1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. danielblack

  danielblack Guest

  Ezzel a hatótávval már együtt lehet élni. 2-3 havonta vezetek 1200-1300 kilométeres utakat végig, és személy szerint erre is alkalmasnak találnám. 300 kilométerenként biztos megállok egy negyed órára, olykor 30 percre is. Nem lenne nagy áldozat a töltésére figyelni. Az átlagos felhasználónak elég lenne. 5 év és elterjedhetnek nyugaton. Itt meg kb 15 év mire többségbe kerülnek az elektromosok.

  http://m.hvg.hu/cegauto/20180227_elektromos_hyunday_kona
   
  blitzkrieg likes this.
 2. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 3. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Az USA már nagyobb olajkitermelő, mint a Szaudiak.

  [​IMG]
   
  sirdavegd and fip7 like this.
 4. danielblack

  danielblack Guest

 5. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  Paks2: esetleges fehérorosz anyagok és kivitelezők?

  A G7 arról ír, hogy Magyarország a fehérorosz állami árutőzsdén keresztül vehet építési anyagokat a paksi atomerőmű bővítéséhez, és erről a belarusz állami hírügynökség számolt be hétfőn a BUCE nevű minszki árutőzsde szóvivőjére hivatkozva.

  A BUCE közölte, hogy az árutőzsdét pénteken meglátogatta egy magyar delegáció, aminek tagja volt Szentpéteri Bertalan, a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja és egy szegedi építőipari cég, a Clean Star Complex Kft. képviselői. Az egyeztetésről a fehérorosz kormány is beszámolt, de a G7 szerint a magyar fél részéről semmi sem jelent meg erről.

  belarusz hírügynökség azt írta, Varga Róbert, a Clean Star ügyvezetője és résztulajdonosa – egyben a 2014-es szegedi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje, illetve állítása szerint a szegedi KDNP elnökségi tagja – a Magyar Nagykövetség ajánlására kereste fel az árutőzsdét, és Vargát főleg az építőanyagok és faipari termékek érdeklik. „A paksi atomerőmű bővítése miatt nagy a kereslet az építőanyagokra” – mondta Magyarországról Varga.

  A G7 megkereste Vargát, aki elmondta, azért ment Fehéroroszországba, hogy felmérje, milyen építőipari kapacitások vannak és milyen áron lehet faárut és betonacélt venni. Azt mondta, szerinte Magyarországon építőanyagban és munkaerőben is hiány várható, többek között az olyan nagy beruházások miatt, mint Paks 2. Varga azt mondta, nincs szerződése Paks 2-re, de igyekszik megrendeléseket szerezni, és ha le tud szerződni egy nagy belarusz építőipari holdinggal, Paks 2 beindulásakor azzal házalna, hogy tud megfelelő mennyiségű, részben fehérorosz építőanyagról és munkaerőről gondoskodni.
   
 6. Loken

  Loken Well-Known Member

 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  fip7 likes this.
 8. Loken

  Loken Well-Known Member

  http://www.origo.hu/gazdasag/201802...gyobb-naperomuvenek-epitese-felsozsolcan.html
  Nagyra törő NVM tervek...majd meglássuk.;)
  Érdekes felhasználása ez a művelésbe nem vont önkormányzati területeknek. Valamennyire megértem őket is...A régiót ismerve nem úszkálnak a helyi önkormányzatok az iparűzési adókból befolyó pénzekben. Azért mégis megkérdezném, biztos nem jók másra azok a területek? Mert utána már nem nagyon lehet visszacsinálni...Új munkahelyet meg ott nem teremt.:oops:
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1700 USD/kWe beruházási ár. Nahát, nahát, nehát, miért is nem akar olcsóbb lenni...? Hol a zöldfanok által mantrázott exponenciális csökkenés. 5-6 éve ezen az áron stagnál az ár...
   
 10. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 11. misinator

  misinator Well-Known Member

  Azok művelt területek voltak eddig.

  Nem értem, hogy tinéktek az mér' fáj, ha nekünk zsócaiaknak (szigorúan így "L" nélkül!) ingyé' lesz a villany!?
  :D: Kéretik nem komolyan venni.
   
 12. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Vajon a palaolaj bányászás környezetre mért hatása mikor fog majd jelentkezni?
   
 13. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Mi fán terem az energiaföldrajz és energiatervezés?

  A naprakész szakértői tudást sokan elfelejtik, amikor az energetikai korszakváltásról van szó. Emiatt is örömteli a hír, hogy az ELTE TTK Erre van előre! kutatócsoportja elkészítette az első, magyar nyelvű, energiaföldrajzról és energiatervezésről szóló egyetemi jegyzetet, ami ingyenesen elérhető itt is. Bár egyetemi tankönyv, de Munkácsy Béla közérthetően mutatja be a jelen/jövő energetikáját.


  http://greenfo.hu/hirek/2018/02/28/mi-fan-terem-az-energiafoldrajz-es-energiatervezes

  A jegyzet, tankönyv innen tölthető le:

  http://www.greenfo.hu/uploads/dokumentumtar/energiafoldrajz-es-energiatervezes-tankonyv.pdf

  Jó olvasgatást.:)
   
  sirdavegd likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Már az elején találtam egy ilyet.

  Ezek után van tovább olvasni értelme ezt a marhaságot...? De tényleg...

  Nettó hazugság, az urán eloszlása nagyjából egyenletes a Földön, a szénhidrogéneké meg nem... Milyen "érdekes", hogy a szénhidogénben gazdag területen lövöldöznek és nem a fejlett államok, akik az urán többségét kitermelték.

  Ez is nettó hazugság, a szélerőművek és naperőművek azok, amik a támogatás nélküli áramárral tizenx év után termelik meg a saját beruházási költségüket. 2000-2007 közöt az uránérc ára kb. 10-szeres lett, az atomáram ára meg lényegében változatlan volt. Tehát ez mutatja azt, hogy nem az urán kitermelési költsége a szűk KM. Ráadásul a jövő erőművei a U238-at is fel tudják használni, tehát alacsnyabb koncentráció esetén is van értelme kitermelni. A LFTR esetén kb. az átlagos tengerpari homokból megéri a Th-t kinyeni, amit a ritkaföldfém bányászat maitt nem kell célzottan bányászni.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem véletlen, hogy osztották meg, ahol. Ez egy tankönyvnek álcázott porpaganda maszlag. Semmi több...
   
  blitzkrieg and sirdavegd like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Édes istenem, a könyv szinte minden oldalára jut egy bullshit... A 39, oldali diagram is mekkora optikai csalással próbálja elrejteni a gradiens problémáját..

  Gyereket, ez a könyv példa arra, hogyan lehet szépen hazudozni. A Pravda ehhez képest semmi..
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Érdekes módon ezt az atomenergiánál nem jelenti ki. Azt meg 20 helyen mantrázza, hogy a szél/nap mindenhol elérhető, de a teljesítménysűrűséget nem. Kb. a feléig olvastam bele, de egyetlen szót sem szólt pl. a dán vagy német áram árakról, hogy mi történt az, ahol elkezdték ezeket tolni....

  Ha ez hivatalos tankönyv valahol, akkor komolyan megfontolandó, hogy valamiféle lépést kellene tenni. Ha valaki ebből a fosból tanít az egész egyszerűen megengedhetetlen. Kb. annyira valid, mitn társadalomtudomány órán a Mein Kampfot alapművé és követendő céllá tenni...
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  [​IMG]
  Ez a kép a legviccesebb... Folyamatosan arról papol, hogy háborús területen urántermelés megy egyebek, oszt kb. oda bassza le a napelemek és szélerőműveket, ahol finoman szólva nem stabilitás a jellemző...

  Grid veszteség sehol, azt sem átom, hogy mi a fasz balanszolna ki ekkora tehetetlenségű villamos és random termelő villamos hálózatot.

  Ezt a könyvet kb. tiltólistára kéne tenni, hogy ebből műszaki oktatást ne lehessen folytatni. Komolyan mondom, hogy elküldöm Aszódinak a linket, hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Ez kb. akkora, mintha a sebészet és onkológiai oktatásban a homeopátiát tolnák előtérbe...
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  131. oldal. A leggönyörűbb. Végre költség. Na de hogyan...! :confused:

  Ugyanakkor a gazdaságosság megítélésére irányuló megtérülési számítások számos tényezőt nem vesznek figyelembe, ezért törvényszerűen téves eredményeket szül-nek, így rossz következtetésekre vezet-nek.Így az energetikai megtérülési számítá-sok esetében például nem lehet vagy nem szokás a számításoknál figyelembe venni az
  alábbiakat:
  Logikai marhaságok mellett a legszebb az, hogy az erősen támogatott "zöld" áramár sehol nem jelenik meg ebben a maszlagba, hogy csakis azért épültek ezek, mert az állambácsi biztosítja a profitot. Adódból. Amit mindannyian megfizeti kényszerülünk.

  Az ELTE színvonala tényleg ennyire alacsonyan van...?
  A tankönyvnek azon részei, amit a kapcsolt fűtésre vonatkoznak és az épület energetikáról szólnak még szódával elmennek, de a villamos része úgy katasztrófa, ahol van. Radásul rendszeresen összemossa lazán a teljes primerenergia felhasználást a villamossal kiragadott példákkal vagy csak simán elhallgatással.
   
  nyugger and blitzkrieg like this.
 20. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Off:
  Egyetemi jegyzetet bárki írhat, akinek van egyetemi kurzusa. Kb wordben megír, pdf-é alakít oszt helló. Így előszobabiciklizés közben nem nyitottam meg, de gondolom szakmai lektorálás meg kiadó nem áll mögötte.
   

Ezen oldal megosztása