1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A gázokat gázzal elégetik. Én is azért égetem el a tömérdek fát, mert nem tudom hova tenni.
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A króm mindig króm marad. Marad a bróm és a higany is. A salak mindenképp mérgező lessz. Előbb-utóbb kerül amibe kerül, vegyiparilag szét kell válogatni. Álmomban króm és cinktömböket, higyanyos palackokat és NaBr oldatot látok.
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A Volvót Meg a Nokiát csak irányítja valaki. nekünk is volt ilyen: a Tungsram és a Richter.
   
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ausztráliában Musk rég befejezte.
   
 5. fip7

  fip7 Well-Known Member

  PAKS II
  Süli János:
   
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Persze hogy iranyitja nem azt mondtam hogy csupa debil el kint egytol eggyig. /annyi hogy a termeszeti adotsagaiknak hala tobb penzuk van igy kevesbe tehetseges emberek magasabb eletszinvonalon kepesek elni. A tehetseges meg a tobb penznek hala jobban ki tud bontakozni./
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mit? A 80 vagy 100 MW-os telepére gondolsz?
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hilary_Fisher_Page a "lego" feltalalojanak nem volt penz /daniaba kesobb volt./ aztan ezert lenyultak. Ma mindenki ugy tudja lego = dan talalmany /daniaba mindenki tudja hogy angol az eredeti.../ volt penz es a kevesbe tehetseges tervezo /minimalis /attervezessel megalkotta a legot a penznek hala orszagon bellul el tudta terjeszteni majd szinten /mert a dan lakkosagnak volt penze az allamtol legot gyerekjatekot felhalmozni./ el tudta adni a vilagon /ami megint a penznek volt koszonheto ami a termeszeti kincseknek hala alt rendelkezesre./a butor es lakberendezesi uzleteik sikere es epp ugyan ez. /belfoldi piac tokekepes az allamnak hala igy export piacokon elonnyel indul. /minel egyszerubb minel kevesebb vele a munka annal dragabb /ezt marketingel tudjak eladni ami marketing penze szinten a termeszeti kincsekbol jon aminek a legjobb marketingje az hogy a polgarok jol elnek a termeszeti kinekbol de elhalgatjak hogy a termeszeti kincekbol elnenek./ezert mindenki elhiszi hogy termeszeti kincs nelkul is lehet ugy elni ha azt csinaljak mint a skandinavok./
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Mondhatnam hogy atverik a vilagot. De a vilag veri at sajat magat mert nem ismeri a terkepet es skandinavia termeszeti kincseit... /papiron van egy csomo agazat ami nem hogy nem huzo agazat meg emlizesre se melto nyereseg teren.../de ez cdak konyveles mert a melosok mestersegesen magas bere es a hazai alapanyag mestersegesen magas ara elviszi a hasznot.../papoir szerint.a valosagba meg a gazdasagba nyomja a milliardokat./ hiaba hoz kis hasznot a vegen ha kozte a lakossagot finanszirozza.../ha nem ok csinalnak hanem magan emberek a mediteraneumba azt mindanak penzmosas maffia../danok pl maguk is beismerik hogy olyanok mint a mediterranok./daniaba egy csomo gazszerelo van nem egy.
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  https://sweden.se/nature/the-swedish-recycling-revolution/

  Swedes recycle nearly 100 per cent of their household waste – that’s if you include energy recovery, when waste is turned into energy through burning. And to have something to burn, Sweden even imports waste. A true recycling revolution.

  Ugyanezt csinálja Norvégia is. Pár éve néztem egy műsort róluk, hogy még veszik más országoktól is a szemetet, mert abból is termelik az áramot.
   
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Norvégiára, Svédországra és Finnországra áll a megállapításod, nekik tényleg kicsi a lakosságuk és hatalmas az országuk, így sok természeti kicsük van, na de Dániára ez pont nem igaz. Nagy népsűrűségű ország.
  A skandinávok a békének köszönhetnek még sokat. Első világháborút teljesen megúszták, a második is alig érintette őket.
  Az brutál sokat számított, hogy míg a kontinens teljesen leamortizálódott, ők érintetlenek maradtak.
   
  fip7 and gacsat like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dehogy ők találták ki. Az atom aránya nagy, de a vízienergiáé is. Franciaország az igazi atomnagyhatalom. Az USA is annak készült, csak TMI és Csernobil után ott is a károgók győztek, nem a józan ész.

  Az energy recyc nincs 2,5 tonna sem. Innentől fogva meg a villamosáram termelés nagy arányban az nettó téveszme. Kb. 2,5% táján lehet igen erősen felfelé kerekítve.

  [​IMG]
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem is írtam, hogy sok áramot termelnének a szemétégetéssel, csak azt, hogy még importálják is a szemetet, mert a sajátjukat mind elégetik.
  Szittya is nagyrészt erre volt kiakadva, hogy a skandinávokat szokták sokmindenben példának tekinteni, közben nekik is vannak olyan primitív szokásaik (ráadásul államilag támogatott), mint a szemétégetés, amit meg itt Magyarországon az állam próbál megszüntetni.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mi a primitív benne? Erről az ostoba szemléletről le kéne szokni.

  El lehet égetni korszerűen is a szemetet. A szemét egy részével semmit nem lehet csinálni és deponálva meg metánt is termelhet, ami gond. Konkrétan láttam olyan távol-keleti referencia projektet, ahol szintézis gázt nyernek ki és akkora a szeméttelep, hogy kb. 25-30 évre elegendő gáz képződik egy 2-3 MW-os erőműhöz, ami sok meleg vizet is állít elő.
  Áramtermelésre nem világbajnok, de távhőhöz bőven jó. És Svédországban jellemzően kutyahideg van.

  Ne csak azt nézd, hogy adott estben nem annyira olcsó a történet vége, de a nyereség ott is van, hogy nem szennyezed a környezetet azzal, hogy csak elásod a föld alá.
   
 16. beta

  beta Well-Known Member

  Dániának vannak olajmezői a tenger miatt és jelentős bevétele belőle.

  Amúgy az nagyon igaz, hogy ott északon sok mindent megúsztak. Ráadásul egymás szomszédai voltak, nem olyanok mint a románok vagy szerbek...
   
  blitzkrieg likes this.
 17. beta

  beta Well-Known Member

  Ez az épület jól néz ki :)
   
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Volna ez még tovább is. Pl a polimer alapú hulladékot lehetne karbonizálni, amit a karbonszálas anyagtechnológiáknál használhatnának fel. Igaz, ehhez a folyamathoz nagyon sok energia kell, de itt jönnének képbe a korszerű atomerőművek. De ez egy távlati elképzelés.

  Közvetlenül a szeméttelepek metángázait gázmotorokkal lehet hasznosítani - ahogy te is írtad - közepes hatásfokkal. A szeméttelepi gáz metán egyenértéke jobb, mint a biogázé, de rosszabb, mint a földgázé. Igényel mémi előtisztítást, máskülönben ez is erősen korrodálja a motor alkatrészeit. A mi cégünk gázmotorjainál a termikus hatásfok a 3-5 megawattos teljesítménykategóriában már elérte a 46%-ot, míg a kapcsolt összhatásfokban 95%-nál járunk. Ez utóbbi pl a trigenerációs energiahasznosítás, áramtermelés, melegvíz, abszorbciós hűtők meghajtása. Vannak megoldások.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezen azért pislogok. 85% felettit sehol nem láttam úgy, hogy a kapcsolt erőműben a kazán 550 fokon és 120 bar-on ment és asszem még a 60 fokos vizet is felhasználták a modell szerint valamiben.
  Hogyan értelmezitek ezeket a hatásfokokat?
   
 20. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  gacsat likes this.

Ezen oldal megosztása