1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Lakik itt velem szemben egy villanyasz aki napelemeket telepit hazakra, majd halesz idom rakerdezek hogymegy-e ez. :) Mondjuk o is beismerte egy kis ido utan mikor beszelgettunk a napokban hogy napelemet telepiteni az azt kiepito vallalkozonak eri meg nem a hasznalonak. Nekem 2,5-3 milliot mondott egy mar hasznalhatobb rendszerre, bar igazabol igenynelkul, latatlanban. Mondtam neki Jencikem az nekem 15-20 ev villanyszamla.
   
 2. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Sajnos hazugság az is, hogy egyre olcsóbbak a napelemek.
  Én évek óta számolgatom (jól mutatna a háztetőn), de egyáltalán nem jön ki a matek.

  110nm-es ház, éves fogyasztása 7'136kWh, villanyszámla 268'041Ft.
  Ennek az összegnek mondjuk az 5x lehetne egy rentábilis napelem ára, hogy reális megtérülésről beszélhessünk, ami 1.3 millió Ft, felszereléssel, beköttetéssel együtt.

  Nos jelenleg egy 1.3 milliós napelem a fenti 7'136kWh, villanyszámla töredékét tudja csak fedezni...
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ennyire szarok a családi házak, vagy ennyire nagy a család?
  Ketten élve és kicsit keményebben légkondizva is 140 kWh táján maradt a havi villany fogyasztás úgy, hogy villannyal főzünk. Neked a havi átlagod majdnem 600 kWh. Irgalmatlan.

  Szoktam azt mondani, hogy ha itthon is német áramár lenne, mert az én fogyasztásom olyan LOL mennyiség, hogy megvonom a vállam. Hát, azért ha neked nem 11 EUcent, hanem 30 lenne, akkor elég durva 670 ezres villanyszámla jönne ki évente. Ez már nem a vállrándítás kategóriája lenne...
   
  anonim999 likes this.
 4. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Így van. Erre akartam rámutatni egy az életből vett példával.
   
  gergo55 and molnibalage like this.
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Miért mindig úgy számolod, hogy "otthon sem vagy"? Sokan vannak otthon napközben, lassan már az a ritkább ha valaki 8-16-ig dolgozik, egy műszakban. De ha nincs is otthon napközben, akkor sem célszerű kihűteni a lakást. De ha amúgy is van puffer, akkor -ha süt a Nap- napközben nyugodtan melegítheti a tartályban levő vizet, ha hazaérsz meg fel lehet használni. Egyébként nem tudom, hogy van-e olyan, aki kizárólag csak valamilyen Nappal fűtésben gondolkodik; az csak esetleg kiegészítésnek tudom elképzelni.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Januárban 18 napon adott értelmezhetetlenül kevés áramot egy 20 kW-os rendszer egy családi ház fűtéséhez. Innentől fogva nincs miről beszélni
  A "sokan" részt nem tudom értelmezni annak fényében ameddig állandó a dugó reggel és du-este. Azok az emberek nincsenek otthon. Akkor az a "sok" az annyira nem sok.
   
  notaricon likes this.
 7. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Pont ez a lényeg, hogy még egy nagy lakossági fogyasztónak (ahol ugye elvileg eloszlanak az egyszeri telepítési járulékos költségek), sem éri meg.
  Egy a telepítésben érdekelt cég honlapja szerint is 2-2,5x az ár...
  ... és gondolom elég optimista a "Várható termelés/év" számításuk.
   
  blitzkrieg likes this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  0,136 éves load factor. Hááááááááát...
   
 9. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Szép és jó, hogy a legrosszabb adatot kivesszük és utána azzal tromfolunk, csak hát fűteni sem csak január 22-25 között kell, meg nem csak a Nappal (nincsenek mindent megoldó csodák). Lehet, hogy nem volt egyértelmű, de én sem gondolom, hogy jelenleg gazdaságilag megérné (akkor már ki lenne építve, mert a rendszer adott, "csak" rá kéne kötni), de nem tudni, hogy mit hoz a jövő.
  Hát, hogy Te mit tudsz értelmezni és mit nem az nem az én dolgom. Hogy Budapesten, hogy van azt nem tudom és nem is érdekel, az én környezetemben, amit nap mint nap tapasztalom az a ritkább, ha valaki 8-16-ig, egy műszakban dolgozik, max a hivatalnokok, az meg nem olyan sok.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Cirka 40 fős közeli baráti körömből még az infósok is "8-16" ütemben dolgoznak. Meg persze néha azon kívül is. Egy van, aki random éjszakás-nappalos.
   
 11. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Hát, akkor ekkora eltérések vannak.
   
 12. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Legjobban fűteni pont akkor kell amikor télen napokig elő se bújik a nap... Vagy Júliusban előfűtsem a lakást a télre?
   
  ghostrider, antigonosz and notaricon like this.
 13. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Ki mondta, hogy júliusban, ki mondta, hogy csak napenergiával fűts? Azt ne mond, hogy nem szokott olyan lenni, mikor még/már süt a nap, de pl. estére lehűl.
  Nem mondtam, hogy csak ezzel ki lehet váltani más fűtést, de nem mindegy, hogy hány fokról kell a pufferben levő vizet melegíteni.
  Nem mondtam, hogy minden nap működőképes. De ha egyszer esetleg versenyképesebb árú lesz, akkor megint más a matek.
  Nem mondtam, hogy most megéri. Azonban jelenlegi rezsiárak sincsenek kőbe vésve, és az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy pl. a fa ára is mennyire megnőtt. A gáz, az áram ára is igen csak megnőhet. Pont ma olvastam:
  "Tehát a rezsicsökkentés nem fog örökké tartani?
  Óriási vita van ennek kérdéséről. Ha Paks nem épül meg, akkor 30-40 százalékkal drágább energiaárakra kell felkészülni. Lehet támadni Paksot, de meg kell nézni a német példát, ahol háromszor annyiba kerül az energia, mint nálunk. Mindenki azt mondja, hogy a zöldenergia olcsóbb. Nem az. Nem lehet az embereket hamis tézisekkel etetni. Ha a saját házamra napelemet akarok rakni, a beruházás költsége a saját életemben nem fog megtérülni." PS.hu

  Egyébként, hogy mi mennyire drága, akkor elég csak arra gondolni, hogy a gáz bevezetése meglévő csonktól-kiépített központi-fűtésig, terveztetéssel, kazánnal, szereléssel kb. egy millió, ha nincsenek extra igények, felénk; az ország más felében, vagy a fővárosban gondolom még drágább.

  De egyébként nyáron is kell meleg víz. (Egyik helyen a srác rakott fel feketére lefestett bojlertartályt és rákötötte a használati melegvízre, állítólag nyáron elég meleg vizet adott, de mivel ezt sikeresen szétfagyasztotta, így max nekem már csak a leszerelés "élvezete" marad, kipróbálni nem tudom.)
   
  Ooorky likes this.
 14. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  Napkollektor: 110 es 150% kozotti eredmenyt talaltam a napelemhez kepest.
   
  ghostrider likes this.
 15. migfun

  migfun Well-Known Member

 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  wolfram likes this.
 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Pont hogy a végkövetkeztetés teljesen hazug.

  Sok probléma eredője, hogy a magyarországi energiamixben mára Paks-fejnehéz helyzet alakult ki. Előfordul, hogy a hazai villamosenergia-termelésnek akár a felét is az atomerőmű adja, ami azzal a kockázati felárral is jár, hogy egy-egy reaktor kiesésekor - miközben romlik a paksi atomerőmű kihasználtsága - a hiányzó árammennyiségét pótolni hivatott (jellemzően: import) áramot - már csak a sürgősség okán is - felárral lehet beszerezni.

  Jelenleg úgy a villamos energia termelés ⅓ Paks, ⅓ az összes többi (itt kiemelkedik a Mártai erőmű), és ⅓ import.
  Ha megépülne időben Paks-II és párhuzamosan üzemelne Paks-I-el az éppen csak az importot váltaná ki... (és az azon kereső importőröket)
  ... és persze addigra már leáll majd a Mártai erőmű, szóval import nélkül még így sincs ellátás biztonság Magyarországon.

  Innen is látszik, hogy a beépítésre váró napelemek Magyarországon csak az import méretét csökkentik - már amikor termelnek, iszonyatosan drága áron - de ez már csak a ződek politikai kapánya (meg az állami píz zsebretétele a telepítő cégek által) miatt történik, ésszerű mérnöki oka nincs.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem csak mérnöki / műszaki, de gazdasági vagy klímavédelmi sem. Gazdasági biztosan nem, de kimutatni sem sikerült eddig azt, hogy hol lenne klímavédelmi, ha valaki azt atomenergia ellenességgel kombinálja. Kedves minden napenergia hívők, ez nem elmélet, a német mért adatokból jön le ez.
   
 19. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Leáll?
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most olvasom szinten a napin hogy valami nemet tobb tizezer szelromuvet almodott a Deli sarkra hogy azokkal hajtsanak hoagyukat amik a gleccserekre lonek a havat az oceanbol kinyert sotalanitott vizbol. :D
   

Ezen oldal megosztása