1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. drqv

  drqv Well-Known Member

  2ndt likes this.
 2. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  https://index.hu/gazdasag/2018/02/14/dicso_gabor_kontra_magyar_eromucegek/

  Ez a NER tényleg olyan, mint Eric Cartmen. Mondjuk ez is már milyen, hogy levédetsz valamit (mondjuk, nagyon kíváncsi lennék, hogy ez hogy ment át a szabadalmi hivatalon...), majd visszamenōleg pénzt kérsz érte. Valami azt súgja, hogy komoly számok lesznek a végén. Na, így kell burkoltan államosítani. Majd a rezsiszilárd akciózhat itt is.

  Elōre, elvtársak, vár a venezuela-i módszer. Már nem számolom, hányadik sunyi húzás volt ez. Az Alpiq is amúgy egy tipikus történet. 1995-ben gyorsan privatizálni kellett, mert nekünk nem érte meg. Az erōművet elkezdték modernizálni. Most valakiknek hirtelen fontos lett - de szigorúan "a rezsi-csökkentés" miatt.

  Arról persze kuss van, hogy a földgáz ára évek óta összeomlott, de sebaj. Az árak a gonosz multik miatt magasak voltak (véletlenül sem a fix orosz árak meg a kurva magas adó + szektoradók). Sōt, önmagában a gáz ára sem lenne érdekes, de ezt érdemes lenne vásárlóerō-paritáson nézni (itt ugyebár megint bebukna a fideszes szöveg)

  De nem baj, legyen minden állami kézben, ott nem csalnak. 2013-as prompt gáz 26EUR/MWh, most 19EUR/MWh. Mondjuk az is milyen kis cseles, hogy az EUR/MWh-ból a számlán szereplō mértékegység..

  http://m.mfor.hu/cikkek/szemelyes_p...zerint_a_piaci_ar_imperialista_csokeveny.html

  Ezek ennyire hülyének nézik az embereket (bár van rá okok, hiszen hatalmon vannak..)

  P. S. : a kantin-ban írt állami ellenōrzés természetesen nem a jelenlegi politikai palettából gyúrt szargalacsinra vonatkozik..)
   
  molnibalage, fishbed and sirdavegd like this.
 3. zeal

  zeal Well-Known Member

  Jaj, szegeny Veolia! Inkabb ne vedd oket!
  En ott voltam az egyetemen amikor beindult ez a penzszivattyu (Tobb masikkal egyutt. Koszonet a barom Tulassay rektor urnak!) Akkor is az volt a szoveg, hogy fejlesztenek. Ja, pont ugy mint del-amerikaban...
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1:45-ig kell nézni. A lényeg benne van a cím és téma ellére is. Manapság senki nem gyárt szinte semmit magának. Akkor miért hiszi azt sok megveszekedett ember, hogy a decentralizált egyéni áramtermelésnek (agyontámogatva!) van értelme és bármiféle létjogosultsága...?
   
  fulcrum11 and blitzkrieg like this.
 5. melampo

  melampo Well-Known Member

  Van saját ilyen céllal létrehozott bankjuk több is, de ez a szegmense a bankszektornak eléggé kézi vezérelt, központi irányítású tehát egy ilyen hitel gyakorlatilag állami hitel. Persze garanciák és alkudozási lehetőségek tekintetében rugalmasabb hisz pont ez a célja.
   
  blitzkrieg likes this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Viccelsz? Az Apple levédette a lekerekített téglalapot, majd a Samsung perkált érte egy halom pénzt. Még jó, hogy az ovodásokat nem perelték be, ha nem elég szögletes téglalapokat rajzolnak. :)
   
  anonim999, zeal, fip7 and 1 other person like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 8. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 9. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Plusz csábítóak a német prompt árak, amíg a francia delej nem jön, de a zōdáram meg már nincs. Hallottam bennfentestōl, hogy brutál kilengések vannak. Ha nem lenne a trafók állapota olyan amilyen, akkor komoly gondok lennének.

  Ez elektromos autókra meg felröppent a "sávos áram" is, vagyis ha prompt tölteni akarsz, akkor az jó drága lesz, vagy marad az esti, éjszakai töltés. Hát kösz bammeg
   
  nyugger and vilmoci like this.
 10. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nézve ezt a videót eszembe jutott, hogy a nukleáris energiaipar évtizedek óta létezik, hatalmas bevételekkel. Mi a fenéért nem áldoznak több pénzt reklámra, felvilágosításra, lobbira, hogy ne lehessen atomellenességgel választásokat nyerni?
  A balfék zöldek még balfékebb propagandája még a csapból is folyik, pedig nekik messze nincs annyi pénzük finanszírozni.
  Persze, nagy biznisz a napelem és szélkerék-gyártás, dehát az atomerőműgyártás is az, ráadásul annak haszna, értelme is van.
  Akik a sötétzöld hülyeségből eurómilliárdokat nyertek, azok az atomerőműépítésen is nyertek volna. A különbség az, hogy a pénzen kívül az egész világ is nyert volna tisztább levegőt, olcsóbb áramot és talán még ő életük is tovább tartana, élvezhetnék a vagyonukat.
   
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Évtizedekre előre le vannak kötve az erőműgyártók kapacitásai. Mi értelme a pórnépnek reklámozni, ha úgyis olyan helyen döntik el mi lesz ahol a kenőpénz az elsődleges mérce?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  +
  Lásd a humor topikban. A természettudományos analfabéta, konteóhívő, orbánozó/komcsizó/nácizó/stb, chemtrailhívő és/vagy zöldbalfaszoknek te mondhatsz bármit. Lepereg róluk. Mivel valódi érveik nincsenek, ezért más érveik és a tények is leperegnek róluk.

  Ja, a zöldpropagandát meg az tolja, akinek üzeleti érdekes is fűződik hozzá... Mégsem mondhatja azt a termékére, hogy szarra sem jó és csak az áram árának 3-szorosára és exportfüggésbe taszítja az országot 20 év és 500 mrd EUR elbaszása után..
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mivel az atomerőműveket jellemzően az állam rendeli meg, azért kéne reklámozni a pornépnek, hogy egyáltalán a politikusok gondolhassanak arra, hogy ezzel a módszerrel is lehet áramot termelni. Jelenleg ott tartunk Európában, hogy azt a politikust, aki ilyeneket építene, elsöpri a népharag. Míg ha a kampányban megígéri, hogy lecseréli az évtizedek óta tökéletesen működő, olcsó, stabil áramot adó és még akár évtizedekig biztonságosan használható atomerőműveket, sokkal kevesebb élettartamú, drágán, rendkívül váltakózó termelésű (legtöbbször nem termelő) nap és szélerőművekre, akkor megnyeri a választást.
  Ha magáncégek szeretnének építeni, akkor is ugyanezek a problémák megvannak. A hatalmas ellenlobbi és a szavazóképes polgárok tüntetései szinte garantáltan megakadályoznák, így túlságosan kockázatos egy ekkora beruházás a cégeknek.
  Lekötve meg azért vannak évekre előre a kapacitások, mivel alig pár ilyen cég van már a világon. Pedig nem volt ez mindig így, pár évtizede sokkal több ilyen cég volt (még az olyan kis országok is tudtak építeni, mint Svédország), csak gondolom megölte őket a hozzánemértők ám döntéssi joggal (szavazati jog) rendelkezők atomellenessége.
   
  nyugger, LMzek and notaricon like this.
 15. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 16. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  A Szegedi Tudományegyetemmel közösen fejleszt okosváros és okosfalu technológiákat és szolgáltatásokat a Sagemcom Magyarország Kft. A közel 2,5 milliárd forintos programban olyan eszközöket hoznak létre, amelyek lehetővé teszik az energia termelésének és fogyasztásának pontos előrejelzését, rugalmas elosztását.

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hire...sfalut_is_fejleszt_a_szegedi_egyetem/2550444/
   
 17. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  nyugger and blitzkrieg like this.
 19. Sharid

  Sharid Well-Known Member


  ld pld:
  https://444.hu/2018/02/22/ausztria-megtamadta-a-paksi-bovites-tamogatasat-az-europai-birosagon
   
 20. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  A fō gond, hogy a tárcák kiosztása belterjes, a jelöltnek általában lövése sincs. Hogy ne legyen gond, kap tanácsadókat, csak ōk ugyebár szakmaibeliek + egy cégi igazgatóságában ülnek, így a nekik tetszō irányba vezetik a döntéseket, lásd Energiewende, dízel-en alapuló károsanyagkibocsáltás-csökkenés, stb.

  Az oszták enegrialobbi meg elég erōs - és aranytojàst tojó tyúk, fōleg, mióta Muttiék zöldebbek akarnak lenni, mint a levelibéka.
   

Ezen oldal megosztása