1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. lui7889

  lui7889 Active Member

  Ez a videócska simán elmenne a humor szekcióba is :)
   
 2. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A konkrét érveket mikor mondja? Bedobott pár számot a semmiből, azok is már elsőre nagyon wtf számok voltak az egész még mindig egy rózsaszín ködös álomvilág görcsös bizonygatása, meg a majd lesz valahogy és az biztos jobb lesz érvelés.
  Nettó 0 alapú hőzöngés az egész videó.
   
  megazez and molnibalage like this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Irritálóan ostoba a fickó. És hozzá arca, akkora, hogy nem fér be lassan a tecsőbe.

  Egykori istene (Apple) helyett most nem egy másik istent (villanyautó és napelemek) imádna agyatlanul az hasznos lenne. Ennek örve mentén olyan faszságoakt beszél, hogy kb. pofáncsapnám ezt a senkiházit.

  Kb. egyetlen száma sem igaz, amit benyög. Egyik sem.

  Az ilyen szarháziakból van elegem. Ráadásul abból él, hogy baromságokat terjeszt.
   
  fip7, KoviUbi, blogen and 4 others like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Eddig még csak legyintettem rá, hogy oké, ez egy életmód csatorna, de annyira nem akar műszaki témákba belepofázni. De kb. most nyomta fel a vérnyomásom. Tisztán látszik, hogy arról pofázik, amiről fogalma nincs. Nagyságrendileg sem.
   
 5. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

 6. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Az egész érvelés arra épül, hogy valamennyi felhasználó tudatos és fegyelmezett, csak akkor gyorstölt, ha nagyon muszáj és nincs extra igénye.
  Van egy rossz hírem. Az emberek túlnyomó többsége önző és leszarja, hogy mi lenne az ideális, ha az neki szűkíti az elméleti lehetősgeit (pl a tervezett töltésciklusok miatt nem akkor tölt a kocsija amikor ő szeretné és ha éppen el akarna menni Valahová{Valahov úr felesége felvidéken} akkor nem tud azonnal) szóval ez nekem nem érv a számok alátámasztásában.
  A napi 40 km nagyon karcsú, a töltőteljesítmények is nagyon karcsúak. Miért csak az autók negyedével számol, mikor a cél a szénhidrogén üzem teljes elhagyása lenne? Ja hogy akkor még a gondosan kikozmetikázott példa is azonnal borul... (tudom, tudom most jön az a rész, hogy nem lesz azonnal minden autó elektromos, de mire meg igen addigra történik majd valami csodálatos felfedezés a fizikában)
  Megint sikerült nagyot alkotni...
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Valahol csodálatos, hogy csak energiamennyiséget vett figyelembe a szerző, de semmi mást nem, pl. a fázisjavítás és egyéb tartandó hálózati paramétereket. Vagy azt, hogy hol kell plusz trafót beépíteni.

  Soha nem az volt a kérdés, hogy a grid éjszakai holtidőben elbírna-e plusz autókat. Ez evidens. Az a kérdés, hogy ha teleszórják majd a rendszert azzal, hogy egy család 1-2 kW-os fogyasztására este még ráraknak 3-4-et, akkor ott mi lesz.

  Készült erre TDK és már 0 db gyorstöltésnél volt olyan randomra kiválasztott cella, ahol borult a bili.

  Szóval annyira azért nem kéne tapsolni. És akkor még szó se esett egyes elborult villanyautó fanok agyrémeiről, akik már a 250 kW-so töltőket vízonálják minden sarokra. Ja, hogy ahhoz 6 kV-os betáp dukál. Fizetni meg ki fogja mindezt...? Hol lesz olcsó főleg, ha ráteszik majd a jövedéki adót? Senki ne gondolja azt, hogy állambácsi ezt nem fogja sarcolni..
   
  misinator, fishbed, Luthero and 3 others like this.
 8. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Ennel az irasnal lenne ertelme vitaznod. A vlogos csavonal felesleges.
   
 9. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Ha mind a 4 milla autó elektromos lenne, akkor a jelenlegi grid 20 kV alatti része szaltózik az biztos, a teljes fogyasztói rendszer újratervezésére lenne szükség, persze ez viszi magával a felettes részt is.
  Addig is úgy lesz mint az internettel. Amennyi jut, a többiek várnak. A meglevő méretezésig lehet igényelni töltőállomás kiépítést, utána majd akkor ha bővül a helyi/regionális szállítási kapacitás. Nem értik, hogy egyszerűen a lakossági szállításhoz méretezett rendszer ezt nem fogja tolerálni.
   
  misinator, gergo55, fip7 and 2 others like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Bekommenteltem.
   
  svajcibeka and 2ndt like this.
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az atomcsapda, ami jelenleg a legdurvább áltudományos fakenews blog, a hardcore oltástagadókat is maga mögé utasítva, valami kormányellenes Soros-projekt, hogy az Index ilyen látványosan futtatja, mintha parancsszóra tenné?
   
  fip7, blitzkrieg, zeal and 2 others like this.
 12. drqv

  drqv Well-Known Member

  Ez egy nagyon érdekes tanulmány, köszönet, hogy külön linkelted. Bár még csak néhány oldalt olvastam el belőle, de az már ennyiből is nyilvánvaló, hogy egy ilyen művet én soha nem tudnék kiadni a kezeim közül, mert minden leírt mondat után ott motoszkálna a gondolat a fejemben, hogy "ezt már tényleg nem kéne, valaki észre fogja venni". Ehhez képest a szerző olyan dolgokat beleírt a tanulmányba, hogy az ember álla leesik tőle, csak pár példa kedvcsinálónak:

  Wind turbines extract kinetic energy from the wind and convert it to electricity. Kinetic energy is the energy embodied in air due to its motion. For every 1 kWh of electricity produced, 1 kWh of kinetic energy is extracted.

  Ez nem lehet elírás, mert vagy háromszor ismétlődik a szövegben, a 100%-os hatásfokú szélturbinák mindig is velünk voltak, csak eddig nem vettünk róluk tudomást.

  Solar panels convert about 20 percent of the sun’s energy to electricity, thereby reducing the flux of sunlight to the ground. .... If a solar panel produces Gelec=1 kWh/y of electricity, the panel prevents exactly that much solar radiation from converting to heat compared with the sunlight otherwise hitting an equally reflective surface.

  Itt az emberünk ilyen hulladékhő-szerűséget számolna, és sikerül kihoznia, hogy a PV cella nem elég, hogy energiát termel, de még a hulladékhője is negatív. Hogyan? A panel ugye árnyékot vet....és ha alatta egy ugyanolyan albedójú felület lenne, akkor az a felület önmagában állva a beérkező napenergia x %-át hőként elnyelné, a maradékot visszaverné, a panel (értelemszerűen) ugyanennyit verne vissza, viszont nem x % nyelődne el hőként, mert abból még levonódna az áramként megtermelt energia is. Magyarul, ha a panelt egy ugyanolyan albedójú felületre helyezzük, akkor az energia termelése mellett még a Földet is hűtjük közben. Ezzel a kijelentéssel önmagában nem lenne akkora baj, ha az eredeti szöveg nem feltételezné, hogy ez az általános(márpedig feltételezi, mert ezzel számol). A PV cellák albedójára 0.05 körül lehet adatokat találni, és ezeket jellemzően olyan helyekre telepítik, ahol a "természetes" albedó ennek a közelében nincs, pl. csupasz száraz talaj: 0.2-0.3, beton: 0.2-0.55, sivatag: 0.25-0.40. Ezeken a helyeken még az árnyékolást figyelembe véve is több hőt "termel" a napelem, mint ami a napelem nélkül keletkezne.

  Már meg sem lepődök rajta, de azért csak érdemes megemlíteni, hogy a tanulmány még említés szintjén sem foglalkozik azzal, hogy a szelet meg a napot kiszabályozó gáz/szivattyús-tározós/akármi erőművek költsége/kibocsátása hogyan adódik hozzá az előbbiekéhez.

  [​IMG]

  A végére az egészből a kedvencem, itt a második adatos oszlopban az van összegezve, hogy az egyes erőműtípusoknál mennyi CO2 kibocsátást jelent az, amikor az energiát más forrásból kell pótolni, mert az erőmű nem áll üzemben, például az ötlet kipattanásától a termelésbe állásig eltelt időtartamban, élettartam hosszabbítás, vagy egyéb hosszabb ideig tartó leállást igénylő fejlesztés alatt. Lehet azon vitatkozni, hogy ennek az oszlopnak mennyi értelme van, de ha már muszáj feltölteni, akkor az egyszeri ember talán úgy fogna neki, hogy veszi minden típushoz a kieső időszakot, és az az alatt meg nem termelt áramot helyettesíti valamilyen átlagos energiamixből, és veszi annak a CO2 kibocsátását. A szerzőnk pont ezt teszi, de belefűz még egy csavart, minden értéket a naperőmű/naphőerőmű/offshore-onshore szél négyeshez(ahol ez az időszak egy rejtélyes véletlen folytán megegyezik) viszonyítva ad meg. De nem elég, hogy viszonyított értékeket ad meg, az összegzésben simán hozzáadja a normális adatokhoz őket, így jöhet ki a végén, hogy a háztetős napelem 100 éves CO2 kibocsátása ötszöri legyártást-felszerelést-leszerelést-hulladékfeldolgozást követően a legjobb esetet figyelembe véve majdnem zéró.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Alig van olyan írásuk, amit ne tettek ki volna ajánlóba. Hála istennek azért a kommentek alatt látszik, hogy sokan nem dőlnek be ezeknek. Mondjuk engem már kitiltottak onnan. Kettőt lehet találni, hogy miért.

  Ez ma az ökobarmoknál a tempó. Nulla tudás, hazudozás ezerrel. Fullkretének. Csak az a baj, hogy mindenki kontójára.

  Ha saját pénzen, 0 dotációval tolnák, szarnék bele. Menjen tönkre benne a hülyéje. Akkor talán kihúzná a fejét a seggéből.
   
  blitzkrieg likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  www.youtube.com/watch?v=Yol8vHKZyrA&lc=z22fdzzxpmfvcr2xr04t1aokgstp24umotbb3pf04a4yrk0h00410.1555916690810020&feature=em-comments

  Itt azért válaszolgattam neki.

  Szerk. Sajnos képtelen a fórummotor megenni olyan linket, amit a kommentekhez vezet... :(
  Nem tudom, hogy fenti működik-e.
   
 15. ghostface

  ghostface Well-Known Member

 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja, az egymondatos beböfögéseire gondolsz?
   
 17. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Igen, meg a propaganda oldalakra, amiket belinkelt bizonyíték képpen. Vicc az az ember.
  Egy megélhetési vlogger. Kiválasztott magànak egy termék típust, amit jellemzően csak tehetős emberek engedhetnek meg maguknak. A villanyautok folyamatos felsz...sàval tehetős tamogatókra tehet szert. Erről szól az egész tevékenysége szerintem.
   
  fip7 and molnibalage like this.
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Úgy ne mondj senkiről véleményt, hogy nem ismered a hátterét. Nem vagyok benne biztos, hogy ismered a pénzügyi hátterét.
   
 19. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Sok sok oldallal ezelőtt már volt szó róla, hogy emberünk egy patronáló oldalon keresztül vár felajánlásokat, adományokat a "munkájához". Gazdag emberek hobbiját reklámozza, így több esélye van a zsíros adományokra, mintha mondjuk az autó mentes belvárosért kampányolna...;)
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nézd meg a patreon oldalát...
  https://www.patreon.com/handras

  1300 USD/hó felett úgy, hogy lényegében ökörségeket beszél technikai vonalon.

  Ameddig az emberek nagy része annyira segghülye, hogy elhiszi, hogy ilyen szarok jók valamire, addig az András féléknek nagyon könnyű dolguk van.


  Valahol egészen elképesztő, hogy egy technikai civilizációt lassan úgy kell ellenszélben majd üzemeltetni, hogy technikai és műszakai analfabéták akarják húzni az ívet, hogy hogyan kéne.

  Néha az az érzésem, hogy a középkor felé csúszunk vissza...
   
  misinator, fip7, gergo55 and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása