1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  De tervezik, igen. A közműre mindenkinek szüksége van elérhető áron. Nem biztos hogy hatékony, bár azon mi a hatékony, hogy az egyik városnak csili-vili higtech ellátó rendszere van, a másikat meg eszi a rozsda? Ez nem kommunizmus, ez talán inkább egy egységes, országos rendszer. Ami valamilyen szinten szolidáris alapon költség elosztással megpróbál egy egységes rendszert létrehozni.

  Mi a bajod vele, hogy esetleg másoknak is kicsivel színvonalasabb ellátása lesz abból a többletből, amit eddig a privatizáló multik zsebelhettek be?
  Az ilyen rendszernek is vannak mindig vesztesei, de általában ettől szolidáris egy rendszer, hogy elfogadja, hogy másnak meg jobb lesz.
  Amúgy ez egy villamos energia termelésről szóló topik. :)
   
  Kurfürst, Luthero, fip7 and 2 others like this.
 2. misinator

  misinator Well-Known Member

 3. anonim999

  anonim999 Well-Known Member


  Robbant a napelem lencse?


  A mai átlagos napelemek 15-19 %-os hatékonysággal alakítják át elektromos árammá a napból jövő energiát. Egy új fejlesztés ezt megduplázza. A tervek szerint 3 év múlva kerülhet a tetőkre.


  Egy mostani panel már elég olcsó ahhoz, hogy a lakosság körében is népszerű lehessen, és a teljesítménye is kellően magas ahhoz, hogy érdemes legyen a tetőre szerelni. A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szintet, de a különleges anyagokból készülő cellákat általános háztartási felhasználásra még messze nem éri meg megvásárolni. Egy új fejlesztés viszont változtathat ezen a helyzeten.

  A svájci Insolight fejlesztett ki egy olyan hatszögletű lencsékből álló rendszert, amely a napelemek fölé szerelve a beérkező fényt összegyűjti és egészen kis területre vetíti. Az optika ráadásul követi a nap járását és alkalmazkodik az időjárási körülményekhez is, aminek köszönhetően a cellákat mindig a lehető legerősebb fény éri.

  http://www.greenfo.hu/uploads/images/napelem lencse insolight2.jpg

  A Techcrunch cikke szerint ezzel a megoldással kombinálva már érdemes lehet beépíteni a legmodernebb cellákat is a naperőművekbe, a koncentrált fénynyalábok miatt ugyanis kisebb méret is elég belőlük, a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó lencserendszer pedig biztosítja a folyamatos maximális kihasználtságot.

  A vizsgálatok szerint akár 37 százalékos hatékonyság is elérhető ezzel a technológiával tesztkörülmények között, de a piaci bevezetésre szánt modellek is tudják a 30 százalékos szintet. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy azonos méretű felületen közel dupla annyi elektromos áram lenne előállítható, mint a napjainkban elterjedt rendszerekkel.
  A G7 szerint persze így is kérdés, hogy a lakosságnak megéri-e beruházni ebbe a technológiába, de az elektromos autózás terjedésével várhatóan egyre többeknek lesz fontos, hogy egy adott mennyiségű napelemmel beépíthető felszínen minél több áramot termelhessenek meg. Mathiu Ackermann, a cég technológiai vezetője 2022-re jósolja az Insolight betörését a napelemek piacára.
  http://greenfo.hu/hirek/2019/03/03/robbant-a-napelem-lencse
   
  formosa1 likes this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Attól miért lesz hatékonyabb, hogy ugyanakkora felületre érkező ugyanakkora energia nem szétterítve, hanem pontokba fókuszálva kerül a panelre?
   
  2ndt, blitzkrieg and fip7 like this.
 5. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Talán a korábbi megoldásnál visszavert fényből több hasznosul így. De még ezt sem látom egy világmegváltó ötletnek. Pár % lehet saccra a nyereség. Talán.
   
 6. formosa1

  formosa1 Active Member

  Fogj 1 nagyítót, és megtudod...! :)
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A felületre eső teljesítmény változik. Az energia tartalom nem. Ezen felül a PV-k egyik alapproblémája, hogy nyáron süt sokat és jól a Nap, csak éppen a melegben a PV-k hatásfoka is csökken...
   
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem tudom mi a francért kötik össze állandóan az elektromos autókat a napelemekkel?
  A napelem nappal termel. Az autót meg jellemzően nem nappal tartod otthon, hanem akkor utazol vele. Az elektromos autók az éjszakai fogyasztást fogják közelebb hozni a nappalihoz, szóval nagyrészt pont nem napelemekkel fogják azokat feltölteni.
   
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Lehetséges, hogy 1 m2-nyi napelemre ha 2 egységnyi napfény jut, akkor több áramot termel, mint 2 m2 napelem 1 egységnyi napfénnyel?
   
 10. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Na akkor az előző ötletelésem nem igaz.
  Akkor viszont hülyeség a napelem fölé nagyítót rakni, hacsak nem 2-szer nagyobb a nagyító, mint a napelem.
  Viszont nem hinném, hogy olcsó mulatság lenne egy akkora nagyító.
   
 11. formosa1

  formosa1 Active Member

  A cikk szerint valahogy elérték a 30-37%-os hatékonyságot...
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Igen, csak az nincs benne a cikkben, hogy ez mekkora plusz beruházási költségbe kerül?!!
   
  blitzkrieg likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pontosan. Ha ennyivel többe kerül, akkor gazdaságilag semmit nem nyerni vele. A random termelésen meg semmi sem segít, ahogy azon sem, hogy este ritkán süt a Nap.
   
  blitzkrieg likes this.
 14. formosa1

  formosa1 Active Member

  Eleinte természetesen drága lesz, de ha beválik, úgy nagy mennyiségben gyártva esni fog az ára. És a nyári időszakban sokat lehet spórolni a légkondi által megnövelt villanyszámlán...
   
 15. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Találtam róla egy videjót:  Ezzel csak az a bajom, hogy áramot használ arra, hogy áramot termeljen, ráadásul sok kis mozgó alkatrész sok kis hibát szokott generálni, különösen kültéren.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Magánemberként biztosan nem.

  Tudod, hogy nekem mennyi volt az éves légkondi fogyasztásom tavaly? Olyan kimutathatatlan, hogy nem tudom megmondani. A nyári fogyasztásom egyszer volt téli havi felett, akkor is 20 kWh-val . Ez akkor is sem lenne sokkal több, ha többen lennénk lakásban. Ha most 100 kWh/év, akkor sokat mondtam.

  Az átlagember meg nincs otthon nagyrészt, amikor igazán meleg van ÉS süt a Nap. Ok, este hazaér és hűteni kell, csak akkor meg a Nap alig süt már.
   
  blitzkrieg and antigonosz like this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm, nalunk speciel pont forditva volt. A kicsi nyereseges vizmu csatlakozott a nagy varosi vizmuhoz. Neztek is hogy itt milyen epuletek, technika es joval magasabb (1/3) fizetes volt mint naluk. Aztan szepen azota pangas van, meg hulyesegek, letszamcsokkentes. A regi csovek viszont cserelve vannak. Regebben sajat budzsebol, ujabban palyazatokbol, joreszt a telepulesek mint tulajdonosok kozbenjarasaval.
   
 18. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Pontosan. Telen tobbet vagy a lakasban es hamarabb is sotetedik. Vilagitas, TV, laptop, keringeto szivattyu, fozes +mikro tobbszor, stb. Nyaron meg kint vagy a szabadban, csak este mesz be.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Pakson átadták a legnagyobb hazai naperőművet

  Mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja a 9 milliárdos költséggel készült paksi naperőmű, melyet ma avattak fel ünnepélyesen.


  Az ország egyik legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával több mint 51 hektáros területen valósult meg Pakstól délre, az atomerőműtől néhány kilométerre.

  A naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes, akárcsak a szintén MVM Csoport beruházásában megvalósult, tavaly augusztusban átadott felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű. A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjában elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.

  Szabó Péter, Paks polgármestere elmondta, a paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása, ami 10 ezer személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott káros anyag mennyiségnek felel meg.

  Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet létesít országszerte EU-s társfinanszírozással. Ezáltal a vállalatcsoport a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. (MTI)

  http://greenfo.hu/hirek/2019/03/05/pakson-atadtak-a-legnagyobb-hazai-naperomuvet
   
 20. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jobb lenne már ha Paks 3 szerződését írnák alá. Lassan már elköltenek ezekre a szarokra is annyit, mint amennyibe lenne 2 újabb reaktor és aztán még a rezsicsökkentést is átírhatják rezsiemelésre a számlákon.
  A megadott adatokból egy kis számolás:
  20000 ember ellátása került 9 milliárdba, 74000 panelba és 51 hektár földterületbe.
  5 millió ember (kb. ennyit lát majd el Paks 2) ellátása kerülne 2250 milliárdba, 18500000 panelbe és 12750 hektár földbe. És még mindig ott tartanánk, hogy éjjelente és telente vennénk az áramot a szomszédos országoktól, mindaddig, amíg ők is meg nem őrülnek és átállnak napelemre.
  18,5 millió panel kb. hány tonnát nyomhat?
  Mert én merem állítani, hogy sokkal többet, mint nyom, Paks reaktorostól, betonostól, mindenestől. Na és mennyi károsanyagot bocsátottak ki annyi panel megépítésével? Szerintem sokkal többet, mint a Paksi betonozással.
   
  misinator likes this.

Ezen oldal megosztása