1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Mackensen által indítva @ 2017. szeptember 3..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/15/eu-...itese-ukrajna-teruleti-egysegenek-megsertese/
  "A Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető híd megépítése Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértése – írta nyilatkozatában az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden.
  Az unió szerint a híd megépítése a jogtalanul elcsatolt félsziget orosz integrációját célozza, és tovább növeli az anyaországtól való elszigeteltségét. A híd továbbá korlátozza a hajók áthaladását a Kercsi-szoroson át az Azovi-tengeren található ukrán kikötőkbe.
  Az Európai Unió továbbra is a nemzetközi jog megsértésének tartja és elítéli a Krím és Szevasztopol illegális elcsatolását – tették hozzá."


  Pont most megy ez a nyilatkozat...
   
  antigonosz likes this.
 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/16/az-...telte-a-krimbe-vezeto-kercsi-hid-megepiteset/
  "Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd orosz megépítését.
  A washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím félsziget pedig Ukrajna része.
  Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe..."  Így már érthetőbb. Sajnos.
   
  fishbed likes this.
 3. zeal

  zeal Well-Known Member

  http://mandiner.hu/cikk/20180518_szalma_gyorgy_karpatalja

  "
  Félelmek és remények a Kárpátok alatt – feljegyzések Kárpátaljáról

  ...
  A minap újra Kárpátalján jártam. Azok a beszámolók, amelyek a Kárpátalján uralkodó elviselhetetlen körülményeket mutatták be, egy cseppet sem túloztak. Azzal az érzéssel maradtam hazajövetelem után, hogy sajnos az eddigi erőfeszítések csak a felszínt karcolgatták Ukrajna és Kárpátalja kapcsán. A kilátástalanságnak és az abszurd határán billegő hétköznapoknak vannak még nem látott mélységei. ...

  "
   
  szuvorov likes this.
 4. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member


  Nagyon jó cikk, ajánlom mindenkinek!
   
 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  arcas, antigonosz and zeal like this.
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/16/a-kmksz-udvozli-az-allampolgarsagi-torvenytervezet-visszavonasat/
  "A KMKSZ üdvözli az Ukrajna elnöke által sürgősségi eljárással beterjesztett állampolgársági törvénytervezet visszavonását – számolt be a Kárpátalja hetilap.
  A visszavont törvényjavaslat rendkívül hátrányosan érintett volna több millió ukrán állampolgárt, akik az elmúlt évek kilátástalan helyzetéből menekülve külföldre kényszerültek. Meggyőződésünk, hogy az EU-s állampolgársággal is rendelkező ukrán állampolgárok komoly lehetőségeket jelentenek az európai struktúrák felé való közeledésben, az ország európai integrációjának megerősítésében..."


  Az a probléma, hogy a jelenlegi "Ukrán vezetés" eddig mindig nyílegyenesen haladt, még ha időnként körívesen is. (emlékezzünk a Minszki megállapodásokra ) úgy hogy jelenleg ezt úgy kellene kezelni, hogy az Ukránok jelen pillanatban úgy tűnik hogy jelenleg abban a formában felfüggesztik tervük végrehajtását, ahogyan beterjesztették.
  - Csak hogy ez nem jelenti azt, hogy jövő héten, vagy fél év múlva (de vélhetően még a választás előtt) ne akarnák megvalósítani.
  - A jelenleg visszavont módosítás többek közt még nem jelenti azt, hogy a kettős állampolgárokat az eddigi tervek és folyamatok alapján ne akarják szankcionálni/büntetni, kizárni pozíciókból, az államigazgatásból közigazgatásból...
  - Nagyon sok múlhat most a következő napok EU (inkább német és francia) /USA "érdekérvényesítési összecsapás" közvetlen eredményén. Vélhetően most az Ukránok éppen kivárásra játszanak.
   
 7. imike

  imike Well-Known Member

  A helyzet az, hogy az Ukrán parlamentben is sokan kettős, sőt hármas állampolgárok is, van olyan, akinek három útlevele is van. Ezt nem miattunk vonták vissza, hanem mert az Ukrán parlament kétharmadának le kellene mondania utána a képviselői címéről, szóval ez a tervezet soha nem ment volna át a törvényhozáson.
   
  antigonosz and zeal like this.
 8. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  fishbed likes this.
 9. krokomach

  krokomach Well-Known Member

 10. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.karpatalja.ma/karpatalja...ran-kormanynak-tovabbi-lepeseket-kell-tennie/
  "Részben visszavonulót fújt az ukrán elnök, ugyanis mégsem fosztják meg ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más ország választásán, vagy külföldi útlevelet használnak. A tervezett szigorítás természetesen a kárpátaljai magyarokra is vonatkozott volna, emiatt korábban tiltakozott a helyi magyarság és a kormány is. Most ezt a javaslatot visszavonta Petro Porosenko, de ettől még a magyarokat szintén hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény és a tervezett nyelvtörvény ügyében nincs megegyezés – közölte az M1 Híradója.
  Az ukrán állampolgársági törvény módosításának visszavonása csak az első lépés – így reagált a külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta azt a törvénymódosító javasolatot, amely megfosztotta volna az ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más országok választásain, illetve külföldi útlevelet használnak a ki- és beutazáshoz...'
   
  fishbed likes this.
 11. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  fishbed likes this.
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/18/belso-ellenseg/
  "Tények, megdöbbentő esetek és félreértelmezhetetlen statisztikák bizonyítják, hogy komoly gondok vannak az ukrán hadsereg berkein belül. Az önmagában is kellemetlen szituációt tetézi, hogy a parancsolok és a hadsereg vezetői megpróbálják elfedni, elkenni a problémákat, azt a látszatot keltik, hogy minden happy. Az egyenruhás testületnél nem csak szervezési, stratégiai és kiképzési hiányosságok jelentkeznek, de rengeteg katona küzd mentális és alkohol problémákkal, amely komoly veszélyforrást jelent az érintettre és szűk környezetére egyaránt.
  Ha már a kiképzésen sem boldogulnak, akkor éles, harci helyzetben vajon, hogy teljesítenek majd Ahogy arról nemrég írtunk az Ungvárhoz közeli rahoncait tüzérségi lőtéren gyakorlatozás közben összeütközött két BTR típusú páncélozott csapatszállító jármű. A balesetben négy katona súlyosan megsérült...
  ...Fel sem érkezett állni a vizsgálóbizottság, máris ítéletet hirdetnek. Keresve sem találunk olyat, hogy a rossz, felületes kiképzés, a fegyverek és a haditechnika rossz állapota miatt történt a tragédia, a baleset...
  ...Nem telik el úgy hét Ukrajnában, hogy ne történne 2-3 öngyilkosság a fegyveres erők kötelékében. A helyzet már olyan súlyos, hogy a katonai főügyész kongatja a vészharangot. A vezérkari főnökség válaszul titkosította ezeket az adatokat..."
   
  fishbed likes this.
 13. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/18/levelet-irt-a-nato-nak-az-uj-magyar-kormany/
  "Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megtartotta alakuló ülését Magyarország új kormánya Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek este.
  Tájékoztatása szerint első ülésén a kabinet megalkotta a kormány tagjai feladat- és hatásköréről szóló rendeletét, valamint memorandumot fogadott el a kárpátaljai magyarság védelme érdekében, amelyet minden NATO-tagország miniszterelnöke és a szervezet főtitkára számára is eljuttatnak.
  A dokumentumban a magyar kormány arra tesz javaslatot, hogy a NATO-tagállamokhoz kötődő ukrajnai kisebbségek tagjai mentesüljenek a kisebbségi jogokat sértő ukrán törvények hatálya alól...
  ...Vita van még emellett arról a magyar és az ukrán kormányok között, hogy utóbbi bevezetett egy új oktatási törvényt, amely korlátozza a kisebbség anyanyelvi oktatásának lehetőségeit.
  Kijev ezzel az orosz kisebbségnek akart keresztbe tenni, de a magyar felet is érinti. A NATO már többször jelezte Budapestnek, hogy a jogszabályra hivatkozva ne akadályozza Ukrajna és a katonai szövetség kooperációját, hanem rendezze a konfliktust kulturált keretek között."

  http://karpathir.com/2018/05/18/ukrajnanak-semmi-eselye-az-eu-tagsagra/
  "Ukrajna aligha számíthat az elkövetkező években arra, hogy az EU teljes jogú tagjává váljék.
  Kirill Molcsanov nemzetközi elemző ezt nem annyira Ukrajna gyengeségeivel, semmint az Európai Unióban uralkodó válsággal magyarázta. Úgy ítélte meg, hogy az előttünk álló 20 évben aligha lesz jelentősebb bővítés az EU-ban, legjobb esetben is csak Szerbia és Montenegró csatlakozási ügye haladhat előre és Törökország kérdésében születhet reális elmozdulás.
  Azt viszont, hogy nyáron azért sor kerüljön az EU-Ukrajna csúcsra, egyértelműen Kijev számára nevezte fontosnak, hogy az ország vezetése hencegni tudjon valamilyen nemzetközi eredménnyel.
  Mint ismert, tavaly nagy kudarccal ért véget Ukrajna számára az EU-csúcs."
   
 14. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/18/feg...t-fel-az-ukran-biztonsagi-szolgalat-ungvaron/
  "Négy kézi páncéltörő gránátvetőt és huszonkét kézigránátot derítettek fel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai munkatársai egy elhárító művelet során péntekre virradóra egy rejtekhelyen Ungvár Radvánc kerületében – közölte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hivatalos internetes oldalán.
  Az ukrajnai megye első embere azt írta, hogy az Ungváron lefoglalt – bevetésre kész – gránátvetőket és kézigránátokat az orosz titkosszolgálat fegyveres provokációhoz akarta használni Kárpátalján. Szerinte a fegyverek közvetlen kapcsolatba hozhatók az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 5. főosztályával, amely a volt szovjet tagköztársaságok területén fejti ki tevékenységét.
  A kormányzó állítása szerint a fegyvereket azzal a céllal juttatták Kárpátaljára, hogy a helyzet kiéleződése esetén provokációt robbantsanak ki, amelynek az előkészítését az FSZB már évek óta folytatja.
  “A fegyverek lefoglalásának ténye jelzi, hogy kárpátaljai speciális műveleteinek sorozatos kudarca ellenére az FSZB nem adta fel a reményt, hogy destabilizálja a helyzetet, és megismételje a Donyec-medencei forgatókönyvet Ukrajna legnyugatibb megyéjében, az Európai Unió határán” – írta Hennagyij Moszkal.


  Ezt most így hirtelen felderítette a "nagyszerű" SBU. És természetesen csak az oroszok a hibásak. Egyelőre. Egészen bizonyosan növelni fogják a jelenlétüket és készültségüket az Ukránok Kárpátalján- és a közigazgatás/államigazgatás... is "éberebb" lesz. (nem nyilvánosak Porosenko titkos rendeletei, úgy hogy olyan eljárásokat is bevezethetnek, amit nem közölnek a civilekkel, tehát ebben az esetben maga a magyarság sem feltétlenül tudhatja majd, milyen közvetlen hátrányok érik éppen a nyilvánosokon kívül)
  Egyre forróbb lesz a helyzet. A jelek szerint bármikor konkrét "biztonsági" intézkedéseket tehetnek, akár közvetlenül az OOSz is megjelenhet minimum felügyelni koordinálni.
   
 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  [​IMG]

  A Karpatszka Szics szélsőséges nacionalista szervezet az egyik ungvári gimnázium diákjainak tartott képzést arról, ,,hogyan védjék meg magukat, illetve a saját földjüket” – számolt be a Novini Zakarpattya hírportál május 17-én.

  A szervezet elmondása szerint folyamatosan növekszik követőik száma a diákság körében.

  A május 13-i, vasárnapi eseményen harci és terepgyakorlatokat tartottak a fiataloknak, és közelharcra tanították őket.

  http://www.karpatalja.ma/karpatalja/kozelet/diakokat-toboroz-a-karpatszka-szics/

  A félkatonai Karpatszka Szics által közzétett felhívásban arra buzdítják a fiatalokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.
   
 16. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://www.karpatinfo.net/cikk/bel...es-hazarendeltek-az-antiszemita-ukran-konzult
  "Az Európai Unióban menedékjogot kapott Anatolij Sarij újságíró közzétette Vaszil Maruscsinec hamburgi ukrán konzulnak a Facebook közösségi oldalon megjelent zárt, azaz kizárólag követői, barátai által olvasható bejegyzéseiről készült képernyőképeket (screenshotokat) – jelentette az UNIAN hírügynökség.
  A screenshotokból ítélve Maruscsinec neve alatt 2015. augusztus 21-én a következő bejegyzés jelent meg: „Halál az antifasisztákra.” Azt megelőzően, 2013. szeptember 24-én hivatkozást közölt egy, A zsidók még 1934 márciusában hadat üzentek Németországnak című írásra. Kommentárjai között egyebek mellett a következő olvasható: „Fasisztának lenni megtisztelő.” Sarij a YouTube videomegosztó oldalon közzétett felvételén legalább féltucatnyi, a zsidóságot sértő, a holokausztot tagadó vagy legalábbis kétségbe vonó bejegyzésre, utalásra mutatott rá.
  E felvétel alapján a hamburgi konzulnak a jelek szerint nemcsak a zsidósággal vannak problémái, hanem a lengyelekkel és a magyarokkal is...
  ...Az Ukrajinszka Pravda arról számolt be – ugyancsak a külügyminiszterre hivatkozva –, hogy a vizsgálat idejére felmentették tisztségéből és hazarendelték a hamburgi konzult...
  ...A mukachevo.net úgy tudja, Vaszil Maruscsinec kárpátaljai származású, az ilosvai járási Nagyrákócon (Velikij Rakovec) született 1956-ban, korábban tanárként és iskolaigazgatóként dolgozott. A portál szerint a diplomatának két Facebook-oldala is van, „Mindkét profil egyértelmű ukrán hazafisággal tűnik ki”.
  Az UNIAN emlékeztet, korábban a Külügyminisztériumban kijelentették, Ukrajnában nem nő az antiszemitizmus- tudatta a Kárpátaljalap.net."  -Felhívom a figyelmet arra, hogy egyelőre nem rúgták ki a diplomatát, még a pozícióját sem vesztette el véglegesen, jelenleg mindösszesen a vizsgálat idejére felmentették a tisztségéből és hazarendelték. Ez alapján még akár simán vissza is mehet.
  - Nagyon fontos azt tudni, hogy egy ilyen külsőleg deviánsnak tűnhető viselkedés/felfogás, egy munkahelyen általában nem önállóan alakul ki, többnyire pedig minimum valamekkora mértékben tükrözi a munkahely, sőt, általában az adott dolgozó főnökeinek, hangulatát véleményét. Jelen esetben ez a munkahely az Ukrán külügyminisztérium.
  - A szóban forgó személy kárpátaljai, származású, ráadásul pedagógus végzettségű és volt aktív tanár...
   
  antigonosz likes this.
 17. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/19/fegyverekkel-teli-dzsip/
  "Nagyszabású razzia volt pénteken Harkovban.
  Az SZBU és az ügyészség munkatársai közösen szerveztek akciót, amiben lecsaptak egy dzsipre. Helyszíni források szerint a Land Cruiser gépkocsi vezetője egy alvilági figura. Miután körbefogták autóját és letartóztatták őt, „erősítés” céljából a helyszínre sittek a szintén alvilági barátai.
  A kocsiból fegyverek, töltények, ideiglenes tranzit rendszámok, puskák kerültek elő.
  Korábban amúgy szintén Harkovban egy bandát fogtak el, amelyik a donbászi harci övezetből kicsempészett fegyvereket árult."

  Rengeteg az ehhez hasonló hír. Ez a legkevésbé sem biztos "hátország"ként mutatja a déli és keleti régiókat.
   
  fishbed and antigonosz like this.
 18. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://karpathir.com/2018/05/19/meg-tobben-allhatnak-vendegmunkasnak/
  "Noha már így is milliószám vannak kint ukrán vendégmunkások, a hazájukban rekedt ukránoknak további hét százaléka tervezi azt, hogy még az idén külföldre távozik.
  A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet kutatása szerint, azok, akik külföldre mennének, 86 százalékban hosszabb időre, állandó ottani tartózkodást terveznek. Viszont, akik külföldre vágynak, csak 62 százalékuk tett is valamit az ügy érdekében.
  A legtöbben, 36 százalék Lengyelországot szemelte ki magának, Csehország és Németország (12 és 11 százalékkal) előtt. Oroszországba 7, az USA-ba 6 százalék menne. Magyarországot, mint célállomást a megkérdezettek 2 százaléka nevezte meg.
  Területi bontásban a nyugat-ukrajnai lakosok vágynak leginkább a határokon túlra, ami vélhetően az európai határok közelségéből fakad..."


  Érthető. Dübörög a gazdaság, ezért mennek még mindig az emberek- leginkább Nyugat-Ukrajnából.
  Az egyébként érdekes, hogy jelenleg Ukrajna egyik legnagyobb- ha már nem a legnagyobb- bevétele a külföldön dolgozók hazaküldött pénze. (több számot közöltek már ezzel kapcsolatba az elmúlt évben, legutóbb már 10 milliárd dollár feletti összegről beszélnek) Ez közvetve és közvetlenül is megdobja a GDP-t.(ami nélkül semmilyen kozmetikázással nem lenne az már pozitív. igaz, így is csúfot űznek a GDP valódi jelentéséből, és az egész számítás már szerintem csak egy darab papír, a valódi jelentése nélkül )
  Egyrészt az igaz, hogy nem Ukrajnában termelik meg ezt a pénzt, nem emeli az ország gyártási kapacitását, munkahelyet nem teremt. Ugyanakkor a hazaküldött pénzből vásárolnak - terméket, szolgáltatást...- beruháznak építkeznek..., így az legalábbis Ukrajnán belüli munkahelyek megőrzését teszi lehetővé.(más nézőpontból meg az arányaiban növekvő külföldi termékek megvásárlása révén, és mert egyre kevesebbet gyártanak belföldön, inkább ez is a külföld hasznára van, mert ennek az összegnek egyre nagyobb része emiatt a külföldi befektetőket/eladókat/kereskedőket... gazdagítja) Ezenkívül az Ukrán jegybank legnagyobb valuta forrása, komolynak szánt elemzéseket/cikkeket olvastam arról, hogy nem baj ha az IMF meg az EU... nem ad pénzt, a több milliárd dollárnyi hitelfizetési kötelezettségnek Ukrajna eleget tud tenni idén és jövőre is a beáramló "dolgozói" dollár milliárdok miatt.
   
  fishbed likes this.
 19. lui7889

  lui7889 Active Member

 20. boki

  boki Well-Known Member

  szuvorov likes this.

Ezen oldal megosztása