1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  És a szelet nem igen tudod szabályozni, ahogy a napot sem igazán (mondjuk az valamennyire tervezhető).
  És a vicc, hogy az erőművi termelésnek kell igazodnia ezekhez a "zöld" megoldásokhoz. Ami által csak még drágábbá válik a hagyományos erőművi termelés is.

  Amikor valakinek mondom, néz rám mint egy hal. De hát.... A németek is, meg egyébként is... Hiszen a napelem megtermeli.
   
  antigonosz likes this.
 2. Crusader

  Crusader Active Member

  Arról mit kell tudni?
   
 3. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Hogy egy eszméletlen nagy baromság volt. Nem tiszás, hanem dunás volt, de e szempontból mindegy.
  Fel akarta duzzasztani a Dunát Bátától Dömsödig. 3-400MW-ért kitelepített volna kb félmillió embert.
   
  molnibalage likes this.
 4. Crusader

  Crusader Active Member

  Az kemény :D
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ami jó bizonyítéka annak, hogy még .indig egyest kapnál földrajzból a hiányos országismereted miatt a tiszai mélyártér ügyében.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja, tényleg. Valamiért rosszul emlékeztem, most visszakerestem. Mondjuk tökmindegy, ökörség volt. 2017. aug. 30 táján volt ez itt téma.

  Nem, ez annak bizonyítéka, hogy akkora barom ötletet posztoltál, hogy a fáradságod sem vettem, hogy megjegyezzem melyik folyónál volt az ötlet.
   
  Hegylakó likes this.
 7. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A legelső találatig kellett volna csak eljutni a témában.
  https://oceana.org/blog/worried-abo...d-turns-out-bananas-are-more-radioactive-fish

  Az emberi test természetes radioaktivitása saját magától 5000 Bq körül van.
  https://hps.org/publicinformation/ate/faqs/faqradbods.html

  A normális hangvétel nálam ott kezdődik, hogy műszaki és természettudományos alapú vitába számokkal és forrássokkal jössz, nem anekdotákkal. Bár lehet, hogy túl magasan vannak az elvárásaim, hogy ilyen egyszerű dolgot kérek.

  Bernike jobban tenné, ha kussolna. Attól, mert csinos, észt még nem adott neki az anyatermészet a jelek szerint.
   
  anonim999, vata, fip7 and 3 others like this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  2014-ben az akkori kamatkörnyezetben igenis jónak számított az orosz hitel. Persze akkor lehet még a magyar kormány sem gondolta volna, hogy hamarosan még ennél is sokkal kedvezőbb kamatra kapunk hitelt. (Megjegyzem, ellenzékiként nem azt kellene a kormány orra alá dörgölje, hogy túl olcsón is kapunk már hitelt, hisz ez azt jelenti, hogy valamit mégiscsak jól csinál a kormány.)
  Azzal meg ismét mi a gond, ha most újratárgyalják a hitelt? Valószínűleg jobb ajánlatot fogunk kapni.
   
  vata, fip7, zeal and 2 others like this.
 10. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Meg a csúszásokhoz hozzájárult a brüsszeli vizsgálat is, amit amúgy ők is rendesen generáltak (mármint Jávor Benedek)...

  Amúgy pont a nagyfokú transzparencia miatt nem tudnak haladni az ügyben.
  Csak kiegészítő, felvonulási és egyéb épületből 100+ darab épül. Ha kicsit is lazábbak lennének, akkor simán építenék. Ez egy komoly komplexum, ahol a reaktorok nyilván a legfontosabb elemek, de irodaházakat, kiegészítő létesítményeket simán építhetnék.

  Amúgy mindig a volt pénzügy miniszter, Oszkó jut eszembe, aki épített egy tök szabálytalan villát és elintézte a kommunikációját annyival, hogy: befizettem a bírságot.
  Berninek most tényleg az a baja, hogy mindent szabályszerűen akarnak lebonyolítani?
   
  fip7, zeal and blitzkrieg like this.
 11. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Sztem egy hosszú lejáratú fix 4%-os kamatozású hitelt összehasnolítani egy rövid lejáratú hitel kamatával nem nem okos dolog. Oroszok 30 évre adták a hitelt a kibocsájtott állampapírok mikor is fognak lejárni? Nem 30 év múlva vagyis majd újra kell finanszírozni, ismételt állampapír kibocsájtással. Persze nyilván nem tennénk ezt ha nem érné meg de azt mondani egy 30 éves fix 4%-as kamatozású hitelre amit majd 2026-ban kell elkezdeni törleszteni hogy nem jó kondíció az azért túlzás még ma is.
   
  fip7 and blitzkrieg like this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem vagyok képben a reaktorokkal túlságosan szóval ez a 40 tonna max tömegű a -17-be beférő méretű 1-10MW teljesítményű reaktor mekkora technológiai szint?Ez egy generációs ugrás lenne?Hol tart ma a reaktor miniatüritzáció?
   
 13. beta

  beta Well-Known Member

  Amit te bullshitnek írsz, azokon a tényezők szoktak az ilyen komplex projektek elbukni.

  Számolsz egy 10M eurós építési költséggel, miközben nem ismerjük a szerződést. Nem tudjuk, hogy milyen költségeket rejtettek máshová. Nem tudjuk, milyen kötelezettségek vannak a szerződésen kívül. Az hogy fix az nem feltétlenül jelent garanciát semmire sem. Az építés feltételeivel (munkaerő, vállalkozások, engedélyek, határidők stb) eleve tudni lehetett hogy gond lesz és már most gond is van. A kormány is eleve legalább 300-500 milliárdos lopást tervez be. Az ismert külföldi atomerőmű projektek alapján is magasabb költségek jönnek ki. A különböző árfolyamokat se ismerhetjük hosszabb távon, főleg hogy épp szétverik az ország gazdaságának hosszú távú alapjait és egy újabb válság is számottevő eséllyel köszönt be. Így az erőmű lebontásának 15%-os költsége is csak remény lehet. Az áram jövőbeli ára dettó kérdéses. 0,95-ös load factorral számolsz, holott 0,9 max 0,92-es értékkel találkozni a VVER 1200-nál. Ha a Duna rendszeresen szívózik a jövőben, akkor lehet alacsonyabb is.

  315-ös euróval, 6 Ft-os kWh-kénti profittal számoltál korábban. 10M euró hitel, kamatok, 15%-os bontási költség után kb 13M eurót írtál. 0,95-ös load factorral jön ki nálad kb 35 év megtérülés. Én eleve legalább 50%-kal magasabb költséget tartok a gyakorlatban reálisabbnak, 0,9-es load factorral, így jön ki 50-55 év megtérülés. Persze lehet mondani, hogy úgyse fog ennyivel drágulni, de a helyzet az, hogy még akár jobban is drágulhat. Ezért írtam, hogy eleve 60 év alatt nullszaltóval számolni a reális. Ha véletlenül keresnénk rajta, akkor az bónusz.

  Két megjegyzés:
  1. Kína mostanában nem kezdett bele új reaktorépítésbe, mert drágának tartja.
  2. Magyarország lényegében nem jogállam, ez eléggé látható. Tehát eléggé belenyúlhat és már bele is nyúlt az állam az építés jogi-szakmai kereteibe kereteibe. Csak reménykedni lehet, hogy nem lesz olyan szakember aki belemenne olyanba, ami a biztonságot jelentősen veszélyeztetné.
   
 14. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Tulajdonképpen nem értem, minek vannak még más erőművek?
  Atom, víz gáz. ennyi. A víz is csak a folyószabályozás miatt.
   
 16. notaricon

  notaricon Well-Known Member

 17. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  molnibalage likes this.
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

   
  notaricon likes this.
 20. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Azért azt a drága indexes magát újságírónak nevező létformát szívem szerint egy-két sallerral megörvendeztettem volna. Azt még megértem, ha egy kicsivel konfrontatívabb, nem szokványos kérdéseket tenne fel de ezekről annyira lerí a sötétzöld propaganda, hogy az ablakban lévő cserepes virágom is kiugrik inkább az ablakon. Meg mégis mi a retek köze van a szíriai orosz beavatkozásnak ahhoz, hogy most ők építik Paks 2-t? Ezzel a logikával élve zavarjuk el a komplett GE turbinás üzletágat Líbia meg Irak miatt? A vízzáró résfalért meg prágai módra defenesztráltam volna, mert ha eddigi életében nem látott volna mélygarázs építést (segítek Pesten a pénzügyminisztériumnál vagy a Bazilika mellett, a pár évvel ezelőtti Kossuth térről nem is beszélve) akkora gödröket ástak ugyanilyen módszerrel, hogy ha azokat nem vette észre akkor essen is csak bele...
   

Ezen oldal megosztása