1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Villamosenergia-termelés, energiagazdálkodás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Batka által indítva @ 2013. május 4..

 1. alali77

  alali77 Well-Known Member

  https://www.greenmatch.co.uk/blog/2017/10/the-opportunities-of-solar-panel-recycling

  Ezt írja az oldal ahonnan linkelsz:
  Amount of solar panel waste in Germany (in tons):
  • in 2016: 3,500 t
  • in 2020: 20,000 t
  • in 2030: 400,000 t
  • in 2040: 2,200,000 t
  • in 2050: 4,300,000 t

  Meg ezt is:"in fact, if recycling processes were not put in place, there would be 60 million tons of PV panels waste lying in landfills by the year 2050; since all PV cells contain certain amount of toxic substances, that would truly become a not-so-sustainable way of sourcing energy."

  Meg ezt is:"Almost all (95%) of the glass can be reused, while all external metal parts are used for re-molding cell frames." Ezt én úgy értem hogy az üveget szerintük fel lehet újra használni, a fémet meg fel is használják. És szerintem itt rejtezik a kutya, mert az üveget nem feltétlenül szeretik újra hasznosítani (kivéve a palackokat), mert macerás. Amennyire én tudom még az autóüveget hasznosítják újra üveggyártáshoz, a maradékot néhány ország pedig kis mennyiségben aszfaltburkolat érdesítésére használja, de a csak a legfelső kopórétegben.

  Olvasgass:
  https://wattsupwiththat.com/2018/12/23/solar-panel-waste-a-disposal-problem/
  "
  Another issue: according to federal data, building solar panels significantly increases emissions of nitrogen trifluoride (NF3), which is 17,200 times more potent than carbon dioxide as a greenhouse gas over a 100 year time period. NF3 emissions increased by 1,057 percent over the last 25 years. In comparison, US carbon dioxide emissions only increased by about 5 percent during that same time period.

  While disposal of solar panels has taken place in regular landfills, it is not recommended because the modules can break and toxic materials can leach into the soil, causing problems with drinking water. Solar panels can be recycled but the cost of recycling is generally more than the economic value of the material recovered. Used panels are also sold to developing world countries that want to purchase them inexpensively despite their reduced ability to produce energy."

  Van egy-két kezdeményezés hogy már az eladási ár tartalmazza az újrahasznosítás költségét. Szerinted a piacot elárasztó, árakat leverő (és időnként öt év alatt elromló) kínai termékeken ez fog működni? Mert ha nem akkor majd az állam fog érte fizetni, kurvasokat.
   
  fip7, fishbed, blitzkrieg and 2 others like this.
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  ER...NO

  A PV panelekből származó üveg még azért is szerencsés, mert nem színezettek.
  Annyiban igazad van, hogy az építőiparban IS felhasználják, de ezt nem kegyelemből, hanem az előnyös tulajdonságai miatt.

  Ami pedig az NF3-t illeti:
  Abstract
  Amorphous- and nanocrystalline-silicon thin-film photovoltaic modules are made in high-throughput manufacturing lines that necessitate quickly cleaning the reactor. Using NF₃, a potent greenhouse gas, as the cleaning agent triggered concerns as recent reports reveal that the atmospheric concentrations of this gas have increased significantly. We quantified the life-cycle emissions of NF₃ in photovoltaic (PV) manufacturing, on the basis of actual measurements at the facilities of a major producer of NF₃ and of a manufacturer of PV end-use equipment. From these, we defined the best practices and technologies that are the most likely to keep worldwide atmospheric concentrations of NF₃ at very low radiative forcing levels. For the average U.S. insolation and electricity-grid conditions, the greenhouse gas (GHG) emissions from manufacturing and using NF₃ in current PV a-Si and tandem a-Si/nc-Si facilities add 2 and 7 g CO₂(eq)/kWh, which can be displaced within the first 1-4 months of the PV system life.
  forrás

  Természetesen az emelkedő NF3 szintje nem csak a PV panelek okozzák, mivel a kijelzők gyártásánál is szükséges. Alapvetően a gyártásnál a veszteségeket megpróbálják csökkenteni de teljesen kiszűrni nem lehet. A gyárak érdeke is a kibocsátás alacsony szinten tartása, mivel ez nekik pénzbe kerül....

  Szerintem te meg nézd meg, hogy mit és hol olvasgatsz. Szerintem elég nehéz komolyan venni az olyan forrást, ahol a mértékegységek ezek:
  - height of the Leaning Tower of Pisa
  - height of two Mt. Everests
  - 2,000 times the weight of the Eiffel Tower by 2050

  Ez a kedvencem: Solar panels contain lead, cadmium, and other toxic chemicals that cannot be removed without breaking apart the entire panel.
  Ezzel az erővel azt is írhatta volna, hogy a panelek gyártásánál és karbantartásánal a rendkívül veszélyes dihidrogén-monoxidot is használják, amely anyag évente több tízezer ember halálát okozza! :D
   
  gergo55 likes this.
 3. beta

  beta Well-Known Member

  EPR már van kereskedelmi működésben fél éve, igaz Kínában.

  Közvetetten hallottam, hogy Norvégiában már beszélnek róla (közbeszéd, média ilyesmi). Azért fogalmaztam úgy, hogy hírlik. Ha komolyra fordul a dolog, nyilván lesz hivatalosabb forrás is. Bár lehet hogy már most is van valahol, még nem néztem utána.

  Igen. Ők gondolom előrébb is vannak agyalásban benne, mint a norvégok. Persze az első kapavágásig semmi sem biztos. Mondjuk utána sem, pont a polákok rá a jó példa :) Viszont ha jól olvastam ők amerikai technológiában gondolkodnak.
   
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  "Nem egészen így szól a törvény."

  Hát, én nem látom az ellentmondást aközött, amit írtam, meg aközött a szöveg között, amit betettél.


  "Tehát csak addig viszik el ideiglenesen a kiégett fűtőelemeket, amíg tőlük vesszük az újakat, +20év.

  20 évre viszik el, mert ennyiről van most szerződés. És nyilván, ha mástól vennénk fűtőelemet és azt a kiégése után aztán az oroszokhoz akarnánk szállítani, ahhoz új szerződés kellene.

  Csak akkor hosszabbodik meg az idő, ha új 20 éves szállítási szerződést írunk alá."


  Persze, hogy akkor hosszabbodik meg, ha a 20 évre szólón felül új szerződést kötünk arról, hogy oda visszük majd később is a cuccot.

  "Amennyiben elkezdünk 3. féltől vásárolni, elkezdik a visszaszállítást."

  Én ilyet nem láttam sem az általad betettben, sem a végleges törvényben.

  https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1400002.TV
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Tudod, csak a halál és az adó a biztos. :D
  Háát, ők mostanában eléggé nem kedvelik az oroszokat, az amcsikat meg nagyon is, úgyhogy ez nem meglepő. Viszont JELENLEG a 3+ generációs nyomottvizes reaktorok közül az oroszok VVER-1200-asaival van a legkevesebb gond és nekik a legstabilabb a gyártói hátterük is (Roszatom vs. a majdnem csődbe ment Westinghouse...), szóval még bármi megtörténhet.
   
  fip7, fishbed and blitzkrieg like this.
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem csak a PV panelek gyártásánál, de kb. 90%-ban ott. Kezd összeszámolni, hogy kb. mennyi TV kijelző és mennyi PV panel van a világon és még mennyit szeretnének a zöldek ha lenne.
  TV-ből 1-2 szokott lenni egy házban, panelt meg 10-20-at ráraknának minden házra.
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor olvasd el újra!
  Ez alapvetően az új fűtőelemekről ellátásáról rendelkezik (1. bekezdés). És ezen, hozzánk leszállított fűtőelemek elhasználása utáni 20 éves ideiglenes tárolásáról (2. bekezdés).
  Ha 20 év múlva újra aláírunk egy másik ELLÁTÁSI szerződést (hosszabbítást), akkor azokra is vállalják a 20 éves ideiglenes tárlást.
  Ez kb. annyit jelent, hogy nem nekünk kell megépíteni a KKÁT-t azonnal. Kapunk erre 20 év haladékot.
  Ha mástól kezdesz el vásárolni, akkor arra természetesen nem érvényes a megállapodás, mivel azokat nem az oroszoktól vetted. Ezt különben meg sem tudod tenni, mivel a 20 év alatt az oroszok a működéshez szükséges mennyiságű új fűtőelemeket leszállítják (és persze szerződés szerint ki kell fizetni azokat). Minden ezen felül mástól rendelt fűtőelem feleslegben lenne. Ennek mi értelme lenne?
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor most hirtelen gondold újra! Én nem TV kijelzőt írtam! :rolleyes:
  Mindenféle kijelzőhöz szükséges a technológia! Igen az okostelefonodhoz is! A mérettől függetlenül! Itt vannak az éves TFT panel termelési kapacitások (csak Kína):
  [​IMG]
   
 9. alali77

  alali77 Well-Known Member

  De, az üveg hulladékot csak azért használják újra mert kötelező/támogatott az újra hasznosítása. Különben nem kellene a kutyának sem, ezért erőlködnek hogy mire lehet újra hasznosítani. Még a napelem gyártók szerint is több tízmillió tonnáról beszélünk. Nálunk egyenlőre mi ezzel a helyzet? Jelenleg is szedünk rá termékdíjat, mert abból fogjuk finanszírozni az újrahasznosítást, bár megfeleződött az összege amint a kormányközeli banda is ráérzett az üzletre.
  Én támogatom hogy legyen az energia pár százaléka napelem, szél, de legyünk becsületesek és írjuk le hogy ez mibe kerül, ezzel is csökkentve a külső energiafüggőségünket.
   
  fishbed, fip7 and blitzkrieg like this.
 10. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Megint mellé. A cullet (a zúzott üveg) azért hasznos, mert alacsonyabb az olvadáspontja, mint a helyette használatos nyersanyagoknak. Egyszerű energiamegtakarítás (és értelemszerűen pénz).
  Forrás
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A teljes technológia importált kvázi az acélszerkezet és egyéb építészeti munkákat leszámítva. Az, hogy nincs külső üzemanyag függés az nem jelenti azt, hogy maga a felhúzása nem jelent függést. Meg az eltakarítás is, ameddig ithon nincs újrahasznosítás. A sima kommersz műanyagoknál sem érjük el még a 40%-ot sem. Mi a frászról beszélgetünk akkor?
   
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Na akkor én is mondok pár adatot a PV panelekről.
  Jelenleg kb. 500 000 MW vagyis 500 000 000 kW beépített kapacitás van a Földön. 1 m2-nyi napelem kb. 0,2 kW-os. Vagyis jelenleg a Földön van kb. 2 500 000 000 m2-nyi, 2500 km2-nyi napelem. Akárhogy is nézem, ez majdnem 2 nagyságrenddel nagyobb, mint a kijelzők teljes felülete.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_by_country
   
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Közben észrevettem, hogy rosszul hasonlítottam össze, mert az összes legyártott napelem felületét hasonlítottam egy évnyi legyártott kijelzőhöz, viszont a kijelzőket kb. 10 éve már gyártják, így nem két nagyságrenddel több a napelem, hanem csak eggyel, mint ahogy eredetileg mondtam itt:

  Nem csak a PV panelek gyártásánál, de kb. 90%-ban ott. Kezd összeszámolni, hogy kb. mennyi TV kijelző és mennyi PV panel van a világon és még mennyit szeretnének a zöldek ha lenne.
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mivel valójában a napelem sokkal drágább, mint az atomerőmű (sokszor ki volt már számolva, hogy így van) így nemhogy csökken, hanem még nő a függőség ha napelemet épít valaki atom helyett.
   
  fip7 and molnibalage like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Gyaníthatóan ez sem stimmel:
  [​IMG]
  Forrás
   
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Újabb csúsztatás. Elég erős dolog a teljes műanyag mennyiségre vetíteni az újrahasznosítási arányt. Mivel kultúrális, és technológiai okokból nincs teljes szelektív gyűjtés.
  A szelektíven gyűjtött hulladékot viszont közel 100%-ban hasznosítják. (Különben minek csinálnák?) Alapanyagként, vagy pedig energiatermelésre.
  A PV panelek 100%-ban szelektív gyüjtésűek. Viszonylag ritkán kerül PV panel a kefíres doboz mellé a kukába. ;)
  Alapvetően nagyon király lenne, ha minden hulladékunk annyire újrahasznosítható lenne, mint a PV panelek...
   
 17. gafzhu

  gafzhu Active Member

  Nem lehet, hogy kínában gyártják a napelemek zömé azért kevés a kibocsátás amerikában? Mennyi m2-re jut az az NF3?
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez most nem volt nekem egyértelmű, hogy Paks2-re írtad, vagy a PV panelekre. :rolleyes:
  Illetve most már értem, mert az üzemanyag függés csak az atomerőműnél áll fenn.
   
 19. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Amiről itt írnak az amerikai átlag tanároknak egy sorvezető, és mint én is írtam, igaz a palackokra, mivel azok egészen jól kezelhetőek, tisztíthatóak.
  Az építési üveghulladék viszin jelenleg is megy a kukába nagyon nagy százalékban mert ha nem fémes, de kemény (porcelán, kő, beton) szennyezés van a zúzott üvegben akkor már nem használható üveggyártásban, ha jól emlékszem 5g/tonna a megengedett szennyezés, ez meg építési hulladékban nem biztosítható csak rengeteg pénzért aszfaltba jó kiegészítő anyagnak.
  Egyes országokban már van külön gyűjtése az ablakoknak, az új ablaküvegek termékdíjasok és újra is hasznosítják, külön válogatják az üveget bontásnál, baromi drágán. (Nagy-Britannia és Hollandia rémlik nekem)
  mint írtam az autó övegek újrahasznosítása is megy, van rá üzem, nem túl meglepő módon azért mert az autógyáraknak muszáj ezt csinálniuk.
  Mindegy, elengedem amúgy, mindenben igazad van és soha ne olvass el olyan cikket amiben mást írnak mint amit te gondolsz, ne is beszélgess olyannal mert az mind hülye.
   
  fishbed, blitzkrieg, fip7 and 2 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Mint ahogy a félvezető chipek, és a kijelző panelek nagyobb részét is. Ezért írtam, hogy "gyaníthatóan", mert hirtelen globál adatokat nem találtam, ugyanakkor az arányok nagyjából stimmelhetnek, a másik 2 fő kibocsátó gyártását tekintve. Az ábra szerint nem a PV panelek a fő kibocsátók. Messze nem, nem hogy 1 nagyságrenddel nagyobb mértékben.
   

Ezen oldal megosztása