1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Urbanisztika, múlt, jelen, jövő

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - zeal által indítva @ 2020. május 9..

 1. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ezt itthon is csinálják. Ugyanígy újították fel az egyik házat a Nyugatinál már vagy 10 éve. Valóban döbbenetes látvány.
   
 2. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Erről a házról írtam.
  @molnibalage Ha valaki megveszi romhalmazként, városképi védelemmel, e kötelezettség tudatában az fizesse is ki a költségeit. Mert ha ilyen feltétellel is kell neki az épület, akkor biztos megéri. Egyébként az eredmény nekem nagyon tetszik. Nem úgy, mint szemben vele a Skála Metró, mert az nem illik oda. Bár már rég megszoktam.
   
  zeal likes this.
 3. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Nem tudom, hogy ez rendeletileg meg filozófiailag hogy van, de ha nem kell konkrétan az eredeti falat megtartani, akkor talán ma már olcsóbb is lehet újra megépíteni egy ugyanolyat.

  Ha be van digitalizálva a teljes homlokzat, akkor az épületszobrászat egy részét gépekkel meg lehet oldani. A komolyabb szobrokat nyilván át kell menteni eredetiben, a homlokzat többi részét meg le lehet másolni.

  Biztos ez sem filléres dolog, de a digitális rásegítéssel olcsóbbnak tűnik, mint az eredeti fal megőrzése, ami spéci tervezést, bontást, támasztást, építkezést igényel.

  Újjáépítéssel az eredmény egy utcára ugyanúgy kinéző, de egységesen korszerű épület lesz, ami sokkal gyorsabban el is készül -- ez a költségek szempontjából döntő lehet.
   
  fip7, nyugger and LMzek 2.0 like this.
 4. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Jogszabalyok megfogalmazasan sok mulik ilyenkor.
   
  FilcTroll likes this.
 5. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Kár érte.

  Pár éve betévedtem oda, nagyon érdekes volt, egy igazi kis századeleje ipari sziget ami valahogy átvészelte a történelem összes viharát. Nem volt semmi különös hacsak az nem hogy krt megállt az idő. Egyszerűen bementél oda és kb. a századelőbe repített vissza az időgép.

  Nyilván nem mindenkinek jön át, hogy ebben mi az érdekes, de ugye Prágára sem azért kíváncsi annyi ember, mert úgy milyen szép szocialista épületek épültek a proliknak a szélén, hanem a sok borzasztó elavult épület és milliő ami máshol már nincs.

  Nem baj, majd most lesz hova hányni az angol proliknak valami teljesen érdektelen tucatépületben, kb 10-20 év múlva fullra funkcióját veszti, és pont ugyanúgy elavultként tekintenek rá.
   
  zeal and nyugger like this.
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  A gyors nem igazán, maximum akkor lenne gyors ha ideutazna egy építőbrigád az 1880-as évekből, lovakkal és kézi szerszámokkal kb fél év alatt végeznének is vele, bontással építéssel együtt.

  Szánalmasan lassú a mai magyar építőipar, pláne ha azt nézem milyen igénytelen műszaki tartalom épül a legprimívebb anyagokból, és még az is a béka segge alatt van kivitelezési minőségben.

  Szerintem te az Eiffel palotára gondolsz, azt valóban kibelezték, de mintha a belső vasszerkezet vissza került volna.

  Nem is igazán értem minek kellett belezni ha a belső elosztása szemre kb full ugyanaz maradt, bár valszet egyszerűbb volt a kivitelezőnek mint gondolkodni. Épületgépészeteti felvetető ágakat valszeg simán meg lehetett volna oldani a régi kéményekben, mennyezeten, gondolom a nagy összefüggő irodahelységek kialakítása lett volna lehetetlen a jellemzően tripla teherhordófalas tervek miatt.

  De legalább a homlokzat megmaradt és most kb a legmenőbb iroda hely Pesten.
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Köszönöm, hogy nem, csak én látom így. A mai magyar építőipar leginkább a gyors pénzszerzésőr ér. mindent megígérünk az ügyfélnek, aztán semmit nem tartunk be,

  Az ár sokkal több lesz, cserébe lassabban készül el, nem fog olyan jól kinézni, mint a képen és a a minősége is szarabb lesz, és persze a dolgozók jelentős része is feketén/szürkén fog dolgozni. Cserébe általában az indokoltnál több fát foknak kivágni, azt költési időszakban, és az építési hulladékot is "gazdaságos" megoldással kezelik.

  Ha jól tudom a kétezres évek második felében a zsidó negyed rekonstrukciója során épült "korszerű" társasházak is műszakilag nagy rakás ***k, korszerűnek semmiképp nem nevezhetők. Meg aztán ugye 35-50nm-es lakásokról van szó - gyakorlatilag a panelek kicsit más kivitelben - amik a régi bérházakkal szemben mg csak nem is galériázhatóak és a hőszigetelésük sem jobb.
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Szarabb minőségben, tégla helyett betonból.

  Szoktak is ezzel csalni. Vállalják a homlokzatmegtartását - védett épületeknél - de ***ul támasztják ki, majd jelzik, hogy lyally, megsérült a homlokzat, el kell bontani, és hopp, már meg is van a teljes bontási engedély a védett épületre.


  Amúgy faszkádizmusnak hívják ezt a gyakorlatot.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Facadism
   
  nyugger, torsen and FilcTroll like this.
 9. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

  Nézd aranyapám ha a te stílusodban válaszolnék akkor ezt írnám "Virtuálisan pofán baxlak mint ligeti qrvát a hajóhinta !"

  De mivel én nem te vagyok és te nem ütöd meg azt a küszöböt , hogy bunkóskodjak ezért csak javallom ásd bele magad az építőipar rejtelmeibe és finanszírozásába ! De nagy segítség ha csak vissza ülsz az alsó tagozat valamely padjába és megtanulsz szöveget értelmezni ! Addig is mert nem ismersz és "lilafingod" sincs ki vagyok értelmezd az alábbi képet !

  A béke legyen veled , shalom aleichem , salam aleykum !

  [​IMG]
   
 10. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Hát én igazi kőfaragásra gondoltam, kvázi pixelről-pixelre, a megfelelő anyagokból, gépekkel. Nem értek hozzá, csak látom, hogy a technológia elvben adott lenne a drága kőfaragás kiváltására úgy, hogy az eredeti kézimunka változatosságát is megtartjuk. Nyilván egy fontos műemlék esetében emberi munka kell, de talán a Kutyagumi utca 3. sz. házhoz le lehet gyártani több tucat kőrózsát géppel is.

  Köszi a linket, művelődöm :)
   
 11. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Az igazi kőfaragókat felejtsd el már gyakorlatilag kihalt szakma de ha léteznek is "művész" szinten megfizethetetlen árakon és végtelen határidőkkel . A gépiesítés megoldható lenne de inkább öntik cement vagy gipsz alapon rosszabb esetben polisztirolból gyártják . De ez csak drága pénzen (főleg a más pénzén) való parasztvakítás . Számomra az az igazi és védendő műemlék ami statikailag és funkcionálisan is beilleszthető a jelen kor világába . A többi az tákolás és szívatás . Ha fontos egy-egy utca , épület vagy városkép akkor ott az eredeti állapotokat kell fent tartani folyamatos állagmegőrzéssel . De mint mindenhez ehhez is pénz kell mégpedig igen sok !
   
  FilcTroll likes this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nehezen tudom elképzelni,hogy nincs ezeknek az épületeknek a modernizálasára hatekony módszer amikor Európa nagyvarosai televannak vele és pl Bécsben vagy Párizsban közel sem olyan az állapotuk mint Budapesten.
   
 13. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Az ember mindenre talál megoldást de az objektív nézőponthoz sok minden hozzá tartozik ! Az Osztrákok azért nem szívtak annyit mint mi . Mindig is összeszedettebb jövő képük volt mint nekünk . Sokkal könnyebb valaminek az állagát megőrizni mint felújítani . Sajnos volt itt egy ingatlanilag(is) nagyon kártékony majd 50 év , ráadásul a II.VH után . De a lényeg még mindig az , hogy ha már lepukkant egy épület akkor érdemes és technológiailag lehet megújítani vagy már nem ! Azért nehéz az összehasonlítás mert Bp-t mindenki viszonylag jól ismeri míg a nyugati nagyvárosokat kevésbé . A központi helyek állapotáról mindenhol pozitív a vélemény míg a kevésbé frekventált helyeken mindenhol borzalmas !
   
 14. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Valóban ez lenne az evidens, csak hát 1945, 1956, a szocializmus ingatlankezelése és a rendszerváltás-kori szabadrablás és továbbzüllesztés miatt elég nagy hendikeppel indul szegény Budapest.

  Pedig nem kerül minden sokba, pl. az sem volt sosem érthető számomra, hogy az üzletek miért tehetnek meg bármit a homlokzatokkal. Simán undorító, ami evtizedek óta kilakult. Párizs a neobarbár invázió által még nem érintett területei azért néznek ki olyan jól, mert szigorúak az arculati rendeletek, és be is tartatják őket. Ettől nő a város és az ingatlan értéke (turizmus), így a "szépség költségei" bőven megtérülnek.
   
 15. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Egyetértek ! Bezzeg nekünk még azt is előírták amikor műemlék homlokzatokat újítottunk fel , hogy csak vizes bázisú festéket használhattunk . Az már szinte természetes , hogy csak speciális zsákos anyagot használhattunk 2-3x-os áron ott ahol régen csak mész , cement , homok és gipsz került beépítésre . Struktúra megerősítést csakis műemlék védelmis jelenlétében végezhettünk ! Ahol a régi betonból kilátszott az elrozsdált betonacél és máshol gondolkodás nélkül bontást rendeltek volna el mert statikailag xar és nem biztonságos ott hetekig darálták a fingot , hogy mentsük meg (inkább le sem írom) . Szigorúság itt is lenne csak a tulajdon viszonyok és az állam/önkori hozzáállása ellehetetleníti !
   
 16. Redgreg

  Redgreg Active Member

  Van, leveszed róla a műemléki védelmet, és a lakók így a felújítási pénzt nem csak akkor tudják összeszedni,ha Csányi a legszegényebb lakó a tömbben.

  De amúgy valahol tragikomikus a hozzáállás a városhoz. Még a lesajnált 70 es években durván 60 évre épített panelok is már sokkal durvábban konfortosak, mint a század elő bérkaszárnyái. Már csak azért is, mert azok legalább úgy épültek, hogy volt tv, telefon stb. A terúlet/lakásszám, és a lakások elrendezése meg ég és föld. De itthon egyszerre akarjuk a romokat, a panelek elbontását, és több zöldet. Ez együtt nem megy. Igazából ami menne, ha a középszüken vett belvároson kívül mindent dózerolnánk, hogy új, modern épületekkel építsük újjá, ahogy tették ezt 1870től az egész várossal. Érdekes, akkor nem sírtak azon, hogy de hát azok ott milyen értékes régi egy szintes házak.
  Na akkor lenne elég hely zöldnek. Meg lehet nézni a Faluház 3000 lakójának környékén lévő zöld felület nagyságát,vagy a Békási kis parkocskákat, és ugye ezek a leglesajnáltabb 70es évek beli dögök. Na ugyanekkora Belvárosi területen egy gramm zöld nincs, de cserébe nem is laknak 3000ren. És én nem a panel építést szeretném újrakezdeni, mert már azt is bőven túlhaladta az idő. Csak lássuk már be, azzal, hogy még a Bp hőlyegpusztai 100 éves eklektikus budit is védjük csak lassan megöljük a várost...
   
  jurgenbauer and Zapp Brannigan like this.
 17. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Egyetlen műemlékes tapasztalatom van, a most szétcseszés előtt álló Heinrich udvarban béreltünk volna vmit, és a szükséges minimál átépítésekhez kellett szemle. Fura kontraszt volt, hogy a szemlét végző hölgy mennyire szerette egyrészt a sok csodás még megmaradt részletet, és hivatalosan mégis mennyire engedékeny volt. Értem, hogy egy tenyérnyi eredeti üvegablak, egy-egy faragott ajtó már nem ér semmit, de furcsa volt. Most már ezek is mennek a sittbe, és ennyi.
   
  tarzaan likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A belváros teli van ilyen nyitott belső épületekkel... A cikk megírásáig egészen biztos vagyok benne, hogy az emberek 99,9%-kan erről sem volt fogalma. Tudod, egy városi autópálya mellett van...
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Megtennéd, hogy betennél forrást az állításaidra?!
  Lehet hogy igaz amit állítasz, de ha csak úgy behaluzol valamit, az nem túl elegáns. o_O
   
 20. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Kurfürst
  tarzaan

  Ti miről beszéltek ember?
  Lassú a mai magyar építőipar? Vagy úgy általában a mai?
  Legutóbb egy 300+ nm-s luxus házat 5-öd magammal felhúztam egy domboldalban 9 hónap alatt :D
  A tetőt meg a belső gépészetet+villanyt+víz+csatornát, ablakokat csinálta más. Ami azt jelenti, hogy jött két ember és pár nap alatt végzett vele.
  És nem egy egyszerű kocka dizájnról volt szó. Több száz nm zsalukő ment az alapba, vasalással. 10+ tonna betonvas került bele. Volt 10+ pillér. 40 centis grafitos hőszigetelés.
  A minőségről meg annyit, hogy lézerrel dolgoztunk, a méréseknél. Az egyik nekem dolgozó srác kézzel húzta le a koszorút. 28 méteres hosszon 2 cm-s volt a legnagyobb eltérés a magasságában a lézer szerint.

  De persze tudom, 200 évvel ezelőtt Istenek dolgoztok az építő iparban, ők biztos kétszer ilyen gyorsan megcsinálták volna, és hússzor ilyen jól :D:D:D
  Meg persze a mai anyagok is szarok, hiszen egy 20 centis tégla ma annyit tud szigetelésben,mint akkoriban 1 méter fal. Meg egy 40*40 vasbeton pillér nagyobb terhet is elbír, mint akkoriban egy méterszer méteres....
   

Ezen oldal megosztása