Mert nem is nagyon mentunk kereszteshadjaratra. Jobban szerettuk a keresztes hadakat szetverni vagy megsapolni oket az atkelesert.... Vagy epp mi voltunk a kereszteshadjarat celpontjaiaz adrian
Nem volt olyan eros nallunk a keresztenyseg a keresztes haboruk hoskoraba hogy ertelmes ember!enmyiseg csatlakozott volna a sereghez ha megis akkor annak vezetojevel osztozni kellett volna kulonben beintettunk volna /nem biztak bennunk.../
Hogy nem voltunk vilaghatalom... Nem de ilyen iranyu torekveseink sem igen voltak...
De a kor faszagyerekeit altalba megvertuk ha ugy alakult hogy osszetuzesbe kerultunk veluk... Taljano nemet hercegsegek ha akartunk russt vertunk torokot huszitakat...
Hogy miert nem tettuk ezt nagyba??? A valasz egyszeru kereskedelmi csomopont voltunk... Mindenunk meg volt ami nem az bejott az orszagba olcsobban mit a vegcel kapta....
De a legfontosabb nem egykeztek a magyar nemesek amikor szabadok voltunk... Zsoldba viszont kulfoldre szivesen ment a sokadszulott majd ha visszajott volt eselye par szilvafara...
Kis es kozepnemeseg dominalt az orszagba....
A zaszlok bar voltak erosek gyengek a foerot a nemesi felkeles adta a nemesi felkelok meg nem szivesen mentek kulfoldre hadakozni... Jobbam szerettek ha csak par napig iszik meg letudja a kotelezot aztan nemi + al haza baktat...
A kiralyok tudtakezt... Matyas haragudott is rajuk Lajos meg semmibe se ezte... Pl... A nemesi felkelo ha kulfoldre is ment akkor ot a szabad rablasba semmi nem akadalyozhatta meg... Ha megis fogtamagat es csapatostul hazament... Ez a vezernek a kiralynak nem erte meg hisz a zsakmamy javat elhordjak elole....
Hatrany volt a tekintetbe hogy nagyobb volumenu ta!adasra hataron tul alkalmatlan volt... De viszont vedekezesbe egy szinte kifogyhatatlan erot kepviselt.... Persze zaszlo ala nem voltak sorolhatoak igy korlatozottan voltak alkalmazhatoak.../a zaszloba allasnak ara van es azt az arat jol felszerelt embereknek voltak hajlandoak kifizetni./
Sok érdekes dolgot leírtál itt és ezután, sok mindennel egyet is értek, de néhány megjegyzésem azért lenne:
- nem lehet egybemosni a középkor magyar hadviselést, ugyanis komoly változásokon ment át időről időre, ez kb. a 13.sz. eleje-15. sz. eleje közti időszakra húzható rá, de néhol még ennél is szűkebben: pl. bandériumok, zászlósurak, egységes köznemesség a 14.sz. előtt nem igen van, legalábbis ilyen néven.
- bár nem vagyok szakértője ennek a kornak, nem ismerek ilyen részletességű korabeli forrásokat, így némileg szkeptikus vagyok a leírtakban szereplő egyes infók kapcsán, tényleg érdekelne ki és honnan szedte ezeket
- vannak azért konkrét tárgyi tévedések is, nem megyek végig rajuk csak két lényegesebb: a nemesi felkelés nem volt bevethető a határon túlra, a városok nem árokásó, tüzérségi állást ásó felkelőket, hanem zsoldosokat, tüzérségi eszközöket - ágyú, katapult, ballista stb. - és tűzmestereket adtak, annyiban azért stimmel a dolog, hogy kiegészítésként időnként "műszakiakat" is.
Bár nem az én tisztem eldönteni, de szerintem már a világtörténelemből átmentünk a középkori magyar hadviselés témába, azt hiszem van ennek külön topikja.