1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mondom, hogy olvasd el rendesen.
  Ebből nem egyértelmű, hogy országosan értettem?
  Kishazánkban minimum 2 lépésben emelték a végpontonkénti alap teljesítményt. Mindkettőt elviselte a rendszer. Az ezutánit is el fogja. Mégpedig azért, mert a bővítések nem egyidőben történik. Mai napig is rengeteg olyan fogyasztó van aki kivállóan elvan a 16A- ével.
  Már megint olyan miatt aggódsz, ami nem a te dolgod. Neked a max. 32A-ben kell gondolkodnod, hogy otthon menjen a hűtő, a légkondi, meg a PC-d.
  A gridet meg felejtsd el! Hacsak nem dolgozol a Mavirnál, vagy az elektomos művek hálózatfejlesztési üzletágánál.
  Erre vannak szakemberek, majd ők kitalálják, hogy mi éri meg a termelőknek, meg a szolgáltatóknak.
  Attól, hogy felidegeled magad, még nem lesz olcsóbb/drágább az áram.
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor most quotold be azt a szövegrészt, ahol azt írtam, hogy olcsóbb! De hidd el 1,5 év elektromos hősugárzókkal, és szomszédban fürödve nem jó. Nagyon nem.
  Van olyan, hogy meg akarod szüntetni a függést a szolgáltató(k)tól, még ha nem is olcsó. Aztán majd évek múlva elválik, higy kinek volt igaza...
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 4. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Megoldható.A különbség az amerikai tervezési személetből adódik. Mivel az anyag nem számít, ezért az amerikai nyomástartó berendezések mindig combosabbak.

  Egy atomerőmű reaktora amiatt nem üzemelhet x évig (bár a 80 éves élettartam nagyon szép. A vasúti hidakat 100 évre méretezik. Hidakat 50 évre, de pl. egy hullámvasút 20 éves élettartamra terveződik. A szélerőműnél meg még ennyi sincs, de az egy másik történet...), mert a gyors- meg a termikus neutronok roncsolják az anyag szerkezetét. Ezek a részecskék atomokat ütnek ki, amivel a rácshibákat generálnak. A rácshibák az egyik oldalon szilárdság-növelőként hatnak, a másik oldalon meg üregekké nőhetnek össze (ezt void swelling-nek hívja az amcsi), ami meg a szerkezet integritását csökkenti.

  A besugárzás által okozott anyagtulajdonság-változás ismert, a magyar előírásokban is szerepel. Ez azt jelenti - hasonlóan, a világ összes, üzemelő reaktorához, hogy a reaktortest anyagával, kovácsolási fokával, hőkezelésével, stb. megegyező próbatestek vannak az aktív térben. A neutron-fluxus, a hőterhelés és a ciklikus hatások így azonosak (részben, amit nem lehet a próbatesten előidézni, az a nyomás alatti hőütés. Erre viszont már van számolási módszer, az MTA dolgozott ki pl. egy egészen komoly véges-elemes szimulációt erre). Meghatározott időközönként mintákat vesznek ki a reaktorból és bevizsgálják. A reaktorokkal már szerencsére majd 70 év üzemeltetési tapasztalat gyűlt össze.

  A besugárzás alatti elridegedés és tönkremeneteli módok irodalma, az egyes reaktorok élettartama során bekövetkező terhelésváltozások ismertek, van mivel összehasonlítani az aktuális állapotot. A reaktorra leselkedő legnagyobb veszély amúgy a leállások és a nyomás alatti hőütések. Az üzemelő reaktorokban amúgy rendszeresen történnek repedések. Ezek a repedések a csonkoknál jönnek elő, a behegesztésnél feszültség-korróziós repedések keletkeznek a hűtővíz miatt. (Ez a PWCSCC). Ez az a másik jelenség, ami a reaktoroknak feladja az utolsó kenetet. Ez sokáig így volt, de úgy jó 20 éve rendelkezésre áll a megfelelő hegesztéstechnológia, hogyan lehet ilyen repedéseket javítani és az élettartamot kitolni. Európában is javítottak már így üzemelő reaktorokat. Rendkívül komplikált beavatkozás, de megoldható.

  A vastagabb anyagok miatt statisztikailag nagyobb "kevésbé károsodott" anyagrész áll rendelkezésre, amely szintén a magasabb élettartam irányába mutat. A másik, az élettartamra pozitív hatással bíró momentum a némileg alacsonyabb nyomás/hőmérséklet értékek. Ez kiegészítve az esetleges PWCSCC-s károsodások javításával a 60-80 éves élettartamot lehetővé teszi.

  Az oroszoknál írtak az év elején egy másik módszerről, ahol 560fokon 100 órán át hőn tartják a reaktort és visszaállítja a mechanikai tulajdonságokat. Na, ezt kétlem. Nehéz úgy reaktort tervezni, hogy nem lesz hegesztési varrat az aktív zónában (illetve lehet, de oda brutális méretű gyűrűket kellene lekovácsolni), szóval azt egy mezei hőkezeléssel regenerálni nálam a sci-fi kategória.
   
  fip7, fishbed, gacsat and 5 others like this.
 5. misinator

  misinator Well-Known Member

  Hétvégén beszélgettem egy informatikus ismerősömmel napelemtelepítés témában - fél évvel azután, hogy felhívtam a figyelmét a topikra...
  Csak megvalósították a napelemes projektet (a háztető két szomszédos oldalára telepítve a napelemeket).
  Kamatmentes hitelre ment ugye a telepítés (szeretnék én is ilyen hitelt mooondjuuuk például szabadfelhasznásúként:rolleyes:), a visszafizetés (ha jól értettem) az áramszámlában valósul meg.
  Végül meggondolták magukat, s nem tíz, hanem húszéves hitelkonstrukciót választottak.
  Gratuláltam neki...
  Mit tehettem volna?:confused::eek:
   
  phaidros, blitzkrieg and molnibalage like this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Épp az a probléma, hogy a hülye EU-s zöldbalfaszok miatt nem piaci alapon működik ez az egész. Ha úgy működne, akkor néhány fanatikuson kívűl senki sem rakna a tetőjére ilyet, mert egyszerűen nem éri meg.
  Épp tegnap olvastam egy napelemeket telepítő cég oldalán, még szerintük sem éri meg akkut telepíteni hozzá, mert úgy sosem térül meg. Szerintük csak úgy éri meg, ha feltölti a hálózatra. Persze azt már nem írták le, hogy nem tisztességes verseny eredményeként adja el a szolgáltatónak a megtermelt áramot, hanem törvény garantálja, hogy 2-3-szor többet kapjon érte, mint a többi erőmű.
   
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ott kezdődik a probléma, hogy nem kérdezik meg a Mavirt, hogy kell-e nekik a napelemek által termelt áram, és főleg azt nem kérdezik meg tőlük, hogy mennyiért. Rá van kötelezve törvényileg, hogy köteles átvenni UGYANANNYIÉRT, MINT AMENNYIÉRT ELADJA!!! Érted, miután neki van egy rakás költsége, ő ugyanannyiért kell eladja, mint amennyiért vette.
  Ez itt a nagy probléma. Ezt kellene megérteni végre, hogy egy olyan hülyeségre kötelezik rá őket, ami gazdaságilag és technikailag is teljesen idiótaság, fenntarthatatlan.
  Molnit és a normálisan gondolkodókat azért idegesíti ez fel, mert mi fizetjük meg ezt a hülyeséget.
  Minél több a napelemes kapacitás, annál drágább lesz az áram a végfogyasztónak, azért, mert a szolgáltató ki kell termelje azt az egyre nővő összeget, amit a napelemeseknek kell fizessen.
   
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Kösz a kimerítő választ!
  Akkor ezek szerint ha költünk rá, akkor akár még 2037 után is használhatjuk?
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt ő meg nem mondja, mert nem tud odamenni és ránézni és kimérni az említett kritikus részeket. A szakemberek is megvizsgálták és sanszosan ennek eredménye a 2030 évtized közepi végi üzem vége.
   
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

   
  blitzkrieg, zeal and Luthero like this.
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Napelemes Moszkvicsom is van.
   
 12. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Szerintem ezt senki sem tudja megmondani. Egy reaktorban bármi lehet.

  Tavaly voltam egy reaktorban (vegyipari berendezés, méretben, vastagságban hasonló egy nehézvizes reaktorhoz), amiben repedések vannak. Akkor javítottuk, most majd vissza kell ellenōrizni, hogy a repedés hogyan terjed. Lassabban vagy gyorsabban, mint a modell alapján kalkulált.
   
  fishbed, molnibalage and blitzkrieg like this.
 13. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ammónia konverter?
   
  ozymandias likes this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Én ezt nem értem. Te a Mavirnak a rokona vagy? Mert úgy beszélsz róla, mint egy sajnálni való személyről.
  A Mavir egy Zrt, aminek 99,8%-os tulajdonosa az MVM Zrt. (a maradék az államé) Aminek meg a tulajdonosa a Magyar Állam.
  Tehát te az államot sajnálod. Miközben a szolgáltatásáért fizetsz neki, a nyereséget meg nem osztják vissza... Miközben 1-1 bővítésért, ügyintézésért elég komoly összegeket legombol rólad a szolgáltató.
  Az a baj, hogy a Mavir és az MVM is masszívan nyereséges volt évekre visszamenőleg (forrás). Kicsit megérteném a fájdalmadat, ha ez nem így alakulna, de így....
  A 2015-17-es időszakra összehozott több mint 120Mrd forint adózás előtti nyereségből kijönne nagyjából 2400db molni által kiszámolt trafó.
  Persze ez egy hülyeség, de hidd el van/lenne pénz a fejlesztések levezénylésére.
  A KÁT rendszere sem csak fehér, meg fekete. Évente változtatják, és nem folyamatosan azonos az áram átvételi ára, hanem a csúcs, völgy és mélyvölgyi időszakok szerint változik. Amennyiben a szabályozó - az állam - úgy látja, hogy túl sok a megújuló a rendszerben, akkor az új belépőket már nem azokkal a KÁT árakkal fogja várni, mint addig. A piaci szereplő meg eldönti, hogy megéri-e neki azon az áron a további megújuló rendszerbe léptetése.
  Ez egy szabályozói feladat. Ha az államnak nem fogja megérni, akkor változtat. Most még rohadtul megéri neki, mert ugyebár van rendszerben egy folyamatosan emelkedő szén-dioxid kvóta is, ami erősen elbillenti a mérleg nyelvét.
  De javaslok egy hiteles forrást arról, hogy ezekről hogyan vélekedik maga az érintett, az MVM Zrt.: 2017-es éves integrált jelentés
  Hosszú, úgyhogy javaslom a 17-20. oldalak környékét. Ott is le van benne írva, hogy a tárolás a piaci trendek szerint is egyre gazdaságosabbá válik, és a világpiacon is egyre komolyabb szektorrá válik az energiatárolás. Meg hogy tulajdonképpen az MVM óvatosan, de nagyjából tapsikol a jelenlegi trendeknek.
  Mivel a jelenlegi kormányzat egyik komoly célja a "rezsicsökkentés", így biztos lehetsz benne, hogy az (esetleges!!!) felmerülő költségeket nem a felhasználókra fogják rátolni, hanem a Kát rendszerét mozgatja. Mint ahogy eddig is tette. Forrás
   
 15. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  valami olyasmi..
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az ilyen hidd el dumától megyek a falnak. Esetleg figyelhetnél arra, aki az iparban dolgozik és tudja mi zajlik. Jobban jártnál vele te és mindenki más is.

  Majmolják a hülyéket, mert ez ma a divatos. A CO2 kvótát röhögve teljesíti az ország Paks és a 1990-es bázishoz képest, amikor volt nehéziparunk.

  De javaslok egy hiteles forrást arról, hogy ezekről hogyan vélekedik maga az érintett, az MVM Zrt.: 2017-es éves integrált jelentés
  Hosszú, úgyhogy javaslom a 17-20. oldalak környékét. Ott is le van benne írva, hogy a tárolás a piaci trendek szerint is egyre gazdaságosabbá válik, és a világpiacon is egyre komolyabb szektorrá válik az energiatárolás.

  Végig feltételes módot használ és számok nélkül.
  Azt meg tudjuk, hogy a világ összes legyártott akksija eddig a Föld kb. 10-15 perces fogyasztását tudná tárolni. Az ára is ismert.
  Vészészhelyzeti célú és kismiító megoldások mennek a ugrásfüggvény zavarok tompítására, de jelen természettudományos ismereteink szerint SOHA nem lesz grid szintű energiatárolás. A szénhidrogének közelében sincs semmi akksi, de ha abban akarnád tárolni akkor több százezer tonnás tömegekről van szó, ami kéne villamosáram termelésnél kb. 1 heti áthidaláshoz, ha valaki alaperőműként tekintene ezekre a szarokra. És akkor az árról szó sem esett.

  Mikor tetszik bár befejezni az ilyen bulsittelést és számokkal dolgozni?
   
  misinator and blitzkrieg like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hú azért ez nagyon kemény. Abban reménykedem, hogy a pipától nem olvastad el rendesen a belinkelt 2017-es jelentés ide vonatkozó részét. Mert ha nem így van, akkor azt kell feltételeznem, hogy fogalmad sincs a kvóták adás-vételéről.
  "Jelentős piaci trend továbbá a széndioxid kibocsátási kvóták árának drasztikus emelkedése. A kvótaár a 2017. évi 5,84 €/t értékről 2018 első felére 12 EUR/tra emelkedett és várhatóan tovább fog növekedni. Az IEA becslése7 alapján még konzervatív forgatókönyvek megvalósulása esetén is elérheti 2025re a 2225 EUR/t közötti sávot. Ez a trend a villamos energiát több, mint 90%ban tiszta energiatermelő technológiákkal előállító MVM Csoport relatív versenypozíciója szempontjából kedvező."
  Most tényleg elkezdted bizonygatni, hogy jól állunk szén-dioxid kvótából?
  Igen, tényleg, és tényleg van benne igen jelentős része Paksnak is! Azonban nem véletlenül kezdtek el MVM szinten is megújulókba fektetni, mert nem elég, hogy jelentős importra szorulunk, de a részarányt is tovább növelhetjük. Nem kivált - Részarányt növel!
  De tudod mit! Ezek az MVM-nél mind bugris bunkók. Nem képesek számokkal dobálózni a saját éves jelentésükben. Zavarjuk szét a hülyéket a francba!
  Értenek is ezek valamihez? Azt a 120Mrd/3év adózás előtti nyereséget meg a méhek hordták össze! Szántsuk be az egészet a francba!

  Fogd már fel! Nem velem vitatkozol, hanem az MVM éves jelentésével, meg egy stratégiai modellel, úgy, hogy nekik minden lehetséges adat rendelkezésükre áll, te meg számolgatsz a.....miből is?
  Egyet azért nagyon remélek, hogy a jelentős MVM nyereségből jut azért plusz befizetés a KNPA-ba, mert szükség lesz rá! (de ezt már megbeszéltük!)
   
 18. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Az MVM egy állami irányítású csoport ami úgy alakítja a árpolitikáját hogy a jelenlegi irányító párt embereinek megfeleljen, ezért is támogatja a napelemparkok építését kötelező átvételi árral, amit az áram fogyasztói fizetnek meg. Azért nem a szélerőművek építését támogatják, mert ahhoz momentán nincsen kapcsolódó üzleti körük.
  Amiről te beszélsz hogy folyamatos visszacsatolással módosítják az árakat, az bizony az úgynevezett "jó állam", ami itten nincsen.
  (mellesleg én egy dm2 napelemet nem engednék zöld felület helyére építeni, csak az épületekre, de engem nem kérdez senki)
  Azt is megértem, ha valaki magáncélra kihasználja a mai támogatási lehetőségeket, de ez csak sima haszonszerzés, nem lesz tőle jobb a bolygónak/világnak, csak nyer egy kis ingyen pénzt.... ha nyer egyáltalán.
   
  blitzkrieg likes this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Bár az első résszel szkeptikus vagyok (nem elutasító!!!) de a másodikra: Így kell ezt!
  Csak semmi fundamentalizmus!
   
 20. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Történelmi léptékű beruházásra készülnek a kínaiak Magyarországon

  Akár egymilliárd euró értékben valósítana meg energetikai fejlesztéseket, továbbá regionális központjának létrehozását tervezi Magyarországon a kaposvári naperőművet építő kínai nagyvállalat, a China National Machinery Import&Export (CMC), az erről szóló együttműködési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Zsuan Kuang, a CMC vezérigazgatója írták alá Pekingben. A Mercedes kecskeméti gyára után ez lehet minden idők második legnagyobb magyarországi működő tőke beruházása.

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a CMC és leányvállalata az elmúlt években több tízmilliárd dollár értékű beruházást valósított meg nemzetközi szinten, jelentős részben az energetikai szektorban
  .
  A társaság Közép-Európa legnagyobb naperőművét építi Kaposváron, mintegy 32 milliárd forint értékben.A cég minden engedélyt megszerzett, a közelmúltban kötött szerződést a szükséges földterület megvételéről, jelenleg a kivitelezés előkészítése zajlik.

  A szaktárca közölte: a miniszter egyeztetett Lu Ji-minnel, a CMC anyavállalata, a China General Technology Group vezetőjével is. A tárgyalópartnerek áttekintették a jövőbeni együttműködés lehetséges területeit és a kaposvári naperőmű kivitelezésének részleteit.

  A cikk további része itt:
  https://www.origo.hu/gazdasag/20190426-kinai-naperomu-tortenelmi-beruhazas.html
   

Ezen oldal megosztása