon" jelenség), hogy sok, ma már valamilyen szinten elvárható feladatot kellően gyorsan végrehajtsanak, nemhogy az FTL-utazás vezérléséhez. Az utóbbi ismét szerintem, mielőtt megint elkezdenénk ugyanazt a kört futni.

   

  De, válaszoltam, vagyis ezt szántam annak:

  " kellő kapacitás és megfelelő felépítés  (gondolok itt valami kvantumszámítógépszerűségre, hiszen a mi agyműködésünk is feltehetően erősen a kvantummechanikára alapul) esetén nem csak azt lehetséges szimulálni, hogy a DNS molekula mit képes létrehozni, hanem akár egy komplett ökoszisztémát is, szimulált élőlényekkel, stb.  és ahol a szimulált valóságban “valódi” interakciók alakulnak ki, mennek végbe."

  Tehát elvileg akár a teljes környezetünket 8vagy bármilyen más tetszőlegest) is tudnának szimulálni.

   

  Közben eszembe jutott, amit már pár ezzel foglalkozó műsorban is láttam, hogy, ha érdeklődne utánunk egy földönkívüli faj, akkor (legalábbis először) valószínűleg robotokat, automata egységeket küldenének, mint ahogy mi is küldözgetünk a Naprendszerünk bolygóira, mert a robotokkal sokkal kisebb kockázattal, pl. nem kéne létfenntartó rendszert üzemeltetniük a hajókon, (kisebb költséggel is, ha ez náluk egyáltalán számít) és hatékonyabban tudnák felderíteni a bolygónkat, mint, ha személyesen bohóckodnának itt, teheneket, meg embereket elrabolgatván. :D

   

   

   
   
 17. omega

  omega New Member

   

  Hm.....hm.....azért elgondolkodtató.........

   

  http://hungarian.ruvr.ru/2013_01_24/Oroszorszagban-nem-foldi-eredetu-300-millio-eves-fogaslecet-talaltak/
   
 18. luperator

  luperator Active Member

  A hozzászólások nagy részét elolvastam, látom a két párt többé-kevésbé itt is kialakult.

  Amikor bemutatták az Alien vs Predator filmet és szemléltették, hogy tanult meg az ember építkezni például, számomra nagyon hitelesnek tűnt. Szóval, a földönkívüli lét és igen fejlett létezést valószínűnek tartom, legfőképpen azon ókori objektumok végett - amikre bár találtak magyarázatot - , amelyeket tökéletes csillagászati és építészeti ismeretek birtokában emeltek (pl. a piramisok).

  Ezt alátámasztandó, a modern ember azokban az időkben igen kezdetleges létforma volt a Földön, technikai és a világról alkotott ismereteiben igen egyszerű, úgymond "együgyü" faj (tanítható, kezelhető). Mondhatni egy csíra volt, ami már kikelt a magból, de a sorsa még nem dőlt el, mivé fejlődik.

  Felettébb érdekesnek tartom, hogy a sci-fi-k java részében az idegen társadalmakat, legfőképp a technológiailag fejletteket, egységesnek ábrázolják és az ehhez mért fejlődésében középúton járó más civilizációk megosztottak, vadak és kifejezetten emberi tulajdonságokkal rendelkeznek.

  Szerintem, addig járunk jól míg valaki nagyon meg nem akar ismerni bennünket. Elnézve a planéta megosztottságát és gazdasági, kulturális különbségeket, kétlem, hogy egy komoly invázióval sok mindent tudnánk kezdeni. Ami a fellelhető életformákat illeti, anno a dinoszauruszok kihalása nélkül mi nem lettünk volna sehol és a bolygót ma is ők uralnák. Ehhez hozzáadva azt, hogy evolúciójuk során mindig összhangban éltek a természettel ami nekünk nem éppen megy.

  Hirtelen ennyi. Remélem nem untattam senkit az agymenésemmel. :D
   
 19. Montezuma

  Montezuma New Member

  Legyetek üdvözölve Földlakók! [​IMG]

   

  A viccet félretéve valóban sok-sok film, könyv, cikk és tanulmány foglalkozott már a témával, így mindenki kedvére válogathat ezekben. Ha csak az általunk ismert és érzékelt világmindenség-szeletet nézem, az is annyira nagy és beláthatatlan számunkra, hogy nem zárható ki idegen létformák és intelligenciák léte.

  Engedjétek meg, hogy kicsit más szemszögből nézzem a témát, kivételesen az összes Montezuma-allergiás is nyugodtan elolvashatja, nem fognak dührohamot kapni, ígérem.

  Az első és legeslegfontosabb kérdés az, hogy Van-e földönkívüli élet ? (Bármilyen szinten és formában, az egysejtűektől a nálunk ezerszer fejlettebb szervezett létformákig bezáróan, ez ugyanis csak másodlagos kérdés.)

  Ha feltesszük azt, hogy az egész világegyetemben (vagy az általunk érzékelt szeletében) csak és kizárólag a Földön van élet és intelligencia - ismétlem, feltesszük, mint 1.-es verziója a valóságnak - az gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyfajta egyedi csoda ez a bolygó. Ha jobban tetszik, akkor ez a bolygó "Isten ékszeres dobozának" legszebb gyémántja. (Az esélyek latolgatása alapján ebben az esetben sokkal több az esélye annak, hogy akkor mégiscsak létezik a Teremtő, mint annak, hogy a véletlen szeszélye lenne ez az egész.)

  A 2.-es verzió - kizárásos alapon - az, hogy van máshol is idegen létforma, de itt komoly gondjaink lesznek a newtoni világképre épülő fogalmainkkal, kapásból a térrel és az idővel.

  A saját mikro univerzumunkban csak a saját testi/érzékszervi tapasztalásokat vagyunk képesek megfogalmazni, az ember mindig érzéki tapasztalatokon nyugvó metaforákban gondolkodik, pl: hűvös fogadtatás, meleg ölelés, stb.

  Tehát a gond az, hogy A mi időnkhöz képest mondhatjuk-e azt, hogy velünk "párhuzamosan" máshol is van élet?

  Ez azért szar ügy kicsit, mert a legközelebbi potenciális naprendszer is fényévekre van, a távolabbiak akár több millió fényévnyire. Ha felnézek az éjjeli égboltra, akkor a több ezer- illetve millió évvel ezelőtti múltat most látom real-time - de csak itt, ezen a bolygón, ebben az általam is érzékelt három dimenziós téridőben.

  Ebből következik a harmadik kérdés:

  Ha volt(!)/van/lesz(!) idegen élet rajtunk kívül  is, akkor van-e esély arra, hogy találkozzunk velük, esetleg ők jöjjenek ide hozzánk?

  A jelenlegi tudományos ismereteink alapján nincs. Most nem akarok belemenni a kvantummechanika legújabb elméleti kutatásaiba és újabb feltevéseibe (a geopol mellett ez a másik kedvenc témám), ugyanis ezekkel az elméletekkel is ugyanaz a baj, mint a konteókkal: nem lehet őket bizonyítani, csak közvetett úton következtetni. Ráadásul már az alap feltevések is sokszor csak hipotézisek.

  Azt is el kell ismerni, hogy ettől függetlenül számtalan zavarba ejtő dolog van, ami közvetve utalhat arra, hogy akár már jártak nálunk vagy akár arra is, hogy itt vannak most is közöttünk.

  Én általában úgy gondolkodom, hogy bizonyos, látszólag egymástól független ismeret / esemény / tény / tan (dogma, doktrína) esetén fel lehet-e építeni egy logikus láncolatot vagy nem. Ha fel lehet építeni, az nem azt jelenti, hogy igaz, hanem csak azt, hogy akár igaz is lehet
  . Innentől kezdve viszont nem zárható ki, mint reális lehetőség, maximum az esélyén lehet súlyozni egy kicsit (vagy nagyot).

  Az alábbi három mondat közül nektek melyik a legszimpatikusabb?

  1. Gyertek, majd én megmondom a tuti igazságot!

  2. Gyertek, majd mi megmondjunk a tuti igazságot.

  3. Fogalmam sincs, hogy mi az igazság, de ha együtt agyalunk ezen, akkor több az esély arra, hogy kicsit közelebb kerüljünk hozzá.

   

   

   

   

   

   

   

   

   
   
 20. panoz

  panoz Well-Known Member

  Jézusom :D még ilyen topic is van? Akkor véleményezek.

  Léteznek-e UFO-k amit földönkívüli intelligencia alkotott? Nem. Sose kívánnék magamnak ilyen hülye szomszédokat, ha így viselkednek. Ha véletlenül tényleg ilyen hülyék mint tapasztaljuk akkor is kell lennie köztük olyannak aki csak azért is kiszáll a Fehér ház gyepére és eltáncolja a Gangnam Style-t.

  Léteznek-e ebben a galaxisban intelligens lények velünk párhuzamosan? Nagyon kicsi valószínűséggel, de lehet. Szerintem a Drake-egyenlet is túl optimista. Én abban a hitben vagyok hogy miután milliárd évek óta létezik a galaxis, egy bármikor kialakult intelligencia már rég bejárta volna. 10000 vagy 100000 év vagy tökmindegy mennyi idő alatt. Egyébként is: a földi több mint 2000000 fajból mindössze 1 fogta magát, épített űrhajót, és meglátogatott egy idegen égitestet. Az intelligencia evolúciós szempontból nem kiugró előny.

  Létezik-e földönkívüli élet a galaxisban? Igen. Úgy gondolom ahol adottak a kedvező körülmények, minden esetben az a következmény hogy kilakul az élet. Ilyenből lehet példa a galaxisban milliószámra.
   

Ezen oldal megosztása