1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. Brimstone

  Brimstone Member

 2. akagi

  akagi Well-Known Member

  .., és erre jön a konzerv Csernobil..:rolleyes::D
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Látom nem tetszik eljutni addig a pofonegyszerű gondolatig, hogy fajlagos ár, externáliák és élettartam.

  Kb. ekkora marhaság érvelés az, hogy ott vannak a megtermelt energiamennyiség adatok. Hogy szakadna rád az ég, az nincs mellette, hogy mennyi az átlagos load factor amit írtam, hogy az idő hány százalékában termel helyettük más, ami eredetileg is megvolt. Akkor is megtermelnénk az áramot valamivel, ha ezeket a vackokat nem húzták volna fel agyondotálva. Mert dotánció nélkül egy gramm, annyi szélfarm és naperőmű sem épült volna...

  A villanyvonat sem azért nyomta le a gőzmozdonyt, mert szénné dotálták azért, mert jobb. Ha majd eddig a pontig eljut a szél/ és naperőmű és a termelt áramukat a hónapis backut 5%*-kal tolja fel, akkor térjünk vissza a témára. Addig ez az én szememben környezetszennyezés és az államilag támogatott lopás ketegóriája.

  Ezen felül még mindig nem jut el kétbites agyadig, hogy zsinóráramot fizikai képtelenség ezekkel a szarokkal termelni.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bár az ő zseniális érvelésével...

  Mióta ezeket a szartokat telepítik azóta vannak a legmelegebb nyarak a Földön. Oh, wait, akkor biztos a szél- és naperőművek felelősek az időjárási szélsőségekért. 15 éve lett igen durván melegedő a klíma és azóta telepítik ezeket. :D:hadonaszos:
   
  svajcibeka, 2ndt, teboly and 2 others like this.
 5. joker

  joker Well-Known Member

 6. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Ez zseniális, fel is írom az összeesküvéselmélet-gyűjtő füzetembe:D:D:D
   
  phaidros, molnibalage and fip7 like this.
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Hát ja... Bár ez elég sajnálatos. Az Areva is döglődik. Jó, a Roszatom most épp virágzik, de a piacnak (és magának az atomenergetikának) sem jó a monopolszitu, hanem inkább az egészséges (relatív tisztességes) verseny lenne kívánatos. Ráadásul ez az eset is pakolja Trump rövidtávú parasztvakítós és a klímaváltozást leszaró idiótasága alá a pacit...
   
  sirdavegd likes this.
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  wolfram

  Persze, nem jó a monopol helyzet. De azért a nyugati világnak nagyon össze kellene magát szednie az atomenergia tekintetében! Mert jelenleg ott tartunk, hogy nyugaton senki sem képes normálisan atomerőművet építeni. Elég csak arra gondolni, hogy mit művelt az Areva Finnországban atomerőmű építés címén....
  Nagyon komoly probléma ez szerintem. Hogy akarnak ezek 4. generációs atomerőműveket meg fúziós erőműveket építeni, ha még a 3. generáció sem megy nekik?:eek:
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  Nem értem mi a gond az atomerőműépítéssel. Az eddigi rengeteg erőművet is felhúzták nyugaton valakik. Persze meghülyülni látszik ott mindenki, de nem hiszem, hogy ez az atomipari mérnökökre is vonatkozik.
   
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Pedig szemmel láthatóan szakemberhiánnyal küzdenek.
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Multkor írtátok, hogy a reaktort Pakshoz a Skoda gyártotta és Paks2-höz is le tudná gyártani. Most mekkora szakemberhiány kellhet ahoz, hogy régi terveket leporoljanak és felépítsenek az alapján újabb erőműveket úgy, hogy már modernebb technológiák is a rendelkezésükre állnak a gyártáshoz? Na meg ha ilyen gondok vannak akkor hogyan vállalsz be egy erőművet, hogy felépítesz?
   
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Joker

  Az oroszok rendelkeznek elég szakemberrel, a nyugatiak nem.
  És itt elsősorban szakmunkásokra gondolj, olyanokra akik például nagyon jó minőségben tudnak hegeszteni. Egy atomerőmű építéséhez nagyon sok magasan képzett szakmunkásra van szükség. Ebből nyugaton komoly hiány van.
  De tovább megyek, hazánkban is! Nekem például fogalmam sincs, hogy hogy tudjuk majd fölépíteni Paks II-őt, mert én nem nagyon látom azt a szakmunkás gárdát aki erre képes lenne :eek:
  (Aztán persze lehet nagy cégeknél rendelkezésre áll az emberanyag)
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Majd hegeszt az orosz ha a magyar nem. Megvan a saját szakember csapatuk, ha kulcsrakészre rendelték meg az erőműveket fix áron akkor a Rosatomnál érdekük, hogy előre meglegyen, hogy mindent ki és mikor csinál meg.
   
 14. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Szerintem részben az lehet emögött, hogy egy atomerőművi blokk (vagy pláne több) felhúzása nagyon nagy kiadás (ugye az atomerőműnél az építés költsége brutális, az üzemeltetésé már csekély a termelt energiához képest), ami miatt a hülye gyártók rákaptak arra, hogy szándékosan kamu árakat adjanak meg azért, hogy egyáltalán kapjanak megrendelést. Most komolyan, egy 1600 MW-os blokk, turbinaszigettel együtt, 3 milliárd euróért (pl. Olkiluoto-Areva), ezt ki hiszi el a balfasz és mindenhez hülye politikusokon kívül? Aztán, amikor szembesülnek a valós költségekkel, akkor jön a szájhúzás, a csúszás a kevés lé miatt, majd a negatív hírverés... És aztán lehet ekézni az atomenergiát...

  A mérnökök nem hülyültek meg, csak lassan elfogynak... A genderszakok meg elég kevés releváns tudással rendelkező mérnököt "termelnek ki"... (Jó sarkítottam, de akkor is.)
   
  notaricon likes this.
 15. joker

  joker Well-Known Member

  Nincs ezzel semmi probléma, csak fix árasra kell kötni a szerződést. Az építő mérje fel a terepet rendesen, tervezze meg, gyártsa le, üzemelje be, állambácsi meg ad hozza pénzt amennyi a szerződésben van, egy fagyi árával se többet.
   
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Hát, a finnek így csinálták. De a csúszást ezzel nem tudták megúszni, mivel azt nem is lehet, ha alulfinanszírozott a cucc. Az Areva meg lehet, hogy belerokkan a saját hülyeségébe. És akkor jön a monopolszitu, amit korábban említettem. És akkor, amikor a sok hülye ráébred, hogy atomerőművekre márpedig szükség van, akkor a Roszatom ugyan nagyot kaszálhat, de mindenki más szarul jár...
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hát igen, ha 1.05 EUR/USD árfolyamot nézek akkor is kb. 2000 USD/kWe beépített jön ki. Ez mese habbal, tényleg ki volt olyan hülye, aki ezt elhitte...? Egy atomerőmű való költsége ennek úgy kb. a duplája.
   
  wolfram likes this.
 18. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  A "mindenki más" alatt az Oroszországon és érdekszféráján kívüli országokat értem és nem az atomerőműépítő cégeket.
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Az Areva-t nem értem, ha tudja hogy veszít rajta akkor felesleges belefogni. Mi is építünk elég mindent, utakat, meg mindenféle épületeket és felújításokat csinálunk, de ha látjuk, hogy nem éri meg akkor hagyjuk a f*szba és bele sem kezdünk. Legrosszabb esetben is bevállalunk egy nagy melót ami tudjuk hogy bíztos és leköti a kapacitás egy részét hosszú távon, amivel az embereket ott tudjuk tartani és fizetni, de az is minimum egy kicsitvel 0 profit fölött kell legyen, aztán válogathatunk a jobb munkákból a maradék kapacitás kitöltésére. De ez alá nem mehetsz, mert kicsinálod a cégedet.
   
  sirdavegd likes this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Meg egészen más egy 200 millió HUF-os projektet bevállalni picit bukóra 150-ért, mint egy 3-4 mrd-osat bevállalni 2-őért...
   

Ezen oldal megosztása