1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. formosa1

  formosa1 Active Member

  A hollandok által felfedezett Északi-tengeri olajmező Hollandiához, Németországhoz és Dániához tartozó déli része kimerülőben van, így már nem hoz "jelentős bevételt". - Ellentétben a Norvégiához tartozó északi résszel...!
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Dania is hatalmas orszag./gronland feroer./ a halaszati jogok eladasa nagyban hozza jarul a joletukhoz...
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  https://ing.dk/artikel/dansk-kilowatttime-naar-rekordlav-co2-udledning-211593
  Ebbe az energia import is benne van /az atombol ez nyilvanvalo./[​IMG] es meg igy is magasabb az affald szemet 4% al mint a nap es az olaj eggyutt. Vagy mint az import atom. /ugye a viz 12%-atom3/ ez fix import tehat lefele nyomja az affald % at /hazai eloallitasba ugye nagyobb a reszaranya./ de nem csak atom es vizi aramot importalnak. Akar hogy is nem elhamyagplhato a sgemetegetesbol termelt aram daniaba./teszem hozza a biomassza nagy ressze is szemet zold hulladek./
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A faszen /kul/ a 17 % aval is tartalmaz szemetet./faszen/ gaz leparlas mellektermeke asszem /fagaz varosigaz./ + ha a szemet kiesne a tavfutes is kiesne /azert szigetrendszeru hogy mindwn komunanak legyen tavfutese./mindent egetnek... Hiaba nincs annyi szelkerekunk aramyaiba megis sokkal zoldebbek vagyunk. /kozbe a legzoldebb orszagnak van szamontartva./
   
 6. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A szel statisztikaja /szazaleka/ is csaloka mert jo resze megy a levesbe mert roszkor termel.. Ami tovabb noveli az afald aranyat.../statisztikailag persze jol mutat./
   
  gacsat likes this.
 7. Fade

  Fade Well-Known Member

  Jelenleg nem megy levesbe, a többi erőmű termelését igazítják szélhez.

  2025-30 közt lesz ez probléma akkorra már a termelés 70%a fog szélből jönni és ezt akarják 2035re 85%ra emelni. Norvégia felé lesz tovább fejlesztve a grid amikor túltermelés van az megy Norvégiába ott nem megy addig a víz, amikor kevés akkor Norvégiából fogják azt visszakapni leengedik a fel nem használt vizet. Ez a 85% csak szél, nincs benne nap, biomassza...
   
  gacsat likes this.
 8. beta

  beta Well-Known Member

  Dánia, export, 2016:
  [​IMG]
  Hát olaj és barátai már csak 2,44%, az tényleg nem olyan sok.
   
  blitzkrieg and gacsat like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  vata, ghostrider, KoviUbi and 4 others like this.
 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

 11. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  USA atomiipari lobbi aktivizálta magát. Kiváncsi vagyok helyben is fognek-e új atomerőműveket építeni.
  https://www.bloomberg.com/news/arti...meet-with-nuclear-developers-looking-globally

  Azt várják a kormánytól hogy segítsen eladni a termékeiket világszerte:
  "The push comes as developers seek U.S. government approval of next-generation advanced and small modular nuclear reactors -- and the administration’s help in selling their products to the world."

  Úgy néz ki a gáz után ezt fogják tolni mindenkinek:
  "The executives are looking for Trump to highlight the role U.S. nuclear developers can play in providing power to other countries, just as the president touts American exports of natural gas, according to people familiar with the session."
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  "modular nuclear reactor"
  Ezt elképzelni sem tudom.
   
 13. Shadow

  Shadow Well-Known Member

 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Nade mitől moduláris? Moduláris ló sincsen. Egy reaktor az pont egy reaktor. Nem lehet belőle semmit kivenni, és hozzá tenni sem.
   
 15. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A fúziós áram ha lessz, akkor se lessz olcsóbb. A veszélytelensége lenne az előnye.
   
 16. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Valahogy úgy képzeld el mint pl a GE TM2500 törpe erőművet.
  https://www.ge.com/content/dam/gepo...bines/Fact Sheet/GEA31885 TM2500 brochure.pdf

  Az egész rendszer 4 utánfutóra van felpakolva amit elhúzol 1 kamionnal oda ahova kell. 2-4 hét alatt telepíthető. Attól moduláris hogy nem egy nagy rendszered van hanem kis külön legyártható modulokból áll össze az egész. Emiatt lehet sorozat gyártás ami csökkenti a költségeket. Ez a törpe erőmű koncepció már ma is használatos, bár leginkább gázturbináknál, gázmotoroknál.
   
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ez volt harminc éve a belorusz Pamír. Három kamion, egy kis atomerőmű. Volt lánctalpas, és vonatos is. Még mindig nem moduláris, csak kicsi, és szállítható.
   
 18. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Rekordméretben épül napelempark Győrben

  Újabb 12 megawatt (MW) beépített kapacitással bővül a magyarországi napenergiás áramtermelés, annak a létesítménynek köszönhetően, amelyet az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 ezer négyzetméteren épít az E.On Hungária energetikai vállalat. A napelempark Európában a maga nemében, az épületen kialakítottak között a legnagyobb lesz – közölték a társaságok, amelyek közel 25 éves együttműködésben állapodtak meg.

  A kooperációban az Audi Hungaria biztosítja két, egyenként mintegy 80 ezer négyzetméteres logisztikai központjának tetőfelületét a napelempark kiépítéséhez. Az E.On pedig üzembe helyezi és működteti a 35 ezer napelemből álló parkot, amely évente több mint 9,5 gigawattóra (GWh) energiát termel majd az előzetes számítások szerint.

  [​IMG]
  A tetőre tervezett energiatermelő ötezer háztartást látna el évente
  Fotó: Audi

  Ez az energiamennyiség ötezer háztartás éves energiaszükségletének felel meg. Ha ezt a mennyiséget fosszilis energiahordozók segítségével termelnék meg, azzal mintegy hatezer tonna szén-dioxidot juttatna a légkörbe – ezt a mennyiséget takarítja meg a beruházás.

  Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a termelés.

  Az E.On első saját napelemparkjait tavaly kapcsolta rendszerbe Szigetváron és Mohácson, összesen tíz hektár területen. Az Audi Hungaria pedig energiaellátásának csaknem hetven százalékát megújuló geotermikus (földhő) energiából fedezi, célja pedig az, hogy teljesen szén-dioxid-mentessé váljon a működése.
  https://magyarnemzet.hu/gazdasag/rekordmeretben-epul-napelempark-gyorben-4550036/
   
  Hegylakó likes this.
 19. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Ha esetleg valaki nem olvasta vola, atomenergia nélkül nem megy:
  https://www.vg.hu/manager-magazin/nuklearis-reneszansz-1357480/

  "Az évtized alighanem legfontosabb jelentését publikálta a közelmúltban, idén októberben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC. A szakértők megállapították: közös érdek, hogy sikerüljön a globális felmelegedést – a párizsi klímaegyezménynek megfelelően – az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartani. A testület leszögezte egyúttal azt is, hogy az atomenergia nélkül nem lehet eredményes a klímaváltozás elleni küzdelem. A dokumentum egybecseng a Nemzetközi Energia Ügynökség által egy évvel ezelőtt a World Energy Outlook 2017 című kiadványban publikáltakkal. Az ügynökség által ismertetett fenntartható fejlődés szcenárió szerint a globális villamosenergia-termelés a 2016. évi 24 765 terawattóra (TWh) értéke 2040-re 35 981 TWh értékre emelkedhet, ami mintegy másfélszeres növekedést jelent.A klímavédelmi, ellátásbiztonsági és gazdaságossági célokat is szem előtt tartva mindez kizárólag úgy érhető el, hogy 2040-re a 2016. évi adatokhoz viszonyítva az atomerőművek által termelt villamos energia mennyiségét több mint kétszeresére, a megújulók által termeltét pedig mintegy négyszeresére szükséges növelni, miközben a fosszilis erőművek (szén, gáz és olaj) jelentősége a felére csökken."
   
  blitzkrieg, fip7 and Hegylakó like this.
 20. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Innen: https://forum.htka.hu/threads/magyarország-légvédelme.976/page-38#post-534290

  "2 két fajta moderátor (lassitó van) nehéz viz , grafit"
  "4 lassítani csak a két fentivel lehet (K. vizzel nem , az elnyeli )"

  Ez így nem igaz, a közönséges víz is moderátor (ütközések révén lassítja a neutronokat, pont mint a nehézvíz). És Pakson is közönséges vizet használnak moderátornak, Nehézvizet pl. a Romániában lévő CANDU reaktorokban használnak.

  "Water, beryllium, and heavy water are all good moderators"
  https://conference.sns.gov/event/56...re_2a_-_Neutron_Moderation_-_Erik_Iverson.pdf

  (És Oak Ridge-ben azért csak tudják)

  "7 csak a lasított neutron alkalmas láncreakció szabályozott fenntartására erőműben"

  És ez sem, mert a gyorsneutronos reaktorokban nem használnak moderátort.
   
  gacsat and notaricon like this.

Ezen oldal megosztása