Vietnámi háború (1955.11.01. - 1975.04.30.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest

A VSz számításai szerint, egy 10kt-s csapás után:
750m-en belül harcképtelenné válik a harckocsi személyzete
350m-en belül harcképtelenné a harckocsi maga
biztonsági távolság a saját harckocsizók részére 1.9km

Szépen igazolja a számítást ezt a fenti történet, ahol 460m távolságban a harckocsi üzemképes maradt, viszont harcérték (optika, antennák) nélkül.
 
M

molnibalage

Guest
Quorán volt egy helis posztnál, hogy esett ki már-e valaki heliből bevetés alatt. Hitelességét nem tudom ellenőrizni.

Yep, my brother fell out of a Huey. He was in Nam and the radio went wild, with troops needing to be evacuated from a hot zone. He jumped in as the M-60 machine gunner. It was the first time he would fly into a hot zone. His adrenaline was high. Because of that, he forgot to strap in. The Huey headed out over the paddies and couldn't land because there was a nest of Charlie's that needed to be taken out first. The pilot banked to the left super hard so my brother could shoot the 60 down at the charlie nest. The pilot banked too hard and my brother fell out right on top of two charlies. The wind was knocked out of all three of them. My brother was the first to come to his senses, and realized he didn't have a weapon. He looked around and found one of the Charlies AK and as they started to get up he blasted them both. Killed them dead, he did.

The chopper picked the GIs up and then came back and rescued my brother. When he got back to the base, the pilot said, “That is the bravest thing I have ever seen, jumping unarmed out of a Huey, kill two gooks, and save a squad. Boy I am going to put you in for a Silver Star.” My brother told him,
“I fell out and was just trying to save my ass.”
He still got the Star.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 469
113
https://m.hvg.hu/360/202023__vietnam__agent_orange__ahaboru_oroksege__hetediziglen
"Az amerikai hadsereg egykor legalább 70 millió liter Agent Orange nevű lombtalanító mérget szórt Vietnámra. A szörnyű utóhatásoktól a vietnámiak azóta már harmadik-negyedik generációja sem szabadulhat."
Hát a napalmozás mellett ez is egy olyan dolga az USA-nak amiért soha sem vontak senkit sem felelősségre. Lásd pl. tokiói gyújtóbomba szőnyegbombázás és úgy általában a szőnyegbombázások. Hirosíma, Nagaszaki elleni atombomba. Öböl háborúban a szegényített urán magvas harckocsi lőszer használat. Boszniában, Koszovóban ugyanez repülőgép gépágyúból kilőve. Legutóbb Szíriában a foszfor töltetű légibombák alkalmazása...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Annak a Phantom-pilótának, Bart Barthlomay-nak akit Chesire majdnem lelőtt, 72 0518.-án volt légigyőzelme is Vietnamban, egy MiG-19-et lőttek le. Ha tudnánk a majdnem-lelövés dátumát, meg tudnánk nézni, a légi győzelem előtt vagy utána volt-e az incidens.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Annak a Phantom-pilótának, Bart Barthlomay-nak akit Chesire majdnem lelőtt, 72 0518.-án volt légigyőzelme is Vietnamban, egy MiG-19-et lőttek le. Ha tudnánk a majdnem-lelövés dátumát, meg tudnánk nézni, a légi győzelem előtt vagy utána volt-e az incidens.
Simán megkérdezem tőle, hogy ez mikor volt...
De ezt se ide akartam, hanem a vietnám topikba. Egyre vaksibb vagyok...
 
  • Tetszik
Reactions: emel
M

molnibalage

Guest
Annak a Phantom-pilótának, Bart Barthlomay-nak akit Chesire majdnem lelőtt, 72 0518.-án volt légigyőzelme is Vietnamban, egy MiG-19-et lőttek le. Ha tudnánk a majdnem-lelövés dátumát, meg tudnánk nézni, a légi győzelem előtt vagy utána volt-e az incidens.
Válaszolt is.

It was maybe a month or so later after Bart downed his MiG in May.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and emel