Hát, ha jól emlékszem a tóriumos erőmű első lépése egy meglehetősen erős neutron fluxus, ami átalakítja a tóriumot a megfelelő urán izotóppá. Th232 + n -> Th233 -> Pa233+ beta -> U233 +betaValahol a vikingeknél (svéd, norvég ???) van folyamatban --sőt, emlékeim szerint már kipróbálás alatt !!!--, hogy az eredetileg uránra tervezett erőműben használnak "önindítózótt" --hasadó uránnal aktívált/beindított-- Tóriumos fűtőelemeket.
Itt, nálunk --HTKA--is volt szó róla korábban, de kis angol, + a Google segít. Elnézést kérek, hogy nem keresem vissza, de én csak másodállásban/lelkesedésből, a korlátaimmal együtt vagyok itt...
.
Ezt a hatvanas években Oak Ridge területén tesztelték egy sóolvadékos reaktorban (LiF, BeF2) kb 7,4 MW teljesítménnyel. De a 700 C fok és a fluorid só korrózív hatása miatt a szerkezet gyorsan korrodálódott, hogy a kísérletet biztonsági okok miatt befejezték.
Ha azóta az ötvözetek terén jelentős előrelépés volt akkor talán neki lehet futni mégy egyszer. Nem tudok jelenleg működő tóriumos reaktorról. PPT-t láttam én is számosat....