Rakétatüzérség

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 500
72 481
113
Possible Foreign Military Sale to Poland of (20) High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) M142 Launchers, and other related equipment for an estimated cost of $655 million.

Poland has requested to buy twenty (20) High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) M142 Launchers, thirty-six (36) Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) M31 Unitary, nine (9) Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) M30A1 Alternative Warheads, thirty (30) Army Tactical Missile System (ATACMS) M57 Unitary, twenty-four (24) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS), twenty (20) Multiple Launcher Pod Assembly M68A2 Trainers, twenty-four (24) M1151A1 High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicles (HMMWVs), and nine (9) M1151A1 High Mobility Multi-purpose Wheel Vehicles (HMMWVs). Also included are twenty (20) Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets, support equipment, communications equipment, spare and repair parts, test sets, batteries, laptop computers, publications and technical data, facility design, personnel training and equipment, systems integration support, Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team, United States Government and contractor engineering and logistics personnel services, and other related elements of logistics support, training, sensors, and other related elements of logistics and program support. The estimated cost is $655 million.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 357
113
A lengyelek már csak tudják hogy mi a jó,szép munka, szívesen látnék ilyen dolgokat itthon is mondjuk HIMARS-Patriot páros beszerzését ha már USA-tól kéne venni valamit,sok mindent kilehetne velük pipálni, bár itthon még egy Javelin beszerzés is nagy szó lenne szerintem...
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
https://www.armyrecognition.com/ede..._mlrs_multi-caliber_launch_rocket_system.html

Az EDEX 2018 kiállításon mutatkozott be az új, szerb fejlesztésű 267/122 mm-es 8x8 Kamaz 6560 alvázon hordozott MLRS.
A 35 tonnás páncélozott sorozatvető 2x25 db 122 mm-es rakétát vagy 2x6 db 267 mm-es rakétát tud indítani, előbbit maximum 40 km, utóbbit 70 km távolságra.
A jármű különlegessége, hogy az újratöltéshez szükséges konténerek az indítójárművön vannak a fülke mögött, ezzel is gyorsítva az újratöltést. A háromfős személyzet a kézifegyverek és repeszeknek ellenálló kabinban foglal helyet, ahonnan a sorozatvető vezérelhető (akárcsak a Tornado G esetében).
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Íme a brazil fejlesztésű Astros sorozatvetőből indítható rakéták.
m02010112000011.jpg

Lentről felfelé növekvő sorrendben: Skyfire-70, SS-30, SS-40, SS-60, SS-80, SS-150, FOG-MPM, AV-TM 300.

Skyfire-70
A jól ismert 70mm-es nemirányított kisrakéta brazil változata, háromféle rakétamotorral és rengeteg fajta harcirésszel. Repülők és helikopterek mellett a földi változata 4x4 járművekről indítható, ezt Astros Hawk-nak hívják, ezenkívül mindegyik Astros változatnál használják gyakorlási célra. Max hatótávolsága 12km.

SS-30
Átmérője 127mm, hossza 3,9m, tömege 68kg, harc irésze 25kg-os, max. sebessége 2400km/h. A robbanófej lehet repesz-romboló, fehérfoszforos, betonromboló. 32db-ot hordoz egy kötegben, minimum 9 maximum 30km-es hatótávolsággal.

SS-40
16db-os kötegből indítható 180mm-átmérőjű nemirányított rakéta. Hossza 4,2m, tömege 152kg, max. sebessége 2400km/h, harcirésze 45kg az SS-30-nál felsorolt fajtákból vagy 20db kettős hatású(páncéltörő-repesz) résztöltet, vagy harckocsi elleni aknák. Hatótávja 15-35km közötti.
Fejlesztés alatt áll egy GPS-irányítású változat SS-AV-40 néven 40km-es hatótávval.

SS-60
300mm átmérőjű nemirányított rakéta, 4db-os hordozhat az indítójármű. Hossza 5,6m, tömege 595kg, max. sebessége 2100km/h, harcirésze 212kg a fentebb ismertetett fajtákból vagy 65db kettős hatású résztöltet, vagy harckocsi elleni aknák. Hatótávja 20-60km közötti.

SS-80
Az SS-60 90km-re növelt hatótávolságú változata. A harcirész tömegét csökkentették, így több rakéta-hajtóanyag fér el benne. 180kg robbanófejet vagy 55 kettős hatású résztöltetet vagy harckocsi elleni aknákat hordoz, a többi paramétere változatlan.

SS-150
450mm átmérőjű, max. 150km hatótávolságú nemirányított rakéta, 4db-ot hordozhat az indítójármű. Más adatot nem találtam róla.

FOG-MPM
Optikai kábeles távirányítású(NLOS) többcélú rakéta harckocsik, bunkerek, helikopterek,és kisebb hajók ellen. Többféle platformról indítható, az Astroson kívül hajóról és helikopterről is.
180mm-es átmérőjű, változattól függően 1,5-1,8m hosszú, 33-40kg-os tömegű, 20-60km hatótávolságú, repülési magassága 200m(egyes változatnál kevesebb mint 150m), sebessége 150-200m/s.. Kumulatív harcirésze 1000mm-es páncélátütő képességű. 8db-ot hordozhat egy indítójármű.
m02010112000012.jpg


AV-TM 300, más néven Matador
300 km hatótávolságú cirkáló rakéta. 2db-ot hordoz egy indítójármű. Tüzelj-és-felejtsd el rendszerű GPS-irányítású, fel van szerelve fedélzeti számítógéppel, inerciális navigációs rendszerrel és lézeres giroszkóppal.
Hossza 5,4m, tömege 1,1 tonna, 200-300 kg szimpla vagy kazettás harcirésszel szerelt, utóbbi 64db résztöltetet hordoz.
Turbomachine TJ1000 típusú gázturbinával sebessége 0,85 Mach.
MTC-300.jpg


És most néhány szót a Astrossal felszerelt sorozatvető-ütegek felépítéséről:
Kétfélét alkalmaznak:
  • 6 indító-, 6 szállító/töltőjármű és 1 radaros tűzvezető jármű, vagy
  • 4 indító-, 2 töltő- és 1 radaros tűzvezető jármű

AV-LMU: az indítójármű elnevezése.
AV-RMD: a rendszer lőszerszállító- és töltőjárműve. 2 javadalmazás rakétát szállít, az újratöltést hidraulikus daru végzi.
AV-UCF: Contraves Fieldguard radarral felszerelt bemérő-tűzvezető jármű.

AV-VCC: parancsnoki irányító jármű.
AV-MET: mobil meteorológiai központ.
AV-VBA: karbantartó-javító jármű.
AV-CBO: radarral felszerelt felderítő jármű partvédelemre, csak a brazil haderő alkalmazza.
Astros+II+System_Defense+Studies.JPG

_38893743_astros_2_launcher3_416.gif


Források:
wikipédia
weaponsystems.net
military-today.com
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
Csak azt nem tudom hogy tettek szert viszonylag ilyen fegyverrendszere? Licenc vagy tavaly bevásároltak? Mert tavaly valami védelmi együttműkődést említettek. Amikor kint volt a védelemi miniszterük kínában.
Ha viszont licenc akkor szívesen itt is látnám függetlenül attól hogy kínai és nato összeférhetetlenség. Persze tudom erre esélyünk sincs :(
Viszont ha a kicsi kínaiak egy kicsi tech transzferrel megsegítették őket? Akkor részben érthető a moduláris 122mm él a fejlődés. Lásd a fenti videót.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 186
13 454
113
Csak azt nem tudom hogy tettek szert viszonylag ilyen fegyverrendszere? Licenc vagy tavaly bevásároltak? Mert tavaly valami védelmi együttműkődést említettek. Amikor kint volt a védelemi miniszterük kínában.
Ha viszont licenc akkor szívesen itt is látnám függetlenül attól hogy kínai és nato összeférhetetlenség. Persze tudom erre esélyünk sincs :(
Viszont ha a kicsi kínaiak egy kicsi tech transzferrel megsegítették őket? Akkor részben érthető a moduláris 122mm él a fejlődés. Lásd a fenti videót.
Én ezt a Lazar dolgot egy nagyon félkész dolognak látom. Gondolom inkább egy amolyan koncepció, hogy ha megveszik hozzá a technológiát, akkir valahogy így fog kinézni.
Nem hinném, hogy megérné nekik a licenc. Max akkor, ha valahova el is tudnák adni. Szerintem AFT-10 Lazar alvázon.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Csak azt nem tudom hogy tettek szert viszonylag ilyen fegyverrendszere? Licenc vagy tavaly bevásároltak? Mert tavaly valami védelmi együttműkődést említettek. Amikor kint volt a védelemi miniszterük kínában.
Ha viszont licenc akkor szívesen itt is látnám függetlenül attól hogy kínai és nato összeférhetetlenség. Persze tudom erre esélyünk sincs :(
Viszont ha a kicsi kínaiak egy kicsi tech transzferrel megsegítették őket? Akkor részben érthető a moduláris 122mm él a fejlődés. Lásd a fenti videót.
Milyen fegyverrendszerre? A videó összemossa a kínai megfelelőjével. A Lazar 3 egy 8x8 - oldalán lőrésekkel. A láncos jármű már egy tök mas kínai eszköz.
A lényeg a Lazar 3 hátán egy ALAS-A. Ez egyik sem új, és cserébe teljesen szerb fejlesztés. Az ALAS egy nagy és közepes hatótávolságú ATGM család- illetve nem is klasszikus, mert a nagy hatótávolságúak sugárhajtásúak. Magát a csaladot az EDE Pro nevű cég fejleszti már jó ideje. Nem túl rég kaptak egy nagyobb tőkeinjekciót az Emírségektől - vásárlás keretében. Van már belőle kisebb hatótávolságú rakétás is, amelyet valószínüleg megkapnak a H145M-jeik is.
Na erről a cégről irtam, hogy - a Hirtenbergerhez hasonlóan - azonnal be kellene vásárolni magunkat .
MINDEN gyártott terméküket tudnánk hasznosítani!!
- Irányított rakéták, páncéltörő egységeknek, új járművekre.
- Helikopter fedélzeti irányított rakéták, és NIR
- Kis méretű sugárhajtóművek, saját fejlesztésű drónokba.
- Rakétatüzérségi rakéták (122mm standard; kicsi 107mm-es, ami akár a Komondor 6x6-ra, akár a török terepjárók platójára felrakható; valamint nagyaliberű rakétákhoz hajtómű.
- stb.
(A Lazar-t inkább hagyjuk! Ahoz az EdePro-nak nincs köze.) :rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Én ezt a Lazar dolgot egy nagyon félkész dolognak látom. Gondolom inkább egy amolyan koncepció, hogy ha megveszik hozzá a technológiát, akkir valahogy így fog kinézni.
Nem hinném, hogy megérné nekik a licenc. Max akkor, ha valahova el is tudnák adni. Szerintem AFT-10 Lazar alvázon.
A Lazart ők teljes komolyan gondolják. Ez már ugye a 3. iterációja. :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 186
13 454
113
A Lazart ők teljes komolyan gondolják. Ez már ugye a 3. iterációja. :)
Nem a PSZH-val van a gond, hanem ezzel a páncéltörő dologgal. Ha összevetjük a kínai eredetivel, erről hiányzik a szenzorcsomag. Ott van egy árbóc, ami a jármű testéből emelkedik ki. Ez a Lazar esetében hiányzik. Ha beleszerelnák az irányító konzolt, meg az árbócot, kétlem, hogy még sok hely maradna a desszantnak.
Szerintem ez egy amolyan koncepciójármű. Ha megveszik hizzá a rakétákat, akkor nagyjából így nézne majd ki.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 114
45 413
113
Nem a PSZH-val van a gond, hanem ezzel a páncéltörő dologgal. Ha összevetjük a kínai eredetivel, erről hiányzik a szenzorcsomag. Ott van egy árbóc, ami a jármű testéből emelkedik ki. Ez a Lazar esetében hiányzik. Ha beleszerelnák az irányító konzolt, meg az árbócot, kétlem, hogy még sok hely maradna a desszantnak.
Szerintem ez egy amolyan koncepciójármű. Ha megveszik hizzá a rakétákat, akkor nagyjából így nézne majd ki.
Az ALAS-hoz nem kell szenzortorony. 25-60km-es max hatótávolsága van. Távirányított (kábeles és rádiós is), INS, és GPS irányítású. Olyan, mint egy törpe Tomahawk. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
T

Törölt tag 1586

Guest
Israel Aerospace Industries (IAI) LORA ballisztikus rakéta.
400 km - 10m (!!) CEP
mondanám hogy vegyünk egy pár tucatot de a világnak ebben a szegletében úgy megborítaná a status quot hogy tutira nem adnák el nekünk...