1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. bagira

  bagira Member

  Jó eséllyel az első egy fontos ok. Az 500 kW feletti, engedélyköteles, nagyobb naperőmű telepek esetén. Na de az 50 kW alatti, már most nagyszámú HMKE-nél? Én a szaktárca energiapolitikai államtitkárságán meg ezt találtam még általános okokként:

  "2020-ra a magyarországi naperőművi kapacitás meghaladhatja a 2 ezer megawattot, ami azonos a paksi atomerőműével - vetette össze, megjegyezve: a naperőművi kapacitás hasznosítási szintje ugyanakkor jelentősen elmarad egy nukleáris erőműétől.

  Kaderják Péter (energia- és klímaügyért felelős államtitkár) hangsúlyozta, hogy a költséghatékony és rugalmas naperőművi kapacitások kiépítése számos területen illeszkedik a következő évek energia- és klímapolitikáját meghatározó kormányzati stratégiához. A tiszta, okos és megfizethető energia biztosításában kulcsszerep juthat a napenergiának, hiszen környezetbarát, biztosítja a fogyasztók energiafüggetlenségét és a rezsiköltségek fenntarthatóságát, a szénhidrogén-szükséglet mérséklésével pedig az ellátásbiztonságot erősíti.

  A napenergia arányát az energiatermelésen belül azért is növelni kell, mert Magyarországon jelenleg a megújuló energia 80 százaléka a tűzifából származik - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a megújuló energiák aránya a belföldi bruttó végső energiafelhasználáson belül 14 százalék, vagyis a 2020-ra vállalt 14,65 százalékos arány teljesíthető." https://www.kormany.hu/hu/innovacio...etesiteset-varja-az-uj-tamogatasi-rendszertol

  Úgy tűnik, változik a kormányzati hozzáállás is... Meg lassan végképp szemétdombra kerülnek a biomasszára való átállással túlélő régi szenes erőművi blokkok (pl: Ajka, Pécs) Berente meg Oroszlány már úgyis elmentek aludni.

  Még ezt az ábrát ajánlom, meg hozzá a cikket (https://www.portfolio.hu/gazdasag/z...rvez-2030-ig-a-klimavedelem-teren.323389.html) : [​IMG]
   
 2. bagira

  bagira Member

  Igen, sok térségben az aszályhajlam növekedése az egyik ok. Az Alföld jelentő részén különösen a Tisza-völgyben és a Homokhátságon (ezek vannak a legkritikusabb helyzetben) meg még az, hogy az engedélyköteles felhasználók (például mezőgazdasági vállalkozások és öntözőrendszereik, nagyállattartók, halastavak üzemeltetői) a többszörösét veszik/lopják ki annak, mint amire engedélyük van akár felszíni akár talajvízről akár már több helyen az ivóvízellátás alapját jelentő rétegvizekből. Évtizedek óta. Az ezzel foglalkozó szakirodalom is csak becsülni tudja ennek a nagyságrendjét. Lásd:http://old.mta.hu/data/Strategiai_konyvek/viz/viz_net.pdf - 4.1 táblázat 124.oldal. zárójeles becslések
   
  HAndrás and Ooorky like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hm, pedig epp a kozeljovoben fognak milliardokat beleolni az ontozott mezogazdasagi teruletek modernizalasaba es az ontozott termofoldek teruletenek novelesebe valaszul a szaraz, kiszamithatatlan idojarasra. Sok novenypeldaul amit eddig termesztettunk el is fog tunni innen, pl burgonya.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Pusztán azzal itthon (hála istennek) még nem lehet győzni. Az LMP túl sok téren kretén, ez csak az egyik...
   
  vata and fip7 like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 6. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Jó, akkor megpróbálom elmagyarázni neked, hogy megértsd.
  Lehúzod a wc-t. Tartály kiürül.A töltő szelep beleenged mondjuk 10 liter tiszta vizet.
  Te belemosod a kezed a tartályba. Mondjuk 1 litert. (Molni 2 decit) Az úgy fér bele, hogy a tartályból a víz túlfolyik. Bele a klotyóba.
  Spórolás csak annyi lehet, ha a tartály töltése közben mosol kezet, akkor talán megspórolhatsz valamennyi vizet.
  Kérdés ki a gyorsabb: te, vagy a töltő szelep?
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Itthon erre nincs alkalmas. Az osztrákoknál ez a napi szintű balanszoláshoz kell elsősorban. A sötétzöldek álmodott Paks helyett szél+nap esetén néhány hetes áthidaláshoz kellene Balaton víztömegét felnyomni 700 méter magasra. (Így fejből.)

  Ausztriának kb. 12GW vízierőmű kapacitása (szivattyús tározós + tiszta vízierőmű) van. Egy alpesi hegyes országban könnyű...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Greg_P._Russell

  Mert más a kiindulásai alap te meg nem értett zseni...
  Miben más? Segítek. Tudtommal egyetlen ausztrál atomerőmű sem volt soha. Ezzel szemben 2011 előtt a német nuki kapacitást linkeltem, 20GWe.
  Nehéz úgy tisztábbnak lenni, hogy kicsit kezdték a gázt és szenet leváltani a némettel szemben, ahol ha azok a balfalszok nem lövik le a nukit, akkor a magyarnál azért még tisztábbak lennének vagy kb. azonos.

  Félelmetesen fájdalmas az, hogy mennyire nem gondolkodsz és nem használod fel az elérhető adatokat...
   
  megazez likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ....vagy szimplán 2, méretre kalibrált úszót használsz, a 2 töltőszelephez. o_O
  ...hogy megértsd...
   
 9. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Nos kértem személyre szabott árajánlatot, napelem telepítésre a házamra.
  Éves fogyasztás: 7560kWh (ebből havi átlag fogyasztás: 630kWh)
  Éves villanyszámla: 268eft
  Ajánlott megoldás: 25db 280W-os 1,6nm-es panel, 10 év napelem és inverter garancia
  Ár: 3'044'000ft

  A fenti rendszer a saját árát sem hozza be a 10 éves garancia idő alatt!!!

  Ha a mai 3mft 10 év alatt állampapír pluszban több mint fél milló kamatot termel, amitől ugye a napelem miatt elesek, hozzáadom a napelem költségéhez, akkor annak megtérülése 13,5 év, ha semmi sem változik. (amit azért kötve hiszek, lásd zöldrendszám reformja)

  Másrészt!

  Ez a mechanikus acél Rolex óra (mutatja az időt, dátumot, és egy extra időzónát) szintén 3mft körüli összegbe kerül, és a Rolex (éves termelése úgy egymillió óra) nem tud belőle eleget gyártani, ~3 éves várólisták vannak rá.

  [​IMG]

  Napelemet a jelenlegi magyarországi árviszonyok szerint, a gazdagok és a megvezetett számolni nemtudó emberek telepítenek.

  Megveheted a Svájci órát (3 év múlva ha sorra kerültél), vagy még ma feldobhatod a tetőre a Kínai napelemet és mindkettőtől jobbnak érezheted az életedet...
  ... ha éppen ez kell hozzá.

  Csak számolni tudó mérnököknek ne próbáld azt beadni, hogy megéri.
   
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  És a számolni tudó német mérnöknek mennyibe fog kerülni 7560kWh éves fogyasztás odahaza 30.25 centes kWh átlagáron? Ott mennyi idő alatt jönne vissza neki?
  Neked mennyibe fog kerülni ugyan ez, amikor kivezetik a "rezsicsökentést", és mondjuk PAKS 2 árát elkezdik belevezetni a villanyszámládba? Ezt is kiszámoltad?
   
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ki a francot érdekel a Német vagy a Zimbabwei számítás Magyarországon?
  Ahogy írtam: a jelenlegi magyarországi árviszonyok szerint a napelem vagy luxus, vagy hülyeség.

  Amikor majd Detti kijön a böriből, ahová a zorbán dugta, és egyhangú felkiáltással megválasztják a Duna (addigra kiszáradt medrében) királynőnek, és alanyi jogon adja majd a napelemet, nos akkor majd én is feldobom a tetőre azt a Kínai vackot.:D
   
  zeal, fip7, antigonosz and 3 others like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  És ár mitől lenne ennyi itthon, ha gátat szabnak az agyatlan szélkerék telepítésnek? Remélem a naperőműves hülyeséggel is leállnak és nem tolják majd túl...

  És megint összekevered az okot az okozattal.

  2002 előtt kb. semmi szélkerék és 0 napáram, a német áramár 15 cent volt, ami mai áron 47 Ft/kWh. Adtam rá linekt. Akkor itthon volt 44 Ft/kWh. Hol a nagy difi? Hm..? Amit hazudozol be keményen?

  Majd felhozod érvként, hogy a szétkúrt grid miatti magas ár miatt megéri ezeket letenni. A sok szar erőmű miatt magas lett az ár. Tehát nice move, szétcseszi az egész piacot a szél és főleg a naperőmű, nem hoz kb. semmi előnyt, majd ezt már erényként állítod be, hogy emiatt jó letenni ezeket.

  Hát hallod, ezen még Münchausen báró is röhögne, olyan meseszerű hülyeség, mint amikor saját hajánál rántotta ki magát a bajból.

  Nem hittem volna, hogy lesz lentebb, mint manfred eddigi propija, de ez már mindent üt.
   
  Last edited by a moderator: 2019. augusztus 2.
  2ndt likes this.
 13. ManfredMacx

  ManfredMacx Active Member

  et voila:

  [​IMG]

  Cserébe viszont most már tényleg nyilatkozhatnál arról, hogy a balfaszsági skálán hol helyezkednek el az ausztrálok a németekhez viszonyítva.
   
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hja meg 1970-ben is....
  Miért nem azokkal az adatokkal dolgozol, ami releváns. Onnantól kezd el összehasonlítani a számokat, ahol elkezdték "terhelni" a hálózatot a megújulók.
  Arra van adatod, hogy mennyi megújuló volt 2002-től 2009-ig terjedő időszakban? Mert ugyebár 2006 és 2009 között gyakorlatilag azonos zöldenergia támogatás terhelte a végfelhasználói árat (4-5%).
  Erre az időszakra pedig már betettem a hivatalos statisztikai adatokat. Ugye? Megvan
  A 40-70% elég lesz?
  De azt megkérdezhetem, hogy az általad betett nagyon részletes grafikonon a kék vonal vajon miért zuhan be 2008-2009 körül? ;)
  [​IMG]
  És ha te feltettél a nagyközönségnek kiváló (már-már nemzeti konzultációs szintű) manipulatív kérdéseket, akkor azt megkérdezhetem, hogy bújtatott támogatásnak minősül-e az piaci szempontból, hogy költségvetési pénzből finanszírozzák egy leendő erőmű beruházásának kamatköltségeit?
   
 15. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Wow, állami erőmű építését az állam fizeti.

  Így már tényleg logikus a lapos fö... napelemek használata,
   
  megazez likes this.
 16. ManfredMacx

  ManfredMacx Active Member

  A szolár vonaton nincs fék :D Főleg hogy a kormány célja is 50% napenergia.
   
 17. ManfredMacx

  ManfredMacx Active Member

  Ausztrália folytatás.

  Mennyi a napenergia aránya?

  2018-ban kereken 5%-on állt, július végén pedig már 6,3%-on.
  Bizony, 7 hónap alatt 1,3 százalékpontos növekedés

  [​IMG]

  Ezzel a növekedéssel a nap+szél együttesen 15% lesz év végére, vagyis a 2013-as német szinten vannak.

  A kérdésem a szakértő urakhoz: Ausztráliának ki balanszol?
   
 18. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Ott virít az általa berakott ábrán a 70% szén, de ki balanszol.
  Hú b+.
  A sötétség nem csak a fény hiánya.
   
  vilmoci, zeal, fip7 and 2 others like this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az az egy baj, hogy meg sem értetted a kérdést!
  Én azért javasolnék neked pár félév közgáz kurzust. Nem árt a szépségnek azért egy kis mikro-, meg makroökonómia, de a vállalat-gazdaságtan kurzusokon is ragadhat rád ez-az. :rolleyes:
   
 20. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Köstönöm, de a diploma megszerzése során sikeresen abszolváltam ezeket.

  Sőt van elektronikai és erősáramú szakvizsgám is.
   
  fip7, 2ndt and molnibalage like this.

Ezen oldal megosztása