1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. 2ndt

  2ndt Well-Known Member


  Az osszes hulyet kene kiloni az urbe. Sokba kerulne, de hosszu tavon megerne. Vagy csak mittomen elkoltoztetni oket Ausztraliaba.
   
  ghostrider and nyugger like this.
 2. gafzhu

  gafzhu Active Member

  Nem férnének el... :)
   
  ghostrider, notaricon and 2ndt like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Azt ecseteli itt az egyik fejlesztomernok hogy telerakja napelemekkel a haztetot, es futesre fogja hasznalni a megtermelt aramot. Ez jarhato ut? Gondolom valami puffertartalyban levo vizet melegitene fel. Mondjuk en kicsit furan neztem ra hogy telen plane a hosszu ejjeleken honnet lesz nap, de en laikus vagyok, nem mernok.
   
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem járható, én a két áramkörös bojlert így oldanám meg, ugyebár nyáron nyugodtan tud a napelem (természetesen hálózatra nem kapcsolt! csak a bojlerre) neked vizet melegíteni ~65C° -ig, amikor nincs megfelelő teljesítménye a napelemnek ugyebár akkor dolgozhat az éjszakai áramról, télen nagyjából gyér napsütés mellett a napelem ki tud neked termelni olyan ~40-45C° körüli vizet (természetesen ha nem egybefüggő felhőréteg van feletted) ami ha kevés akkor megint ott van megint az éjszakai áram.
   
  antigonosz likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Attól függ, hogy mit mer ő fűtésnek nevezni. Nézd meg a linkelt adatokat egy ismert rendszernél.
  • Januárban egy ~20kWe beépített teljesítményű rendszer adott összesen 414kWh áramot.
  • Tegyük fel, hogy ez az energiamennyiséget tetszőleges időpontban 100% hatékonysággal tudnád fűtési energiává konvertálni és semmi másra nem használod.
  • Egy átlagember heti 2 napot fűt egész nap (hétvégén) és hét közben 5 nap mondjuk 10 órát. Ez 4x2*24 + 22*10 = 412 óra egy hónapban.
  • Tehát a 414 kWh áram az röhejes 1 kW fűtő teljesítmény lenne ilyen nevetséges peremfeltételekkel. Egy 20 kW-os napelemparkkal.
  Röviden. LOL. Ezzel egy jól szigetelt lakás nappaliját nem fűtöd fel -5C fok táján sem. Ami januárban nem ritka.

  Ez az anyagi csőd és ökörség kombójának látszik akárhogy nézem. Mert nem tudod tetszőlegesen szétoszlatni ezt, mert a bojler fűthetősége véges és nagy felhasználáskor nem süt pont semmit a Nap. Legfeljebb arra lehetne csinálni, hogy HA éppen süt a nap és HA éppen akkor is előfűteni akarod a lakást, amikor nem vagy otthon, akkor ad egy röhejesen kis hőmennyiséget. Egy 20 kW-os napelemparkkal. Had ne számoljam ki ennek árát, mert elfog a röhögés. Mert otthonra ilyen 3-4 kWe-s cuccok kerülnek millikban és az adná a fenti 414 kWh ötödét vagy hatodát.

  Nem azért szarok a számok, mert elfogult vagyok, hanem azért, mert bármire akarod ezt használni kijön az, hogy nincs értelme. Mindig csak bámulok, hogy új és új módszereit mutatják be a napenergia túlnyomórészt értelmetlen voltára.

  Manfred barátunknak terveztem SG-n egy komoly kérdéslistát feltenni, de lehet, hogy itt is kiteszem és várnám rá a hívőktől a választ, hogy akkor megértsem, hogy miből gondolják azt és vezetik le azt a vicces dolgokat, amit...
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem tartalyt fut fel, azt mondja valami panelokkal akar futeni. Ha azok olyan (infra?) panelok mint ami az oreg nemetnel van az asztal felett akkor meg en is rohogok mert az halozati arammal se fut semmi erdemlegeset. Legalabbis en nem nagyon erzem. Menozni lehet vele, futeni nem. Na mindegy, egyebkent a mernokunk most vegzett mechatronika szakon levelezon Gyorben. Masoddiplomas.
   
 7. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Kezdenek gyülekezni a felhők a Vaterland felett, de sebaj nyomassuk meg inkább a sötétződet
  Does renewables pioneer Germany risk running out of power?
  https://reut.rs/2LxU4ib
   
  svajcibeka and molnibalage like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kevésbé lesz vicces, amikor a német balfaszkodás eredménye több országot érintő blackout lesz...
  Akkor garantáltan lehervad a mosoly mindenki szájáról..
   
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Nem lehet, hogy ilyen napkollektoros dolgot szeretne?
  [​IMG]
   
  blitzkrieg and fip7 like this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Panelokat mondott, de majd legkozelebb megkerdezem. Legalabbis ugy mondta nem lesz radiator.
   
 11. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Lehet vele futeni, csak draga. Egyetlen elonye, hogy a hoerzet jobb, de ennyi. Ha mar napenergia, akkor hoszivattyu valamilyen modon.
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Teljesen mindegy, hogy mit akar milyen műszaki megoldással.

  1. 20 kW-os rendszerből tudsz 1 kW villamos teljesítményt kivenni egy hónapban szétkenve az igényt meseszerűen. Akkor süt a Nap, amikor kevesebbet kell fűteni vagy semmit, mert otthon sem vagy.
  2. Ez nevetségesen kevés. Már ez kijelöli, hogy ez orbitálisan gazdaságtalan.
  3. 1 kW árammal mennyi hőteljesítményt ér el a hőszivattyú?
  4. Ha a 3. pont jó, akkor elfelejtve a sci-fi szétkenést, akkor mibe kerülne ez a rendszer és a valódi igény esetén akkor hogyan lesz áramod? Mert este nem süt a Nap. Akkor akksis bohóckodás?
  Csak a fő számokkal vázolja már fel nekem, hogy ez hol éri meg? Ha jól leszigetel az ember mindent, akkor egész egyszerűen a röhejesen kis fűtésszámlán nincs mit spórolni. A havi 3k HUF fűtés díjat megfelezve és 6 hónap alatt mikor térül ez meg...? Hol van értelme...?
   
  ghostrider and antigonosz like this.
 13. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  1kWh arammal olyan 4-6 kWh hoteljesitmenyt tud elerni elvileg.
   
  molnibalage likes this.
 14. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A puffertartály dologhoz.
  140m2 családi ház. Radiátorok. Vegyes tüzelésű kazán. 500 literes puffertartály.
  Kint kb 0 fok bent 23. 22h-kor 65 fokos a víz a rendszerben szivattyú lekapcsol. Reggel 6h-kor a puffertartályban 70 fokos víz az éjjel a kazánban lassan kialvó tűz az el nem keringő vizet a puffertartályban meg kicsit tovább melegítette. Szivattyú bekapcsol elkezdi keringetni a rendszerben a tartály vizét. 7:30-ra a tartályban kb. 20 fokos a víz.
  Kérdés: mennyi napelem kell egy átlagos téli napon, hogy 500 liter vizet 20 fokról 65 fokra melegítsen? Mennyi idő alatt?
   
 15. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Vizet melegiteni ertelmesebb napkollektorral napelem helyett, de napelemnel igy mukodik (veszteseget nem szamoltam)

  1 liter (1kg) viz homersekletenek 1 C fokkal emelese 4183 J, 500 l-e 5-szor annyi, ezt kell felszorozni 45 foknyi homerseklet-kulonbseggel.

  4183J = 4,2 kJ durvan, vagy 4,2*200*45 = 94500 kJ

  1 kWh= 3600kJ, vagyis 94500/3600 = 26,25 kWh

  Kikerestem kb. az elso napelemet, az 400W-ot (0,4 kW) termel orankent optimalis korulmenyek kozott (a tel nem az), merete 1690*1046 mm). Ebbol kene durvan 65,5 db, ami meretben durvan 111 m2.
  (Ha sut a nap ezerrel es egy ora alatt akarod felmelegiteni vele.)
  Amugy meg kell nezni, hogy mennyi napelem adja ki a szukseges energiamennyiseget telen. Ha atlagban negy ora alatt jon ossze, akkor a negyede kell. Ha nyolc, akkor a nyolcada.

  De minel nagyobb az intervallum, annal kevesbe lesz kiszamithato a vizhomerseklet, plusz ott van a napsutes kiszamithatatlan volta is....

  Majd megnezem, hogy fest ez napkollektorral...tuti olcsobbra jon ki.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez 26,25 kWh. A 20 kWe napelem cucc januárban elég ritkán termel ennyit összesen egy nap alatt. Ehm. Tehát tisztán villamosan fűteni a bojlert kb. a LOL kategória.
  Jan 22-25 a kedvencem. Gyakorlatilag 4 napig 0 termelés.

  De egyesek ezt a vackot egyenértékűnek könyvelik el a paksi zsinórárammal és csak energiamennyiségben tudnak gondolkodni. És akkor csodálkoznak, hogy ilyen meg nem értett zseniket még rúgnék fejbe lassan...
  [​IMG]

  Oké, csak mekkora hőmérsékleten éri el ezt a teljesítményt? Mert nem ugyanaz, hogy egy hőcserélő 6 kW, de csak 25C-ra melegít vagy 6kW, de 80C-ra melegít. Mert alacsonyabb hőmérsékletű fűtőközeggel is lehet fűteni a lakást csak akkor bazinagy anyagáram és hőcserélő kell hozzá...
   
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ha már szó volt a reaktortartályok hegesztéséről:

   
  ghostrider, gergo55, fishbed and 2 others like this.
 18. 2ndt

  2ndt Well-Known Member


  Elvileg az atmeneti idoszakban mukodik a legjobbanm akkor eri meg legjobban hasznalni; a hatekonysag (bemeno villamosenergia/kimeno hoenergia) a homerseklet csokkenesevel szinten csokken; a talajszondas rendszerek a legjobbak, de horror aron.

  Ha inverteres klimakbol indulsz ki, akkor ott a 4,2-es COP ertek eleg gyakori, de nyilvan minusz harmincban ezt nem fogja hozni; legrosszabb esetben a villanyradiator hatekonysagat tudja hozni. Most nincs idom, de ha nem felejtem el, majd probalok keresni ehhez valami anyagot, mert en is kivancsi vagyok a pontos ertekekre,
   
  molnibalage likes this.
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem mindegy melyik napszakban vagyunk a panelek tajolasa miatt mert pl egy sima nyeregtetonel netan plane felnyeregnel meg teljesen adott az irany ami ugye altalaban nem tokeletes.
   
  2ndt likes this.
 20. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Igy van, de ezzel sem szamoltam most, elmeleti erteket szamoltam (ahogyan irtam, vesztesegekkel, semmivel sem).
   
  ghostrider and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása