UFO / UAP (Unidentified Aerial Phenomena)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
sphere.png

Hát...

Nem egy nagy szám, de világosan látni, hogy valami ott 4:45-nél elrepült.
Mindenesetre lehet rajta csámcsogni egy ideig.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 809
7 186
113
A mai meghallgatáson új felvételek kerültek nyilvánosságra, 4:40-től:

Hogy a háromszög UFO még mindig téma az jól mutatja mekkora átverés az egész, azt teljesen egyértelműen megcáfolták.
Érdemes megnézni a videót, csak 3 perc.

Ha engem kérdezel, túl sokan kezdtek el kényelmetlen kérdéseket feltenni a tengerentúlon, mi az a nagy reset, miért egyre szegényebb és betegebb mindenki amikor a gazdaság és az orvostudomány fél évszázados teljesítménye ezt nem indokolja, miért kellene bogarakat enni, mi történik a szólásszabadsággal, stb., és sürgősen elő kellett venni valami jó ellentmondásos témát pörgetni amin elrágódnak a népek a valódi kérdések helyett. Ha közben a katonai-ipari komplexum is zsíros megrendeléseket kap valami vélt ellenség felderítésére, az még jobb.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 966
13 946
113
Mitchell semmiféle bizonyítékot nem tudott mutatni semmire, csak valami állítólagos helybeli öregekről mesélt, akik elmondták, hogy a roswelli UFO bizisten igazi volt, csak megparancsolták nekik, hogy hallgassanak. Semmi új. Meg egy állítólagos admirálist, aki letagadta az egészet. Ja, és persze a NASA is tagadta, hogy idegenek vették volna fel velük a kapcsolatot. Ennyi. Egyébként a halála előtti évben egy interjúban bevallotta, hogy az UFO-kat eltitkoló világösszeesküvés 'a részéről csak spekuláció' volt.
+ ő pont abban az időszakban szolgált amikor a hidegháborús paranoia csúcsra volt járatva, titkos repülős projektek, kémkedés, megfigyelések, átvilágítások, stb.
Szóval én simán el tudom képzelni, hogy ő meggyőződésből mondja azt amit így öreg korára. Persze ettől még nem lesz igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113



 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and merleg

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 966
13 946
113
Pont olyan vagy, mint a kreacionisták, akikkel pont ugyan ennyire lehet vitatkozni, mert semmit nem fogadnak el, azt sem, ha a kezükbe adod a bizonyítékot, mert az is hamisítvány. . Érvekkel semmire nem lehet veletek menni, mert semmit nem lehet nektek bebizonyítani, semmilyen fizikai, matematikai, földtani törvénynek és szabálynak ti aztán nem dőltök be. Szerintetek, akik még életülben geológitá nem szagoltak, minden úgy van, ahogyan ti gondoljátok, mert mindenki más hazudik, de nektek az istenek/alienek/józsbácsi megsúgta a teljes igazságot.
Szerintem nagyon rátapintottál egy érdekes összefüggésre!

Ez a fajta Konteós hitvilág, és azon belül is az UFO hit (ami ez esetben a földönkívüliek Földi látogatása) nagy hasonlóságot mutat az Arheikus Poleotikus Istenhittel.

Kicsit messziről kell indítsam a magyarázatot;

Az emberben ősidők óta él a vágy a világ megismerésére és a miértek megválaszolására. Ott ahol a kor embere tudásának határait elérte a meg nem értett jelenségekhez megalkotta egy felsőbb tudat/vezérlő elv az "Isten" fogalmát. Kezdetben az Isten a még nem értett természeti jelenségekben látta, mint a Nap, Hold, Csillagok, bolygók, egyes Kultúrákban állatok, a szél az eső, stb.
Idővel ahogy a civilizáció és a vallás is fejlődött létrejött a Politeizmus ahol egy-egy istent rendeltünk, a szerelemhez, háborúhoz, aratáshoz, stb amivel ezek az új Istenek 'megölték' a korábbi korok Istenet.
Itt érdemes külön megemlíteni, hogy ugye jellemzően a Politeista-a Több isten hit időszakát szeretik még magyarázni az UFO hívők a civilizációnkba beavatkozó földönkívüliekkel, legyen szó Egyiptom, vagy a Hindu Istenekről. Ebben is jól észre vehető a párhuzam az UFO-k mint Istenségek ábrázolásában.
A vallás és a Civilizációnk további fejlődése kitermelte a Monoteizmust ami pedig 'megölte' a Pantheon Isteneit, egyúttal egy egyszerűbb-könnyebben érthető világ magyarázatot adva az átlag embernek.
A tudomány fejlődésével az ember idővel egyre több 'Isteni misztériumról' rántotta le a leplet. Sorra döntek meg és dőlnek meg napjainkban is az Isteni dogmák, egyre jobban megismerjük a naprendszer, a bolygónk, vagy akár az emberi szervezet működését. Ezzel párhuzamosan a gondolkodó ember ráeszmél 'jelentéktelen' méretére a hatalmas Univerzumban és már nem elég neki az ellentmondásokkal teli elavult Istenkép, ugyanakkor továbbra is keresi a rendező elvet, egy felette álló értelmes lényt, mert a tudat, hogy ebben a rettentően hatalmas Univerzumban ahol az egyes egyén jelentéktelen akár az egy homokszem a tengerparton sokakat frusztáló érzéssel tölt el.

Azokban az emberekben pedig akikben ez a Frusztráció olyan szintre jut, hogy mindenképpen magyarázatra van szüksége ahhoz, hogy értse a világot, megszületnek a Konteók. Hiszen az mégsem lehet, hogy itt ez a nagy Univerzum és senki nem ül a kormánynál, minden csak a természeti törvények és egyfajta káosz= értsd írányítás nélkül történik, ès életünk csak egy jelentéktelen pillantás.
Ezt megtámogatja még a Konteók többségére egyébként is jellemző féligazságokra építkezés. Ugye a tudomány is azt mondja, hogy nagy valószínűség szerint kifejlődhetett az élet más bolygókon, sőt az értelmes élet megjelenésére is jó az esély.
A szinte végtelen univerzum pedig végtelen esélyeket rejt, amiket a Sci-fi szerzők képzeletén keresztűl pillanthatunk meg.

Aztán ott vannak az olyan esetek is mint pl. az Aszbesztosz ami pár évtizeddel ezelőtt sem volt több mint egy Konteo míg a tudomány be nem bizonyította, hogy tényleg veszélyes anyag. Lám-Lám...

És ezzel vissza is értünk az UFO hívők Arheikus Istenhitéhez.

Némi igazságra épített teória amivel oldják frusztációjukat, hogy nem vagyunk egyedül, sőt az idegenek már itt vannak, és talán majd segítenek visszafordítani a civilizációnk szakadék felé rohanó szekerét, mert a tudat, hogy csak magunkra számíthatunk nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen istenre minden jel szerint nem számíthatunk.

A kreácionisták és az UFO hívők közötti párhuzamok látványosak, egyúttal magyarázatot is adnak, hogy miért reagálnak nagyon hasonlóan amikor hitük kerül megkérdőjelezésre. A tudomany jól ismeri a kognitív disszonencia jelenséget, amit valamilyen módon fel kell oldani, ha másképp nem, a logika - az ész érvek elvetésével, csak a saját vilagképükben ne keletkezzen ellentmondás.

Ez lenne szerintem a UFO hívők lélektani háttere, később majd egy sokkal gyakorlatiasabb, logikailag levezetett oldalról is meg szeretném világítani a problèmát. Peace :)
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Szerintem nagyon rátapintottál egy érdekes összefüggésre!

Ez a fajta Konteós hitvilág, és azon belül is az UFO hit (ami ez esetben a földönkívüliek Földi látogatása) nagy hasonlóságot mutat az Arheikus Poleotikus Istenhittel.

Kicsit messziről kell indítsam a magyarázatot;

Az emberben ősidők óta él a vágy a világ megismerésére és a miértek megválaszolására. Ott ahol a kor embere tudásának határait elérte a meg nem értett jelenségekhez megalkotta egy felsőbb tudat/vezérlő elv az "Isten" fogalmát. Kezdetben az Isten a még nem értett természeti jelenségekben látta, mint a Nap, Hold, Csillagok, bolygók, egyes Kultúrákban állatok, a szél az eső, stb.
Idővel ahogy a civilizáció és a vallás is fejlődött létrejött a Politeizmus ahol egy-egy istent rendeltünk, a szerelemhez, háborúhoz, aratáshoz, stb amivel ezek az új Istenek 'megölték' a korábbi korok Istenet.
Itt érdemes külön megemlíteni, hogy ugye jellemzően a Politeista-a Több isten hit időszakát szeretik még magyarázni az UFO hívők a civilizációnkba beavatkozó földönkívüliekkel, legyen szó Egyiptom, vagy a Hindu Istenekről. Ebben is jól észre vehető a párhuzam az UFO-k mint Istenségek ábrázolásában.
A vallás és a Civilizációnk további fejlődése kitermelte a Monoteizmust ami pedig 'megölte' a Pantheon Isteneit, egyúttal egy egyszerűbb-könnyebben érthető világ magyarázatot adva az átlag embernek.
A tudomány fejlődésével az ember idővel egyre több 'Isteni misztériumról' rántotta le a leplet. Sorra döntek meg és dőlnek meg napjainkban is az Isteni dogmák, egyre jobban megismerjük a naprendszer, a bolygónk, vagy akár az emberi szervezet működését. Ezzel párhuzamosan a gondolkodó ember ráeszmél 'jelentéktelen' méretére a hatalmas Univerzumban és már nem elég neki az ellentmondásokkal teli elavult Istenkép, ugyanakkor továbbra is keresi a rendező elvet, egy felette álló értelmes lényt, mert a tudat, hogy ebben a rettentően hatalmas Univerzumban ahol az egyes egyén jelentéktelen akár az egy homokszem a tengerparton sokakat frusztáló érzéssel tölt el.

Azokban az emberekben pedig akikben ez a Frusztráció olyan szintre jut, hogy mindenképpen magyarázatra van szüksége ahhoz, hogy értse a világot, megszületnek a Konteók. Hiszen az mégsem lehet, hogy itt ez a nagy Univerzum és senki nem ül a kormánynál, minden csak a természeti törvények és egyfajta káosz= értsd írányítás nélkül történik, ès életünk csak egy jelentéktelen pillantás.
Ezt megtámogatja még a Konteók többségére egyébként is jellemző féligazságokra építkezés. Ugye a tudomány is azt mondja, hogy nagy valószínűség szerint kifejlődhetett az élet más bolygókon, sőt az értelmes élet megjelenésére is jó az esély.
A szinte végtelen univerzum pedig végtelen esélyeket rejt, amiket a Sci-fi szerzők képzeletén keresztűl pillanthatunk meg.

Aztán ott vannak az olyan esetek is mint pl. az Aszbesztosz ami pár évtizeddel ezelőtt sem volt több mint egy Konteo míg a tudomány be nem bizonyította, hogy tényleg veszélyes anyag. Lám-Lám...

És ezzel vissza is értünk az UFO hívők Arheikus Istenhitéhez.

Némi igazságra épített teória amivel oldják frusztációjukat, hogy nem vagyunk egyedül, sőt az idegenek már itt vannak, és talán majd segítenek visszafordítani a civilizációnk szakadék felé rohanó szekerét, mert a tudat, hogy csak magunkra számíthatunk nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen istenre minden jel szerint nem számíthatunk.

A kreácionisták és az UFO hívők közötti párhuzamok látványosak, egyúttal magyarázatot is adnak, hogy miért reagálnak nagyon hasonlóan amikor hitük kerül megkérdőjelezésre. A tudomany jól ismeri a kognitív disszonencia jelenséget, amit valamilyen módon fel kell oldani, ha másképp nem, a logika - az ész érvek elvetésével, csak a saját vilagképükben ne keletkezzen ellentmondás.

Ez lenne szerintem a UFO hívők lélektani háttere, később majd egy sokkal gyakorlatiasabb, logikailag levezetett oldalról is meg szeretném világítani a problèmát. Peace :)
Szerintem ez a dialektikus materialista megközelítés ma már nem tartható fenn a XIX-XX. századi formájában. Az eredeti gondolat a tudományosság előretörésének idején fogant meg, az "elavult hitek" kritikájaként, és azokat le is győzte. Az alapelv az volt, hogy a tudomány idővel képes lesz feltárni és megmagyarázni mindent, és hamarosan nem lesznek feltáratlan területek. De azóta a tudomány bőven beért azokra az ismeretlen területekre, pl. a kvantumfizikában, ahol megint legitim valamiféle Istenről elmélkedni. Manapság jobban értjük a megértés határait, és ez "visszaengedi" Istent a gondolkodásba, egy, a korábbitól sokban eltérő formában. Ráadásul megdől a tudományos fejlődés társadalmi analógiája is, hogy a "rosszabbtól a jobb felé" halad az emberi társadalom, gondolkodás és létezés.

A vak UFO-hitet szerintem inkább más, szektás vakhitekkel lehet összevetni, ahol a közös tényező a vakság, a kritikus gondolkodás hiánya. A jelenkorban van kritikus gondolkodásra épülő istenfelfogás is, és szerencsére az UFO-témában is van racionális megközelítés.

Abban viszont feltétlenül egyetértünk, hogy a vakhit irtó gáz. :)
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 966
13 946
113
Szerintem ez a dialektikus materialista megközelítés ma már nem tartható fenn a XIX-XX. századi formájában. Az eredeti gondolat a tudományosság előretörésének idején fogant meg, az "elavult hitek" kritikájaként, és azokat le is győzte. Az alapelv az volt, hogy a tudomány idővel képes lesz feltárni és megmagyarázni mindent, és hamarosan nem lesznek feltáratlan területek. De azóta a tudomány bőven beért azokra az ismeretlen területekre, pl. a kvantumfizikában, ahol megint legitim valamiféle Istenről elmélkedni. Manapság jobban értjük a megértés határait, és ez "visszaengedi" Istent a gondolkodásba, egy, a korábbitól sokban eltérő formában. Ráadásul megdől a tudományos fejlődés társadalmi analógiája is, hogy a "rosszabbtól a jobb felé" halad az emberi társadalom, gondolkodás és létezés.

A vak UFO-hitet szerintem inkább más, szektás vakhitekkel lehet összevetni, ahol a közös tényező a vakság, a kritikus gondolkodás hiánya. A jelenkorban van kritikus gondolkodásra épülő istenfelfogás is, és szerencsére az UFO-témában is van racionális megközelítés.

Abban viszont feltétlenül egyetértünk, hogy a vakhit irtó gáz. :)
Nincs ellentmondás köztünk. Szerintem a tudomány csupán a dogmatikus Isten halálát hozta el. Ezzel nem nem zárom ki új Isten szülerésének lehetőségét.
Ami pedig a tudomány (be nem váltott) ígéreteit illeti, azok az akkori fejlődési tendenciákra építettek. Túl becsültük képesseégeinket? - valószínűleg Igen, ez azonban nem változtat azon, hogy az Univerzum működése, törvényei megismerhetőek, csak alighanem sokkal több időre lesz hozzá szükség.

Egyébként meg arra igyekeztem a hangsúlyt helyezni, hogy megértsem/értessem a Konteos UFO hívők Arheikus Istenhitét és a kreacionisták közötti párhuzamot.

Ami pedig a 'szektás' UFO hívőket illeti, jobbára csak azok véleményével találkozni, hisz ők a leghangosabbak.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 690
113
Szerintem nagyon rátapintottál egy érdekes összefüggésre!

Ez a fajta Konteós hitvilág, és azon belül is az UFO hit (ami ez esetben a földönkívüliek Földi látogatása) nagy hasonlóságot mutat az Arheikus Poleotikus Istenhittel.

Kicsit messziről kell indítsam a magyarázatot;

Az emberben ősidők óta él a vágy a világ megismerésére és a miértek megválaszolására. Ott ahol a kor embere tudásának határait elérte a meg nem értett jelenségekhez megalkotta egy felsőbb tudat/vezérlő elv az "Isten" fogalmát. Kezdetben az Isten a még nem értett természeti jelenségekben látta, mint a Nap, Hold, Csillagok, bolygók, egyes Kultúrákban állatok, a szél az eső, stb.
Idővel ahogy a civilizáció és a vallás is fejlődött létrejött a Politeizmus ahol egy-egy istent rendeltünk, a szerelemhez, háborúhoz, aratáshoz, stb amivel ezek az új Istenek 'megölték' a korábbi korok Istenet.
Itt érdemes külön megemlíteni, hogy ugye jellemzően a Politeista-a Több isten hit időszakát szeretik még magyarázni az UFO hívők a civilizációnkba beavatkozó földönkívüliekkel, legyen szó Egyiptom, vagy a Hindu Istenekről. Ebben is jól észre vehető a párhuzam az UFO-k mint Istenségek ábrázolásában.
A vallás és a Civilizációnk további fejlődése kitermelte a Monoteizmust ami pedig 'megölte' a Pantheon Isteneit, egyúttal egy egyszerűbb-könnyebben érthető világ magyarázatot adva az átlag embernek.
A tudomány fejlődésével az ember idővel egyre több 'Isteni misztériumról' rántotta le a leplet. Sorra döntek meg és dőlnek meg napjainkban is az Isteni dogmák, egyre jobban megismerjük a naprendszer, a bolygónk, vagy akár az emberi szervezet működését. Ezzel párhuzamosan a gondolkodó ember ráeszmél 'jelentéktelen' méretére a hatalmas Univerzumban és már nem elég neki az ellentmondásokkal teli elavult Istenkép, ugyanakkor továbbra is keresi a rendező elvet, egy felette álló értelmes lényt, mert a tudat, hogy ebben a rettentően hatalmas Univerzumban ahol az egyes egyén jelentéktelen akár az egy homokszem a tengerparton sokakat frusztáló érzéssel tölt el.

Azokban az emberekben pedig akikben ez a Frusztráció olyan szintre jut, hogy mindenképpen magyarázatra van szüksége ahhoz, hogy értse a világot, megszületnek a Konteók. Hiszen az mégsem lehet, hogy itt ez a nagy Univerzum és senki nem ül a kormánynál, minden csak a természeti törvények és egyfajta káosz= értsd írányítás nélkül történik, ès életünk csak egy jelentéktelen pillantás.
Ezt megtámogatja még a Konteók többségére egyébként is jellemző féligazságokra építkezés. Ugye a tudomány is azt mondja, hogy nagy valószínűség szerint kifejlődhetett az élet más bolygókon, sőt az értelmes élet megjelenésére is jó az esély.
A szinte végtelen univerzum pedig végtelen esélyeket rejt, amiket a Sci-fi szerzők képzeletén keresztűl pillanthatunk meg.

Aztán ott vannak az olyan esetek is mint pl. az Aszbesztosz ami pár évtizeddel ezelőtt sem volt több mint egy Konteo míg a tudomány be nem bizonyította, hogy tényleg veszélyes anyag. Lám-Lám...

És ezzel vissza is értünk az UFO hívők Arheikus Istenhitéhez.

Némi igazságra épített teória amivel oldják frusztációjukat, hogy nem vagyunk egyedül, sőt az idegenek már itt vannak, és talán majd segítenek visszafordítani a civilizációnk szakadék felé rohanó szekerét, mert a tudat, hogy csak magunkra számíthatunk nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen istenre minden jel szerint nem számíthatunk.

A kreácionisták és az UFO hívők közötti párhuzamok látványosak, egyúttal magyarázatot is adnak, hogy miért reagálnak nagyon hasonlóan amikor hitük kerül megkérdőjelezésre. A tudomany jól ismeri a kognitív disszonencia jelenséget, amit valamilyen módon fel kell oldani, ha másképp nem, a logika - az ész érvek elvetésével, csak a saját vilagképükben ne keletkezzen ellentmondás.

Ez lenne szerintem a UFO hívők lélektani háttere, később majd egy sokkal gyakorlatiasabb, logikailag levezetett oldalról is meg szeretném világítani a problèmát. Peace :)
Szerintem ez a dialektikus materialista megközelítés ma már nem tartható fenn a XIX-XX. századi formájában. Az eredeti gondolat a tudományosság előretörésének idején fogant meg, az "elavult hitek" kritikájaként, és azokat le is győzte. Az alapelv az volt, hogy a tudomány idővel képes lesz feltárni és megmagyarázni mindent, és hamarosan nem lesznek feltáratlan területek. De azóta a tudomány bőven beért azokra az ismeretlen területekre, pl. a kvantumfizikában, ahol megint legitim valamiféle Istenről elmélkedni. Manapság jobban értjük a megértés határait, és ez "visszaengedi" Istent a gondolkodásba, egy, a korábbitól sokban eltérő formában. Ráadásul megdől a tudományos fejlődés társadalmi analógiája is, hogy a "rosszabbtól a jobb felé" halad az emberi társadalom, gondolkodás és létezés.

A vak UFO-hitet szerintem inkább más, szektás vakhitekkel lehet összevetni, ahol a közös tényező a vakság, a kritikus gondolkodás hiánya. A jelenkorban van kritikus gondolkodásra épülő istenfelfogás is, és szerencsére az UFO-témában is van racionális megközelítés.

Abban viszont feltétlenül egyetértünk, hogy a vakhit irtó gáz. :)
Én csak annyit tennék hozzá a magam együgyű módján, hogy idézem munkahelyem már nyugállományban levő igazságügyi neurológus és pszichiáter (szerintem meg ráadásul már már frusztrálóan bölcs) főorvosát:
"...Magának is feltűnt, hogy az objektív kontroll elterjedésével fordított arányban csökken az elfogadott csodák száma?..."
( S ezt még nemhogy az okos mobilok, hanem a digitális fényképezőgépek megjelenése előtt mondta...)

Az akusztikai mérnök "mentorom" mondása is valahol ide passzol:
"...A hitvilág és a reáliák világának vitáját eldönti az, hogy minden templomon van villámhárító..."
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Szerintem nagyon rátapintottál egy érdekes összefüggésre!

Ez a fajta Konteós hitvilág, és azon belül is az UFO hit (ami ez esetben a földönkívüliek Földi látogatása) nagy hasonlóságot mutat az Arheikus Poleotikus Istenhittel.

Kicsit messziről kell indítsam a magyarázatot;

Az emberben ősidők óta él a vágy a világ megismerésére és a miértek megválaszolására. Ott ahol a kor embere tudásának határait elérte a meg nem értett jelenségekhez megalkotta egy felsőbb tudat/vezérlő elv az "Isten" fogalmát. Kezdetben az Isten a még nem értett természeti jelenségekben látta, mint a Nap, Hold, Csillagok, bolygók, egyes Kultúrákban állatok, a szél az eső, stb.
Idővel ahogy a civilizáció és a vallás is fejlődött létrejött a Politeizmus ahol egy-egy istent rendeltünk, a szerelemhez, háborúhoz, aratáshoz, stb amivel ezek az új Istenek 'megölték' a korábbi korok Istenet.
Itt érdemes külön megemlíteni, hogy ugye jellemzően a Politeista-a Több isten hit időszakát szeretik még magyarázni az UFO hívők a civilizációnkba beavatkozó földönkívüliekkel, legyen szó Egyiptom, vagy a Hindu Istenekről. Ebben is jól észre vehető a párhuzam az UFO-k mint Istenségek ábrázolásában.
A vallás és a Civilizációnk további fejlődése kitermelte a Monoteizmust ami pedig 'megölte' a Pantheon Isteneit, egyúttal egy egyszerűbb-könnyebben érthető világ magyarázatot adva az átlag embernek.
A tudomány fejlődésével az ember idővel egyre több 'Isteni misztériumról' rántotta le a leplet. Sorra döntek meg és dőlnek meg napjainkban is az Isteni dogmák, egyre jobban megismerjük a naprendszer, a bolygónk, vagy akár az emberi szervezet működését. Ezzel párhuzamosan a gondolkodó ember ráeszmél 'jelentéktelen' méretére a hatalmas Univerzumban és már nem elég neki az ellentmondásokkal teli elavult Istenkép, ugyanakkor továbbra is keresi a rendező elvet, egy felette álló értelmes lényt, mert a tudat, hogy ebben a rettentően hatalmas Univerzumban ahol az egyes egyén jelentéktelen akár az egy homokszem a tengerparton sokakat frusztáló érzéssel tölt el.

Azokban az emberekben pedig akikben ez a Frusztráció olyan szintre jut, hogy mindenképpen magyarázatra van szüksége ahhoz, hogy értse a világot, megszületnek a Konteók. Hiszen az mégsem lehet, hogy itt ez a nagy Univerzum és senki nem ül a kormánynál, minden csak a természeti törvények és egyfajta káosz= értsd írányítás nélkül történik, ès életünk csak egy jelentéktelen pillantás.
Ezt megtámogatja még a Konteók többségére egyébként is jellemző féligazságokra építkezés. Ugye a tudomány is azt mondja, hogy nagy valószínűség szerint kifejlődhetett az élet más bolygókon, sőt az értelmes élet megjelenésére is jó az esély.
A szinte végtelen univerzum pedig végtelen esélyeket rejt, amiket a Sci-fi szerzők képzeletén keresztűl pillanthatunk meg.

Aztán ott vannak az olyan esetek is mint pl. az Aszbesztosz ami pár évtizeddel ezelőtt sem volt több mint egy Konteo míg a tudomány be nem bizonyította, hogy tényleg veszélyes anyag. Lám-Lám...

És ezzel vissza is értünk az UFO hívők Arheikus Istenhitéhez.

Némi igazságra épített teória amivel oldják frusztációjukat, hogy nem vagyunk egyedül, sőt az idegenek már itt vannak, és talán majd segítenek visszafordítani a civilizációnk szakadék felé rohanó szekerét, mert a tudat, hogy csak magunkra számíthatunk nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen istenre minden jel szerint nem számíthatunk.

A kreácionisták és az UFO hívők közötti párhuzamok látványosak, egyúttal magyarázatot is adnak, hogy miért reagálnak nagyon hasonlóan amikor hitük kerül megkérdőjelezésre. A tudomany jól ismeri a kognitív disszonencia jelenséget, amit valamilyen módon fel kell oldani, ha másképp nem, a logika - az ész érvek elvetésével, csak a saját vilagképükben ne keletkezzen ellentmondás.

Ez lenne szerintem a UFO hívők lélektani háttere, később majd egy sokkal gyakorlatiasabb, logikailag levezetett oldalról is meg szeretném világítani a problèmát. Peace :)


Látsz valamit az égen---> Végiggondolod, hogy semmilyen ember alkotta eszköz nem képes arra amit láttál---> Megszületik benned a gondolat, hogy esetleg nálunknál értelmesebb lények látogatnak minket---> Elkezdesz egy kicsit kutakodni a témában, és rájössz, hogy egy csomó más ember is látta őket--->További kutakodás után pedig felsejlik, hogy ez az egész nem most kezdődött, hanem kb. amióta az eszünket tudjuk. És hogy miért pont földönkívüliek? Mert jelenleg nincs jobb, amit betudnánk helyettesíteni az X helyére. ( a magam nevében persze)

Az UFO- "hívők" így keletkeznek, a "konteós" pedig egy olyan jelző, amelyet épp azok az intézmények aggatnak rá, akik látványosan nem akartak az egész jelenségről tudomást venni egészen napjainkig, amikor is egy egészen érdekesnek látszó Pál-fordulás zajlik.
A kognitív disszonancia kérdését pedig hasonlóan látjuk, csak épp pont fordítva. Van egy világképetek, amit a földönkívüliek idelátogatása ( horribile dictu beavatkozása) alapjaiban és drámai módon rombolna le, ezért persze folyamatosan megkell magyarázni, hogy miért nincsenek UFO-k.

"Némi igazságra épített teória amivel oldják frusztációjukat, hogy nem vagyunk egyedül, sőt az idegenek már itt vannak, és talán majd segítenek visszafordítani a civilizációnk szakadék felé rohanó szekerét, mert a tudat, hogy csak magunkra számíthatunk nem kecsegtet túl sok jóval, hiszen istenre minden jel szerint nem számíthatunk."

Szerintem ez abszolút nem jellemző, nem hiszem, hogy sokak várnák azt, hogy na majd az idegenek megoldják minden problémánkat, ez egészen jól láthatóan eddig sem jött be, ezután sem fog.
Hovatovább, én még jobban is örülnék neki ha nem lennének itt, mert szerintem egy még csak épphogy feljövő civilizáció esetén nem jó, ha van a közelében egy másik, technológiailag jóval fejlettebb faj. (lsd. indiánok esete)
Persze biztosan lennének olyanok is ( nem is kevesen), akik úgy fogadnák őket mint a Függetlenség Napjában a toronyház tetején állók, de ezen nincs mit csodálkozni, olyanok is voltak akik 2015-ben virágcsokrokkal fogadták a menekülteket ,az emberekben van egy eredendő naivitás, ami utólag mindig megmosolyogtató, vagy elborzasztó, ízlés kérdése:

Az UFO-"hívők" kreacionista párhuzam sem állja meg a helyét szerintem, az egyik esetben a szerencsétlen delikvens a saját tapasztalatait próbálja megmagyarázni valahogyan, míg a kreacionisták csak elvontan gondolkodnak a világról, annak a működéséről.
A kreacionisták védelmében pedig annyit, hogy amennyire up-to date vagyok, a tudománynak még nem sikerült megcáfolni Isten létét, valószínűleg ez egy eldöntetlen kérdés marad még egy jó ideig. Addig meg maradok agnosztikus :D
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and misinator

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Nincs ellentmondás köztünk. Szerintem a tudomány csupán a dogmatikus Isten halálát hozta el. Ezzel nem nem zárom ki új Isten szülerésének lehetőségét.
Ami pedig a tudomány (be nem váltott) ígéreteit illeti, azok az akkori fejlődési tendenciákra építettek. Túl becsültük képesseégeinket? - valószínűleg Igen, ez azonban nem változtat azon, hogy az Univerzum működése, törvényei megismerhetőek, csak alighanem sokkal több időre lesz hozzá szükség.

Egyébként meg arra igyekeztem a hangsúlyt helyezni, hogy megértsem/értessem a Konteos UFO hívők Arheikus Istenhitét és a kreacionisták közötti párhuzamot.

Ami pedig a 'szektás' UFO hívőket illeti, jobbára csak azok véleményével találkozni, hisz ők a leghangosabbak.
Jogos, én kissé túlszaladtam az alapfelvetéseden. A szektás gondolkodásnak a kritikus megközelítéshez nyilván semmi köze, viszont a művelői számára irtó megnyugtató. :) Már elmerültem egyszer az "ősűrhajós-elmélet" világában is, ahol Daniken felszínes ötletein túl nagyon izgalmas felvetések és örök titkok vannak, de sajnos ott is a szektás őrültek dominálnak. Nem segítenek a "tudományos" tévécsatornák barom sorozatai sem.

És nyilván megint jön az alapkonteó: kinek az érdeke, hogy ezekről a témákról túlnyomórészt fóliasapkás bolondok zagyválásait kelljen kerülgetni, cáfolni stb.? Miközben ez is egy legitim, és izgalmas kutatási terület lehetne. Az egyik népszerű válasz, hogy az egész UFO-témakör történelmi léptékben valahogy összefügg a hatalom felső köreivel, ezért van a ködösítés – és innentől sajnos olyan mocsár kezdődik, amibe a legkritikusabb elme is simán belevész.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 090
113
Látsz valamit az égen---> Végiggondolod, hogy semmilyen ember alkotta eszköz nem képes arra amit láttál---> Megszületik benned a gondolat, hogy esetleg nálunknál értelmesebb lények látogatnak minket---> Elkezdesz egy kicsit kutakodni a témában, és rájössz, hogy egy csomó más ember is látta őket--->További kutakodás után pedig felsejlik, hogy ez az egész nem most kezdődött, hanem kb. amióta az eszünket tudjuk. És hogy miért pont földönkívüliek? Mert jelenleg nincs jobb, amit betudnánk helyettesíteni az X helyére. ( a magam nevében persze).
Látsz valamit az égen, amről nem tudod mi -> nem értesz hozzá, mert ha valaki csillagközi utazára képes, és nem akarja, hogy lásd, azt nem fogod látni. Több ezerszer meg biztosan.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 690
113
...Addig meg maradok agnosztikus :D
Egyébként meg az a tapasztalatom, hogy mi agnosztikusok vagyunk a leginkább páriák:
Mind a két hívő tábor - akik Istenben hisznek és akik Istenben nem hisznek - a konkurens táborba sorolnak minket:(
Az istenben hívők szerint istentagadók vagyunk, az ateisták szerint meg nem határolódunk el eléggé:hadonaszos:
:confused:
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 966
13 946
113
Már a kiinduló alap feltevéseid rendre tévesek, amiből így nem csoda, hogy rossz következtetéseket vonsz le.
Látsz valamit az égen---> Végiggondolod, hogy semmilyen ember alkotta eszköz nem képes arra amit láttál---> Megszületik benned a gondolat, hogy esetleg nálunknál értelmesebb lények látogatnak minket---> Elkezdesz egy kicsit kutakodni a témában
és rájössz, hogy egy csomó más ember is látta őket--->További kutakodás után pedig felsejlik, hogy ez az egész nem most kezdődött, hanem kb. amióta az eszünket tudjuk. És hogy miért pont földönkívüliek? Mert jelenleg nincs jobb, amit betudnánk helyettesíteni az X helyére. ( a magam nevében persze)
Ne akard már bemagyarázni, hogy minden UFO hívő először lát valamit és csak utánna cuppan rá a témára. A döntő többség már eleve Konteós és soha nem látott UFO-t csak a TV-ben meg a YouTube-on. És csak egy kis hányaduk látott valamit amit nem tudott beazonosítani. Te magad írtad korábban, hogy szerinted ezen témák össze csengenek.

Az emberek többsége előtt legalább két út áll ha magyarázatot keres egy észlelesre. (És ez szinte igaz bármely más kérdésre is) Jó példa a pár hete idehozott Hold maszat amiben a kolega Balaton méretű UFOt látott. A videót több százezren lattak, és nem viccelek egy kommentet sem találtam ami rávezette volna a látogatókat az igazságra. Mindenki egymás hátát veregette, hogy ez mekkora bizonyítek már! Innen könnyű az út egy tematikus konteo oldalra tévedni és már be is szippantott. A másik út, amit Emberünk választott, hogy legalább bedobta ide ahol jó eséllyel vannak szekpitusok, űrkutatásban járatosak, egy szélesebb Spektrumú tagság akik objektíven megvizsgálják majd. Az eredményt ismerjük.
Az UFO- "hívők" így keletkeznek, a "konteós" pedig egy olyan jelző, amelyet épp azok az intézmények aggatnak rá, akik látványosan nem akartak az egész jelenségről tudomást venni egészen napjainkig, amikor is egy egészen érdekesnek látszó Pál-fordulás zajlik.
Megint alap fogalmakkal nem vagy tisztában! konteó jelentèse: összeesküvés-elmélet, angol mozaikszó: conspiracy theory)
Ez nem valami ami ráaggat az ember hanem ez az elnevezése annak amikor megszületik egy Összeesküves elmélet, vélt de nem valós bizonyítékokra támaszkodva, hogy itt vannak az UFOk csak az összes vilagkormany eltitkolja, stb.. stb..
Ahogy már korábban említettem az Aszbesztosz az sem volt több egy Konteónál, de az speciel bizonyítás nyert, szóval van átjárás.

A kognitív disszonancia kérdését pedig hasonlóan látjuk, csak épp pont fordítva. Van egy világképetek, amit a földönkívüliek idelátogatása ( horribile dictu beavatkozása) alapjaiban és drámai módon rombolna le, ezért persze folyamatosan megkell magyarázni, hogy miért nincsenek UFO-k.
Megint rossz az alap teóriád! Nem is értem honnan veszed, hogy azért mert valaki ezekkel a jelenségekkel foglalkozik azt valami kéjes perverzióból teszi, hogy bizonyítsa márpedig nincsenek UFOk! Az ember csak az
igazságot keresési, a tény, hogy a jelenségek nagy hányada hamisítvány, nagy hányada könnyen magyarázható. Érdemi bizonyítékok hiányában az ember arra a következtetéseket jut, hogy márpedig ezek az èszlelések nem Élienek. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy még enem ellenére sem zárjuk ki az UFOK Földi látogatását, csupán azt mondjuk, hogy egy csillagközi utazásra képes civ ami alighanem több ezer èvvel előttünk jár, nem fog így bohóckodni ahogy az észlelések mutatják, pláne nem zuhan le. Ha nem akarják nem fogjuk észlelni őket.
Azt kellene megérteni, hogy a vèg-következtetés kimenetele egyátalan nem borítja a szkeptikusok világképét, mert nagy hányaduk eleve hisz más értelmes élet létrejöttében, lehet pont ez az ami miatt keresi az igazságot.
Az UFO-"hívők" kreacionista párhuzam sem állja meg a helyét szerintem, az egyik esetben a szerencsétlen delikvens a saját tapasztalatait próbálja megmagyarázni valahogyan, míg a kreacionisták csak elvontan gondolkodnak a világról, annak a működéséről.
Fentebb írtam, hogy mièrt balgaság ez az alapfeltevésed a saját tapasztalatos UFO hívőről.
Az is netto butaság, amit az Isten hívők gondolkodásáról írsz. Nekik az a világképük, semmi elvont nincs benne. Számukra a vallás megadja a magyarázatokat.
A kreacionisták védelmében pedig annyit, hogy amennyire up-to date vagyok, a tudománynak még nem sikerült megcáfolni Isten létét, valószínűleg ez egy eldöntetlen kérdés marad még egy jó ideig. Addig meg maradok agnosztikus :D
Itt pedig végképp lyukra futsz!
A Tudománynak nem célja, pláne nem feladata Isten létét cáfolni! Eleve hogyan kellene azt tennie? Nagy fogalom zavar ez a részedről!

De ha már cáfolatra vágysz, a teljesség igénye nélkül; Hitler, Sztálin, Polpot, a sorozatgyilkosok, pszichopaták, pedofílok, tömeg katasztrófák földrengések, malária, pestis, leukémia, az összes fajta rák, az amőba ami az agyadban érzi jól magát, az Afrikai légy ami gyerekek szemèbe rakja a petèjet, stb. És még hosszan sorolhatnám. (Nyílván a teológiában ezekre is van magyarázat sátán, szabad akarat, próbatétel, de ezt hadjuk, nem ez a tèmája a beszélgetésnek)

Végig az az érzésem, hogy fordítva ülsz a lovon. Rácsavarodtál erre a témára és teljesen beszippantott látva a korábbi posztjaidat. Az alap felvetéseid rendre hibássak ami jobb esetben csak egy éretlen, rosszabb esetben egy beszűkült kritika nélküli saját vélemenybuborékaban élő elmét takar.
Nem célom személyében megbántani, de ez a megfigyelésem. Talán ha többet olvasnál, és nem feltétlenül hardcore tudományos könyveket, akár pl. Carl Sagant, aki már a 70-es években küzdött a Konteókkal. Tette mindezt végtelen türelemmel és megértéssel mert fontosnak tartotta a dialógust.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Már a kiinduló alap feltevéseid rendre tévesek, amiből így nem csoda, hogy rossz következtetéseket vonsz le.

Ne akard már bemagyarázni, hogy minden UFO hívő először lát valamit és csak utánna cuppan rá a témára. A döntő többség már eleve Konteós és soha nem látott UFO-t csak a TV-ben meg a YouTube-on. És csak egy kis hányaduk látott valamit amit nem tudott beazonosítani. Te magad írtad korábban, hogy szerinted ezen témák össze csengenek.

Nem akarom, mert nem tudom. Én nem találtam egyetlen felmérést sem, hogy hány UFO-"hívő"-nek vannak személyes tapasztalatai is a témában, azt viszont tudom, hogy itt nem vakhitről van szó, hanem egy jelenségnek a magyarázatáról
Az emberek többsége előtt legalább két út áll ha magyarázatot keres egy észlelesre. (És ez szinte igaz bármely más kérdésre is) Jó példa a pár hete idehozott Hold maszat amiben a kolega Balaton méretű UFOt látott. A videót több százezren lattak, és nem viccelek egy kommentet sem találtam ami rávezette volna a látogatókat az igazságra. Mindenki egymás hátát veregette, hogy ez mekkora bizonyítek már! Innen könnyű az út egy tematikus konteo oldalra tévedni és már be is szippantott. A másik út, amit Emberünk választott, hogy legalább bedobta ide ahol jó eséllyel vannak szekpitusok, űrkutatásban járatosak, egy szélesebb Spektrumú tagság akik objektíven megvizsgálják majd. Az eredményt ismerjük.

Bedobta ide, de amennyire jól vettem ki, nem nagyon sikerült meggyőznötök az illetőt, inkább csak visszaigazolást keresett szerintem.
Megint alap fogalmakkal nem vagy tisztában! konteó jelentèse: összeesküvés-elmélet, angol mozaikszó: conspiracy theory)
Ez nem valami ami ráaggat az ember hanem ez az elnevezése annak amikor megszületik egy Összeesküves elmélet, vélt de nem valós bizonyítékokra támaszkodva, hogy itt vannak az UFOk csak az összes vilagkormany eltitkolja, stb.. stb..
Ahogy már korábban említettem az Aszbesztosz az sem volt több egy Konteónál, de az speciel bizonyítás nyert, szóval van átjárás.
Nem hiszed el, de az összeesküvés-elmélet kifejezés eredetéről is van egy összeesküvés-elmélet:
https://raketa.hu/letezik-egy-ossze...honnan-ered-az-osszeeskuves-elmelet-kifejezes

Az egész a Kennedy-gyilkossághoz kapcsolódik, úgy tűnik, hogy az időtájban vált tömegesen népszerűvé egy konteót hinni, vallani, de ezért megintcsak nem az emberek a felelősek, hanem az őket képviselni hivatott intézmények.
Megint rossz az alap teóriád! Nem is értem honnan veszed, hogy azért mert valaki ezekkel a jelenségekkel foglalkozik azt valami kéjes perverzióból teszi, hogy bizonyítsa márpedig nincsenek UFOk! Az ember csak az
igazságot keresési, a tény, hogy a jelenségek nagy hányada hamisítvány, nagy hányada könnyen magyarázható. Érdemi bizonyítékok hiányában az ember arra a következtetéseket jut, hogy márpedig ezek az èszlelések nem Élienek. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy még enem ellenére sem zárjuk ki az UFOK Földi látogatását, csupán azt mondjuk, hogy egy csillagközi utazásra képes civ ami alighanem több ezer èvvel előttünk jár, nem fog így bohóckodni ahogy az észlelések mutatják, pláne nem zuhan le. Ha nem akarják nem fogjuk észlelni őket.
Azt kellene megérteni, hogy a vèg-következtetés kimenetele egyátalan nem borítja a szkeptikusok világképét, mert nagy hányaduk eleve hisz más értelmes élet létrejöttében, lehet pont ez az ami miatt keresi az igazságot.

Az igazság keresése a legfontosabb közös nevező. Szerintem számtalan hiteles ember, pilóta, katonai pilóta nyilvánult meg eddig a témában, ami hitelességet ad a véleményem szerinti ténynek, miszerint jó eséllyel földönkívüliek látogatják a bolygónkat.
Itt pedig végképp lyukra futsz!
A Tudománynak nem célja, pláne nem feladata Isten létét cáfolni! Eleve hogyan kellene azt tennie? Nagy fogalom zavar ez a részedről!

Nem írtam, hogy célja lenne, csak annyit jegyeztem meg, hogy mindezidáig nem sikerült. Egyébiránt szerintem nics olyan tudományos szakember, akit ne érdekelne a kérdés, hogy vajon létezik-e valamilyen felsőbb, Istennek nevezhető erő, vagy sem.
De ha már cáfolatra vágysz, a teljesség igénye nélkül; Hitler, Sztálin, Polpot, a sorozatgyilkosok, pszichopaták, pedofílok, tömeg katasztrófák földrengések, malária, pestis, leukémia, az összes fajta rák, az amőba ami az agyadban érzi jól magát, az Afrikai légy ami gyerekek szemèbe rakja a petèjet, stb. És még hosszan sorolhatnám. (Nyílván a teológiában ezekre is van magyarázat sátán, szabad akarat, próbatétel, de ezt hadjuk, nem ez a tèmája a beszélgetésnek)

Ezek szerintem egy vallásos ember számára semmit nem cáfolnak, de a teológia tényleg nem része ennek a témának, ha van itt valaki aki hívő, az majd esetleg elmondja erről a véleményét.
Végig az az érzésem, hogy fordítva ülsz a lovon. Rácsavarodtál erre a témára és teljesen beszippantott látva a korábbi posztjaidat. Az alap felvetéseid rendre hibássak ami jobb esetben csak egy éretlen, rosszabb esetben egy beszűkült kritika nélküli saját vélemenybuborékaban élő elmét takar.
Nem célom személyében megbántani, de ez a megfigyelésem. Talán ha többet olvasnál, és nem feltétlenül hardcore tudományos könyveket, akár pl. Carl Sagant, aki már a 70-es években küzdött a Konteókkal. Tette mindezt végtelen türelemmel és megértéssel mert fontosnak tartotta a dialógust.


Nekem meg az az érzésem, hogy nem feltétlenül kellene ilyen messze menő következtetéseket levonni az UFO-s topikba tett posztjaim alapján.
Nem kelek s fekszek mindennap ezzel a témával, nem is szoktam naponta posztolni ide, bár a híreket valóban nyomon követem, az UFO-s történeteket/beszámolókat, esetleg videókat szívesen megnézem, de hogy rá lennék csavorodra? Szerintem nem, egyszerűen csak érdekel a téma.
Carl Sagan munkásságát nem ismerem behatóan, egy könyvét, Az éden sárkányai-t elolvastam néhány évvel ezelőtt, túl sok mindenre nem emlékszem belőle, talán ezért is nem olvastam több könyvet tőle. ( meg nem is nagyon lehet kapni a könyveit, azt is az antikváriumból vettem)
Egyébként nem rég olvastam egy szkeptikus könyvet, amit Szendi Gábor írt:

Egész jó könyv volt, magyar szerzőtől nem gyakran lehet olvasni hasonló témában, de az UFO-s rész nem igazán győzött meg , őszintén szólva elég izzadságszagúnak találtam. :)
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Sztem két kulcsa van az ufóvakhitnek. Az egyik, hogy az átlagember számára a tudomány immár nagyjából megfejtette a Föld titkait, így a Nagy Ismeretlen odakint vár. A másik, hogy az elménk irtózik attól, ha nem tud értelmezni valamit, ezért a tudás áltan üresen hagyott, bizonytalansággal teli réseket logikus fantáziákkal tölti fel. Tehát nem repülő zsiráfokat sejtünk az UFO-megfigyelések mögött, hanem ismeretlen eredetű technológiát. Pedig simán lehetnek alakváltó alien repülő zsiráfok is. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 966
13 946
113
Nem akarom, mert nem tudom. Én nem találtam egyetlen felmérést sem, hogy hány UFO-"hívő"-nek vannak személyes tapasztalatai is a témában,
Látod ezzel elismered, hogy minden alap nélkül vontál le következtetéseket arra vonatkozóan, hogyan lesz az emberekből UFO hivő!
azt viszont tudom, hogy itt nem vakhitről van szó, hanem egy jelenségnek a magyarázatáról
Igen, ezt hívjuk Konteónak! Conspiracy theory = Teória
Bedobta ide, de amennyire jól vettem ki, nem nagyon sikerült meggyőznötök az illetőt, inkább csak visszaigazolást keresett szerintem.
Ha elnézest nem is kért, de becsületére Legyen mondva a bizonyítékokat látva elismerte, hogy nekünk volt igazunk, a "Tudomany győzedelmeskedett"-be burkolva;
Post in thread 'UFO' https://forum.htka.hu/threads/ufo.490/post-1161932
Nem hiszed el, de az összeesküvés-elmélet kifejezés eredetéről is van egy összeesküvés-elmélet:
https://raketa.hu/letezik-egy-ossze...honnan-ered-az-osszeeskuves-elmelet-kifejezes

Az egész a Kennedy-gyilkossághoz kapcsolódik, úgy tűnik, hogy az időtájban vált tömegesen népszerűvé egy konteót hinni, vallani, de ezért megintcsak nem az emberek a felelősek, hanem az őket képviselni hivatott intézmények.
Ezzel most mire akarsz kilyukadni, a beszélgetés témájában érdektelen, hogy erre is tudsz egy Konteót.
Az igazság keresése a legfontosabb közös nevező. Szerintem számtalan hiteles ember, pilóta, katonai pilóta nyilvánult meg eddig a témában,
Amíg nincsenek bizonyítékok addig ez csak egy körülmény.
Ismerjük az Izraeli volt kormánytag történetét aki, érdekes mód pont a könyve megjelenése előtt jött elő az UFO sztorival, és láttuk, hogy egy valódi vadászpilóta is képes orbitális hülyeségeket beszélni;

Egyébként ilyen alapon mièrt nem hiszel Istrnben? Sok hiteles ember tanúskodik mellette?!

Pont az a lényeg, és erre èpül a tudomány is, hogy azt tekintjük hitelesnek ami igazoltan megfigyelhető, mérhető, stb, nem pedig bemondásra hiszünk el dolgokat.
ami hitelességet ad a véleményem szerinti ténynek, miszerint jó eséllyel földönkívüliek látogatják a bolygónkat.
Nem akarok kötekedőnek tűnni, vagy nyelvtan nácinak, de értelmetlen amit írsz! Véleményed =/= tény =/= jó esély
Nem írtam, hogy célja lenne, csak annyit jegyeztem meg, hogy mindezidáig nem sikerült. Egyébiránt szerintem nics olyan tudományos szakember, akit ne érdekelne a kérdés, hogy vajon létezik-e valamilyen felsőbb, Istennek nevezhető erő, vagy sem.
Megint pörögsz a saját logikai bukfenceden!
Nekem meg az az érzésem, hogy nem feltétlenül kellene ilyen messze menő következtetéseket levonni az UFO-s topikba tett posztjaim alapján.
Nem kelek s fekszek mindennap ezzel a témával, nem is szoktam naponta posztolni ide, bár a híreket valóban nyomon követem, az UFO-s történeteket/beszámolókat, esetleg videókat szívesen megnézem, de hogy rá lennék csavorodra? Szerintem nem, egyszerűen csak érdekel a téma.
Nem kellene? lehet!
Én viszont csak ezt látom, meg azt, hogy eddig egy esetben sem írtad még le, hogy lehet tévedtél, vagy a talan megis a másiknak van igaza, így ez alapján fogalmazok vélemenyt.
Carl Sagan munkásságát nem ismerem behatóan, egy könyvét, Az éden sárkányai-t elolvastam néhány évvel ezelőtt, túl sok mindenre nem emlékszem belőle, talán ezért is nem olvastam több könyvet tőle. ( meg nem is nagyon lehet kapni a könyveit, azt is az antikváriumból vettem)
Sagantól a Broca Agya foglalkozik a Konteókkal.
Egyébként nem rég olvastam egy szkeptikus könyvet, amit Szendi Gábor írt:

Egész jó könyv volt, magyar szerzőtől nem gyakran lehet olvasni hasonló témában, de az UFO-s rész nem igazán győzött meg , őszintén szólva elég izzadságszagúnak találtam. :)
Ebben a témában kiemelkedő mű szerintem Robert Wright Isten Evoluciója, aminek első fele kifejezetten érdekes kultúrantropológia utazás is. A második felében már annyi a hivatkozás, hogy oda kell egy jófokú biblia ismeret is.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 090
113
Nem akarom, mert nem tudom. Én nem találtam egyetlen felmérést sem, hogy hány UFO-"hívő"-nek vannak személyes tapasztalatai is a témában, azt viszont tudom, hogy itt nem vakhitről van szó, hanem egy jelenségnek a magyarázatáról
Milyen jelenségről? Olyanról, amiről nem tudod mi vagy olyan amit "alien" nek vélsz? Első esetben valószínűleg van, aki tudja mi volt az vagy legalább logikus magyarázatot ad. A második esetre hiába van magyarázat, az UFO hívő nem hiszi el.
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Látod ezzel elismered, hogy minden alap nélkül vontál le következtetéseket arra vonatkozóan, hogyan lesz az emberekből UFO hivő!

? Én saját magamról írtam. Nyilván nem mindenki látott UFO-t, aki hisz is benne, de ilyet én nem is írtam. Biztosan vannak olyanok is, akiket más tapasztalatai győztek meg. ( számomra ez is érthető)
Ha 500 évvel ezelőtt lett volna egy ismerősöd, aki keresztül-kasul bejárta volna Afrikát, majd visszajött volna a jó öreg Alföldre és azt mondta volna, hogy léteznek fekete-fehér csíkos lovak, akkor könnyen lehet, hogy azt az illetőt is hülyének nézték volna, hiszen ki mondhat akkora szamárságot hogy léteznek fekete-fehér csíkos lovak? Nyilván lettek volna olyanok, akik csak ostobának nézték volna, mások nagyot mondónak, megint mások pedig azt mondták volna, hogy káprázott az illető szeme.
Ettől még azonban az egy tény, hogy zebrák léteznek, és ha megfigyeled, hasonló fejlődési pályát járnak be az UFO-k is.
Egyébként ilyen alapon mièrt nem hiszel Istrnben? Sok hiteles ember tanúskodik mellette?!

Pont az a lényeg, és erre èpül a tudomány is, hogy azt tekintjük hitelesnek ami igazoltan megfigyelhető, mérhető, stb, nem pedig bemondásra hiszünk el dolgokat.


Mert Isten létezését még nem tapasztaltam, ellenben UFO-t már láttam. A kettőt össze sem lehet hasonlítani: az egyiket lehet tapasztalni, videófelvételeket lehet készíteni a róluk, Istenről viszont ilyet sosem láttam, sem személyesen, sem pedig az interneten.
Ez persze önmagában még nem zárja ki a létezését.
Olyan ez, mintha egy kategóriába tennéd Istent és a zebrákat, szerintem ez egy teljes tévút.


"
Pont az a lényeg, és erre èpül a tudomány is, hogy azt tekintjük hitelesnek ami igazoltan megfigyelhető, mérhető, stb, nem pedig bemondásra hiszünk el dolgokat."

Ez azért is örvendetes, mert az UFO-k pont ebbe a kategóriába esnek bele, megfigyelhetőek.